28-04-2016, 01:59 PM
Srpski kapitalizam hebe kevu.
Boj se ovna,boj se govna,a kad ces zivjeti?Boj se svega, ne budi ono sto jesi,ali do kada tako?
(28-04-2016, 05:25 AM)ПРОСВЕТАР Пише: У капитализму се врши експлоатација човека од стране човека!
Међутим!
У комунизму и социјалзму је....обрнуто!
Опа бато, не може то тако!
(28-04-2016, 02:46 PM)Mekenzi Пише:(28-04-2016, 05:25 AM)ПРОСВЕТАР Пише: У капитализму се врши експлоатација човека од стране човека!
Међутим!
У комунизму и социјалзму је....обрнуто!
Опа бато, не може то тако!
Kad uvodiš AUTOKRATIJU?
(27-04-2016, 11:34 PM)Милослав Самарџић Пише: Сигурно да не постоји капиталистичка земља која не уређује тржиште, то сам и рекао, само на други начин, да су основ капитализма закон и законитост. И обратно, да је основ социјализма безакоње. Такође сам рекао да приватна својина није основ капитализма, већ закон, да је закон на првом месту. Јер да нема закона да је штити, не би ни постојала.Не слажем се, наравно, за ово што сте рекли да је социјализам. Ви сте набројали комунистичке земље, које су "социјалистичке" само декларативно. Нема ту "с" од социјализма.
На пример, код нас се за ово користи термин либерални капитализам. А доказује се тиме што рецимо радници имају 200 евра месечно у некој приватној фирми. Рецимо у некој грађевинској фирми. А зашто имају само 200 евра? Зато што у грађевинском сектору најбоље послове на незаконит начин добије неко близак властима. (Или неко ко је већ у власти а има фирму, рецимо Ђилас из ДС је држао монопол на огласни простор.) Онда осталима остају само лоши послови и мало новца за плате. А да није тог монопола власти, била би већа конкуренција, тај ко има 200 евра прешао би у фирму која даје већу плату. Дакле, проблем је што нема капитализма, а не што га има. Другим речима, проблем је што је систем (нео)социјалистички.
Ипак имам утисак да некако магловито дефинишеш/подразумеваш појмове капитализам и социјализам.
Социјализам је: СССР, Кина, итд, све до Кореје и Кубе. Неосоцијализам је исто што и постсоцијализам, тј. када је 1990. у низу социјалитичких држава проглашена демократија, а у ствари механизам власти је остао исти.
Капитализам је Америка, Швајцарска, Шведска, итд.
Да ли се слажеш са тим?
(28-04-2016, 08:44 PM)Chicot Пише: Ма нема то везе са црвенима. То су математички модели
Бројеви углавном