Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 3.92 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Украјина и Новорусија

(03-08-2023, 04:53 PM)Бенито Пише:  Одакле вам та идеја да Руска војска не изводи акције ширих размера??? Прво, да разумете нешто, прва војска која је укинула класични род пешадије била је Руска војска. Још у време Совјета, због катастрофе у Авганистану. Постоје разне специјализоване пешадијске јединице, до нивоа дивизија, па чак и пукова.
Многи од њих водили су велике и важне операције у овом рату. Воде их и сада док ово пишем.

Бојим се да је катастрофа у Авганистану резултат политичког а не војног пораза совјетске војске. Слично као и у овом рату, совјетске јединице су уништиле најмање десет пута више муџахедина (њихови губици се према проценама крећу у стотинама хиљада) за тих десетак година герилског рата. Било је најмање три операције чишћења пунџабске области ако се не варам, и сваки пут су потаманили силу муџахедина. Међутим, управо недостатак квалитетне регуларне пешадије обучене за такву врсту маратонских а не "спринт" борби и превелико ослањање на моторизовано-стрељачке трупе је довело и до осетних совјетских губитака (и
неправилно коришћење хеликоптера који су уништавани америчким системима) и сл. 

Ја нисам рекао да Руси не изводе операције већег обима, већ да их не изводе успешно. При томе мислим на операције офанзивне природе. Знам да Бенито циља на десантне трупе и оне заиста јесу светао пример, али то је више изузетак но правило.
Одговори

Операције офанзивног карактера Руске војске практично нису ни почеле. (Ако не рачунамо оно око Маријупоља).
То тек следи. Тада ћемо видети.
Одговори

(03-08-2023, 08:00 PM)Бенито Пише:  Операције офанзивног карактера Руске војске практично нису ни почеле. (Ако не рачунамо оно око Маријупоља).

На жалост, не изгледа ни мало добро. Ја не знам како ће ово све да се заврши, потпуном руском победом сигурно не (улазак у Кијев, обарање Зеленског, одбијање НАТО од руских граница), али је трагична унутрашња деградација Русије након окончања рата постала сасвим реална опција.
Одговори

(03-08-2023, 08:31 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  
(03-08-2023, 08:00 PM)Бенито Пише:  Операције офанзивног карактера Руске војске практично нису ни почеле. (Ако не рачунамо оно око Маријупоља).

На жалост, не изгледа ни мало добро. Ја не знам како ће ово све да се заврши, потпуном руском победом сигурно не (улазак у Кијев, обарање Зеленског, одбијање НАТО од руских граница), али је трагична унутрашња деградација Русије након окончања рата постала сасвим реална опција.

Немојте тако госн Ђорђе.

Рушите морал Русофилима овде....

Реална ствар након рата јесте да Украјина фактички не постоји исто тако Русија је уздрмана изнутра.. али о томе отом потом.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

На шта конкретно мислиш под појмом "унутрашња деградација Русије"?
Одговори

(03-08-2023, 06:36 PM)Monarhist Пише:  
(03-08-2023, 04:53 PM)Бенито Пише:  Одакле вам та идеја да Руска војска не изводи акције ширих размера??? Прво, да разумете нешто, прва војска која је укинула класични род пешадије била је Руска војска. Још у време Совјета, због катастрофе у Авганистану. Постоје разне специјализоване пешадијске јединице, до нивоа дивизија, па чак и пукова.
Многи од њих водили су велике и важне операције у овом рату. Воде их и сада док ово пишем.

Бојим се да је катастрофа у Авганистану резултат политичког а не војног пораза совјетске војске. Слично као и у овом рату, совјетске јединице су уништиле најмање десет пута више муџахедина (њихови губици се према проценама крећу у стотинама хиљада) за тих десетак година герилског рата. Било је најмање три операције чишћења пунџабске области ако се не варам, и сваки пут су потаманили силу муџахедина. Међутим, управо недостатак квалитетне регуларне пешадије обучене за такву врсту маратонских а не "спринт" борби и превелико ослањање на моторизовано-стрељачке трупе је довело и до осетних совјетских губитака (и
неправилно коришћење хеликоптера који су уништавани америчким системима) и сл. 

Ја нисам рекао да Руси не изводе операције већег обима, већ да их не изводе успешно. При томе мислим на операције офанзивне природе. Знам да Бенито циља на десантне трупе и оне заиста јесу светао пример, али то је више изузетак но правило.
Не знам колико се Авганистан може узимати као пример јер то није био класичан напад на непријатељску земљу већ помоћ једном режиму да се избори са побуњеницима. Не сећам се тачно бројки али је огроман проценат ангажованих снага био из обавештајне сфере, специјална подраздељења и слично.
Такође разлика у конфигурацији терена је огромна, тако да је уобичајена совјетска тактика артиљерије била неупотребљива. Тада су схватили колико су запоставили не толико пешадију колико герилско ратовање (Партизанская война́).
Одговори

(03-08-2023, 09:48 PM)Бенито Пише:  

На шта конкретно мислиш под појмом "унутрашња деградација Русије"?
Па на пример сличне ствари као криза са Вагнером, али у целокупном државном апарату, потпуно растројство Путиновог ауторитета, јачање локалних сепаратизама, одметање локалних бегова, агресивна прозападна пета колона, осиљавање моћних руских тајкуна које Запад може да мотивише појединачним укидањем санкција и омогућавањем добрих послова, корупција ван сваке контроле, депресивни народ коме је све једно шта се дешава у држави... итд...
Ми као да заборављамо да се моћни Совјетски Савез распао. Не можемо гарантовати да се нешто слично неће поновити.
Русија је већ имала Јелцина и Козирјева.
У Кину се не бих кладио у све паре да нема претензија према Сибиру. Али, и да пустимо то...
Сталне ратне кризе и побуне на рубним подручјима су сигурне. Русија све више губи снагу да им се одупре.
Оно што ја видим је да је Русија у све тежем положају. Глупо је пророковати, и ја немам ту намеру, али ово што наводим су реалне опасности.
Мој утисак, дакле субјективни утисак, је да Русе мрзи да ратују, иако је јасно да против њих рат води НАТО.
Сви би ми волели да Руси крену у снажну офанзиву, али те офанзиве нема па нема.
Одговори

Пази, још на почетку ове теме, па неколико пута и током рата, писао сам да је највећа опасност за Русију "иза леђа фронта", односно да дође до неке револуције или слично. Та опасност увек постоји, поготово у тако великој земљи. 
Међутим, изгледа да кога гуја уједе и гуштера се плаши. Ниједан од параметара који доводи до насилне промене власти или сецесије неке територије, није до те мере у кризном подручју да би се могло претпоставити да би до тога могло доћи.
Напротив: у Руској федерацији расте БДП, привреда јача заједно са јачањем војне индустрије, социјални статус становништва је задовољавајућ и расте, а посебно је важно што је министарство иностраних послова на челу са Сергејем Лавровом успело да спречи економску и дипломатску блокаду Руске федерације која је требала да кулминира избацивањем Русије из Савета безбедности, па чак из УН.
Кључ је свакако у томе какав ће бити резултат рата. Предуслов за било какву насилну промену власти или велику кризу у Русији је евентуални губитак рата. Пошто је сад, ваљда, и неверним Томама јасно да Руси неће изгубити овај рат, тај предуслов је искључен.
И понављам још од пре годину дана, Путин све време "нуди" Американцима да се извуку из овог рата, а да не испадне да су изгубили. То ради и данас. Али, та понуда неће трајати до века. 
Буду ли Украјинци наставили да губе оволику количину војске и дођу ли у ситуацију да не могу да држе овако дугачак фронт, постоји реална опција да ће Руси кренути у контраофанзиву и поделити украјинску војску и оставити је у стању без јединствене команде. То може још више закомпликовсти и чак продужити овај рат са извесним исходом који ће диктирати Руси.
Једном речју, Нимбусе, мислим да грешиш. Америка више нема моћ да смени власт у двема великим силама Русији и Кини. А питање је да ли ту моћ има већ дуго времена. То је, уједно, један од најважнијих резултата овог рата.
То је моје мишљење о том питању.
Одговори

Ја мислим да је још увек рано за доношење суда о исходу рата.Очигледно је да га Русија тренутно не може војно добити а Украјина још мање.Овде ће се чекати унутрашњи колапс,у Кијеву или Москви.Што се тиче историјских паралела да подсетим да су кризу снабдевања у царској Русији 1916-е/17-е вештачки изазвали тзв.либерали.Хране је било више него довољно,у слагалиштима 22милиона граната("глад граната" из 1915-е одавно превазиђена захваљујући ЗЕМГОР-у и цару лично) али су либерали изазавали застој у дистрибуцији !!!У данашњици,уопште ми се не свиђа оволики број приватних војски које су основали државни функционери.То никада раније у Историји није виђено и не слути на добро.Канда су бољари предвидели цареве проблеме са здрављем па да се спреме за расподелу колача власти након њега?!
Одговори

Да се неспрдамо.

Сад најозбиљније рат ће решити Јудеисти коме су Русија а и Зеленски слуге.

Да је Русија хтела могла је слабо опремљену необучену нефункцконалну Укр војску да прегази за 10 дана.

Могла је.

Зашто није???

Зато што и Путин ко и Зеленски служе јудама...

Тако да теајаће ово још...Док Јуде не кажу доста.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

E мој Бенито...

[Слика: Screenshot-20230804-213203-073.png]

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Колико му дајеш форе?
Одговори

Вагнер се вратио, али у Африку. Изгледа да ће фронт у Украјини да мирује мјесецима.
Одговори

(06-08-2023, 10:09 AM)Романија Пише:  Вагнер се вратио, али у Африку. Изгледа да ће фронт у Украјини да мирује мјесецима.

Иде потписивање Великог Светског Свеобухватног  Мировног споразума у Саудијској Арабији.

Ген.Сек. НАТО  још се сећамо његове изјаве пролетос да ће бити потписан мировни споразум за Украјуну ако Украјинска офанзива неда никаквог резултата.

Како се прича на маргинама дипломатије Украјина ће бити подељена на Западну про ЕУ и НАТО и Источну Руску.

Видећемо у Арабији шта ће бити од Украјине. У скорије време невидим ништа велико.

Украјина је угасила контраофанзиву и сада је опет пушкарање без великих дејстава и борби и офанзовних кретања.

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним