Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта раде историчари Института за савремену историју?

Човек вели да то није прави сајт. Овај са бројком од 104 600 је багован/хакован и директор компаније која је направила сајт га је угасио (заиста јесте, линк се не може више отворити).
Али и на оном старом са 60 000 имена опет су већина били Немци и Мађари, тако да не видим баш неку разлику, у суштини критике.
Одговори

За цифру од 104000 видите још једном, гдине Милославе.

Или пошаљите Цветковићу тај линк са бројком од 104000.

А књига "Срби против Вермахта" је научно револуционарна у откривању историјске истине. Као што је пионирска у том смислу била књига "Дража према немачким документима" од Ивана Авакумовића.
Одговори

(22-06-2026, 08:16 PM)Monarhist Пише:  Човек вели да то није прави сајт. Овај са бројком од 104 600 је багован/хакован и директор компаније која је направила сајт га је угасио (заиста јесте, линк се не може више отворити).
Али и на оном старом са 60 000 имена опет су већина били Немци и Мађари, тако да не видим баш неку разлику, у суштини критике.

И Шиптари, мада не знам колико. 
Зашто пишу да је господин Самарџић био члан СКЈ?
Одговори

Баш сам радознао и једва чекам да видим ту нову базу података. Рецимо, да ли ће се после најновијих сазнања, актуелних историчара, у списку жртава комунистичке власти наћи и Никола Калабић.
Одговори

Пратимо ову дебату из прикрајка

И није нам једно јасно..

Први њихов аргумент и увек почињу са тиме да госн Самарџић није историчар већ економиста?!?

Паа, то је толико дебилно да је то невероватно,изгледа да право на бављењем историје имају само они са инстититута...

А, госн Самрџиђ је за све њих академик што се тиче српске историје..

То омаловажавање је типично комунистички, ако ниси члан партије или комитета ниси нико и ништа.

Да је госн. Самарџић политички "коректан" као Девић и екипа са института нико га неби дирао већ би га тапшали по рамену...

Тако да госн. Самарџићу слободно удрите по њима...

Sigillum Militum Xpisti !
Одговори

Ево шта пише Срђан:

Srdjan Cvetkovic
FALSH SAJT JE UKLONJEN A I OSTALI OPTUZBE SU PRIZEMNE I NA NIVOU TACNOSTI KAO I OVAJ SAJT. ZA SVA PITANJA I ODGOVRE JAVITE SE MENI U INBOX . I NARAVNO BEZ UVREDA JER NISMO KOMUNSITI. MI SMO GOSPODA valjda. Svako dobro svim dobronamernim ljudima i bratu Miloslavu i hvala na paznji.

Srdjan Cvetkovic
Eto zasto treba da pitas a ne da lutas! OVO JE potpuno NEVAZECI SAJT i hvala sto si me zeleci da me pljunes upozorio. Ovo je sa platforme firme koja je radila bivsi sajt ko zna sta je to. Komsijski sajt vise ne psotoji. Evo novog radna veryija radimo na ciscenju i apdejtovanju i dopuni anravno SVIH STRADALIH. Unecemo i podatke koje dostais naravno uredno. Uskoro cemo ga yavrsiti cim resimo sve bagove.Ali ay tebe premijerno da vidis da gresis. https://www.uimenaroda.org/en/victims-database

Srdjan Cvetkovic
Sad cu zvati tu firmu da to skloni. To nije popis koji vazi. Zato treba da pitas. A vidi se i da je brljivo ida to nije za javnost.

Srdjan Cvetkovic
FALSH BRATE to je nevayeci sajt iy firme koja je radila ya Minsitarstvo onoamd jos. SAJT NE POSIOJI VISE kao i komisija od 2015 a sajt od 2023> https://www.uimenaroda.org/en/victims-database

Srdjan Cvetkovic
Na na lisiti su i folksdojceri iz logora itd . Kod stereljanih anjvis eje srba I tu ej najvise Srba itd . ALII TO NIJE KONACAN POPIS PVO JE LATKA ZA DALJI RAD. Zasto previs analiyu na polovicnom uzorku i lutas. Pitaj brate nemoj da mlatis i stvaras neprijateljstva. Gde netreba. Pomozi umesto sto odmazes. ako yelis da budes od koristi. Ili mislis d aja imam neku tajnu zlu nameru?

Srdjan Cvetkovic
JAVIO SE DIREKTOR FIRME I OBRISAO TO. BAGOVANA Baza drugi svetski rat. Jesi li sad zadovoljan? FALSH.

И ево шта сам одговорио:

Срђане,
Није се могло претпоставити да је сајт комисија.гов фалш или шта већ. Неко је месецима укуцавао имена 40.50-000 Немаца.
Како год, одлична је вест што је у питању неспоразум.
Хвала за инфо о новом сајту, желим срећан рад!
Познато ми је да је још 1990-тих Институт за савремену историју трпео велике протиске, чим је почео да скреће са линије Савеза комуниста.
Такође да су дошли нови пртисци после 2000-те, јер су лидери ДОС-а чинили физичко или духовно потомство црвених.
Али комунизам неумитно опада, тако да је данас лакше и вама и свима нама који се бавимо овом темом.
''Погледи'' су настали као прве опозиционе новине, критика је наше презиме, па смо тако више пута писали критички и о радовима твојих колега (и твојих). Жао ми је што неки од њих критике називају нападима. За све ове године, од мене, и мојих сарадника, на ваш рачун није изречена ни једна увреда, док од десетина твојих колега стижу само увреде, уз изостанак смислене против-критике.
Нема везе.
Упознало те је лично више мојих сарадника и кажу да имаш добре намере.
Користим прилику да те замолим неколико ствари, пошто си ти главни у процесу пописа жртава комунизма.
- Молим те да укинете 12. септембар 1944. као почетни датум. Прва жртва комуниста био је бивши министар Милорад Драшковић, 1921, затим жртве у атентатима пре рата, итд.
- Иако нисте дошли до докумената за Београд, могу се унети позната имена, попут Дражине рођене сестре Јелице Михаиловић Вречко.
- Требало би да скинете ограничење у вези граница. Обичај у целом свету је да матична држава брине у својим грађанима ма где живели. Митрополија на Цетињу има готове спискове за Црну Гору, делом и за Херцеговину; Миленко Максимовић је урадио за Добој и део Посавине, итд.
- Овде су имена 1.403 жртве у КГ округу:
https://www.pogledi.rs/category/istorija...-komunista
Извори су наведени испод сваког имена или групе имена када је једна извор за више њих.
- Овде се могу преузети имена 1.074 жртве у Нишком округу, рад Александра Динчића:
https://www.pogledi.rs/spisak-zrtava-kom...sincu.html

Овде су имена стотина жртава из разних крајева Србије, аутори су потписани:
https://www.pogledi.rs/category/arhiva-a...o-temama-1
Још једном, срећан рад и све најбоље желим!

П.С.
Да поновим оно за фондове Управа народних добара, који постоје, или би требало да постоје, у сваком историјском архиву. У ИА Шумадије у КГ пронашао сам више стотина имена у том фонду. Али, прегледао сам ''само'' окружни, а постоје и срески и општински. Потребно је више месеци да би се све прегледало.
Дакле фондови Војни судови су прочишћени, али ови нису, или макар доста мање.
Мени је то рекао један стари емигрант, Милета Солујић из Пожеге/Њујорка, пре око 30 година, и од тада то преносим свима.
Што се тиче Крагујевца, списак је на жалост непотпун. Има много села, нисмо стигли да их обиђемо.
Одговори

И? Кад ће састанак у Брајићима?
Одговори

(23-06-2026, 02:56 PM)Бенито Пише:  И? Кад ће састанак у Брајићима?

Па, неће.
На ово горе што сам написао, Срђан је одговорио:
[u
Srdjan Cvetkovic

Otvoren sam za sve sugestije i za poboljsanja i nove podatke. Ali bez prozivki etiketa i uciravanja. jer znam svoje namere i svih ljudi. Popisati sve stradale bez obzira na krivicu i ideeologiju. Cak i komuniste. Ako imas idejr podatke i sugestije dostavi ih. Ovaj sajt je ta firma greskom. ostavila i nije uopste. gov.rs. Cekam podatke i sugestije inbox.

Тако да немам идеју шта бих му сад написао.
Јел имаш ти неку идеју?
Одговори

(23-06-2026, 04:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-06-2026, 02:56 PM)Бенито Пише:  И? Кад ће састанак у Брајићима?

Па, неће.
На ово горе што сам написао, Срђан је одговорио:
[u
Srdjan Cvetkovic

Otvoren sam za sve sugestije i za poboljsanja i nove podatke. Ali bez prozivki etiketa i uciravanja. jer znam svoje namere i svih ljudi. Popisati sve stradale bez obzira na krivicu i ideeologiju. Cak i komuniste. Ako imas idejr podatke i sugestije dostavi ih. Ovaj sajt je ta firma greskom. ostavila i nije uopste. gov.rs. Cekam podatke i sugestije inbox.

Тако да немам идеју шта бих му сад написао.
Јел имаш ти неку идеју?

Свашта би Ти написао, али некад је боље ћутати.
Мој савет Теби, ако Те заиста интересује то питање, да сам створиш сајт у коме ће бити пописане све жртве, и да престанеш да обраћаш пажњу на то шта они раде. 
Без свађе и без икаквог коментара.
Одговори

(19-06-2026, 06:57 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онима који пишу (нео)комунистичку историографију, својствена је  нетрпељивост према критикама и другачијем мишљењу уопште.

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Линк ка чланку:

https://www.pogledi.rs/sta-rade-istorica...29391.html

Нешто у вези "дивљих четника", један документ из ВА, потписан од к - та III Крајишке бригаде, Митра Тривунчића, на дан 12. март 1945:
Списак погинулих четника ове бригаде, укупно - 481.
Од окупатора (усташе и Немци) - 157.
Од партизана - 316.
Умрли - 9.

Сви су наведени именом и презименом, именом оца, чином, одакле су, од када су у организацији и у шуми, датумом и местом погибоје
Одговори

Ко прати историјске документарце о Другом светском рату, сигурно је чуо за Гаја Волтерса, британског новинара и историчара.

https://www.harpercollins.com/blogs/auth...0000047243

Без обзира што је новинар, човек јесте стручњак по питању историје Другог светског рата.
Одговори

(26-06-2026, 09:45 PM)Митић Пише:  Ко прати историјске документарце о Другом светском рату, сигурно је чуо за Гаја Волтерса, британског новинара и историчара.

https://www.harpercollins.com/blogs/auth...0000047243

Без обзира што је новинар, човек јесте стручњак по питању историје Другог светског рата.

''Без обзира...''  Blush
Па новинари гурају силне приче.
У Францусокој је новинар главни ауторитет за Наполеонову биографију, тј. његове књиге.
Новинарско образовање, начин рада, и сама струка, има низ предности у односу на историчаре, доста је све то живље у новинарству.
Мислим на историчаре на пример у Француској; у социјалистичким земљама, историја Другог светског рата, и свега оног што комунисти сматрају да је важно за њих, је пропаганда, која се своди на индоктринацију ђака и студената.
Одговори

(26-06-2026, 11:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  ''Без обзира...''  Blush
Па новинари гурају силне приче.
У Францусокој је новинар главни ауторитет за Наполеонову биографију, тј. његове књиге.
Новинарско образовање, начин рада, и сама струка, има низ предности у односу на историчаре, доста је све то живље у новинарству.
Мислим на историчаре на пример у Француској; у социјалистичким земљама, историја Другог светског рата, и свега оног што комунисти сматрају да је важно за њих, је пропаганда, која се своди на индоктринацију ђака и студената.

Јесте да новинари на Западу раде одличне ствари у историјској науци. И нико им не замера што немају диплому за историју, барем колико сам приметио.

И да, новинари имају бољи и живљи стил писања.

А у Србији се државни историчари одмах хватају за ту диплому и да ли је неко има или нема.

Ево, још један пример новинара и историчара Макса Хејстингса

https://laguna.rs/katalog/autori/maks-hejstings/
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним