Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта би било да је победио Дража?

Да је Дража победио данас би се два најбоља клуба звали "четник" и "кокарда"
Кез
Одговори

Та начин размисљање је из угле КОМУНИЗАМ.....ви сте још психично оптерећених са КОМУНИЗАМ што тешко можете да вадите из своје глашице.....

Футбалски клубови и спорт небих овсте били политицизани.....

Надам се бих се звали према своје географичке локације Дединске Оролови и Дединске Јунаци итд.
Одговори

Данас је ''Политика'' објавила интервју са мном о ТВ серији ''Краљевина Југославија у Другом светском рату''. На жалост, нема на сајту.
Одговори

(07-10-2016, 10:15 PM)Бенито Пише:  Ајде Шико зини сад!!!!
ПС Мунгосе, није Марковић био Коњ. То је био Миша Трифуновић, а Божа је био Божица. Али, није ни важно, теби су коњи сви који нису из Плашког или Госпића.Smile

Слушај, за милион година не би ми пало на памет да процјењујем неког по томе "из којег је села". Пола свијета прођо и то ниђе осим оније тамо простора не виђе!

Мени један частан Србин из Србије на примјер, више вриједи него сто ништарија и погани из "мог села". А теби изгледа ништарија из твог села више вриједи него сто часни људи из "туђега села". Иначе ти таке асоцијације не би падале на памет??Шок

Било је измета колко оћеш, из "мог села", а боме и из ТВОГ.

Не знам да ли су Трифуновића звали Коњ, али сам милион посто сигуран да су тако звали Божу Марковића. Исто има у бар стотину емигрантски новина и књига које сам прочитао, као и његова изјава, "Па шта" и да Хрвати побију још 350 000 Срба, али "југославије" ће бити.

(07-10-2016, 10:59 PM)Chicot Пише:  Стој! Сад релативизујеш- питам те ко је обећавао да злочинци неће бити кажњени? Тим речима .
Прво си алудирао на Србе у влади, сад се пребацујеш на Хрвате.
И поново те питам, Ко је одговаран за злочине - покољ тих 600 људи?

Нијесам ништа алудирао. Чињеница је да Срби у влади нијесу чак ни јавно осудили Хрвате због онога што су чинили, а камоли да су запријетили "биће то и то, ако не станете!". Да ли су иједном тражили од савезника да се заложе по томе питању? Кад и ђе?

Од првога дана Хрвати у влади су кочили било какав смислен рад владе и чак и оно мало, колко-толко, што је могло бити урађено, није урађено. Кад је један Рузвелт, први човјек свијета, предложио Србима да избаце Хрвате из владе, Срби су на то реаговали свињски и дигли нос - као тобоже "Рузвелт је против нас" (ово имаш у хрватским новинама и књигама из емиграције, тако и у америчким и српским - лично од Пурића). И не само то него су Хрвати брже боље послали Енглезима и Американцима апел да "Срби" (а не Хрвати) тобоже "побише недужан народ". Исти Хрвати које је влада истурала према Енглезима и Американцима и које је финансирала српским парама!

Ето одакле "алудирам". Проучу случај Дучић за вријеме рата, као и рад владини сметењака Срба-југословена посље рата који је разбио српску емиграцију горе него Титовци.

Један Мачек, који је заједно са Кватерником прогласио такозвану ндх, је био легитимна снага и код владе и код Драже, све до краја рата. Исти Мачек чији је 75% делегата били у павелићевом сабору.
Који је као подпредсједник владе починио велеиздају, проглашујући једностану и илегалну "неовисност" (уз то и луђачки злочиначку), као и то да је ОДБИО да иде са владом!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(10-10-2016, 12:17 AM)мунгос Пише:  
(07-10-2016, 10:15 PM)Бенито Пише:  Ајде Шико зини сад!!!!
ПС Мунгосе, није Марковић био Коњ. То је био Миша Трифуновић, а Божа је био Божица. Али, није ни важно, теби су коњи сви који нису из Плашког или Госпића.Smile

Слушај, за милион година не би ми пало на памет да процјењујем неког по томе "из којег је села". Пола свијета прођо и то ниђе осим оније тамо простора не виђе!

Мени један частан Србин из Србије на примјер, више вриједи него сто ништарија и погани из "мог села". А теби изгледа ништарија из твог села више вриједи него сто часни људи из "туђега села". Иначе ти таке асоцијације не би падале на памет??Шок

Било је измета колко оћеш, из "мог села", а боме и из ТВОГ.

Не знам да ли су Трифуновића звали Коњ, али сам милион посто сигуран да су тако звали Божу Марковића. Исто има у бар стотину емигрантски новина и књига које сам прочитао, као и његова изјава, "Па шта" и да Хрвати побију још 350 000 Срба, али "југославије" ће бити.

(07-10-2016, 10:59 PM)Chicot Пише:  Стој! Сад релативизујеш- питам те ко је обећавао да злочинци неће бити кажњени? Тим речима .
Прво си алудирао на Србе у влади, сад се пребацујеш на Хрвате.
И поново те питам, Ко је одговаран за злочине - покољ тих 600 људи?

Нијесам ништа алудирао. Чињеница је да Срби у влади нијесу чак ни јавно осудили Хрвате због онога што су чинили, а камоли да су запријетили "биће то и то, ако не станете!". Да ли су иједном тражили од савезника да се заложе по томе питању? Кад и ђе?

Од првога дана Хрвати у влади су кочили било какав смислен рад владе и чак и оно мало, колко-толко, што је могло бити урађено, није урађено. Кад је један Рузвелт, први човјек свијета, предложио Србима да избаце Хрвате из владе, Срби су на то реаговали свињски и дигли нос - као тобоже "Рузвелт је против нас" (ово имаш у хрватским новинама и књигама из емиграције, тако и у америчким и српским - лично од Пурића). И не само то него су Хрвати брже боље послали Енглезима и Американцима апел да "Срби" (а не Хрвати) тобоже "побише недужан народ". Исти Хрвати које је влада истурала према Енглезима и Американцима и које је финансирала српским парама!

Ето одакле "алудирам". Проучу случај Дучић за вријеме рата, као и рад владини сметењака Срба-југословена посље рата који је разбио српску емиграцију горе него Титовци.

Један Мачек, који је заједно са Кватерником прогласио такозвану ндх, је био легитимна снага и код владе и код Драже, све до краја рата. Исти Мачек чији је 75% делегата били у павелићевом сабору.
Који је као подпредсједник владе починио велеиздају, проглашујући једностану и илегалну "неовисност" (уз то и луђачки злочиначку), као и то да је ОДБИО да иде са владом!
Схватићу ово твоје као шалу, иако ти ону моју опаску ниси тако схватио.
Одговори

(07-10-2016, 11:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да поновим трећи пут да ја пишем о територији Бановине Хрватске пре, а ти после августа 1939.
Баш сам изненађен што размишљаш као Ватра... а наравно обратно је од тога што ви пишете: комунисти нису казнили злочинце, у другој опцији злочинци би били кажњени. Хрвати би прошли као Немци и данас не би славили Павелића и усташе.
То ваше размишљање да један злочин спречава други злочин и у пракси се показало као нетачно.
Уосталом, Дражин план је био да се према злочину и злочинцима поступа према закону, а ви то схватите како хоћете.
А што се убијања Хрвата тиче, само да вас подсетим да је то алиби свим комунистима за убијање Срба, тј. за прикривање чињенице да су убили више Срба него Хрвата.
За оно ново истраживање у Словенији нема линк, показали су ми на лап-топу, необјављено је.

Прије или посље августа 1939. године, опет је прорачун исти (по Шћепану Грђићу на основу пописа 1921. и 1931. те раста становништва).
Потписом пера дато је Хрватима милион Срба. То је била политика југоројалистичког режима и за то се не могу кривити Титовци. Чак и саме "авнојевске границе" (по Ђиласу и другима) су рађене на основу такозване "бановине хрв.".Rolleyes

Чак и да је то био Дражин план (рецимо да јест), сумњам да би се баш како велиш, "по слову закона", њега ишта питало о томе посље рата. О томе би одлучивали политичари, и то они који су цијели рат и вријеме ужаса, провели на сигурноме ван Балкана.

Титовци јесу побили многе (надам се да то нико не спори) и једне и друге. Многе који јесу били злочинци, а и многе који нијесу. И то све из практични разлога. Аболиција десетина иљада младих људи који су били против њих, би брзо довела до пада комунистичке власти. Дакле, кажњавање злочинаца је извршено индиректно. Исто нема везе са мојим слагањем са ватром или неслагањем, лично то све посматрам као војник.

Да ли су четници 1903-1918 чекали суд и суђење и "све по слову закона"? Наравано да не! Суђено је на лицу мјеста.
Иначе би њихова борба завршила још 1903. након почетни тешки неуспјеха.

И током ДСР четници су убијали без суда и суђења. У моме крају знам за десетак људи, цивила, који су тако побијени. Сваки од тих јест био повезан са комунистима, неки су коштали главе пар четнички бораца својим радом. И пресуђено им је на лицу мјеста. Мимо закона и без судског процеса.
То све спада "и мјесто и вријеме" и "ни мјесто ни вријеме". Не разумијем како ви посматрате револуције, ту откад је историје главе падају и љево и десно а комунистичке револуције су биле увијек и свуда поготово крваве.

(10-10-2016, 01:07 AM)Бенито Пише:  Схватићу ово твоје као шалу, иако ти ону моју опаску ниси тако схватио.

Не знам како би то схватио као шалу кад нељуде и ништатије никад нијесам ни цијенио ни бранио, било да су из неког села око Госпића или око Крагујевца на примјер.

(07-10-2016, 10:59 PM)Chicot Пише:  И поново те питам, Ко је одговаран за злочине - покољ тих 600 људи?

За покољ је одговорна хрватска држава. Од политичара који су дали циљ (међу којима је било 75% Мачековаца - одма су ушли у павелићев сабор и подржали га), до војске и полиције која је то извршила (опет Мачековци у већини), па до администрације, жељезнице и цијеле инфраструктуре злочина. То није сигурно било дјело пар "помахнитали појединаца".

Они нијесу дошли у село (било је то у то вријеме на стотине мјеста у околини) као разбојници. Дошли су као хрватска држава, као хрватска култура и као представници хрватског народа и његови национални интереса. Покупили су људе под изговором да "иду на рад" (рат је, држава треба, неко ваљда мора и радити?), чак се и фино поздравили са људима. Покупили су их, одвели до јаме и побили свију.

(08-10-2016, 01:14 PM)Никола02 Пише:  Да је Дража победио данас би се два најбоља клуба звали "четник" и "кокарда"
Кез

Кога боли љево м. за то?Rolleyes

Одговори

Проблем је у томе како ти пресуђујеш ко је ништарија и нељуд. Али, нема потребе да се са мном расправљаш. Довољан си ти самом себи.
Одговори

(10-10-2016, 01:37 AM)мунгос Пише:  Не разумијем како ви посматрате револуције, ту откад је историје главе падају и љево и десно а комунистичке револуције су биле увијек и свуда поготово крваве.
Би ли дефинисао ово ''револуција''?
Одговори

Колики презир! Па људи МОЈИ тако се не пише и не мисли о својима! Испада да су вам Срби баш са тих подручја сметња на сваки начин, и кад су кући и у Србији, и за ијекавицу, и у статистици, мрзитељи Србије, неизлијечиви комунисти а на хрвате се гледа као факт, као страну која се признаје и са којом се треба рачунати. И то овдје на форуму, виртуелно, гдје се теоретише на тему "шта би било кад би . . . ". Несретна Крајина и проклети народ, без шансе ни код туђина ни код свога. Будите прије свега Срби, анти-комунизам долази сам по себи. Кад је обрнуто онда се пишу такви текстови да си ја постављам питање, зар тако пишу Срби о Србима? А тобоже сви смо Родољуби. Ђе нам је оно свето " . . . Српске земље Српски Род . . . " ? Зар је подјела и јаз толики? Јесмо ли исти народ или само носимо исто народно име?
Ужас
Одговори

(10-10-2016, 03:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Би ли дефинисао ово ''револуција''?

Револуција је рушење старог и стварање новог. Није то само пуч, свргавање једни са власти и долазак други. То је тако темиљита промјена, коју карактерише не само пука политичка промјена, него и промјене у свим сферама друштва. Такорећи - "чупање из коријена".

(10-10-2016, 09:31 AM)Бенито Пише:  Проблем је у томе како ти пресуђујеш ко је ништарија и нељуд. Али, нема потребе да се са мном расправљаш. Довољан си ти самом себи.

Не.
Не пресуђујем ја него њихова дјела и карактери.

И не видим никакво "рапсрављање" (свађу ваљда) него разговарамо. Ово би могли свести на расправљање да смо неки балавци а не зрели људи. Са моје стране нема никакве повриједе осјећања, него више запањеност неким стварима.

Одговори

Ок.
Само нису историчари навикли на такво ломљење преко колена, црно- бело, итд.. Једноставно, много су компликованији разлози зашто људи раде ствари за које тек касније схвате да су погрешни.
" Дође некад тако неко време, када људи, у суштини добри и питоми, ураде неке ствари због којих се касније стиде и волели би да их забораве." Иво Андрић, Мост на Жепи
Одговори

(01-10-2016, 10:02 PM)Бенито Пише:  Самарџић и Феликс са једне и моја маленкост са друге стране, нисмо сагласни у једној ствари која је кључна што се тиче српског питања у оквиру Југославије након рата. То питање гласи : да ли се Југославија бранила од " најезде дивљих хорди са истока" или од колонизације коју је САД извршила на читаву Европу? Имамо различите одговоре на то питање и на тај начин их и умећемо нашим прецима.

У ала се развила ова тема! Никако да стигнем да одговорим брату Бениту, а ред је! Smile Дакле, враћам се на сам почетак расправе.

Слажем се са доста тога што си у овом посту рекао али са овим делом који сам навео се не слажем. Ја једноставно сматрам да није реч о колонизацији у пуном смислу, а ти као да претпостављаш да је Француска или западна Еворпа после ДСР била колонизовна (у случају Француске је то Де Гол спречио) као Африка у вековима раније.

Једно је сфера утицаја, политичког, културолошког и економског као последице слободне размене и договарања између слободних земаља где увек постоји мањи или већи утицај великих играча (у овом случају САД) а друго је оружано подјармљивање попут оног које је извршио СССР са земљама сателитима, или унутрашње подјармљивање које је спровео Броз.

Дакле, ја не сматрам да је било каквог "колонијализма" било од стране САД према западној Европи (изузимајући кратак период у западној Немачкој). Или другачије, ако је и било то се не може поредити с оним што је дошло са "истока", тј. из СССР.

Југославија са Дражом као победником би далеко боље прошла од Западне Немачке, јер је ова била интегрални део нацистичког поретка а Дражина Југославија најборбенији окупирани западни савезник у Европи, те нема шансе да би била колонија чак и у најблажем могућем смислу. Штавише, сматрам да био таква Југославија енормно профитирала у сваком смислу. Мислим да би западно улагање у њу било огромно, и да би је држали као "мало воде на длану", као најбољи пример, нарочито током хладно рата, земље која се одупире црвеној пошасти са истока.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

У тој Западној Немачкој постоје стотине касарни америчке војске. Не НАТО, него US Army. И данас је тако. У Италији на десетине нуклеарних глава, а Италија није земља са нуклеарним наоружањем?Шок
То се обично зове окупација, али дозвољени су избори и самостална унутрашња политика ( и то донекле), дакле није класична окупациона управа. Сваки потез у спољној политици мора бити усклађен са НАТО-ом, а у задњих две и по деценије и са ЕУ. Дакле, ниједна земља није могла , нити може да прави билатералне споразуме са земљама ван тог блока, без да пита за сагласност газду. То у Европи, и то донекле, смеју само Француска и Велика Британија.
Сагласан сам да би КЈ могла да уђе у троугао са ове две земље. Али, под условом да су након рата макар у војсци, ако не и у политици, главну реч водили четнички официри из рата. Сви велики српски стручњаци би остали у земљи или би се вратили из заробљеништва и егзила. Имали би врхунску обавештајну и контраобавештајну службу и велико пријатељство са Де Головом Француском. То би били предуслови за стварање атомске бомбе. Једино атомска бомба је гарантовала какву- такву независност у блоковској подели.
Овако, имали смо најгоре решење. Били смо пиони Енглеза, са комунистичким системом.
Одговори

То се не зове окупација већ Хладни рат и непосредна опасност од нуклеарног рата и напада СССР на неку некомунистичку земљу. Ствари су тако просте. Да, постојали су тамо амерички гарнизони и они и даље постоје. Има их и у Турској али се не може рећи да је Турска окупирана од стране САД, као ни да су те земље биле окупиране.

Бенито, послератна Италија као и СРН су биле слободне земље колико се само слободан бити може. Усклађивали су политику са САД у хладноратовском абијенту али су њихови људи били слободни, а комунисти добро вршљали по Италији након рата. Да видим да је неки некомуниста могао да вршља након рата у СССР и у сателитским земљама.

Штавише, ја мислим да је одлично што су постојале касарне у тим земљама. Италија је замало постала комунистичка земља након рата. Једва су се извукли од тог зла. По мени то није била окупација већ добровољни савез. Окупација је постојала у случају Варшавског пакта који је један чист недобровољни савез, чиста окупација. Мислим да се превише ствари гледају из данашње пропутиновске и антиамеричке перспективе, а ово тема заслужује хладнији приступ, јер су тада околности биле потпуно другачије од данашњих.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним