(04-10-2016, 11:40 AM)ватхра Пише: (04-10-2016, 12:27 AM)Милослав Самарџић Пише: (03-10-2016, 11:23 PM)ватхра Пише: (03-10-2016, 11:12 PM)Милослав Самарџић Пише: 1. Логично је наставити предратне трендове, тј. Стојадиновићеву економску политику.
Да ли у ово логично спада и наставак изградње пруге Београд-Бар?
Само у случају ако се не би градила пруга Београд - Валона (ако сте читали чланак)
Наравно да сам га прочитао, поставио сам питање овде на којим сте психоактивним средствима били кад сте га писали, само је обрисано.
Пруга Београд-Бар је планирана и почета је реализација још за време Краљевине. Пруга Београд-Солун као витална веза у Балканским и Првом светском рату је била прекинута, као што се десило рано и у Другом светском рату - оба пута са катастрофалним последицама.
Изградња пруге Београд-Бар је од стратешког значаја за државу, јер је омогућило излаз на море и повезало крајеве земље.
Не знам због чега мислите да би било јевтиније да се гради пруга за Валону. У ствари не знам ни одакле вам идеја да се пруга не гради кроз српске крајеве, кад пруга омогућује развој локалне привреде.
Или корак даље, по вашој рачуници би било осуђено и погубљено свега око ”1000 људи, укљ. и комунисте”. Значи да би у земљи остало да живи неких 100 хиљада усташа, што је просто речено дивна идеја. Такође не би било ни реперкусија према немачкој и италијанској мањини, које су биле отворено против државе и починиле бројне злочине (поготово немачка). Али зато би било протеривања Албанаца (који су починили далеко мање злочина од горенаведених), и анексија делова Албаније, која је током рата била и сама окупирана - и све то претпостављам под идејом да је то урађено, не би било проблема деценијама касније. Тотална глупост.
И посебно идеја да се етнички очисте српски крајеви из бановине Хрватске. Чекај, цео план је да се усташе оставе у животу и етнички почисте српски крајеви - рекосте да је то четнички план?
Нисам ја на психоактивним супстанцама, него сте Ви на комунизму.

А комунизам је јачи опијат од сваке познате дроге. Погледајте биографије оних који су се предозирали...
Ви овде подразумевате да је масовни злочин нормална ствар. Да, за комунисте је био. Зато су и убили толико људи. Оправдавате 300.000 убистава на територији Југославије. Под фирмом да је то праведна освета, или шта већ. И наравно понављате ту мантру о истребљењу усташа. Међутим, од тих 300.000 изгледа да је 40.000 Хрвата, укључујући и усташе. Тако ми рекоше скоро неки Словенци који се тиме баве. Показали су ми откопану масовну гробницу у којој су побијене Хрватице. Види се по женској коси, која је очувана.
А у ствари највећи број усташа је у постојећем реду ствари инкорпориран у Југословенску армију и касније ЈНА. Знам да су возовима пролећа 1945. масовно слати у Скопље - што даље, док се не смире страсти. Били су и по логорима, али су пуштани и инкорпорирани у друштво. Има много случајева да су ратни злочинци добили високе положаје, почев од Сулејмана Филиповића, кога је влада током рата ставила на међународну листу ратних злочинаца. Ево још неколико примера:
Бивши поручник Краљевине Југославије, Рудолф Петовар, као усташки официр учествовао је у покољу Срба у срезу Љубиње, у Херцеговини. Командовао је свим хрватским формацијама у том крају. Код партизана је унапређен у генерала, а после рата је проглашен "народним херојем".
Потпуковник Фрањо Пирц по преласку у партизане одликован је Орденом партизанске звезде другог реда и унапређен у генерала. Одмах после рата, 1946. године, постављен је за амбасадора у Аргентини, где се склонио највећи број усташа, на челу са Антом Павелићем. Иако се изјаснио за резолуцију Информбироа, није послат на Голи оток, нити је прогоњен.
Мухамед Суџук, велики жупник Пливе и Рама, новембра 1943. прилази комунистима и одмах постаје члан њихове владе (Авној). Одликован је Орденом партизанске звезде другог реда.
Ибрахим Шатор, усташки натпоручник из Мостара, командант среза Коњиц, лично је убио 100 Срба. Крајем 1943. постаје члан Авноја за Босну и Херцеговину, настављајући да убија Србе. Партизански командант Коњица, Јоксим Мрковић, писао је надређенима да су због тога Срби "почели бежати" из партизанских редова.
Ибро Ибраковић, заменик котарског предстојника у Босанском Петровцу, лично је убијао и наређивао убијања Срба, почев од 16. јуна 1941. године. По преласку у партизане постао је командант једне од крајишких бригада.
Марко Месић, усташки пуковник, командант свих хрватских трупа на Источном фронту. Месића су црвеноармејци заробили фебруара 1943. године, а марта 1944. на захтев Ј. Б. Тита постављен је за команданта формације основане од хрватских заробљеника, касније назване "Прва југословенска народноослободилачка бригада". Ова јединица ће ујесен 1944, заједно са Стаљиновом војском, упасти у Србију и починити велике ратне злочине.
У партизане су прешли чак и бугарски ратни злочинци.
Према томе, Краљевина би кажњавала злочинце - оријентационо 1.000 смртних казни и више десетина хиљада временских казни. Поштовао би се закон, судови би радили своје. Правда би била задовољена само на тај начин. Овако, комунисти су починили још један велики злочин и тај злочин се никако не може назвати правдом, па чак и да су свих 300.000 убијених били ратни злочинци (а наравно није то било ни 2 % убијени). Него је то комунистима само изговор.
Просто речено, идеја о масовним убиствима не постоји у демократији, у тоталитаризму постоји. Не знам како бих то могао прецизније да кажем.
Да, четнички план је био размена становништва у критичним подручјима, дакле Срби из Бановине Хрватске у Бановину Српске земље, а Хрвати обратно. Зар рат 1991-1995. није показао да је то био добар план?
Што се тиче Албаније, свакако знате како, када и зашто је она створена. Дакле када је српска војска ослободила те области од Турака, проглашена је албанска држава да би се осујетило то ослобођење, тј. излаз, односно повратак, Србије на море (У том тренутку Албанија је имала 500.000 становника, од којих 50% Албанаца, 30% Влаха, остатак Срби и Грци). Српска дипломатија то никада није признала, па су те области тражене после Првог светског рата, па онда и у Башкој резолуцији. Док су комунисти радили обратно: форсирали су нове доласке Албанаца из Албаније забрањујући истовремено Србима повратак на Космет. То су факта. Разумем наравно што Вам се као присталици те идеологије не свиђају, али тако је како је.