Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Амери или Руси

(25-05-2016, 10:15 AM)ЛукаЛоко Пише:  
(23-05-2016, 06:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-05-2016, 10:53 AM)ЛукаЛоко Пише:  
Милослав Самарџић Пише:не чује се руски језик
Ја се некако слажем са Просветаром када тврди да су Руси и Срби један народ, тако да руски језик не може код Срба да се сматра страним језиком. Млади Срби би требали да схвате изучавање руског као допуну свог матерног језика.
Јесте страни, не разуме га неко ко није учио, али кад га учиш, у великој мери можеш да разумеш стари српски језик, све до средњег века.
Пре 10-15 година руски је избачен из школа и као други језик, уместо њега је уведен немачки. Мислим да је то велика грешка, јер деца не могу научити немачки као други језик - превише је другачији - а руски могу доста добро.
Јесте страни, када се слуша руски језик, изгледа несхватљив, међутим написана реч је другачија.
Када сам изучавао руски, импресионирало ме колико је то сличан српском, не само у лексикону, него у граматским правилима, изузецима итд. На најјаснији начин је очито да се ради о истом језику који се разликовао само у последњим вековима. Људи би требали да буду свесни свог порекла.
Ја можда реагујем на реч „страни“. У италијанском језику постоји фонетички слична реч “estraneo”, која ипак не значи „инострани“ него „туђи“ у смислу нешто што нема везе са нечим другом, са тобом. Зато некако сматрам да Срби не смеју сматрати руски „страним“.
Уз то, знате да су разлике између језика и наречја спорне, и да у томе најчешће одлучују историја и политика.
На пример разлика између чешког и словачког језика је смешна. Колико ја знам, састоји се само у акцентима, и то не у позицији него у квалитету акцената. Док код неких других језика разлике између дијалеката су толико велике да нема међусобног разумевања.

Милослав Самарџић Пише:Јесте страни, не разуме га неко ко није учио, али кад га учиш, у великој мери можеш да разумеш стари српски језик, све до средњег века.
То се догађа и код других језика. Народи који су одвојени од матице и остају изоловани, углавном чувају старији облик језика.
Савремени Исланђани говоре мање-више исти језик старих Викинга. Док норвешки ђаци са потешкоћом учу стари викингски епос, исландским вршњацима то није никакав проблем.
Јеси у праву за написано, али за оне који познају руска слова. У ствари само оних 7-8 којих нема у српском. Тада је веома слично. Да, има и та разлика између речи страни и туђи. Руски нам свакако није туђи језик. Страни јесте у формалном смислу. Али јасно је да је то некада био исти језик.
Иначе кад знаш слова, а знаш и руски и српски, лако можеш да читаш и бугарски. Слова су као руска.
И македонски. Слова су нешто другачија.
Одговори

(24-05-2016, 11:44 PM)luka.luke Пише:  Ма и мени су некако најдражи, али не могу им забораити понашање у деведесетим.

А Италијани.

Кад смо већ код Талијана и језика. Мени, на пример, јако добро лежи талијански јер је сличан влашком. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Јел може да се разуме без учења?
Одговори

(30-05-2016, 09:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јел може да се разуме без учења?

Има доста сличних речи. На пример, бројеви се јако слично изговарају. Или животиње. Дакле, ти основни појмови. "Проблем" је у томе што је влашки језик архаични облик вулгаризованог латинског. Да банализујем - постоји аналогија италијански/влашки и српски/старословенски. Иначе, Власи себе зову "Ромуње", што значи становник Рима.

Одговори

Vlad Alekš Пише:Има доста сличних речи. На пример, бројеви се јако слично изговарају. Или животиње.
Ајде, дај мало примера!
Да ли имате везе са Чичима? то јест са истарским Власима, који себе чини ми се зову Аромуни или тако нешто.
Одговори

Ун, дој, тре, патро, чинч, шасе, шапте, опт...
Коза је капра, медвед урса, пас кње...
Да, Чичи имају сличан језик Власима које спомињем. Никада нисам ниједног Чича упознао. Другар који је из Истре ми је рекао да су они углавном асимиловани, па се изјашњавају или као Хрвати или као Срби. Мада, у данашње време ипак више као Хрвати. Smile (црни хумор)
Не знам шта су по вероисповести. Ми Власи смо православци, а Истра је ближа Ватикану...
Истој породици народа припадају и Цинцари. Они су пореклом из историјске регије Македоније. Њих има у Београду. На пример, имам једног другара чији је деда дошао из околине Битоља у Београд пре првог светског рата. Његово презиме је на "ић", али је доста специфично, види се из авиона да нема српски корен. Такође су православци благодарећи близини Цариграда.
Да се вратимо теми. Власи из источне Србије и Цинцари су ближи Русији, а Чичи вероватно Америци. Smile

Ево најсвежијег примера у вези са борбом за вернике влашке националности: http://srbin.info/2016/06/11/preotimaju-...po-srbiji/

Одговори

Кад су Руси (Совјети), а после ћу рећи зашто Руси у договору са Немцима закували рат на овим просторима разуме се у Другом светском рату, довевши 600 Шпанских бораца на територију Југославије, шта се десило? Избио је Грађански рат између Срба. Ја не знам за остале али за мене је Србин свето име. Опет понаваљам рат. Један Србин да погине па греота, скупи се породица па човека сахране уз муке. Али овде причамо о десетинама милиона недужних људи, поштених широм земаљске кугле. Једног човека да убијеш па био он и највећи шљам овог света за то мораш да будеш окорео! Зашто кажем Грађански рат... Некада су у Краљевини Југославији Срби живели као један, поштовали веру, крсну славу, дом. Док су убијали српску децу у Јасеновцу, 500.000 хиљада Срба укупно, ШТО МЕНЕ НАЈВИШЕ БОЛИ ОД СВЕГА, треба само извући чињенице, ко је су разуме се тешке. Једни Срби су веровали Титу, не могуће да међу 100.000 војника колико их је 43.е било, не буде нормалних људи са мозгом... нек их буде 30.000 хиљада али сетимо се на како (као што већ рекох) и на који начин су већини у свету одговарали завађени Срби. Опет понављам био је рат и ХАОС невиђених размера, а Срби као Срби увек у центру пажње. Зашто сам рекао Руси, Бољшевичка Русија је настала превратом и код њих је био Грађански рат. Зато што су ти исти Руси довели Тита на чело Државе, који изузетно знају да цене своје жртве из рата. Ни исток ни запад, већ у се и у своје кљусе!
Одговори

Evo, sad uzeh da čitam jednu Purkovićevu knjigu. Poglavlje "Kultura". Na prvo mesto u nabrajanju manifestacija kulture on stavlja religiju i Crkvu. Dakle, moj konačni odgovor na Benitovo pitanje je:
srpskoj omladini je bliža ruska kultura. Smile

Одговори

Књига је издата у емиграцији или између два рата?
Одговори

Између два рата.

Одговори

Пошто ће Клинтонова победити, сечем прст ако не буде тако

Једна Српска Родољубива песма

Одговори

Чудно ”Филип” да ниси знао за ову песму?
https://www.youtube.com/watch?v=OtthxziaJh8

американци су НИСТА ДРУГО, и НИШТА МАЊИ него продужетак енглеске политике, оних су исти!

Ако су нам енглези један од највећи непријатељ, што су нам американце.

Ма ко ти мислиш је пионир грађански рат у Спанијих?
И ко мислиш да је креатор политичке и религиске иделогије? И мислиш да је тотални спонзор њихове вође и инфаструктуре?

американце као енглеза тотално уплетени у Болшевичкој Револуцији у Царској Русији и Краљевине Југославије, што су оних буквално и створилих из концепције, само да се успрећава Српска држава на својим етничног простора.

ЛАКСКАЛИ Ђен Дража Михаиловић док им је спашавао људе, а иза му леђа су дали тоталну логистичка подршка страног инсталирани вођа револуције у Краљевини. И на крају су му бомбадирали јединице као похвалницу!
Одговори

Друже једно је политика, а друго је бунт. Такође знам да многи енглези не воле њих, ево и за остале па чак их и мрзе и зову Јенкијима кроз зубе. А да су нам дужни ЈЕСУ! итекако... Баш за Г. Милослава питање, шта мисли јер нам ближа Енглеска култура или Америчка?

Људи опустите се и уживајте у песми, а ти прст у очи латиници научи Српски језик ако си емигрирао 63.е угледај се на ту намучену Господу
Одговори

Филипе, он је рођен тамо. Цени мало његову љубав према отаџбини.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним