06-12-2025, 12:49 AM
Стварно се види мрља на месту на ком је означено. Чим је тако мрљаво, одмах треба посумњати на аутентичност.
А комунисти бројнији у БГ, невероватно...
(17-12-2025, 11:53 PM)Chicot Пише: Ристановић овде прича о београдским илегалцима. А и у праву је кад каже да немачка документа евидентирају само ограничене успехе Равногораца на железницама.
(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише: Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.
За београдске илегалце не знам ко је колико имао. Ристановић говори о томе да су равногорци највећи број људи имали на списковима само, не и у сталној, непосредној (илегалној) акцији.
(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише: Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.
(18-12-2025, 09:09 PM)Милослав Самарџић Пише:(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише: Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.
За београдске илегалце не знам ко је колико имао. Ристановић говори о томе да су равногорци највећи број људи имали на списковима само, не и у сталној, непосредној (илегалној) акцији.
Ко зна да ли су Немци били глупи, или Срби паметни.
А не знамо сви да на Афрички фронт, који је окончан поразом Немаца маја 1943, диверзије против снабдевања Немаца нису утицале од новембра 1942.
Ристановић је у књизи објавио да је, од око 22.000 уписаних на Бањици, 800 било по линији КП (400 стрељано, 400 пуштено), а остали углавном ДМ. Није се бавио доказивањем да су Немци хапсили и стрељали неактивне. Можда радове у том правцу можемо очекивати у будућности. Релативизовање бројева свакако је неопходно, јер никако не иду у прилог црвенима.
(18-12-2025, 09:54 PM)Душан Вукашиновић Пише:(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише: Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.
Мислим да те Британци обарају у овој тврдњи:
"Британска врховна команда је похвалила делатност СОЕ на помоћи у уништењу Ромелове линије снабдевања у критичној фази рата у северној Африци у новембру 1942. године". /Elizaber Barker, Britanska politika prema Jugoistočnoj Evropi u Drugom svetskom ratu, str. 283/
(19-12-2025, 12:22 AM)Chicot Пише:(18-12-2025, 09:09 PM)Милослав Самарџић Пише:(18-12-2025, 08:42 PM)Chicot Пише: Не знам колико је био циљ заваравање,кад Немци нису били глупи. Прилично је јасно кад ти откаже локомотива или дође до судара возова, да су исти уништени или захтевају поправку у најмању руку. Пре бих рекао да је биран начин да се избегну одмазде, па колико се уради-уради. ДМ је евидентно појачао саботаже након интервенције Владе негде из средине новембра 1942. А то, сви знамо.више није имало утицаја на афрички фронт.
Ко зна да ли су Немци били глупи, или Срби паметни.
А не знамо сви да на Афрички фронт, који је окончан поразом Немаца маја 1943, диверзије против снабдевања Немаца нису утицале од новембра 1942.
Ристановић је у књизи објавио да је, од око 22.000 уписаних на Бањици, 800 било по линији КП (400 стрељано, 400 пуштено), а остали углавном ДМ. Није се бавио доказивањем да су Немци хапсили и стрељали неактивне. Можда радове у том правцу можемо очекивати у будућности. Релативизовање бројева свакако је неопходно, јер никако не иду у прилог црвенима.
На част онима који то не знају, ти то знаш-били би трребало да знаш, пошто смо дискутовали о томе и овде на форуму.
То што је "само" 400 комуниста евидентирано да су логорисани на Бањици је промашен аргумент. Никако не значи да су остали били Равногорци. Ристановић је доста прецизан. То тврди и Михаиловић у својим депешама Влади. Хапсе обичне људе, цивиле и пришију им етикету "следбеник ДМ" да имају изговор да убијају. Његове речи, не моје.
Жалим што тражиш теме само по томе шта не иде у прилог црвенима. Ваљда не морам теби да објашњавам моје мишљење о њима.