Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пропаганда против четника

Стварно се види мрља на месту на ком је означено. Чим је тако мрљаво, одмах треба посумњати на аутентичност.
Одговори

Није то мрља, него гологлави лик са брчићима диже чашу да наздрави па му је рука била у покрету у моменту фотографисања.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Кад се историчар и повјесничар удруже...

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Како бре није било четничких диверзија и саботажа... Љутко А комунисти бројнији у БГ, невероватно...
Одговори

Ристановић овде прича о београдским илегалцима. А и у праву је кад каже да немачка документа евидентирају само ограничене успехе Равногораца на железницама.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

А шта ћемо са диверзијама народних четничких одреда у 1941. години?
Одговори

(17-12-2025, 11:53 PM)Chicot Пише:  Ристановић овде прича о београдским илегалцима. А и у праву је кад каже да немачка документа евидентирају само ограничене успехе Равногораца на железницама.

Треба да се говори 95:5% и корист четника, јер их је толико било више, а не обратно. Можда не би било лоше да се барем једном помене Валтер. Rolleyes
Ако се каже да су немачка документа евидентирала само ограничене успехе четника на железницима, треба додати да је то био циљ четника (заваравање Немаца), и да је тај циљ остварен. А не да испадне да није било успеха у диверзијама и саботажама.
Одговори

Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.

За београдске илегалце не знам ко је колико имао. Ристановић говори о томе да су равногорци највећи број људи имали на списковима само, не и у сталној, непосредној (илегалној) акцији.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише:  Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.

За београдске илегалце не знам ко је колико имао. Ристановић говори о томе да су равногорци највећи број људи имали на списковима само, не и у сталној, непосредној (илегалној) акцији.

Ко зна да ли су Немци били глупи, или Срби паметни.
А не знамо сви да на Афрички фронт, који је окончан поразом Немаца маја 1943, диверзије против снабдевања Немаца нису утицале од новембра 1942. 
Ристановић је у књизи објавио да је, од око 22.000 уписаних на Бањици, 800 било по линији КП (400 стрељано, 400 пуштено), а остали углавном ДМ. Није се бавио доказивањем да су Немци хапсили и стрељали неактивне. Можда радове у том правцу можемо очекивати у будућности. Релативизовање бројева свакако је неопходно, јер никако не иду у прилог црвенима.
Одговори

(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише:  Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.

Мислим да те Британци обарају у овој тврдњи:

"Британска врховна команда је похвалила делатност СОЕ на помоћи у уништењу Ромелове линије снабдевања у критичној фази рата у северној Африци у новембру 1942. године". /Elizaber Barker, Britanska politika prema Jugoistočnoj Evropi u Drugom svetskom ratu, str. 283/
Одговори

(18-12-2025, 09:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  

А не знамо сви да на Афрички фронт, који је окончан поразом Немаца маја 1943, диверзије против снабдевања Немаца нису утицале од новембра 1942. 
Ристановић је у књизи објавио да је, од око 22.000 уписаних на Бањици, 800 било по линији КП (400 стрељано, 400 пуштено), а остали углавном ДМ. Није се бавио доказивањем да су Немци хапсили и стрељали неактивне. Можда радове у том правцу можемо очекивати у будућности. Релативизовање бројева свакако је неопходно, јер никако не иду у прилог црвенима.

На част онима који то не знају, ти то знаш-били би трребало да знаш, пошто смо дискутовали о томе и овде на форуму. 

То што је "само" 400 комуниста евидентирано да су логорисани на Бањици је промашен аргумент. Никако не значи да су остали били Равногорци. Ристановић је доста прецизан. То тврди и Михаиловић у својим депешама Влади. Хапсе обичне људе, цивиле и пришију им етикету "следбеник ДМ" да имају изговор да убијају. Његове речи, не моје. 
Жалим што тражиш теме само по томе шта не иде у прилог црвенима. Ваљда не морам теби да објашњавам моје мишљење о њима.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

(18-12-2025, 09:54 PM)Душан Вукашиновић Пише:  

Мислим да те Британци обарају у овој тврдњи:

"Британска врховна команда је похвалила делатност СОЕ на помоћи у уништењу Ромелове линије снабдевања у критичној фази рата у северној Африци у новембру 1942. године". /Elizaber Barker, Britanska politika prema Jugoistočnoj Evropi u Drugom svetskom ratu, str. 283/

Похвалили су рушење Горгопотамос вијадукта. Што је имало исти утицај на дешавања као и четничко кидање пруга у Србији, после 8.новембра. 
Приметићеш такође да су за то.  похвалили СОЕ. а не Михаиловића.
Њена књига поприлично застсрела, по многим стварима.

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

Нису само Ромелове линије снабдевања ишле преко вијадукта Горгопотамоса већ и преко територије окупиране Србије, преко бугарског анектираног подручја, нарочито на територији НДХ. 

Ово је несумњиво похвала грчке, али и српске борбене гериле. После је нестала у интерној комуникацији, јер је уследила нека нова британска политика. 
Беркерова књига је добра, јер разоткрива британску дволичну политику.
Остале књиге о улози СОЕ у Југославији, по мени, слабе, углавном ослоњене на схватању британске нове стратегије (партизани јачи-четници неактивни).
Одговори

(19-12-2025, 12:22 AM)Chicot Пише:  
(18-12-2025, 09:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  

На част онима који то не знају, ти то знаш-били би трребало да знаш, пошто смо дискутовали о томе и овде на форуму. 

То што је "само" 400 комуниста евидентирано да су логорисани на Бањици је промашен аргумент. Никако не значи да су остали били Равногорци. Ристановић је доста прецизан. То тврди и Михаиловић у својим депешама Влади. Хапсе обичне људе, цивиле и пришију им етикету "следбеник ДМ" да имају изговор да убијају. Његове речи, не моје. 
Жалим што тражиш теме само по томе шта не иде у прилог црвенима. Ваљда не морам теби да објашњавам моје мишљење о њима.

Црвенима ништа не иде у прилог, самим тим што су постојали.
Мало ми је неозбиљно ово прегањање ко је био јачи у БГ, јер је разлика огромна. На Бањици је заведено око 18.000 по линији ДМ, а 800 по линији КПЈ. Нисам наишао да Дража негде каже да су то редом хапшени. Чак и кад су тражили сто за једног, није увек било редом. А ово нису била хапшења за одмазду, већ за антиосовинску активност. Што не значи да их нису бројали у квоте за одмазде.
 Преко 1.000 официра је прошло кроз Бањици. Комунисте су пустили 50 посто, Дражине дај Боже пет посто.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним