Цитат:херцеговац
Нимбусе,
брате Србине, зар се не осјећаш баш ни мало намагарченим?
Није то тако једноставно.
Накнадна памет је начешће погрешна. Мислиш да има икакве користи или вредности правити виртуалну, паралелну историју? "Да нисмо урадили ово, него оно, сад би нам било боље".
Ко то може знати? Ми можемо расуђивати на основу расположивих информација у датим околностима, и на основу тога доносити одлуке.
Може и горе: да се у свести промени прошлост. Класичан случај је тзв. "југоносталгија", која заправо то није, већ је "титоносталгија", са апсолутном истином "Док је стари био жив". Узалуд сам ја написао своје "капитално дело" (

) "Југоносталгичарски амок" где сам заправо сажето (на 16 страна) указао каква нам је "док је Стари био жив" била
стварна реалност (изгледа као оксиморон, али није). Људи су
мислили да им је добро, и даље
мисле да им је онда било добро. Ако су чињенице против њиховог убеђења, лоше се пише чињеницама. То је нека варијанта "Стокхолмског синдрома", рецимо "Српски синдром". Српско поистовећивање са џелатом. Пошто је поменути напис изазвао приличну пажњу и стотине коментара на разним странама, дао се извући бар један закључак: Ко је заражен вирусом "титоносталгије", можеш га ставити на ражањ, не туцати гомилом факата у главу, под најтежим мукама ће умрети, али мишљење променити неће.
Сличан случај је са "слобоносталгијом", која је бледи дериват, али свакако продужетак "титоносталгије", и не мислим да могу по том питању неког убедити. Могу ипак износити своје мишљење и своје чињенице, макар увек и у великој мањини био.
Конкретно:
Моје мишљење је да Србије данас не би било да нисмо уклонили Милошевићев режим. Међутим, то је ипак само претпоставка, ма колико вероватна била. Оно што је одлучујуће су
резултати Милошевићеве власти. Може причати ко шта хоће, али такву катастрофу по свим основама нисмо доживели од Маричке битке, Косовског боја до пада Смедерева. Сувише је то крупна чињеница, да би могла бити избегнута, ниподаштавана или не виђена. Што је сви не видимо у једнакој величини, тежини, па и дубини, разумљиво је. Није разумљиво да се у опште не види. Али, то више није мој проблем.
Нико од нас није мислио да је "све решено" предвече 5.октобра. У том смислу "наивност" није постојала ни у траговима.
Пример заблуде: (И) ја сам
веровао у идеолошко помирење Срба. Ја сам то звао србско-srpsko помирење. Стварност ме је демантовала. Куључни моменат је извођење тенкова на улице 9.марта.1991. То није било могуће без дозволе Стипе Месића. Па ми није било доста, него сам мислио да ће, с обзиром на истеривање тенкова на народ на такав начин, доћи до општенародног бунта против те комуно-усташке спреге. Кад оно међутим. Од тада, ја на СРС и СПС, не само на руководство већ и обично чланство, нисам гледао друкчије већ као на лажне патриоте па и издајнике. Па ево, кад погледате ко је Вучићева база, све је јасно.
Да се вратимо мало у прошлост. А шта је било са "Јогурт револуцијом"? Ту сам па био "на страни" Милошевића. Заправо, Милошевић је тада
прешао на моју страну (класични прелетач), јер је у почетку био највећи противник "догађања народа". И, питамо се, шта би се десило да "Јогурт-револуције" није било? Па готово је извесно да би се грађански рат ипак догодио, али би се водио и у Војводини. Но, понављамо, то је претпоставка. оно што је била чињеница, то је да су Срби у Војводини били подређени, да је руководство било на страни сепаратиста и да се Србија распадала. Рушење тзв "аутономаша" је било питање нашег опстанка, а не борба за ову или ону комунистичку линију (Милошевић-Стамболић). Што је накнадно ситуација тако претстављана је спиновање, а не озбиљна критика тадашњих дешавања.
Па да се вратимо још назад. Одакле извире убеђење које је скоро постало аксиом, да би Срби "боље прошли да није било 27. марта 1941"? Ја кажем да би се догодило исто, чак и од стране Немаца (кад је Хитлер `ладно погазио уговоре са Енглеском и СССР, одакле некоме идеја да не би исто учинио са Србијом?), а што се тиче Хрвата и комуниста, нема шта да се убеђујемо. Разлика је што би се након рата Енгези још горе истресали на нама. Но у сваком случају, заборавља се чињеница да је Краљевина Југославија скоро годину и по дана избегавала да уђе у рат који је беснео. На крају, морали смо се определити (нисмо ми Швајцарска, према којој су сви имали супротан однос него према нама). Нико не може с тога тврдити да је избор био погрешан. Што се држава морала боље и другачије спремати за рат каквог до тада није било, друга је тема.
Коначно, наравно да је дошло до разочарења. Ја сам активну политику напустио 2002., јер ме мување не занима. Међутим, нисам намагарчен од страних тајних служби. Намагарчили смо ми сами себе, јебо нас динар алаве.
О томе, ако те не мрзи, потражи у "Батином подруму" напис "Што сам дош`о овде?". Својевремено, кључни део тог написа је објављен у "Гласу јавности".