Поруке: 2,854
Теме: 61
Придружен: Jul 2013
Углед:
221
Чича је био војник.
То што ти лупаш нема везе са везом. Топаловић је послије рата писао то што је писао и зато што је то писао, он јесте најобичнија стока.
Рећи да је позитивно то што се дала предност Топаловићу на уштрб једнога правог СРБИНА и ројалисте!? Одмори. Топаловић је био републиканац колико ме сијећање служи, зар није?
И онда мени постављаш питање о Чичи и за шта се он борио, а аминујеш једног Топаловића!?
Чича није ту да би спроводио идеологију него акцију, као што ни четништво није идеологија него акција.
Поздравио те ППВ, Аца Вучић, а поздрав поводом легитимитета.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
(Последња измена: 17-11-2013, 12:15 AM од
херцеговац.)
Углед:
221
Из другог дијела твог текста могу да закључим само једно:
ТИ СИ ОГРАНИЧЕН!
На твоју жалост та иста Стража, која је спасавала српски народ од усташког ножа, а коју ти изједначаваш са усташама је пришла комлетна Чичи.
Чича је имао ширину, коју ти очигледно немаш.
Да је Чича имао више јединица и официра као што су Горска и Калабић мјесто ове партизанске стокупљевине што је на крају рата видјела могућност да опет зајаши српство, комунисти би били сасјечени током рата.
Није Чича позивањем партијаша на Равну Гору мога ништа да промјени у очима запада, он је само голом силом могао против комуниста.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
(Последња измена: 17-11-2013, 12:20 AM од
херцеговац.)
Поруке: 563
Теме: 1
Углед:
98
Војник, наравно. Али, нажалост, није увек могао бити само то. Често је морао да одлучује и о политичким стварима. Башки конгрес је политичка ствар, он је ту одлучивао и био је сјајан. Па када нападаш Топаловића нападај и Чичу што га је поставио тамо где га је поставио.
И смањи доживљај са епитетима и квалификацијама или сам себе бануј ако желиш да обављаш свој администраторски посао како треба.
Поздравио те Радош Бајић.
(Последња измена: 17-11-2013, 12:23 AM од
Felix.)
Углед:
221
Па није Чича аксиом!
Наравно да је то круцијалана грешка! Имао је још неколико, а тичу се црногорских четника, мањак јединица по угледу на Горску..., наравно да је имао грешака, али то није тема.
Па бановати треба прво тебе, јер си ме у старту назвао фашистом. Да не причам што људе који су спашавали српски народ од усташког ножа ти изједначаваш са усташама.
(Последња измена: 17-11-2013, 12:31 AM од
херцеговац.)
Углед:
221
Када објасниш на који начин сам симпатисао Љотића, што би ти рекао, онда можемо да дискутујемо!
Успут,
ни једно постављено питање, на жалост, није удостојено твог одговора.
А сада цитираш нешто што нема везе нити са оним о чему смо до сада причали, нити са насловом теме, нити са једном ријечју што је споменута на овој теми.
Ја кажем да је Стража пришла ЈВуО, а ти цитираш човјека о СДК-у у Словенији!?
Ко уопште овдије спомиње идеологију Љотића!?
Ријеч је о писму које је човјек упутио Рачићу, које је касније преточено у брошуру.
(Последња измена: 17-11-2013, 01:09 AM од
херцеговац.)
Углед:
221
Само ми одговори како то ја симпатишем Љотића?
Углед:
98
Својом причом о "спашавању" Срба и о "прилажењу" љотићеваца ЈВУО ти си наговестио да је на крају рата дошло практично до уједињења свих тих формација у једну групацију и под једном заставом. Тако испада да су на крају и љотићевци постали "добри момци" (што је и била њихова стратегија да се таквим прикажу). Да се читава немачка армија предала Михаиловићу и Мекдауелу да ли би то амнестирало ту армију и њене команданте (Вајкса, Фелбера, Мајснера, Лера, Фелпса, Хорстенауа....) од злочина и окупације? Хоћу да кажем, то што је неко на крају рата "спашавао" Србе а претходно их сатирао, то њега ништа не амнестира. Чак су и Немци покушавали да обуздају усташе (Хорстенау када је видео каквом монструма су створили, Нојбахерова политика), па због тога не треба умањивати чињеницу да су они злочинци као и идеологија на основу које су вршили те злочине.
Када неко попут тебе похвално говори о љотићевцима јер су они на крају рата ето спашавали неке Србе и били у основи "српска војска" тај барем посредно оправдава тај читав покрет и његову идеологију. Зато сам рекао да симпатишеш Љотића.
И да, не може се једна кохабитација створена општим расулом на крају рата представити као некакав савез љотићеваца и дражиноваца, некакво "помирење Срба", нарочито што такав савез никада званично није склопљен. Нити је Михаиловић био за њега. То је била изнуђена политика војске у повлачењу и спашавање живе главе, политка "и са црним ђаволом ако треба..." и ништа више. А када се томе додају нека сведочанства која говоре да је Љотић заправо убијен од стране четника - онда ствари постају потпуно јасне.
Исечак из интервјуа са Драговићем је илустративан за природу односа четника и љотићеваца. Зато сам га и ставио овде. А највећа трегедије Србије у ДСР није то што су Југославију окупирали Немци (окупирали су целу Европу) већ то што су се у Србији у једном тренутку (и након што је избушен и проваљен Недићев управни апарат од стране четника) појавио покрет чија је једина сврха била да се покаже већим окупатором и већим нацистом од самог окупатора и нацисте. Слично ономе што су и усташе радиле, с том разликом што ови то нису доказивали на свом народу, него на туђем. Утолико су љотићевци гори и од усташа.
(Последња измена: 17-11-2013, 03:50 AM од
Felix.)
Углед:
221
То да је лично спасао групу Срба од усташа је ФАКАТ, ЧИЊЕНИЦА, није моје мишљење!
Да ли си ти при чистој свијести?
Код тебе се јави једна пројекција и ти срљаш по тој инерцији.
Ако кажем чињеницу да је спасао Србе, а овдије уопште не спомињем СДК, ЗБОР, ни Љотића сем те чињенице ко, али КО ту аболира Димитрија Љотића?
Углед:
221
И коначно,
ти си ме окарактерисао као фашисту само зато што сам иступио против глупости да се једна брошура карактерише као 'нацистичка, фашистичка, окупаторска' пропаганда иако нема везе са тим нити говори о идеологијама, него о међусрпским односима и одлична је за разумјевање тог времена једнако колико и онај памфлет Љотићевштина.
То се зове историјска грађа.
Углед:
98
Ниси ти то тако представио пријатељу, нити тебе интересује чисто историографски аспект ствари. Тебе интересује политика. Ти си овде крупним црвеним словима и острашћено кренуо да избацујеш политичке пароле ("Смрт странкама, слобода Србији!") и да се обрачунаваш - ничим изазван - са "паразитима" (предратним политичким партијама). Такав приступ нема "и" од историографског.
Неколико пута си поновио да је Љотић спашавао Србе - ко' да то овде неко негира. Само је питање што је он то урадио, и ту се ми разликујемо. Ти сматраш да је то чинио зато што је и он ето Србин (само завађен са другим Србима и заблудео - исто прича и Бајић за комунисте), ја кажем из пропагандних/инструменталних разлога.
И изађи на чистац већ једном и одговори на једноставно питање: Да ли је Љотић био злочинац или не?
(Последња измена: 17-11-2013, 12:32 PM од
Felix.)