Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ЗАБЛУДЕ И АКТИВНОСТИ АРТЕМИЈЕВЕ СЕКТЕ

Труц-мућ...неповезано и са предубеђењем пише! Херцеговац, јел си био код својих Артемита у Љуљацима? Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(29-05-2015, 12:03 AM)Шумадинац Пише:  Труц-мућ...неповезано и са предубеђењем пише! Херцеговац, јел си био код својих Артемита у Љуљацима? Јок

Ко си ти, човјече?

Имаш ли три чисте да напишеш ишта више од празне просто-проширене?

Када причамо озбиљно, смањи ПАПАзјанију колико год ти Франциско или како му тепаш папа Фрањо био драг!

До сада једна од бољих анализа ситуације!

Цитат:Помози Бог!

Симо, шта мислите шта је најбоље нашем националном бићу: раскол са истеривањем правде на неправду коју смо ми онда видели, и такав упорни став увређености држати још деценијама, или пак започети неке разговоре? О чему ви причате? Људи их позивају на разговор, неће им тамо уши појести. Нека иду и разговарају, шта вам је?

Неће одмах да саслужују и не знам шта не још?

Бојим се да ви не разумете дипломатски језик, нажалост који и у Цркви постоји, јер је увек и постојао још од Византије. Мало сте и наивни. Они то морају да кажу, „три дана“ или колико, да нечим задрже оно у себи што представљају. А представљају СПЦ и формалну чувају тај ауторитет. Дипломатски језиком би се рекло: „перу образ“; или "ево дајемо дај и ти мало".

До недавно нису ни о чему хтели са њим да причају, и то је ВЕЛИКА разлика у односу на раније позиве Симо.

Ако то ви, или вл. Артемије ни видите онда са овом работом ђаво има много што шта. Ви имате обавезе пред Црквом и Српским народом да га сједињујете у једно цело, а не на радост нашим непријатељима да делите. Да ђавола радујете. Нама треба духовно и народно јединство, једном се мора почети ка неком циљу. Од „нуле“, уреду од нуле, али кренимо... Нисмо ваљда ми Срби баш најпроклетији и најтврдовратији, и најтврдоглавији..?

Сто пута смо рекли да ништа није ваљало како су поступили са вл. Артемијем, и шта још у вези тога да кажемо да вам се свиди?

Мора да се раскол решава, брате мили. Разумете ли ви то. Јер СПЦ није Артемијева, или оба Иринеја, Атанасија, јанка или марка. То није играчка да се овако увређено с њом играју. Људи су подељени не само духовно и наша је обавеза де нешто учинимо да буде боље.

Поздрав

оЉуба

----- Original Message -----

Цитат:oca33@comcast.net
28.05.2015 16:24:44

Помоз Бог!

Поштовани Симо, брате Синиша,

У СПЦ нема раскола али постоји спољашња подељеност, што значи да она већ једно дуже време себе не управља црквеним мерама и методама, него светским, пре свега демократским. Можемо да кажемо да је и то нека болест, када се људи у њој удаљавају од православног начина управљања њом (није Црква болесна, јер то не може да буде али људи да). Када се тако води Црква онда добијамо овакве плодове да пола епископата мисли на један начин а пола на други. И наравно то није добро, и управо се ту негде губи тај људски естаблишмент у Цркви, не достаје то као хлеб насушни једниомислије, или консензус, који су пре свега литургички изражаји послушања и вере.

И поред тога што многи насумице и манично нападају овај долазећи свеправоаслвни сабор, само у припреми њега нама се десило нешто много добро. И то код нас у Београду, када је Руска црква демонстративно напустила неки дијалог са католицима, када су тада решавали да се ствари у цркви решавају надгласавањем. Онда, за сам овај сабор о којем говорим Руска црква је направила ултиматум јеладским црквама и њеним црквено политичким сателитима, да тај замишљени сабор може да се одржи само ако се ствари буду решавале једномислијем. Ми нисмо ни свести колика је опасност отклоњена за Цркву, него само нешто кукамо и жалимо. Нажалост епископат наше Цркве и даље ради и функционише на демократским принципима а не еклисиолошким, и зато псотоје ове партије и групице у цркви, које су почеле још и петицијама да се баве. Дакле, на том садашњем и будућем искуству рада поменутог сабора имамо свако право да критикујемо како ради наш СА Сабор.

Сам случај епископа Артемија није решен консензусом, него је он био "бланко папир", који су морали на крају сви да потпишу, без те могућности на мишљења и дебате што може да буде и дугачак процес. Дакле, ни то неме никакве везе са поменутим правилним начином рада у Цркви.

Симо, ја немам свој став, мишљење..., у односу на Цркву, а када га имам ја кажем „мислим“, "претпостављам" и сл. Ово што чиним јесте борба да представим правилан начин како се у Цркви ради, а са неким разлогом се то код нас не чини. Ја се не бих огласио да је овај позива исти као и они остали, када се и нисам оглашавао.

Ово је први пут да се у овако комплексној ситуацији уз разне црквене формалности обраћају вл. Артемију са поштовањем. Сам однос је поштовање, а „рок“ је дисциплина нашем највишем црквено законодавном телу, и то двоје молим вас, немојте бркати. Раније су му се обраћали као монаху, као једном аду предатом никоговићу, блесавом чичици са нечијим убеђењем да ће он сам по себи да нестане. Десило се да није и да тек неће. О томе ја говорим. Дакле сада је време да НЕСТАНЕ овај раскол и вл.Артемије је морални победник.

А Артемије има обавезу да прихвати овај разговор, јер ако одбије онда он више никакве канонске недостатке не може да искористи и објасни свој статус.

У вашој поруци нисам нашао суштину, а управо одговор на питање: Шта му смета да разговара? То је суштина Симо.

Дакле, он треба и МОРА да разговара. Треба по позиву а мора по том факту да његова еклисиологија и даље постоји на постулату одрицања правилности сагледвања његовог случаја и да је он и даље епископ рашко-призренски. Њега су избацили из епископата и то је оправдавало његов статус, а сада га зову на неки начин назад. И то је суштина коју ви Симо изгледа да не разумете?

Ако он сада жели да створи пакет нових услова, рецимо екуменизам и онда необновљенштво, онда је питање зашто није потражио отреситије старокалендарце који нису изгубили еклисијлану форму и апостолско пријемство? Да се придружи већ постојећој борби? Онда је он са овом „соло“ хиротонијом отишао путем без повратка. Али како рекох, ја сам и даље убеђен да никог није звао на рукоположење његовог новог епископа да не би он сам повредио каноничност за коју окривљује СА Сабор СПЦ. И то је овде суштина овог проблема.

Ствари изгледа да су се промениле као и тај однос снага у нашем епископату, јер зар нисмо сви приметили да је овог пута ситуација другачија, јер је очито и то да ове године није било „гласноговорника“ за медије. Дакле, треба да прихватити ову на нови начин испружену руку.

Ево вл. Георгије иако има јаку логистику, пре свега финансијску, и политичку државе у којој живи да направи раскол он то не чини. И хвала му за то. Тако и еп. Артемије има да поступи, а ако не онда оне је постао неки други човек којег уопште више не познајем. Или свим овим неко други мисли и управља њим, јер се не полагања рачуна неком осладило и тада наступа прави раскол и погибао.

Послао сам порку најздравије природе, да вл. Артемије треба, а и МОРА да разговара са њима, ако и даље стоји на статусу неправилности његовог уклањања. А ако је у међувремену променио доктрину свог статуса онда је он расколник са убијањем нашег националног бића, јер се придружује онима који то већ одавно чине. И онда се питам које добро може да се види у њему, и сличним њему.

Питање екуменизма или ти новотарства треба решавати онако како је он то чинио док је био у саставу епископата СПЦ. Таква „опозиција“ СПЦ много је потребна, та брига за веру а не само за епархијске паре и сл.

Само да још више појасним да не бркамо о чему говоримо.

Поздрав

оЉуба

----- Original Message -----

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Јел то овај пише...... Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Пошто сам вратио администраторска овлаштења овај горњи пост ћу пријавити као троловање!

Ако смо форумаши и другари, онда нећемо зезање код оваквих ствари.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

(28-05-2015, 01:22 PM)херцеговац Пише:  
(28-05-2015, 07:47 AM)aco Пише:  
(28-05-2015, 01:44 AM)херцеговац Пише:  Јес' да ме ујутро у топ стави што сам лап топ облијепио.

Видим,
и ти си пробао то са телевоном?Јок

Нисам, али сам видео код других,
кад ми не треба угасим га, а и немам шта да кријем. Тужан

Направити капу од фолије?

Да зезнемо др. Спока?

Први си га поменуо, па сходно томе....Јок

Д М
Одговори

Ама издешавале су се озбиљне ствари.

Одговори

Тужан

Д М
Одговори

"До недавно нису ни о чему хтели са њим да причају, и то је ВЕЛИКА разлика у односу на раније позиве Симо."

Херцеговац, не знам ко је ово говири, али је ово лукава лаж, као и на још неколико места!
Мрзитељи Србије подстичу Артемија да се не покаје, нека нису први, преживеће Србија и ово.
Ко је Симо, да није Виловски.

Али нека свако ради свој посао, Црква је једна и остаће,
ко мисли да уме боље од Бога нека радо.

Ђаво је рекао "направићу престо изнад Божијег"
То исто сада ради Артемије,

а ти брате можеш као администратор да овај форум
претвориш у расколничку огласну таблу. Али расколници остају расколници.
Није довољно вити само набеђени националистапа да вудеш експерт за православље и Цркву.

Црква је увек била гоњена, некад споља, некад од лажне браће.
Одговори

1. Ви, Ваша светости србски Патријарше господине Иринеју, чланови Светог
архијерејског Сабора и Синода или нисте у стању да схватите да сте скренули са
светосавља, одвојили се од Светог Саве, окрећући се и приближавајући се
католичанству и екуменизму, или нисте спремни да то јавно признате.
2. Нисте показали хришћанску вољу за поштовање истине јер нисте дали осталом
свештенству Српске Православне Цркве и нама светосавским мирјанима пример
поштовања светог чина кајања и молбе за опроштај за грехе према Светом Сави,
према свим србским свештеницима и монасима који су страдали у претходним
ратовима и под Титовом комунистичком диктатуром, према владики Артемију и
према нама светосавским мирјанима (видети додатке).
3. Ви позивате владику Артемија да "крене путем мира и јединства са Црквом" чиме
намећете дубок утисак и чините тешку оптужбу против владике Артемија да се он
одметнуо од Српске Православне Цркве, што треба да значи да се одметнуо од
Светог Саве и светосавља кренувши путем немира, потпуно кријући истину о
његовом верски и црквено потпуно неоправданом прогонству које сте Ви под
политичким притиском спроводили и још увек спроводите, и не само његовом
прогонству већ и прогонству свих монахиња и монаха који су с њим остали верни
Светом Сави и светосављу, и то све чините не пружајући никакве непобитне доказе
за то и истовременим јасним позивањем на Устав Српске Правослвне Цркве! Такав
однос је супротан светосављу и потпуно одговара диктаторској пропаганди.
4. Тиме прикривате истину да сте Ви започели раздвајање у Српској Православној
Цркви између оних оданих Светом Сави и светосављу и оних који хрле папи по
златнике и/или признања, који жуде за католичанством и екуменизмом.
5. Ваше је право и слобода, као и сваког човека, да то чините, али онда је ваша
обавеза, и морална и материјална, да напустите Српску Православну Цркву.
6. Тиме бисте омогућили светосавском свештенству да настави да негује светосавље
и да наша Црква остане потпуно верна њеном оснивачу Светом Сави.
7. Тиме бисте створили основу за здраво јединство и у Српској православној Цркви и
у Србском народу, кад се већ позивате на јединство.
8. Јединство под вођством оних који се одричу духовних, моралних, црквених,
територијалних и националних светиња Србског народа значи његово одвођење од
самог себе и његово одрођавање од његових предака који су нам подарили Веру,
самосталну свету Цркву, слободу, Отаџбину и независну државу, а не штедећи
своје жртве за то.
9. Такво јединство на које Ви позивате значи наше ишчезавање, тј. нашу пропаст као
Србског народа. Ако Ви сматрате да то треба да учинимо, будите поштени и
храбри да светосавском свештенству, светосавским мирјанима и целом Србском
народу то јасно и отворено кажете и образложите зашто то треба да учинимо.
10. Ако се одлучите на то, а на то сте обавезни кад позивате на јединство под Вашим
вођством какво јесте у стварности до сада, онда сте обавезни да нам кажете којој
вери да се приклонимо, придружимо, и у који народ да се утопимо.
11. Ако на то нисте спремни, онда или замолите јавно владику Артемија и с њим
Светом Сави одане монахиње и монахе за опроштај показујући своје кајање тиме
што чете поднети оставке на своје положаје у Српској Православној Цркви да
бисте у миру могли да нађете мир својим грешним душама.
12. Тако сви сједињени ћете моћи поштено и слободно, хришћански, да изаберете
ново, светосавско руководство, србског Патријарха, чланове Светог архијерејског
Сабора и Синода, на радост и мир целог Србског народа.
Др Љубомир Т. Грујић, Џона Кенедија 31/15, 11070 Београд

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Ово је веома лукави и неистинит текст са ''Бораба За Веру''! Но, чекамо Аца да детаљно прокоментарише.

Д М
Одговори

(29-05-2015, 02:04 AM)aco Пише:  "До недавно нису ни о чему хтели са њим да причају, и то је ВЕЛИКА разлика у односу на раније позиве Симо."

Херцеговац, не знам ко је ово говири, али је ово лукава лаж, као и на још неколико места!
Мрзитељи Србије подстичу Артемија да се не покаје, нека нису први, преживеће Србија и ово.
Ко је Симо, да није Виловски.

Али нека свако ради свој посао, Црква је једна и остаће,
ко мисли да уме боље од Бога нека радо.

Ђаво је рекао "направићу престо изнад Божијег"
То исто сада ради Артемије,

а ти брате можеш као администратор да овај форум
претвориш у расколничку огласну таблу. Али расколници остају расколници.
Није довољно вити само набеђени националистапа да вудеш експерт за православље и Цркву.

Црква је увек била гоњена, некад споља, некад од лажне браће.

Ја сам рекао да нисам администратор има већ година дана. По Богу читајте.

И какав Виловски?

Сима је Синиша, а преписка је са мејл листе Светосавље. Отац Љуба је Православни свештеник и није зилот, Артемијевац или шта већ...
Немојмо да параноишемо без потребе, него радимо да се превазиђе ово, хладне главе и чисте савјести. Протојереј-ставрофор Љубо Милошевић је нападан и од Борбе за вјеру.

Оканимо се ратнохукачке реторике са обе стране.

Лијепо је речено:
Пружена ти је рука, прихвати је! Не прихватиш ли је, готов си са причом.

И ја сам овдије писао да су се састајали и причали.

Што ме попљува оволико, по Богу?

Одговори

Не релативизуј ствари! Лепо ти је Ацо одговорио.

Ајд да се правимо ''неутрални''. Јок

Д М
Одговори

(29-05-2015, 11:38 AM)Шумадинац Пише:  Не релативизуј ствари! Лепо ти је Ацо одговорио.

Ајд да се правимо ''неутрални''. Јок

Само ти имаш, како изјави, благодат код Фрање, теби и није потребна СПЦ.

Одговори

Хтео си написати....Имаш благодат код Артемија, теби и није потребна СПЦ.

...па си заменио..... Јок

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним