Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Петар Бојовић

Написавши чланак о нашем знаменитом војсковођи Петру Бојовићу, почињем да пролазим као господин Самарџић јер неком није у интересу да се истина сазна иако је од тог немилог догађаја и несретне смрти српског војводе прошло скоро 70 година. Читај

https://sr.wikipedia.org/wiki/Петар_Бојовић
Одговори

Добар посао радиш на Википедији, само буди упоран.
Одговори

(13-07-2014, 11:05 AM)Snake Пише:  Написавши чланак о нашем знаменитом војсковођи Петру Бојовићу, почињем да пролазим као господин Самарџић јер неком није у интересу да се истина сазна иако је од тог немилог догађаја и несретне смрти српског војводе прошло скоро 70 година. Читај

Одличан чланак!
Што, избацују оно да је мучен од комуниста?

''Посетио га је Франц Нојбахер, генерални опуномоћеник Рајха за привреду Србије'' - требало би ''Нојхаузен'', колико се сећам, Франц Нојхаузен.

У вези овога:
''По ослобађању Београда крајем 1944. године, припадници ОЗН-e су упали у кућу војводе Бојовића. Остарели војвода обучен у кућни мантил незнајући о коме је реч, зачуђено је упитао официре НОБ-а, да му се представе. Официри на њега нису обраћали пажњу мислећи да је само анонимни старац, међутим када су на столици спазили шињел са војводским ознакама, почели су да га на крајње недостојан начин шамарају и понижавају. Немоћан, гледао је како му по кући разбацују и газе униформу, одликовања, сабљу, слушајући како га вређају на крајње недостојан начин а након тога је ухапшен.[f][34] Његов млађи син Добрица, прискочио је упомоћ оцу док су га војници понижавали али је он такође ухапшен и упућен на десетогодишњу робију под оптужбом да је био четнички сарадник.[35] У затвору је доживео свакодневно физичко малтертирање и понижавање. Пуштен је кући видно измучен. Преминуо је 19. јануара 1945. године у својој кући у Београду. Није испоштовано право на сахрану о државном трошку па је превезен таљигама на Ново гробље и сахрањен је скромно 20. јануара 1945. године без војних почасти у породичну гробницу, а сахрани није нико присуствовао јер је пред саму сахрану, ОЗН-а преко Радио Београда објавила вест, да ако неко од грађана Београда покуша да дође на сахрану војводе Бојовића на Новом гробљу, биће ухапшен и кривично гоњен.[34][13]''

Јел то значи да није био на Бањици, да га нису претукли на улици, итд?

У вези овога:
''Са њом је имао шесторо деце, четири сина — Божидара (1894—1962), Војислава (1895—1915), Доброслава (1898—1971), Радослава (1904—1906) и две кћерке Јелицу (1896—1955) и Раду (1900—1959). Кћи Јелица удала се након Првог светског рата за мајора Милорада Мајсторовића.[4]''

Је ли Доброслав - Добрица?
Чуо сам да су два војводина детета била у затвору и да су тамо, или непосредно по изласку, извршила самоубиство?
Што се тиче Добричиног рада у београдским четничким илегалцима, комунисти су писали чак и да је био њихов шеф... То је измишљено?
Одговори

(13-07-2014, 01:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-07-2014, 11:05 AM)Snake Пише:  Написавши чланак о нашем знаменитом војсковођи Петру Бојовићу, почињем да пролазим као господин Самарџић јер неком није у интересу да се истина сазна иако је од тог немилог догађаја и несретне смрти српског војводе прошло скоро 70 година. Читај

Одличан чланак!
Што, избацују оно да је мучен од комуниста?

''Посетио га је Франц Нојбахер, генерални опуномоћеник Рајха за привреду Србије'' - требало би ''Нојхаузен'', колико се сећам, Франц Нојхаузен.

У вези овога:
''По ослобађању Београда крајем 1944. године, припадници ОЗН-e су упали у кућу војводе Бојовића. Остарели војвода обучен у кућни мантил незнајући о коме је реч, зачуђено је упитао официре НОБ-а, да му се представе. Официри на њега нису обраћали пажњу мислећи да је само анонимни старац, међутим када су на столици спазили шињел са војводским ознакама, почели су да га на крајње недостојан начин шамарају и понижавају. Немоћан, гледао је како му по кући разбацују и газе униформу, одликовања, сабљу, слушајући како га вређају на крајње недостојан начин а након тога је ухапшен.[f][34] Његов млађи син Добрица, прискочио је упомоћ оцу док су га војници понижавали али је он такође ухапшен и упућен на десетогодишњу робију под оптужбом да је био четнички сарадник.[35] У затвору је доживео свакодневно физичко малтертирање и понижавање. Пуштен је кући видно измучен. Преминуо је 19. јануара 1945. године у својој кући у Београду. Није испоштовано право на сахрану о државном трошку па је превезен таљигама на Ново гробље и сахрањен је скромно 20. јануара 1945. године без војних почасти у породичну гробницу, а сахрани није нико присуствовао јер је пред саму сахрану, ОЗН-а преко Радио Београда објавила вест, да ако неко од грађана Београда покуша да дође на сахрану војводе Бојовића на Новом гробљу, биће ухапшен и кривично гоњен.[34][13]''

Јел то значи да није био на Бањици, да га нису претукли на улици, итд?

У вези овога:
''Са њом је имао шесторо деце, четири сина — Божидара (1894—1962), Војислава (1895—1915), Доброслава (1898—1971), Радослава (1904—1906) и две кћерке Јелицу (1896—1955) и Раду (1900—1959). Кћи Јелица удала се након Првог светског рата за мајора Милорада Мајсторовића.[4]''

Је ли Доброслав - Добрица?
Чуо сам да су два војводина детета била у затвору и да су тамо, или непосредно по изласку, извршила самоубиство?
Што се тиче Добричиног рада у београдским четничким илегалцима, комунисти су писали чак и да је био њихов шеф... То је измишљено?

Нисам био сигуран како се зове немац у књизи је грешка, да упитању је Добрица, претукли су га у кући па привели незнам где. После је пуштен. Чуо сам да је Борислав Пекић био са Добирцом у затвору и Добрица му је испричао цео догађај. Да у затвору су били Божидар и Добрица али двоје деце је извршило самоубиство у тој кући.

(13-07-2014, 11:29 AM)Вукашин Петковић Пише:  Добар посао радиш на Википедији, само буди упоран.

Захваљујем на подршци.
Одговори

Јели има локалне податке ко су били у тај састав ОЗН-е?

Зашто кад имаш имена слика је мало специфична!

Овако свак се може крити иза ту реч припаднике ОЗН-е!

И са тим злочин, насиље и убиства се крије!
Одговори

Ко је извршио самоубиство, када, како су се звала та деца?
Мени је то причао др Павле Милошевић, њихов комшија из улице... Али нисам сигуран за имена.
Одговори

(13-07-2014, 02:40 PM)Захумље Пише:  Јели има локалне податке ко су били у тај састав ОЗН-е?

Зашто кад имаш имена слика је мало специфична!

Овако свак се може крити иза ту реч припаднике ОЗН-е!

И са тим злочин, насиље и убиства се крије!

Немам податке и имена то се крије ко змија ноге. Цитирао сам у разговору о чланку Петра Опачића пуковника ЈНА који је написао неке делове које сам преписао дословце. Он такође као бивши пуковник ЈНА зна али неће да објави ко су ти официри. ОЗНА га је хапсила 1944. незна се датум још ал пронаћиће се сигурно има у архивама БИА.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор:Петар_Бојовић овде се расправљам са идеопоклонцима комунистичког режима.

(13-07-2014, 02:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ко је извршио самоубиство, када, како су се звала та деца?
Мени је то причао др Павле Милошевић, њихов комшија из улице... Али нисам сигуран за имена.

Рада 1959.

Божидар 1962.

Обоје у кући су нађени мртви без опоруке. Књига Др Димитрије Ђорђевић: Ожиљци и опомене. 1994. године.
Одговори

(13-07-2014, 01:34 PM)Snake Пише:  Чуо сам да је Борислав Пекић био са Добирцом у затвору и Добрица му је испричао цео догађај.

Kako ste čuli da je Pekić bio u zatvoru sa Dobricom? Da li je o tome Pekić pisao u nekoj knjizi? Možda "Godine koje su pojeli skakakvci"? Ili možda neki dnevnici koji su objavljeni?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(13-07-2014, 03:17 PM)Vlad Alekš Пише:  
(13-07-2014, 01:34 PM)Snake Пише:  Чуо сам да је Борислав Пекић био са Добирцом у затвору и Добрица му је испричао цео догађај.

Kako ste čuli da je Pekić bio u zatvoru sa Dobricom? Da li je o tome Pekić pisao u nekoj knjizi? Možda "Godine koje su pojeli skakakvci"? Ili možda neki dnevnici koji su objavljeni?

Могуће нисам сигуран о којој књизи је реч али поуздано знам да је Пекић био са Добрицом у Митровачком затвору. Тада док су били у ћелији Добрица му је испричао целу причу током Другог светског рата о његовом оцу. Део је на википедији (склапао сам га из пет књига јер су сви причали делимичне делове а много су ми помогле и новине из тог периода), док овај трагични део још нигде до детаља није објављен само у неким назнакама које стоје у чланку.
Одговори

(13-07-2014, 03:34 PM)Snake Пише:  Део је на википедији (склапао сам га из пет књига јер су сви причали делимичне делове а много су ми помогле и новине из тог периода), док овај трагични део још нигде до детаља није објављен само у неким назнакама које стоје у чланку.

Iz kog perioda su novine koje pominjete? I kako se zovu novine?

Одговори

(13-07-2014, 04:09 PM)Vlad Alekš Пише:  
(13-07-2014, 03:34 PM)Snake Пише:  Део је на википедији (склапао сам га из пет књига јер су сви причали делимичне делове а много су ми помогле и новине из тог периода), док овај трагични део још нигде до детаља није објављен само у неким назнакама које стоје у чланку.

Политика 4. и 5. април 1941. део који се односи на постављење Бојовића и на промену уредбе о војсци и морнарици. Остало је из књига све је референцирано чак се може и видети. То је део о његовој биографији са почетка рата. Трагични део је према сведочењима склапан. Део је у Књизи У име Војничке части Раде Рајић а део у Војвода Мишић од Петра Опачића. Тај део ми је испричао и његов потомак Милован Бојовић који је унук али по побочној линији.
Одговори

(13-07-2014, 04:14 PM)Snake Пише:  

Политика 4. и 5. април 1941. део који се односи на постављење Бојовића и на промену уредбе о војсци и морнарици. Остало је из књига све је референцирано чак се може и видети. То је почетком рата.

Mislio sam na epizodu sa Pekićem i njegovim svedočenjem o razgovorima sa Dobricom u Mitrovačkom zatvoru.. Ali nije bitno, saznaću na neki drugi način. Pozdrav.

Одговори

(13-07-2014, 04:17 PM)Vlad Alekš Пише:  
(13-07-2014, 04:14 PM)Snake Пише:  

Политика 4. и 5. април 1941. део који се односи на постављење Бојовића и на промену уредбе о војсци и морнарици. Остало је из књига све је референцирано чак се може и видети. То је почетком рата.

Mislio sam na epizodu sa Pekićem i njegovim svedočenjem o razgovorima sa Dobricom u Mitrovačkom zatvoru.. Ali nije bitno, saznaću na neki drugi način. Pozdrav.
To још није објављено један историчар кога немогу сад да именујем ће објавити у наредној књизи.
Одговори

Драги Стојадиновић је био у истој ћелији са сином војводе Бојовића, писале су о томе Новости у овом фељтону
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/cl...-iza-brave
Разговор са Стојадиновићем водио је Борислав Пекић, аудио снимак овог разговора налази се у поседу историчара Срђана Цветковића, аутора овог фељтона.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним