Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Лист Југословенски четник-Загреб

Насловна страна првог издања новина Југославенски четник! Ове новине су штампане у Загребу.Има и датум на насловној: Загреб 4. Вељаче 1933.година.Добар је наслов који се односи на Војводу Косту Пећанца:Први поздрав првог међу нама!Или онај под наслов :Омладина одушевљено поздравља рад Четничког Удружења.
[Слика: s_l160.jpg]
[Слика: s_l1600.jpg]
Одговори

Неђе прочитах да је и Милан Ракић био у четницима.
Одговори

(21-12-2015, 08:51 PM)Романија Пише:  Неђе прочитах да је и Милан Ракић био у четницима.

Пре Првог св. рата.
Одговори

Милан Ракић је био једини прави господин који је ходао Београдом, говорио је Иво Андрић. После свог конзулства у Приштини, баш пред сам почетак Првог балканског рата, по сведочењу породице, нестао је из свог дома. По његовом дневнику, придружио се четницима. Када су избили на Газиместан, њихов командант их је питао да ли знају на ком месту стоје. Када им је рекао да је то Газиместан, многи четници клекнуше и почеше да љубе земљу. А онда је командант изрецитовао Миланову песму На Газиместану. Неко од четника узвикну:" Тај што је то написао, је овде међу нама." Командант узвикну да изађе испред чете. Милану грунуше сузе на очи и не помери се са места. Овај догађај је, вероватно, највећи хвалоспев једној српској песми који је доживео њен аутор за живота. У том тренутку Милан Ракић је имао око 35 година.

Заборавих један детаљ. Милан Грол био је зет Милана Ракића - ожењен његовом сестром. Грол је тврдио да је Ракић био први српски војник који је ушао у Приштину након 1389. године.
Одговори

Био је у четницима за вријеме Првог балканског рата. Иначе је био повезан и радио са њима док је био конзул (на своју руку и мимо своје званичне позиције). Изузетан човјек и Србин.

Став званичне власти према четницима је увијек био негативан. Било је људи, појединаца у власти, који су били наклоњени и помагали четницима, већина их је сматрала пустоловима и разбојницима.

Док су бугарски четници имали иза себе пуну подршку бугарске државе и били снабдјевани од бугарске војске са најбољим оружјем, Срби су до српски пушака нпр. могли доћи једино крађом или шверцом. Послије побједе у Првом балканском рату су они исти у власти који су поткопавали четнике на сваком кораку за себе узимали похвале и себи лажно приписивали заслуге за српску ствар. Типично и увијек исто кад су Срби у питању.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Мунгосе, још од погрома Срба од стране Турака или Арнаута почетком века, Краљевина Србија је у одређена подручја Косовског вилајета убацивала одређене количине оружја. Све је било под велом тајне због сталног уплитања великих сила. Што се тиче Бугара, они су били у предности у односу на Србе у Македонији из два разлога: раније су почели и далеко отишли у културно-националном појмању Македонаца као дела бугарског народа и , под два, уживали су заштиту Русије. Нема ни говора да је Ракић радио нешто иза леђа своје(их) владе. Уосталом, четнички одред војводе Вука којем је припадао, био је претходница армије ђенерала Јанковића.
Одговори

Мунгос има негативан став према српској историји, увек он тако.
Одговори

Када је 1908. године извршена анексија Босне организован је протест на Позоришном тргу. За ове млађе Погледаше - то је садашњи Трг републике у Београду. Smile Бранислав Нушић је тада одржао ватрени говор, а након тога су почели да се пријављују и добровољци за рат. Ако ме сећање не вара, први уписани добровољац био је Милан Ракић.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Нушић је био Ракићев претходник и у МИД и у Приштини, тако да уопште не чуди. Надежда Петровић је тада одржала најчувенији говор. Сви говори колико су били упућени против АУ, једнако жестоки су били и против Милована Миловановића, који је био против покретања рата. У том тренутку, у тајности, Миловановић почиње да ствара свој балкански пакт против Османлија. Тај план завршиће се четири године касније уласком Ракића у Приштину и одласком Турака са Балкана. Хоћу да кажем да би било добро да наши данашњи владари такође више и боље виде него ми. Али то је, већ, нека друга тема.
Одговори

Да ли су Војвод Вук, Танкосић и др. могли на своју руку радити то што су радили? Наравно да не. Да нијесу имали дебелу залеђину Црне руке, Атанацковића итд. (значи незванични и илегални органа) били би избачени из службе. Мало сутра што би остали као официри.

Ако је званична власт, како ти (тј. Бенито) велиш, помагала Србе доље и убацивала оружје, што је уопште дошло до самоорганизовања и покретања четнике акције? Дошло је до тога зато што - није. Камо среће да је тако било, али није. Погледај шта Дучић вели о томе. Ако је званична власт (и војска) користила услуге четника, кад су им требали, да ли то значи да су они и стајали иза четника? Наравно да не. Сваки пут чим би дошла прва прилика, четници су распуштани и укидани, било да је у питању Прво балкански рат, Други или Први свјетски рат. Па прва директива након пробоја Солунског фронта је била распуштање четника и њихово распршивање по цијелој војсци по двојица-тројица (никад више) да се никако сакупити не могу. Тобоже, због великих губитака, строго војнички гледано, то је учињено (правдано). У то могу вјеровати само дјеца.Rolleyes

Уосталом, погибије многи најбољи људи код четника у Првом свјетском рату су и данас загонетка као и онда. Вук је гуран (исто тако и Танкосић) и ђе треба и ђе не треба, све док не погине. А можда су га Срби и убили. Знам да је то супротно званичном суду (Ђе би Срби тако нешто радили?хихихи ), али то је тако.

(22-12-2015, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Мунгос има негативан став према српској историји, увек он тако.

Није негативан него незваничан став. Строго критички настројен према званичном ставу тј. историјском смећу. Ни по бабу ни по стричевима.

Одговори

Све те "аномалије" догађале су се због притисака великих сила. "Црна Рука" је била под заштитом краља Петра и имала је "своје" војне министре свих тих година. Такође, и Миловановић, као неприкосновени министар иностраних дела, па и Пашић или Стојан Новаковић, нису по овом питању имали значајно различито мишљење. Ако то није званична власт... Друга је ствар шта су они сервирали јавности и страним емисарима. Читао сам Дучића, али сам и "чачкао" архиве по овом питању, тако да ће требати мало јача аргументација. Што се тиче погибије војводе Вука о томе би се давало расправљати, али само са неким већим истраживањем.
Одговори

Какво је заправо стање било види се на примјер на почетку Првог балканског рата, кад је Танкосић са својим четницима на своју руку отпочео рат бојећи се да ће власт одустати од рата.

Одговори

То је политички, дипломатски и војно најбоље припремљен рат у српској историји. Што се види по резултатима. Хтели да одустанемо, а ми напали?
Одговори

(25-12-2015, 12:35 AM)Бенито Пише:  То је политички, дипломатски и војно најбоље припремљен рат у српској историји. Што се види по резултатима. Хтели да одустанемо, а ми напали?

За длаку не изгиубише Куманово. Ајде пушти те приче. Пропуста је било колко оћеш, али се успјело. И то је то. То ништа не умањује успјех, наравно.
Пушти те приче како смо ми тукли све одреда ко волове у купусу. Било је гадно и свакако, било је грешака, пропуста, немара, свега.

Војска ајд и некако, ал' што се политике тиче, то је тек прича за себе.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним