Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"ЈУ -ДЕ-НА-З - Организација за спас преживелог старопартијаштва"

Чича је био војник.

То што ти лупаш нема везе са везом. Топаловић је послије рата писао то што је писао и зато што је то писао, он јесте најобичнија стока.

Рећи да је позитивно то што се дала предност Топаловићу на уштрб једнога правог СРБИНА и ројалисте!? Одмори. Топаловић је био републиканац колико ме сијећање служи, зар није?

И онда мени постављаш питање о Чичи и за шта се он борио, а аминујеш једног Топаловића!?

Чича није ту да би спроводио идеологију него акцију, као што ни четништво није идеологија него акција.

Поздравио те ППВ, Аца Вучић, а поздрав поводом легитимитета.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Из другог дијела твог текста могу да закључим само једно:

ТИ СИ ОГРАНИЧЕН!

На твоју жалост та иста Стража, која је спасавала српски народ од усташког ножа, а коју ти изједначаваш са усташама је пришла комлетна Чичи.

Чича је имао ширину, коју ти очигледно немаш.

Да је Чича имао више јединица и официра као што су Горска и Калабић мјесто ове партизанске стокупљевине што је на крају рата видјела могућност да опет зајаши српство, комунисти би били сасјечени током рата.

Није Чича позивањем партијаша на Равну Гору мога ништа да промјени у очима запада, он је само голом силом могао против комуниста.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Војник, наравно. Али, нажалост, није увек могао бити само то. Често је морао да одлучује и о политичким стварима. Башки конгрес је политичка ствар, он је ту одлучивао и био је сјајан. Па када нападаш Топаловића нападај и Чичу што га је поставио тамо где га је поставио.

И смањи доживљај са епитетима и квалификацијама или сам себе бануј ако желиш да обављаш свој администраторски посао како треба.

Поздравио те Радош Бајић.
Одговори

Па није Чича аксиом!

Наравно да је то круцијалана грешка! Имао је још неколико, а тичу се црногорских четника, мањак јединица по угледу на Горску..., наравно да је имао грешака, али то није тема.

Па бановати треба прво тебе, јер си ме у старту назвао фашистом. Да не причам што људе који су спашавали српски народ од усташког ножа ти изједначаваш са усташама.

Одговори

(17-11-2013, 12:25 AM)херцеговац Пише:  Па није Чича аксиом!

Наравно да је то круцијалана грешка! Имао је још неколико, а тичу се црногорских четника, мањак јединица по угледу на Горску..., наравно да је имао грешака, али то није тема.

Наравно да Чича није аксиом. Али ти својим симпатисањем љотана негираш основне вредности до којих је он држао и за које се борио покрет под његовом командом. А када то одбацујеш логично је да одбациш велики део онога што је Чича радио па и самог Чичу као позитивног историјског лика.

(17-11-2013, 12:25 AM)херцеговац Пише:  Па бановати треба прво тебе, јер си ме у старту назвао фашистом. Да не причам што људе који су спашавали српски народ од усташког ножа ти изједначаваш са усташама.

Нисам те нигде назвао "фашистом" (или нешто типа "херцеговац је фашиста"). Само сам се запитао како администратор Погледа може да "симпатише" Љотића. То ми још увек није јасно...

Да ли је Љотић био фашиста? Па то је смешно и питати.

Данас сам читао Милослављев интервју са покојним Миланом Драговићем. Преносим овде само један врло важан део који се тиче управо овога о чему говоримо:

Цитат:- Ваша јединица је дочекала љотићевце у Словенији?
- Они су се повукли 1944. године. Ја сам био са Јевђевићем у Словенији пре но што је дошла Ђујићева дивизија. То је био Приморски корпус, односно Приморско-корански корпус.
- Ви сте љотићевце лепо дочекали?
- Да. То је био већ крај. А онда, видели смо кокарде, српску војску… Шта смо друго могли учинити?
- Јесте ли знали шта су они радили у Србији?
- Ми смо знали шта су радили, али после смо још више дознали, кад су дошли и многи четници из Србије. Па, ми смо имали једну борбу, прву, с њима, у Бачу.
- С којима?
- Са љотићевцима.
- У којем Бачу? Горе у Словенији?
- У Словенији. У Истри. То је поред Постојне. Наша патрола је чула да је неко у селу и говори: “Другови, друже…“ И та патрола нам јави: “Партизани!“ Нисмо знали да се и љотићевци тако ословљавају, као партизани. Опколимо село, нападнемо… Имали су седам жртава. Од наших није страдао ниједан.
- Која љотићевска јединица је то била?
- То је била група Марисава Петровића. Војвода Јевђевић је тај случај некако изгладио са Љотићем. Али, и после тога се нисмо “мирисали“.
- Зашто?
- Они су веровали да смо ми то учинили намерно. А стварно није било намерно. Наши су мислили да су у селу партизани, јер су се називали друговима.
- Какви су били односи четника и љотићеваца у логорима, у Италији?
- Били смо потпуно одвојени.
- Је ли било међусобних сукоба?
- Није било неких физичких сукоба, али је било свађе. И после је преко новина било свађе. Кад се Црква делила 1963. године чак је било и туче, јер су они били стопроцентно на оној страни тамо.
- И војвода Ђујић је био на тој страни…
- И Ђујић је отишао… Да није одлучио тако, ја мислим да се не би ни догодио тај раскол. Јер, он има највећу групу… Они су рачунали на њега стопроцентно.
- Љотићевци су тврдили да је патријарх Герман био љотићевац…
- Па, био је збораш.
- Пре рата. А његов син је погинуо 1945. као љотићевац?
- Да. Имао сам прилике у Светом Петру, то је поред Постојне, да се састанем са једном групом љотићеваца. Пита ме један: “Јесте ли ви четници Драже Михаиловића?“ Рекох: “Ја за друге четнике не знам“. А он ће: “Друже, ја мислим да би било време да га се одрекнеш, јер ће после бити касно.“ Љотићевци су покварен народ. Они су били опаснији од партизана у Србији.
- Какви су били ваши односи са љотићевцима касније, у емиграцији?
- Врло слаби. То су два менталитета, два народа који се нису уопште… Они су били ортодоксни Југословени. А ми смо из почетка били ортодоксни Срби. Е, да нисмо ништа друго имали између себе, ту смо се раздвајали. А после онога кад смо ми сазнали за њихов рад у Србији… Онда смо ми тек видели шта је било. У почетку нисмо знали све, ми смо били далеко од Србије. Они су ширили пропаганду како су били са Дражом и како је Коста Мушицки предао Дражи поклон, како му је рапортирао, како му је ово, како му је оно…
- Нису причали да су били са Немцима?
- То су причали. Али, они су казали да су они српски добровољци, да нису имали ништа заједничко са Немцима. Да су били са Немцима, али да су они имали своју команду.
- И да су се борили само против партизана?
- Да су се борили против партизана. А они су страховито нападали четнике. Они су више нападали четнике него партизани, јер партизана није ни било у Србији. То су нама причали Србијанци који су дошли и који су били код нас. Био је Дрински пук, цео Дрински пук. То су били Србијанци. Пук је био под командом Перка Влаховића из Црне Горе.

Дакле, када будеш разграничио основне категорије у глави јави се да разговарамо. Довиђења.
Одговори

Када објасниш на који начин сам симпатисао Љотића, што би ти рекао, онда можемо да дискутујемо!

Успут,
ни једно постављено питање, на жалост, није удостојено твог одговора.

А сада цитираш нешто што нема везе нити са оним о чему смо до сада причали, нити са насловом теме, нити са једном ријечју што је споменута на овој теми.

Ја кажем да је Стража пришла ЈВуО, а ти цитираш човјека о СДК-у у Словенији!?

Ко уопште овдије спомиње идеологију Љотића!?

Ријеч је о писму које је човјек упутио Рачићу, које је касније преточено у брошуру.

Одговори

Само ми одговори како то ја симпатишем Љотића?

Одговори

Својом причом о "спашавању" Срба и о "прилажењу" љотићеваца ЈВУО ти си наговестио да је на крају рата дошло практично до уједињења свих тих формација у једну групацију и под једном заставом. Тако испада да су на крају и љотићевци постали "добри момци" (што је и била њихова стратегија да се таквим прикажу). Да се читава немачка армија предала Михаиловићу и Мекдауелу да ли би то амнестирало ту армију и њене команданте (Вајкса, Фелбера, Мајснера, Лера, Фелпса, Хорстенауа....) од злочина и окупације? Хоћу да кажем, то што је неко на крају рата "спашавао" Србе а претходно их сатирао, то њега ништа не амнестира. Чак су и Немци покушавали да обуздају усташе (Хорстенау када је видео каквом монструма су створили, Нојбахерова политика), па због тога не треба умањивати чињеницу да су они злочинци као и идеологија на основу које су вршили те злочине.

Када неко попут тебе похвално говори о љотићевцима јер су они на крају рата ето спашавали неке Србе и били у основи "српска војска" тај барем посредно оправдава тај читав покрет и његову идеологију. Зато сам рекао да симпатишеш Љотића.

И да, не може се једна кохабитација створена општим расулом на крају рата представити као некакав савез љотићеваца и дражиноваца, некакво "помирење Срба", нарочито што такав савез никада званично није склопљен. Нити је Михаиловић био за њега. То је била изнуђена политика војске у повлачењу и спашавање живе главе, политка "и са црним ђаволом ако треба..." и ништа више. А када се томе додају нека сведочанства која говоре да је Љотић заправо убијен од стране четника - онда ствари постају потпуно јасне.

Исечак из интервјуа са Драговићем је илустративан за природу односа четника и љотићеваца. Зато сам га и ставио овде. А највећа трегедије Србије у ДСР није то што су Југославију окупирали Немци (окупирали су целу Европу) већ то што су се у Србији у једном тренутку (и након што је избушен и проваљен Недићев управни апарат од стране четника) појавио покрет чија је једина сврха била да се покаже већим окупатором и већим нацистом од самог окупатора и нацисте. Слично ономе што су и усташе радиле, с том разликом што ови то нису доказивали на свом народу, него на туђем. Утолико су љотићевци гори и од усташа.
Одговори

Направио си неколико круцијалних грешака:

1. Слом источне Босне није се десио на крају рата, него на 'почетку',

2. Они ЈЕСУ ушли у битку са усташама да би се нејач извлачила у Србију - то је чињеница, а не моје мишљење,

3. Нисам причао о прилажењу Љотићеваца ЈВуО-у, него о преласку комплетне Страже под команду ЈВуО-а.

Зато ово:
Цитат:Када неко попут тебе похвално говори о љотићевцима јер су они на крају рата ето спашавали неке Србе и били у основи "српска војска" тај барем посредно оправдава тај читав покрет и његову идеологију. Зато сам рекао да симпатишеш Љотића.

може да иде мачку о реп, јер нити сам говорио о Љотићевцима, нити о неком спашавању Срба на крају рата...

Одговори

[Слика: BS-ZP-III-001-1944-001.jpg]
Паметном је довољно.
Одговори

(17-11-2013, 03:51 AM)херцеговац Пише:  Направио си неколико круцијалних грешака:

1. Слом источне Босне није се десио на крају рата, него на 'почетку',

2. Они ЈЕСУ ушли у битку са усташама да би се нејач извлачила у Србију - то је чињеница, а не моје мишљење,

3. Нисам причао о прилажењу Љотићеваца ЈВуО-у, него о преласку комплетне Страже под команду ЈВуО-а.

Зато ово:
Цитат:Када неко попут тебе похвално говори о љотићевцима јер су они на крају рата ето спашавали неке Србе и били у основи "српска војска" тај барем посредно оправдава тај читав покрет и његову идеологију. Зато сам рекао да симпатишеш Љотића.

може да иде мачку о реп, јер нити сам говорио о Љотићевцима, нити о неком спашавању Срба на крају рата...

Свеједно, то спашавање за њих је било инструментално а не циљ сам по себи. Управо обратно, љотићевцима је био циљ да сатру Србе (Дражине четнике) у Србији (наравно, то нису могли јер су били смешни у војном и, ако хоћеш, у идеолошком погледу). И јеси рекао да је Љотић лично спашавао Србе. Па шта? Јел га то оправдава за зло које је починио које десет пута премашује та спашавања?

Ово за прелажење страже је моја пермутација па се извињавам. Свеједно, када је Стража и прешла под Чичину команду она је била само како то Дража каже "трупа без вредности".

(17-11-2013, 10:54 AM)Вукашин Петковић Пише:  [Слика: BS-ZP-III-001-1944-001.jpg]
Паметном је довољно.

Вукашине, вала баш.
Одговори

То да је лично спасао групу Срба од усташа је ФАКАТ, ЧИЊЕНИЦА, није моје мишљење!

Да ли си ти при чистој свијести?

Код тебе се јави једна пројекција и ти срљаш по тој инерцији.

Ако кажем чињеницу да је спасао Србе, а овдије уопште не спомињем СДК, ЗБОР, ни Љотића сем те чињенице ко, али КО ту аболира Димитрија Љотића?

Одговори

И коначно,

ти си ме окарактерисао као фашисту само зато што сам иступио против глупости да се једна брошура карактерише као 'нацистичка, фашистичка, окупаторска' пропаганда иако нема везе са тим нити говори о идеологијама, него о међусрпским односима и одлична је за разумјевање тог времена једнако колико и онај памфлет Љотићевштина.

То се зове историјска грађа.

Одговори

Ниси ти то тако представио пријатељу, нити тебе интересује чисто историографски аспект ствари. Тебе интересује политика. Ти си овде крупним црвеним словима и острашћено кренуо да избацујеш политичке пароле ("Смрт странкама, слобода Србији!") и да се обрачунаваш - ничим изазван - са "паразитима" (предратним политичким партијама). Такав приступ нема "и" од историографског.

Неколико пута си поновио да је Љотић спашавао Србе - ко' да то овде неко негира. Само је питање што је он то урадио, и ту се ми разликујемо. Ти сматраш да је то чинио зато што је и он ето Србин (само завађен са другим Србима и заблудео - исто прича и Бајић за комунисте), ја кажем из пропагандних/инструменталних разлога.

И изађи на чистац већ једном и одговори на једноставно питање: Да ли је Љотић био злочинац или не?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним