Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Силовање- као метод борбе

Нешто истражујем, па видим да је, изгледа, силовања било више него што се мисли. Изгледа да је тај пуритански елемент у васпитавању тога доба доста утицао да се не прича баш о томе. Поред комунистичког минимизирања злочина над Србима. Да не помињем усташе као највеће зликовце, јер се о томе, можда, и највише причало, јер су и злочини били толико велики да се нису могли сакрити.
Мислим да се о бугарским силовањима доста крило. Ваљда зато што су 1944. године осванули као ослободиоци. Штета за ове форумаше из Јужне Србије што не пишу о овоме.
Уједно, ако неко зна неку добру студију од неког психолога или историчара који се бавио силовањем као методом ратовања нека препоручи овде.
Одговори

Бугари су у свим ратовима учествовали у свему што је нечасно.
Доста је било случајева силовања у Бг-у након ослобађања од стране Совјета.О томе је и Ђилас писао.Да ли је било сличних случајева у градовима које су ослободили заједно са четницима?
Што се тиче силовања од стране четника тренутно ми пада на памет само мајор Милош Глишић.О овоме заиста страшном злочину писао је и Павловић Дражи.Можда грешим али он и Кораћ од тренутка легализовања више су били под Недићевим утицајем.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Совјете је у Банату дочекао четнички 1. банатски корпус. Почели су да силију, четници су потегли оружје, ови их похапсили и предали комунистима, који су их поубијали у Делиблату.
О чему се ради у вези Глишића?
Знам за неколико случајева силовања у четничким редовима, починиоци су били стрељани. Била је позната нарочито афера око неког потпоручника у Источној Србији, Дража је чак слао мајора Брану Петровића да испита да ли је стрељан прописно. И Петровић је истражио и одговорио да јесте.
Код комуниста је и то наравно била масовна појава: по ''ослобођеним'' градовима, Црногорке из Ђуришићевог збега, Немице по Банату, у женским логорима и затворима широм земље...
Одговори

Суђено му је заједно са Дражом.Скоро сам читао његову оптужницу и углавном се своди на то кад се легализовао,од кога је примао оружије и муницију,да ли је Дража одобрио регализацију,...
Ево линка са wiki. у коме се наводи да је то било нов.43.Зар Глишић тад није био у логору?Оптужница 86/117 страна.Мислим да је чланак на wiki нетачан, односно други Милош је у питању.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1...%A1i%C4%87
http://pescanik.net/wp-content/PDF/optuznica.pdf

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(06-12-2016, 08:28 PM)Живојин Мишић Пише:  Суђено му је заједно са Дражом.Скоро сам читао његову оптужницу и углавном се своди на то кад се легализовао,од кога је примао оружије и муницију,да ли је Дража одобрио регализацију,...
Ево линка са wiki. у коме се наводи да је то било нов.43.Зар Глишић тад није био у логору?Оптужница 86/117 страна.Мислим да је чланак на wiki нетачан, односно други Милош је у питању.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1...%A1i%C4%87
http://pescanik.net/wp-content/PDF/optuznica.pdf
Да, био је у логору одавно. Иначе имам пратећа документа уз оптужницу, читао сам више пута, не наиђох на ту Глишићеву бележницу. Нити сам чуо да је неко нашао у архиву.
Одговори

Ви сте, господо, промашили тему.
Силовање- као метод борбе.
Дакле, које војске или формације су и на који начин користили силовање за потребе својих ратних и идеолошких циљева.
Ово је, рецимо, тип теме за неки магистарски рад из историје. Наравно, зависи којим периодом историје се истраживач бави, а у овом случају ДСР, на подручју КЈ.
Одговори

Ја сам промашио тему а Милослав је одговорио на питање. Занимало ме је ово у вези Совјета и Глишића. Нисам хтео да шаљем у МС одг на питања јер Вас Самарџић није послушао и уградио звонце да правовремено одговориSmile.
Иначе, тема је одавно била застарела и захваљујући нама је оживела.Извините, само још једно питање.

Његов командант Луј(Павловић) га извештава:
Био је дан и мојим очима треба веровати, јер ми понос човека и гардиског официра не дозвољава, да тако ниско паднем у овако тешким данима. Милош је силовао комунисткињу па је убио. Зато га ја нисам тужио, јер сам сматрао да о овим стварима није време реферисати и разлог да га уклоним као штетног. Опширан извештај следи". (депеша бр. 10460 од новембра 1943).
У забелешци Михаиловићевог „легализованог" команданта корпуса Милоша Глишића стоји забележено његовом руком:
Затворене жене комунисткиње се употребљавају ....", а на другој страни бележнице стоји:
Комунистичке жене се искоришћују сексуално ..." (ово је Глишићева бележница из 1941).
Прво се не односи на Глишића али је неки други Милош у питању. Зна ли се који?
Друго,сигурно се мисли на затвор у Пожези. Познавајући комунистички истражни поступак могуће да је бележница писана и 46. Мада никада се не зна. Било је нечасних људи у свакој војсци и формацији.

Одговори

Ради се , вероватно, о Милошу Марковићу.
Одакле почети?
Млади српски комунци су искоришћавали младе девојке још пре рата, користећи њихову лакомисленост. Прелаз од патријархалног ка " грађанском", је био оквир у који су се убацивали комунисти са својим идејама о слободном сексу и равноправности полова. Они су, заправо, регрутовали нове снаге у оном делу становништва које дотад није учествовало у активном политичком животу. Дакле, малолетнике, жене , а поготово девојке, и пролетаријат, тј градску и сеоску сиротињу.
Почетком рата, те групације постају међугрупа која ствара привид масе која прилази комунистима. Главна маса требају да буду сељаци, али ту се испречио Дража јер није дозволио општу мобилизацију.
Ова друга лига, оперативни део врха компартије, од јула 41, се бави организацијом чета, " ослобођене територије", културном делатношћу итд. У новембру, жене и девојке су у првим борбеним редовима против четника. Старијим четницима, обично са села, то је било чудно. Официрима од каријере, то није ништа ново, јер су о томе доста знали и пре рата.
Пожешки четнички одред се легализовао у децембру 41. То је одред који се налази на главном додиру са комунистима. Официри Игњатовић, Глишић, Марковић постају најмоћнији четници у Недићевој Србији. Дража, Павловић, Палошевић, Трифуновић итд су у тешкој илегали.
Легализована четници почињу да хватају комунисте и већи део њих предају недићевцима, а ови Немцима. Због дубоке пукотине која раздваја академског официра или школског подофицира од самозваних команданата, дошло је до сусрета када ови први могу без обавезе према вишој команди или војном суду да одлучују како са другима треба поступити. Поготово, то је изражено према женском полу. Могуће је да је неко од тих официра или подофицира силовао неку партизанску. Не правда такав злочин, само покушавам да разумем. Чудно би ми било да је Глишић то урадио, а да није поменуто на суђењу.
Са друге стране, био је један други обичај. Родоначелник тога на том терену био је капетан Игњатовић. Он је први привео бившу партизанку и живео са њом. По том узору, радили су то и други четници.Неколико четника Боже Јаворца је привело по партизанку својој кући у селу и поред тога што су имали жене код куће. Те заробљенице су служиле у. њиховим кућама као помоћно особље, а неке су биле и " дружбенице" дотичних. Касније, најчешће након пола године, они су их пустили да иду кући. Има и случај када су комунисти убеђивали једну своју угледну другарицу да сведочи против свог " тлачитеља", али је она одбила уз опаску:" Да није било њега, ја сигурно данас не би била жива." Четник је осуђен и преживео је робију, али без овог злочина у пресуди.
Или када један чувени четник савладава у то време свог наоружаног такмаца на једном брду. Тек кад је пришао видео је да је у питању девојка, коју је тешко ранио из карабина. Помиловао је по лицу, набавио на леђа и носио неколико километара до лекара, не би ли јој спасао живот.
Дакле, страх за голи живот, опортунизам, а најчешће линија мањег отпора која је те девојке и жене водила од комунизма до кревета легализованих четника, недићеваца, љотићеваца или Немаца, узрок су ове појаве. Може се рећи да су силовања овде била споредна појава, али их је било. Такође, може се рећи да је овај Игњатовићев изум, условно речено, био и метод борбе.
Треба нагласити да ова појава нема никакве везе са Дражом Михаиловићем и да се догодила у можда најтежем тренутку за ВК, када је она успевала једва и себе да заштити, а о контроли јединица на терену није могло бити говора.
ПС Павловић је стари бонвиван, навикао да девојке падају пред њим и тешко је разумео да постоје и другачије врсте удварања.
Одговори

(07-12-2016, 10:22 AM)Живојин Мишић Пише:  Ја сам промашио тему а Милослав је одговорио на питање. Занимало ме је ово у вези Совјета и Глишића. Нисам хтео да шаљем у МС одг на питања јер Вас Самарџић није послушао и уградио звонце да правовремено одговориSmile.
Иначе, тема је одавно била застарела и захваљујући нама је оживела.Извините, само још једно питање.

Његов командант Луј(Павловић) га извештава:
Био је дан и мојим очима треба веровати, јер ми понос човека и гардиског официра не дозвољава, да тако ниско паднем у овако тешким данима. Милош је силовао комунисткињу па је убио. Зато га ја нисам тужио, јер сам сматрао да о овим стварима није време реферисати и разлог да га уклоним као штетног. Опширан извештај следи". (депеша бр. 10460 од новембра 1943).
У забелешци Михаиловићевог „легализованог" команданта корпуса Милоша Глишића стоји забележено његовом руком:
Затворене жене комунисткиње се употребљавају ....", а на другој страни бележнице стоји:
Комунистичке жене се искоришћују сексуално ..." (ово је Глишићева бележница из 1941).
Прво се не односи на Глишића али је неки други Милош у питању. Зна ли се који?
Друго,сигурно се мисли на затвор у Пожези. Познавајући комунистички истражни поступак могуће да је бележница писана и 46. Мада никада се не зна. Било је нечасних људи у свакој војсци и формацији.
Који је извор за ово: ''депеша бр. 10460 од новембра 1943''.
Имам све депеше из новембра 1943, ње нема. А иначе бројеви у депешама су ишли од 1 до 1.000 па опет. Ево гледам децембар 1943, ВК, бројеви су 800 и нешто. Или, 24. јануара 1944. је 642 (број прве депеше).
Што се тиче Глишића, читао сам стенограм са његовог суђења, нема то. (Имам оригинални стенограм.)
Одговори

(07-12-2016, 02:10 PM)Бенито Пише:  Такође, може се рећи да је овај Игњатовићев изум, условно речено, био и метод борбе.
Нема шансе да је то метод борбе. То је просто кршење правила, због чега је и платио главом. Употреба жена код комуниста је метод борбе.
Одговори

Није он због тога платио главом, него зато што је излазио из недићевског система. Његово лично и недолично понашање су били покриће за много дубље ствари. Као што је теби и познатије него мени, па немој збуњивати ове млађе.
Написао сам " условно", дакле нити прописано, ни распрострањено.Ако човек доведе, као онај четник, заробљеницу својој кући и она ту ради као нека врста слуге, а сви сељани знају да је била партизанка, онда је порука јасна свима у том селу, па и шире. А поготово младим девојкама је све јасно.
Чим је ВК ојачала и преформирала војску, ове појаве су престале.
Одговори

(07-12-2016, 06:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-12-2016, 10:22 AM)Живојин Мишић Пише:  
Који је извор за ово: ''депеша бр. 10460 од новембра 1943''.
Имам све депеше из новембра 1943, ње нема. А иначе бројеви у депешама су ишли од 1 до 1.000 па опет. Ево гледам децембар 1943, ВК, бројеви су 800 и нешто. Или, 24. јануара 1944. је 642 (број прве депеше).
Што се тиче Глишића, читао сам стенограм са његовог суђења, нема то. (Имам оригинални стенограм.)
Извор је линк са wiki и оптужница. На wiki Глишића је неко оптужио за силовање и ако је био у логору у време кад је депеша послата. У депеши пише Милош, па ајде то Глишићу да спакујемо, неће се љутити. Што се тиче броја депеше то не знам али Вам верујем да је тако. Помиње се у оптужници на страни 86, линк оптужница
http://pescanik.net/wp-content/PDF/optuznica.pdf .

Одговори

Видео сам ту страну, али она нема покриће.
Одговори

Муслимани за овакав "метод борбе" оптужују ВРС у задњем рату. Чак наводе да је 98% силованих жена у БиХ муслиманке, а 2% Хрватице. Злочинци су наравно 100% Срби Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним