Поруке: 14,503
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,042
24-06-2024, 02:25 PM
Стижемо полако и до Видовдана 2024. године. Навршава се тачно 110 година од дана када је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда , аустроугарског надвојводу и престолонаследника трона Хабзбурга.
Како држава Србија данас дочекује тај дан?
То лајтмотив ове теме. Сетимо се на који начин је Србија пре десет година, када је тек почињала владавина Овај, дочекала обележавање једног века од почетка Првог светског рата. Колико је то било другачије него данас. Сетимо се на који начин је, 2018. године, Србија обележила победу у Првом светском рату.
Упоредимо ли та три случаја, видећемо колики пад имамо у националној културној политици, због сада већ више него очигледних лукретивних разлога.
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Тешко је очекивати од потомака Поћорекових културтрегера да обележе свој тадашњи пораз.Ја и не желим да ту дружину гледам и слушам на Текеришу,вређа ме то.Ја ћу обележити за себе почетак Великог рата тако што ћу отићи на гробље и запалити свеће за прадеду Владисава и деду Милована.Мој брат из Никшића ће то исти урадити за нашег ђеда Гавру на Велимљу и то је то.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Дакле филм где се на Славији виде Александар, Путник, Бојовић, Нушић, итд.
У ствари, да ли је у међувремену ипак негде објављен, а ја нисам приметио?
Тада се филм о ослобођењу Косова није уклапао у уређивачку политику РТС-а, због потписивања Бриселског споразума.
Поруке: 1,273
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
299
Него, може ли се поручити роковник?
Углед:
3,042
Да похвалим ову власт, тамо где је за похвалу:
на Вождовцу је откривен (боље да је освештан) споменик Милунки Савић (1892-1973).
Отишао сам да га видим. Споменик је на прелепом месту, изузетно је дело (Милунка као ратница и жена која је одгајила велики број деце) и у складу је са простором. Жао ми је само што није доведено више деце да га виде и да им се објасни каква је то јунак-жена.
За сваку похвалу!
Углед:
3,042
Сарајево је реч која је данас, на Видовдан 2024, апсолутно забрањена на свим српским медијима.
Углед:
3,042
Данас је 111 година од Брегалничке битке, када је Српска краљевска војска убедљиво победила вишеструко јачу бугарску војску, предвођени изузетном Моравском дивизијом.
Брегалничка битка је, у правом смислу речи, родила Гвоздени пук (2. пук I и II позива).