03-08-2023, 06:36 PM
(03-08-2023, 04:53 PM)Бенито Пише: Одакле вам та идеја да Руска војска не изводи акције ширих размера??? Прво, да разумете нешто, прва војска која је укинула класични род пешадије била је Руска војска. Још у време Совјета, због катастрофе у Авганистану. Постоје разне специјализоване пешадијске јединице, до нивоа дивизија, па чак и пукова.
Многи од њих водили су велике и важне операције у овом рату. Воде их и сада док ово пишем.
Бојим се да је катастрофа у Авганистану резултат политичког а не војног пораза совјетске војске. Слично као и у овом рату, совјетске јединице су уништиле најмање десет пута више муџахедина (њихови губици се према проценама крећу у стотинама хиљада) за тих десетак година герилског рата. Било је најмање три операције чишћења пунџабске области ако се не варам, и сваки пут су потаманили силу муџахедина. Међутим, управо недостатак квалитетне регуларне пешадије обучене за такву врсту маратонских а не "спринт" борби и превелико ослањање на моторизовано-стрељачке трупе је довело и до осетних совјетских губитака (и
неправилно коришћење хеликоптера који су уништавани америчким системима) и сл.
Ја нисам рекао да Руси не изводе операције већег обима, већ да их не изводе успешно. При томе мислим на операције офанзивне природе. Знам да Бенито циља на десантне трупе и оне заиста јесу светао пример, али то је више изузетак но правило.