Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија - 110 година од почетка Првог светског рата
Information 

Стижемо полако и до Видовдана 2024. године. Навршава се тачно 110 година од дана када је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда , аустроугарског надвојводу и престолонаследника трона Хабзбурга. 
Како држава Србија данас дочекује тај дан? 
То лајтмотив ове теме. Сетимо се на који начин је Србија пре десет година, када је тек почињала владавина Овај, дочекала обележавање једног века од почетка Првог светског рата. Колико је то било другачије него данас. Сетимо се на који начин је, 2018. године, Србија обележила победу у Првом светском рату. 
Упоредимо ли та три случаја, видећемо колики пад имамо у националној културној политици, због сада већ више него очигледних лукретивних разлога.
Одговори

Тешко је очекивати од потомака Поћорекових културтрегера да обележе свој тадашњи пораз.Ја и не желим да ту дружину гледам и слушам на Текеришу,вређа ме то.Ја ћу обележити за себе почетак Великог рата тако што ћу отићи на гробље и запалити свеће за прадеду Владисава и деду Милована.Мој брат из Никшића ће то исти урадити за нашег ђеда Гавру на Велимљу и то је то.
Одговори

(24-06-2024, 02:25 PM)Бенито Пише:  Стижемо полако и до Видовдана 2024. године. Навршава се тачно 110 година од дана када је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда , аустроугарског надвојводу и престолонаследника трона Хабзбурга. 
Како држава Србија данас дочекује тај дан? 
То лајтмотив ове теме. Сетимо се на који начин је Србија пре десет година, када је тек почињала владавина Овај, дочекала обележавање једног века од почетка Првог светског рата. Колико је то било другачије него данас. Сетимо се на који начин је, 2018. године, Србија обележила победу у Првом светском рату. 
Упоредимо ли та три случаја, видећемо колики пад имамо у националној културној политици, због сада већ више него очигледних лукретивних разлога.

Не знам шта је то било велико пре 12 година, али знам да РТС тада није објавио дигитализовани филм / снимак параде српске војске у Београду 1913, тако да је тај сјајан документ објављен само овде, на почетку филма:

Одговори

Дакле филм где се на Славији виде Александар, Путник, Бојовић, Нушић, итд.
У ствари, да ли је у међувремену ипак негде објављен, а ја нисам приметио?
Тада се филм о ослобођењу Косова није уклапао у уређивачку политику РТС-а, због потписивања Бриселског споразума.
Одговори

[Слика: IMG-2336.jpg]
Одговори

(25-06-2024, 10:14 AM)Горски штаб 52 Пише:  [Слика: IMG-2336.jpg]
У складу са могућностима, желели смо да обележимо 11 деценија од почетка Првог светског рата. У "Роковник Србија" налазе се групне фотографије славних дивизија Српске краљевске војске. Неке од ових фотографија су ексклузивне и никада се до сада нису појављивале у јавности.
Често пишемо и говоримо само о четворици  војвода Српске краљевске војске, краљу Петру, регенту Александру и ђенералу Павлу Јуришићу Штурму, као командантима Српске краљевске војске, њених Армија и Врховне команде. Заборавили смо на најславније команданте славних дивизија Српске краљевске војске.
У "Роковник Србија" налазе се биографије 12 славних високих официра Српске краљевске војске, који су својим војним знањем, храброшћу и одлучношћу за време Балканских и Великог рата, довели Српску краљевску војску до славних победа у Балканским и Великом рату. Кроз ратничку биографију 12 српских ђенерала, команданата њених дивизија, испричана је и историја Српске краљевске војске у Великом рату.
Одговори

Одлично изгледа.
Одговори

Свака част!
Одговори

Него, може ли се поручити роковник?
Одговори

(26-06-2024, 03:05 PM)Ђорђе Пише:  Него, може ли се поручити роковник?
Може, Ђорђе. Има наведен контакт на презентацији.
Одговори

Да похвалим ову власт, тамо где је за похвалу:
на Вождовцу је откривен (боље да је освештан) споменик Милунки Савић (1892-1973).
Отишао сам да га видим. Споменик је на прелепом месту, изузетно је дело (Милунка као ратница и жена која је одгајила велики број деце) и у складу је са простором. Жао ми је само што није доведено више деце да га виде и да им се објасни каква је то јунак-жена. 
За сваку похвалу!
Одговори

Сарајево је реч која је данас, на Видовдан 2024, апсолутно забрањена на свим српским медијима.
Одговори

(28-06-2024, 11:02 AM)Бенито Пише:  Сарајево је реч која је данас, на Видовдан 2024, апсолутно забрањена на свим српским медијима.
Исправљам се, Око магазин био је посвећен животу Гаврила Принципа. Чујем да ће и вечерас бити приказан филм о узроцима Првог светског рата на РТС 1.
Ипак, је Лозница најзабрањенија реч на Видовдан 2024.године на српским медијима.
Одговори

Данас је 111 година од Брегалничке битке, када је Српска краљевска војска убедљиво победила вишеструко јачу бугарску војску, предвођени изузетном Моравском дивизијом.
Брегалничка битка је, у правом смислу речи, родила Гвоздени пук (2. пук I и II позива).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним