Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Купио је у Тополи.
Одговори

Хтео је да купи имање поред реке Каменице, али пошто је ту све било заузето, једино слободно и веће парче земље, које је требало крчити, било је узбрдо уз саму шуму планине Опленац.
У истом селу, под називом Каменица.
Недалеко одатле била је једна велика разграната топола, на раскрсници путева, засађена и негована да би се из даљине приметила. На тој раскрсници одвијала се стална и интензивна трговина, између трговаца најразличитијих народа и сељака Срба из целе Шумадије. То место, због честих упада Турака, било је несигурно и зато то запуштено имање, у непосредној близини, нико није хтео да купи.
Али, нашао се јунак и то да учини.
Место због те тополе, управо и доби име Топола.
Ђорђе Петровић је ово имање купио неких двадесетак година пре Првог српског устанка. Дакле, негде око 1885. године. Одмах је направио кућу и шталу, а доцније и много више. Грађевине на овом имању су више пута је темељно рушене.
Али, своје имање у Крћевцу није напустио....
Одговори

Ајде онда и треће:
Шта је Карађорђије Петровић имао од стоке на свом имању у Крћевцу, у тренутку избијања Првог српског устанка?
Одговори

(03-09-2024, 10:49 PM)Бенито Пише:  Ајде онда и треће:
Шта је Карађорђије Петровић имао од стоке на свом имању у Крћевцу, у тренутку избијања Првог српског устанка?

Краве, овце, козе.
Одговори

(03-09-2024, 11:38 PM)Митић Пише:  

Краве, овце, козе.

Да, али... 
Колико?
Одговори

(04-09-2024, 12:09 AM)Бенито Пише:  
(03-09-2024, 11:38 PM)Митић Пише:  

Краве, овце, козе.

Да, али... 
Колико?

Око три хиљаде оваца.
Одговори

Имао је:
око 3000 оваца, 80 грла крава и волова, 300 свиња и између 15 и 20 коња....
Одговори

Митке, може даље....
Одговори

Раније сам био убеђен да Карађорђе није чувао свиње, али сваки дан доноси ново знање.

Након боравка у Петрограду, Карађорђе је отишао у Хотин, руководио припремама за устанак и под његовим надзором почели су да озбиљно вежбају добровољци Срби, Бугари, Грци, а вежбали су их руски официри. Ови добровољци су имали капе на којима се налазио један натпис.

Који натпис је у питању? Тај натпис је био популаран у Другом светском рату.
Одговори

(04-09-2024, 01:20 PM)Митић Пише:  Раније сам био убеђен да Карађорђе није чувао свиње, али сваки дан доноси ново знање.

Након боравка у Петрограду, Карађорђе је отишао у Хотин, руководио припремама за устанак и под његовим надзором почели су да озбиљно вежбају добровољци Срби, Бугари, Грци, а вежбали су их руски официри. Ови добровољци су имали капе на којима се налазио један натпис.

Чувена Хетерија. Вероватно "Слобода или Смрт"

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, у ствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели.
Али овде, међу нама, има један народ коју је извојевао једну другу и много лепшу победу – победу душе, победу срца и поштења, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби!
Ми смо их раније само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини.

Чија је ово изјава?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(04-09-2024, 02:54 PM)Шумадинац Пише:  
(04-09-2024, 01:20 PM)Митић Пише:  Раније сам био убеђен да Карађорђе није чувао свиње, али сваки дан доноси ново знање.

Чувена Хетерија. Вероватно "Слобода или Смрт"

Тако је. 

"Слобода или смрт".
Одговори

(04-09-2024, 03:05 PM)sagus Пише:  Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, у ствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели.
Али овде, међу нама, има један народ коју је извојевао једну другу и много лепшу победу – победу душе, победу срца и поштења, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби!
Ми смо их раније само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини.

Чија је ово изјава?

Лутерански пастор Аугуст Фердинанд Фридрих Грисендорф

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-09-2024, 03:05 PM)sagus Пише:  Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, у ствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели.

Чија је ово изјава?

Нисам сигуран у одговор, али подсећа на говор једног немачког свештеника, ако се добро присећам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 14 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним