20-02-2015, 05:52 PM
Милослав Самарџић одговара на ваша питања
20-02-2015, 07:19 PM
" ...И у Београду- СТАТИВА..."
МАРШАЛА ТИТА- 11 УЛИЦА
САВЕ КОВАЧЕВИЋА- 12 УЛИЦА
Друго питање:
Да ли је помињана на Погледима књига Николе П. Илића ВЕРА ПЕШИЋ-ЧЕТВОРОСТРУКИ АГЕНТ?
МАРШАЛА ТИТА- 11 УЛИЦА
Друго питање:
Да ли је помињана на Погледима књига Николе П. Илића ВЕРА ПЕШИЋ-ЧЕТВОРОСТРУКИ АГЕНТ?
20-02-2015, 07:51 PM
(20-02-2015, 07:19 PM)Бенито Пише: " ...И у Београду- СТАТИВА..."Па да, у КГ је улица С.К. преименована у булевар... док Титове нема одавно. Није фер,Тито је ипак био много већи убица.
МАРШАЛА ТИТА- 11 УЛИЦА
Друго питање:
Било је. Видео сам ту књигу, слабо је, а и Ратко каже, поредио је сад са новооткривеним документима.
20-02-2015, 08:14 PM
Сад сам тражио по архиви Погледа и видим да је Динчић помињао још 2007. године.
Читао сам неки текст Марка Лопушине у најновијој Илустрованој Политици, репринт старог фељтона из Новости, и видим да је писао на основу поменуте књиге.
Испаде да је Вера несхваћена легенда контрашпијунаже. Уопште се не разуме из текста зашто је Дража толико инсистирао да је стрељају, а толики су интервенисали за њен останак у животу.
Ко прочита овај текст, тешко да ће ишта схватити о ДСР на Балкану.
Читао сам неки текст Марка Лопушине у најновијој Илустрованој Политици, репринт старог фељтона из Новости, и видим да је писао на основу поменуте књиге.
Испаде да је Вера несхваћена легенда контрашпијунаже. Уопште се не разуме из текста зашто је Дража толико инсистирао да је стрељају, а толики су интервенисали за њен останак у животу.
Ко прочита овај текст, тешко да ће ишта схватити о ДСР на Балкану.
20-02-2015, 08:27 PM
У књизи се крије основна чињеница, да су Немци знали да је Вера Пешић комунисткиња, члан КПЈ од 1938. отприлике, али је сарађивала са њима против четника и то им је било најбитније. Класичан пример сарадње комуниста и Немаца.
Јел знаш коме је она била тетка?
20-02-2015, 09:12 PM
(20-02-2015, 08:27 PM)Милослав Самарџић Пише: У књизи се крије основна чињеница, да су Немци знали да је Вера Пешић комунисткиња, члан КПЈ од 1938. отприлике, али је сарађивала са њима против четника и то им је било најбитније. Класичан пример сарадње комуниста и Немаца.
Белим листићима?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
20-02-2015, 09:53 PM
Чуо сам давно ту модерну легенду, да је тетка покојне глумице Станиславе Сташе Пешић и Весне Пешић, "социолошкиње".
Него, у књизи, барем по Лопушини наводим, јер књигу нисам читао, она је 1938.године врбована за рад у контраобавештајној служби ВКЈ. У тај посао је увео пешадијски мајор Славко Радовић. Одатле је у служби преузео пуковник Драгољуб Стојановић.
Због сумњивих контаката са Немцима, ухапшена је у зиму 1939.године. Одведена је у Ђушину, у зграду полиције. Реаговали су Немци, па је пуштена, а смењен је министар полиције др Станоје Михалџић, и премештен за бана Дринске бановине. Полицијски контраобавештајни биро "Ујка А.Д." је распуштен. Најпознатији контраобавештајци из тог бироа ( Антон Багатаљ, Фрањо Ујачић, Марјан Ујачић) су премештени у унутрашњост.
О оном што пише у вези са ратом, боље да не наводим.
Па сад, ако имаш неки коментар, мада мислим да је ово више за Динчића, јер одлично зна тему, а и Илића.
Него, у књизи, барем по Лопушини наводим, јер књигу нисам читао, она је 1938.године врбована за рад у контраобавештајној служби ВКЈ. У тај посао је увео пешадијски мајор Славко Радовић. Одатле је у служби преузео пуковник Драгољуб Стојановић.
Због сумњивих контаката са Немцима, ухапшена је у зиму 1939.године. Одведена је у Ђушину, у зграду полиције. Реаговали су Немци, па је пуштена, а смењен је министар полиције др Станоје Михалџић, и премештен за бана Дринске бановине. Полицијски контраобавештајни биро "Ујка А.Д." је распуштен. Најпознатији контраобавештајци из тог бироа ( Антон Багатаљ, Фрањо Ујачић, Марјан Ујачић) су премештени у унутрашњост.
О оном што пише у вези са ратом, боље да не наводим.
Па сад, ако имаш неки коментар, мада мислим да је ово више за Динчића, јер одлично зна тему, а и Илића.
20-02-2015, 09:58 PM
Није легенда, причао ми је њихов рођак из Лесковца.
Јел има фуснота за све то?
У немачким документима пише да је била члан КПЈ.
Јел има фуснота за све то?
У немачким документима пише да је била члан КПЈ.
20-02-2015, 10:03 PM
Рекао сам, Лопушина наводи по књизи Николе П Илића- Вера Пешић у вртлогу шпијунаже.
20-02-2015, 10:06 PM
Као што знаш, П. Илић, удбаш у пензији и сарадник Института за савремену историју, је аутор ове књиге, прва слика горе лево:
http://www.pogledi.rs/cetnici-protiv-nemaca/
Тако да не бих губио време око те друге.
http://www.pogledi.rs/cetnici-protiv-nemaca/
Тако да не бих губио време око те друге.
20-02-2015, 10:20 PM
Сагласан, али бих ипак погледао књигу. Интересује ме фусноте за ово у вези контраобавештајне службе ВКЈ. О тој теми код нас није много писано.
21-02-2015, 03:12 PM
Друг са Крстарице јавља да је пронађен гроб Леке Дамјановића!
21-02-2015, 09:46 PM
21-02-2015, 09:46 PM
РТС афирмативно о четницима:
https://www.facebook.com/video.php?v=388...=2&theater
Додуше - сатарим...
https://www.facebook.com/video.php?v=388...=2&theater
Додуше - сатарим...
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)