Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта би било да је победио Дража?

Ајде Шико зини сад!!!!
ПС Мунгосе, није Марковић био Коњ. То је био Миша Трифуновић, а Божа је био Божица. Али, није ни важно, теби су коњи сви који нису из Плашког или Госпића.Smile
Одговори

(07-10-2016, 08:14 AM)Chicot Пише:  Мекдауелу је јасно одакле све то потиче и исправно открива извор проблема. Међутим, он једноставно није могао да каже све и зато не прецизира па прича о Рузвелтовој наивности и неименовим сарадницима. А то није ни довољно прецизно, ни довољно јасно.
Нема говора о Рузвелтовој наивности и манипулацији некаквих саветника из сенке. Ствар је проста - Рузвелт и његова администрација су одговорни главом и брадом, што он, разуме се, тада није могао да каже.
Који им је био мотив?
Одговори

(07-10-2016, 09:57 PM)мунгос Пише:  То није било вријеме за теоријске расправе о закону и судству. Са човјеком се поступа као са човјеком а са марвом као са марвом.

Откад је свијета знало се како се поступа са таквима као што су били они. И да је исто урађено бар једном, паклени круг злочина и иживљавања над Србима од ових би био прекинут за сва времена. То су устаници једним дијелом и урадили 1941. Убијено је што је пало руке, није се гледало "ко је крив а ко прав" и "шта ће суд рећи" (суд, држава и војска који су били у п.м. кад је тај народ тамањен на све стране ђе год им је пао руке).

Питаш ко је обећавао? Па Храти у тој влади нијесу дозвољавали никад да се обзнани оно што Хрвати раде, а камоли да им се запријети. Па ако су тако што могли, онда зар је питање да ли би они дозволили кажњавање посље рата (које би у сразмјери са злочином било једнако масовно)?

Гријешим о влади и Симовићу?
Онда испада да су они стварно били у праву у вези Дучића, Американског Србобрана, СНО и други ЧАСНИ Срба и да су ови уствари били гњиде који су лагали на Хрвате и рушили "југославију" и ратне напоре да се поразе Њемци?
Не море и једно и друго.
Или не ваљају једни или други. Не море никако бити да ваљају обоје.

Да ли ти стварно тврдиш да Мачек, који је био први политичар у такозваној "југославији" до 1941. године, да не би то исто био и посље 1945.?
Да не би то били Крњевић и Субашић? И сви други Хрвати који су жешће штитили хрватске интересе него павелић и његови.

Стој! Сад релативизујеш- питам те ко је обећавао да злочинци неће бити кажњени? Тим речима .
Прво си алудирао на Србе у влади, сад се пребацујеш на Хрвате.
И поново те питам, Ко је одговаран за злочине - покољ тих 600 људи?
Одговори

(07-10-2016, 06:03 PM)мунгос Пише:  На девет страница испада да је далеко боље и људски прихватљивије што је побиједио Тито а не Дража. Многе ствари ође изнешене су чак ван граница и научне фантастике, а дефинитивно ван граница доброг укуса и људскости.

Самарџић чак иде толико далеко да умањује број Срба у такозваној "бановини х." (пуно мање него 19%Шок). Шћепан Грђић је радио прорачун 1941. који ставља број Срба на бар 1 милион (човјек се бавио тијем стварима). Затим њемачки прорачуни, амерички, енглески, стваљају тај број у раван са Грђићевим прорачунима.

(07-10-2016, 12:36 PM)ватхра Пише:  Шта ја вама да кажем, отиђите на неки равногорски/четнички скуп па тамо реците да је требало да се поштеде усташе и да су они побили свега око 200 хиљада Срба, па ми реците после како сте се провели.

Није то само Самарџићев став. Тога је било по емиграцији по југословенским четничким удружењима, а исто је било став многи чланова владе (па чак и самог Драже) да неће бити никакве одмазде над зликовцима.
Титовци су ове слистили бар из политички разлога, да се ријеше проблема посље рата.
Да поновим трећи пут да ја пишем о територији Бановине Хрватске пре, а ти после августа 1939.
Баш сам изненађен што размишљаш као Ватра... а наравно обратно је од тога што ви пишете: комунисти нису казнили злочинце, у другој опцији злочинци би били кажњени. Хрвати би прошли као Немци и данас не би славили Павелића и усташе.
То ваше размишљање да један злочин спречава други злочин и у пракси се показало као нетачно.
Уосталом, Дражин план је био да се према злочину и злочинцима поступа према закону, а ви то схватите како хоћете.
А што се убијања Хрвата тиче, само да вас подсетим да је то алиби свим комунистима за убијање Срба, тј. за прикривање чињенице да су убили више Срба него Хрвата.
За оно ново истраживање у Словенији нема линк, показали су ми на лап-топу, необјављено је.
Одговори

(07-10-2016, 06:13 PM)Vlad Alekš Пише:  Već mesecima razmišljam da započnem temu "Istorija Demokratske stranke" i to ću učiniti koliko večeras.
Ето нешто корисно од овог мог чланка. Smile
Знам да волиш ДС, а и види се овде; мени је опет као историјска личност симпатичнији Стојадиновић, јер је подигао економију државе. Али за моју идеја за овај чланак, или евентуално књигу, није важно која странка би владала после рата.
Одговори

(07-10-2016, 11:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-10-2016, 06:13 PM)Vlad Alekš Пише:  Već mesecima razmišljam da započnem temu "Istorija Demokratske stranke" i to ću učiniti koliko večeras.
Знам да волиш ДС, а и види се овде; мени је опет као историјска личност симпатичнији Стојадиновић, јер је подигао економију државе. Али за моју идеја за овај чланак, или евентуално књигу, није важно која странка би владала после рата.

Постоји Историја Демократске странке из пера др Момчила Павловића.

(07-10-2016, 11:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-10-2016, 06:03 PM)мунгос Пише:  На девет страница испада да је далеко боље и људски прихватљивије што је побиједио Тито а не Дража. Многе ствари ође изнешене су чак ван граница и научне фантастике, а дефинитивно ван граница доброг укуса и људскости.

Самарџић чак иде толико далеко да умањује број Срба у такозваној "бановини х." (пуно мање него 19%Шок). Шћепан Грђић је радио прорачун 1941. који ставља број Срба на бар 1 милион (човјек се бавио тијем стварима). Затим њемачки прорачуни, амерички, енглески, стваљају тај број у раван са Грђићевим прорачунима.

(07-10-2016, 12:36 PM)ватхра Пише:  Шта ја вама да кажем, отиђите на неки равногорски/четнички скуп па тамо реците да је требало да се поштеде усташе и да су они побили свега око 200 хиљада Срба, па ми реците после како сте се провели.

Није то само Самарџићев став. Тога је било по емиграцији по југословенским четничким удружењима, а исто је било став многи чланова владе (па чак и самог Драже) да неће бити никакве одмазде над зликовцима.
Титовци су ове слистили бар из политички разлога, да се ријеше проблема посље рата.
Да поновим трећи пут да ја пишем о територији Бановине Хрватске пре, а ти после августа 1939.
Баш сам изненађен што размишљаш као Ватра... а наравно обратно је од тога што ви пишете: комунисти нису казнили злочинце, у другој опцији злочинци би били кажњени. Хрвати би прошли као Немци и данас не би славили Павелића и усташе.
То ваше размишљање да један злочин спречава други злочин и у пракси се показало као нетачно.
Уосталом, Дражин план је био да се према злочину и злочинцима поступа према закону, а ви то схватите како хоћете.
А што се убијања Хрвата тиче, само да вас подсетим да је то алиби свим комунистима за убијање Срба, тј. за прикривање чињенице да су убили више Срба него Хрвата.
За оно ново истраживање у Словенији нема линк, показали су ми на лап-топу, необјављено је.
Сагласан сам осим у једној ствари. Дошло би до освете над Хрватима на самом крају рата и ту је Мунгос у праву. Други је проблем што је то њему једини смисао читаве историје српског народа. И то под условом да стварно мисли оно што овде пише.
Одговори

(07-10-2016, 10:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-10-2016, 08:14 AM)Chicot Пише:  Мекдауелу је јасно одакле све то потиче и исправно открива извор проблема. Међутим, он једноставно није могао да каже све и зато не прецизира па прича о Рузвелтовој наивности и неименовим сарадницима. А то није ни довољно прецизно, ни довољно јасно.
Нема говора о Рузвелтовој наивности и манипулацији некаквих саветника из сенке. Ствар је проста - Рузвелт и његова администрација су одговорни главом и брадом, што он, разуме се, тада није могао да каже.
Који им је био мотив?
Па како који? Глобализација, светски полицајац Smile
Совјети су далеко да би били непосредна претња (сметња) њиховим геостратешким интересима у Европи - а могли су да буду користан савезник на Пацифику. Све што су хтели било је под контролом Британаца (и Француза), значи требало је њих елиминисати. И све време са њима имају спорове, са Стаљином је мање - више све глатко. Не кажем да су се нешто договарали (пре рата или ма кад) али то није ни потребно. Циљеви једних и других су јасни као дан, на теби је само да пратиш ситуацију, подграваш сукобе и улетиш из другог плана. Све чисто Smile

И немојте да мислите да су се они препадали од комунизације пола Европе. Нису, јер тиме добијају другу, "здраву" половину - што је више него што су имали пре рата Smile
Одговори

Ne bih baš pojam "ljubav" vezivao za bilo koju organizaciju, a kamoli za neku stranku, makar to bila i ničim izazvana Demokratska stranka. Smile
U srpskoj istoriji je neophodno razvejati magluštine i pripaliti "utuljena kandila". Smile

(07-10-2016, 11:14 PM)Бенито Пише:  

Pa dobro i šta sa tim?
Da li je to onaj dr Momčilo Pavlović koji je "malo" bio u KPJ? Ili SKJ, nebitno. Tako je rekao u Marićevoj Ćirilici.

Pa dobro i šta sa tim?
Da li je to onaj dr Momčilo Pavlović koji je "malo" bio u KPJ? Ili SKJ, nebitno. Tako je rekao u Marićevoj Ćirilici.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Па ништа. Да ,то је онај што је саветовао Крадоша Булајића.
Него к'о велим, да се не мучиш.Smile
Одговори

Сагласан сам осим у једној ствари. Дошло би до освете над Хрватима на самом крају рата и ту је Мунгос у праву. Други је проблем што је то њему једини смисао читаве историје српског народа. И то под условом да стварно мисли оно што овде пише.
[/quote]
Свакако би било, то сам и написао. Као и према осталима (Немци, итд). Али у далеко мањим размерама јер то не би био план. Напротив, план је био да се спречавају одмазде и да раде судови. Ствар је у томе што они славе и хвале масовни злочин. Који иначе није ни био у комунистичком плану и који је дошао сасвим случајно, док је онај већи злочин, над Србима, од почетка био у плану и од почетка је и спровођен.
Одговори

(07-10-2016, 11:36 PM)Бенито Пише:  Па ништа. Да ,то је онај што је саветовао Крадоша Булајића.

Ne znam ko je Kradoš Bulajić. Radoš Bajić? Nije ga valjda on savetovao oko "Ravne Gore"?
Ja mučim muku, a muka muči mene. Smile

Одговори

(07-10-2016, 11:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Свакако би било, то сам и написао. Као и према осталима (Немци, итд). Али у далеко мањим размерама јер то не би био план. Напротив, план је био да се спречавају одмазде и да раде судови. Ствар је у томе што они славе и хвале масовни злочин. Који иначе није ни био у комунистичком плану и који је дошао сасвим случајно, док је онај већи злочин, над Србима, од почетка био у плану и од почетка је и спровођен.
[/quote]Фала јасно, него не пролазе више бургије. Тучиле о зид.Ваистину!

(08-10-2016, 12:03 AM)Vlad Alekš Пише:  
(07-10-2016, 11:36 PM)Бенито Пише:  Па ништа. Да ,то је онај што је саветовао Крадоша Булајића.

Ne znam ko je Kradoš Bulajić. Radoš Bajić? Nije ga valjda on savetovao oko "Ravne Gore"?
Ja mučim muku, a muka muči mene. Smile
Има посебна тема о серији Равна Гора на сајту, па Читај
Одговори

(04-10-2016, 09:03 PM)Бенито Пише:  
(04-10-2016, 06:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-10-2016, 01:48 AM)Бенито Пише:  Не умећем своје мишљење о НАТО. Једноставно, тај савез 1945, па још 4 године, није постојао. Морали би сами да се сналазимо. А ми смо некад и волели да се сами сналазимо, а не да будемо " мали народ". То је карактеристично за ове знамените, савремене српске интелектуалце, који знају више о животним навикама Бајдена и Медведева ( о Клинтону и Путину да и не говоримо), него историји сопственог народа.
Јесте Стојадиновић основао нову СРС ( НРС је наставила да постоји), али је она званично основана тек 1940. године. И била је минорна странка, која нема шансе ни теоретске да би победила на изборима. Што се тиче радикала из Главног одбора, како су се звали ови из НРС, они су се толико искомпромитовали сарадњом са Недићем, да ни они не би добили изборе. Изборе у српском корпусу добили би они који су били блиски четницима за време рата. То нема ни милиметар сумње, јер је то историјска константа и не видим зашто би у овом случају било другачије.
Нисам ни написао да би се власт оформила без избора. Не знам одакле ти то. Сазвали би изборе за Уставотворну скупштину и та скупштина би донела нов Устав. Тај Устав био би базиран на одлукама из села Ба.
Што се тиче Хрвата, сагласан сам, само питање је да ли би то решило проблем. По мом мишљењу, то је јак елемент за мешање великих сила, коју шансу не би пропустили. Дакле, у следећој фази то би водило или ка сецесији Хрвата или ка уласку целе КЈ у НАТО. Али, тек крајем 50- их или почетком 60-их година.
О Старој Србији као главној геостратешкој линији српског народа, написао сам у светлу економије и дипломатије. Наравно, уколико не би комунисти победили у Грчкој. А не би. У том правцу би ишле инвестиције, и цивилне и војне.
Александар је, пре свега, био русофил. Али није био ћорав, иако је био кратковид. Видео је он добро шта раде Енглези и да Французе пуштају низ воду. Знао је да политика кордона немачкој експанзији, а која је формирана у Версају оснивањем Југославије, Чехословачке, Пољске.. је завршена, иако то [/php]нико није рекао. Знао је мане Мале Антанте и кренуо је да се прилагођава ситуацији. То, наравно, не значи да би он потписао приступање Тројном пакту, а мислим да Хитлер то не би ни тражио. А , поготово, да би био неки нациста или слично. Мислим, мада је то спекулација, да би узео турски модел. Управо то није одговарало Енглезима, што ће даљи догађаји потврдити.
А то да Дража не би био политички фактор после рата, не знам како да ти одговорим. Не могу да верујем да си толико наиван да у тако нешто поверујеш.Па, војска која је изашла из рата као победница била би, поготово код Срба и њихове традиције, сама по себи политички фактор. Не кажем да би он вољно ушао у то, али догађаји би га присилили. Рецимо, браћа Кнежевићи би инсистирали на томе, распоред официра произашлих из рата у односу на оне у егзилу или заробљеништву или оне што су ленствовали код Недића, а сви каријеристи. Треће војска је од свог оснивања, за време краља Милана па до Драже била политички фактор. Била би и тада " део демократије". И четврто, мислим да би био принуђен и да оснује странку, јер политичари нису имали више његову " историјску тежину". Слично као са Де Голом.
НРС је била минорна зато што је Стојадиновић био спутан, а ускоро и протеран. Али Стојадиновић је било лидер и када би се вратио мислим да би све одувао. Друго, не заборави да су уз Дражу биле све странке. Свакако мислиш на ове које су доминирале и оне би имале више гласача због тога. Али и кад би имале дупло више, то је опет мало, јер су имале исувише мало раније.
Јел имаш нечим да поткрепиш то за Александра?
Што се тиче Драже, он сам је изјављивао да га политика не занима, не знам зашто му не бисмо веровали. Мислим да би он био као Мишић или Бојовић после Првог светског рата. Само, био је млађи од њих, па би био и даље начелник штаба ВК, до пензије.
Нигде не помињеш Америку. Америка је после рата важнија од Британије. Не верујем ни да је пре рата улога Британије била тако велика као што тврдиш.
За краља Александра прочитај Бранислава Глигоријевића, једног од најбољих српских историчара, иначе потпуно скрајнутог. Више пута сам те упућивао.
Што се Стојадиновића тиче, само ради прецизности: није био највећи економиста међу политичарима у српској историји. То су били др Лаза Пачу и др Милорад Драшковић. Под два, Стојадиновић више није био у НРС, него у новом СРС. СРС је био миноран, а не НРС. Кад га је кнез онако брутално скинуо са власти, није било никакве побуне. А зашто? Зато што се закачио са маторцима - доајенима странке Пачуом, Ацом Станојевићем и Стојаном Протићем.

Zakačio se samo sa Acom Stanojevićem. Paču i Protić su tada već bili uveliko mrtvi. Za razliku od Ace Stanojevića, umrli su mladi, a da nisu doživeli ni 90 godina.

Одговори

Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним