Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(20-06-2023, 02:50 PM)Бенито Пише:  Једино је Драгиша Васић знао ко је Броз.

Шта је све Васић знао о Брозу?
Шта и/или ко му је био извор за та знања?
Шта је твој извор за ове наведене податке?
Питам, јер ја и даље ништа не знам о Брозу. Само се, као кроз маглу, сећам да је јео неку говеђу главу кад је био ситно дете.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(21-06-2023, 01:31 PM)Vlad Alekš Пише:  

Питам, јер ја и даље ништа не знам о Брозу. Само се, као кроз маглу, сећам да је јео неку говеђу главу кад је био ситно дете.

Нема ту никакве мистерије како управо комунисти, а пре свега удба, протурају овом народу као лубеницу кроз нос. Једноставно, Васић је одлично познавао неке комунисте, јер их је бранио пред судовима. И сам је 1920-их био у Совјетском Савезу и силно се разочарао, па је о томе писао у роману "Црвене магле". Преко познанстава са српским комунистима, али и Крлежом и другим "левим" интелектуалацима, сазнао је много детаља о Стаљиновим чисткама, Шпанском грађанском рату, Коминтерни... Тако је и сазнао да је генерални секретар КПЈ постао "један Хрват, који је дуго боравио у СССР-У". За тако интелигентног човека као што је био Драгиша Васић није био баш тежак задатак да схвати ко је испред њега када је лице које се представља као вођа почело да глуми Руса. Прочитао га је лагано.
Извор да је то Васић у лице рекао Брозу на састанку су они који су оставили сведочење о састанку: сам Броз, дневник Драгојла Дудића, и неке депеше Драже Михаиловића.
И то је непобитно. Али, није битно.
Ви од свега овога што сам написао нисте изгледа схватили ништа. Вама и даље занимљиво како је Васић провалио Броза да је Хрват. А управо то су највише наглашавали комунисти, да би сакрили суштину тог састанка.
Одговори

Учи се отприлике овако:
После интензивних састанака и договора између две стране, на тајним састанцима у Београду, две стране су се договориле да дође до састанка између вође две групације. До састанка је дошло у селу Струганик, у кући војводе Живојина Мишића. Састанак је протекао у гласној расправи две стране. Није дошло ни до каквог споразума, али су двојица вођа дошла до договора да остану у контакту.
А шта се у ствари десило:
Дража Михаиловић је, одмах по сазнању да је Немачка напала СССР, дао инструкцију својој организацији у Београду, (која је тада имала значај као и она на Равној Гори) да му сакупе и дају обавештајне податке о КПЈ, њиховом активностима и вођама. Четничким одредима у дубини територије дао је наређење да прате активности комуниста, јер је очекивао да ће се комунисти оружано активирати по налогу Стаљина и Коминтерне. 
Војним обавештајцима у Београду требало је времена да ступе у контакт са Јосипом Брозом. Он не само да је био плашљив и страховао од састанка са официрима ЈВ, и не само да се осећао заштићен пошто је тада живео у комшилуку резиденције главнокомандујућег немачког генерала команданта Команде Југ, него је и наивно веровао да ће његове комунистичке оружане формације успети да подигну устанак на тлу Краљевине Југославије, а поготово Србије. 
Међутим, народ није масовно, него минорно пришао и није се придружио комунистичким партизанским четама. Жандармерија их је додатно растурала. Али, спас доносе Немци када укидају жандармерију, и оснивају "Владу народног спаса" на челу са Миланом Недићем на челу. Тек тада Броз пристаје да се појави на разговорима са Дражом Михаиловићем.
И у Београду, а и Минић на Равној Гори, једино што тражи је гаранција да се Брозу ништа неће десити лоше. Те гаранције добили су још у Београду, а само су потврђени на Равној Гори. Броз креће на састанак. Нада се да састанак треба да буде негде у области Равне Горе, па путује возом на релацији: Београд - Краљево - Чачак - Пожега, где излази из воза и његови људи га спроводе у Косјерић. Тек тамо добија сазнање да ће састанак бити организован у ваљевском крају.
Одлази према Ваљеву, где га је чекао Милош Минић. Он му преноси још једне гаранције, и да ће састанак бити сутрадан у Струганику.
На састанак одлази са Милошем Минићем и Драгојло Дудићем, командантом Ваљевске партизанске чете. У Струганику су их сачекали: пуковник Дража Михаиловић, рез. потпуковник Драгиша Васић, Дражин заменик, потпуковник Драгослав Павловић, командант Гарде, и мајор Александар Мишић, начелник главног Штаба. 
Зашто је ово наглашено?
Броз је дошао у Струганик као потпуни аутсајдер, као и његови пратиоци. Дошао је да чује шта има да му се саопшти, а не као нека "равноправна страна" која долази о нечему да преговара. Саопштено му је да се све партизанске чете имају ставити под команду школованих официра и постати део званичне војске. Уплашен какав је био цео рат, а вероватно и кроз цео живот, Броз је то прихватио. Није знао како то да саопшти својим партијашима, па је одлучио да ћути заједно са својом двојицом пратилаца.
Али, онда је дошао спас...
Немци су напрасно, без икакве најаве и ваљаног разлога, напустили Ужице 21. септембра 1941. године, а у празну варош је после три дана ушао Ужички партизански одред. Броз није часио часа и побегао је код њих. Заборавио је напрасно шта је рекао у Струганику. 
Остало знате.... 
Судбине разговарача из Струганика:
испред Југословенске војске:
мајор Александар Мишић - судбина непозната - гроб непознат
потпуковник Драгослав Павловић судбина непозната - гроб непознат
потпуковник Драгиша Васић - судбина непозната - гроб непознат
ђенерал Драгољуб Михаиловић - судбина позната - гроб непознат
Испред комуниста:
Драгојло Дудић - погинуо у Мачкату на Златибору, 29. новембра 41, у сукобу са Немцима, док је штитио "врховног команданта"
Јосип Броз - судбина позната - гроб непознат (изгледа)
Милош Минић -  први начелник прве Озне за град Београд - творац најмасовнијих убистава Срба у Београду после Турака. Потом војни тужилац на суђењу против Драже Михаиловића "и осталих" у Београду 1946. године, где је без уставе изговарао и спроводио најмонструозније и најглупље оптужбе против "првог герилца Европе", што је резултирало убиством ђенерала Михаиловића. Потом на најдоговорнијим функцијама у Брозовој Југославији, што је резултирало распадом несрећне Југославије. Умро у дубокој старости, у дубокој илегали, у викендици у селу Дружетићи, а не у својој родној Прислоници код Чачка, којој је, у саучесништву са својом женом Милком Јанковић, нанео много зла, као и целокупном српском народу. Њихова кћерка Јелица, њихова јединица, и даље жари и пали у међународним организацијама, иако је у озбиљним годинама.
Одговори

(21-06-2023, 02:29 PM)Бенито Пише:  

Нема ту никакве мистерије како управо комунисти, а пре свега удба, протурају овом народу као лубеницу кроз нос. Једноставно, Васић је одлично познавао неке комунисте, јер их је бранио пред судовима. И сам је 1920-их био у Совјетском Савезу и силно се разочарао, па је о томе писао у роману "Црвене магле". Преко познанстава са српским комунистима, али и Крлежом и другим "левим" интелектуалацима, сазнао је много детаља о Стаљиновим чисткама, Шпанском грађанском рату, Коминтерни... Тако је и сазнао да је генерални секретар КПЈ постао "један Хрват, који је дуго боравио у СССР-У". За тако интелигентног човека као што је био Драгиша Васић није био баш тежак задатак да схвати ко је испред њега када је лице које се представља као вођа почело да глуми Руса. Прочитао га је лагано.
Извор да је то Васић у лице рекао Брозу на састанку су они који су оставили сведочење о састанку: сам Броз, дневник Драгојла Дудића, и неке депеше Драже Михаиловића.
Ви од свега овога што сам написао нисте изгледа схватили ништа. Вама и даље занимљиво како је Васић провалио Броза да је Хрват. А управо то су највише наглашавали комунисти, да би сакрили суштину тог састанка.

Полиција је знала ко је Броз, јер се он дружио са немачким официрима и официрима Црвене армије у Београду до 22. јуна 1941. године. Дакле јавно. Тако да је ВАсић могао да сазна и од полиције.
Одговори

(21-06-2023, 02:29 PM)Бенито Пише:  

Парафразираћу Сартра.
Бенито је малограђански буржоаски интелектуалац. Али авај, није сваки малограђански буржоаски интелектуалац Бенито.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Него, нешто ми се чини да се Милославу баш и не допада моја интерпретација састанка у Струганику?
Одговори

(22-06-2023, 12:40 PM)Бенито Пише:  Него, нешто ми се чини да се Милославу баш и не допада моја интерпретација састанка у Струганику?
Допада ми се, поентирао се где треба.
Одговори

Ово што сам написао о састанку у Струганику базирано је на анализи више десетина познатих извора, али не укључује класично преписивање тих извора, него њихову критику.
Уосталом, зато је та врста историографске школе и названа "критичка историографија". Међутим, када изађете у јавност, са оваквом анализом извора и литературе, аутоматски добијете етикету "алтернативне историографије, која није део школе критичке историографије". Тако неокомунистичка историографијја штити лажни историју коју су написали титоисти под тзв "научним" плаштом. У суштини, они су против било чега, па и научног принципа или школе ако не иде њима у прилог, али и обрнуто, ако им иде у прилог, они се за то залажу.
У овом конкретном случају, главна поента састанка у Брајићима била је да ли су се на том састанку среле две равноправне стране и да ли је једна од страна прихватила преимућство друге стране. Титоисти тврдње, а на основу само једног извора, а то су изјаве за медије Јосипа Броза после рата, као и оно што је рекао Владимиру Дедијеру као извор за књигу "Прилози за биографију Јосипа Броза Тита", а све четири Брозове изјаве су у многим елементима и различите једна од друге, да: у Струганику су се срела два покрета и никаквог договора није било. 
На основу тог извора и данас имамо званичну верзију како се тај састанак десио и шта се на њему десило. То је за данашње неокомунистичке историчаре, који су на жалост и даље у монополском државном положају, пример "критичке историографије".
Моје тумачење подразумева низ историјских извора, као и анализу догађаја после тог састанка, који једино могу дати праву слику и тог састанка, али и ратних дешавања из 1941. године на тлу Краљевине Југославије. Трудио сам се да не пређем границу "критичке историографије", али сам нагласио два врло важна елемента тих историјских догађаја, јер би непомињање тог фактора довело у заблуди све оне који желе да разумеју то доба. 
Међутим, нисам се усудио да идем ни корак ван граница које је утемељила критичка школа и да без извора тумачим односе тог историјског елемента који се пренебрегава са онима који су од тога бежали као ђаво од Крста и то чине и данас. Нисам то учинио јер још немамо правилно обрађене немачке изворе из тог периода, који би нам умногоме расветлили позадину и улогу немачке обавештајне службе у потезе и понашање Јосипа Броза у периоду лета 1941. године, а посебно у време састанка у Струганику. Зато нисам у поентирању ишао до краја, али се само може наслутити до којих ће сазнања стићи неке будуће и слободније генерације српских историчара.
Одговори

Не би било изненађење да се нађу таква немачка документа. Јер они су то већ радили, у Русији 1917. Знамо и за логор Гарс, логор Икс, итд.
Одговори

(22-06-2023, 04:37 PM)Милослав Самарџић Пише:  Не би било изненађење да се нађу таква немачка документа. Јер они су то већ радили, у Русији 1917. Знамо и за логор Гарс, логор Икс, итд.

Какво је Твоје мишљење о мом тумачењу састанка у Струганику? Да ли је тог 19. септембра 41, по свему што знаш о том рату и по ономе што знаш о карактеру и понашању Јосипа Броза за време Другог светског рата, Тито смео у било ком облику да се супротстави ставовима пуковника Михаиловића и да му противречи? Или једноставно - верујеш ли на реч Јосипу Брозу да "није дошло ни до каквог споразума или договора"?
ПС чини ми се да овај састанак никада нико од историчара није озбиљно анализирао. Мислим да је само новинар Иван Миладиновић обратио пажњу на овај састанак, па пошто га познајеш, можеш и на основу његовог чланка да даш коментар.
Одговори

Ма има то у Дражи 1, него си заборавио. Smile
Садржај и анализа оба састанка.
Одговори

(22-06-2023, 08:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ма има то у Дражи 1, него си заборавио. Smile

Извињавам се онда.
Одговори

(22-06-2023, 10:50 PM)Бенито Пише:  
(22-06-2023, 08:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ма има то у Дражи 1, него си заборавио. Smile

Извињавам се онда.

Има једно 10 страна. У Струганику комунисти су морали да прихвате предлоге четника, али у Брајићима нису, с образложењем да ће потписати кад се врате у Ужице па предати капетану Митићу...
Одговори

Хвала Бенито за ове информације...

Хајде да пробам са једним питањем које је релативно лако.

Како се звао ујак супруге Борислава Пекића?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним