Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Странци погинули на страни Срба у ДСР

(24-01-2017, 03:33 PM)Никола002 Пише:  Јел у Македонији било четника?
Било је колико хоћеш, ево овде је цела формација:
http://www.pogledi.rs/formacija-jugoslov...43-godine/
Одговори

(24-01-2017, 05:48 PM)Николај Пише:  
(24-01-2017, 12:52 PM)Бенито Пише:  Што су онда та двојица стрељана? Били пијани?
И , ајде, упиши име неког странца који је погинуо у четницима, док Ватра не упише Рељу Башића.

За једног од те двојице (Јозеф Шулц) се тврдило да је као одбио да стреља ухваћене комунисте негде око Смед. Паланке. Мали Девић у оној његовој последњој књизи пише да то није тачно, ваљда је тај Немац раније негде погинуо, није ми књига при руци да проверим. За тог другог не знам.
У случају тог немачког војника је спорна идентификација.
По изјавама сведока један немачки војник је одбио да стреља таоце и зато одмах стрељан, а до имена Јозефа Шулца су дошли тако што је коју деценију касније његов рођак дошао у Србију и причао да је он био против рата и погинуо отприлике тад. Нема доказа који говоре да је то био он.

---

Што не спомињете Аугуста Хелера, из Љубићког партизанског одреда?
Писао је и Самарџић о њему, додуше понешто је и омашио.
Одговори

Само Тито и Партија не омаше. Smile
Одговори

(24-01-2017, 06:41 PM)ватхра Пише:  
(24-01-2017, 05:48 PM)Николај Пише:  
(24-01-2017, 12:52 PM)Бенито Пише:  Што су онда та двојица стрељана? Били пијани?
И , ајде, упиши име неког странца који је погинуо у четницима, док Ватра не упише Рељу Башића.

За једног од те двојице (Јозеф Шулц) се тврдило да је као одбио да стреља ухваћене комунисте негде око Смед. Паланке. Мали Девић у оној његовој последњој књизи пише да то није тачно, ваљда је тај Немац раније негде погинуо, није ми књига при руци да проверим. За тог другог не знам.
У случају тог немачког војника је спорна идентификација.
По изјавама сведока један немачки војник је одбио да стреља таоце и зато одмах стрељан, а до имена Јозефа Шулца су дошли тако што је коју деценију касније његов рођак дошао у Србију и причао да је он био против рата и погинуо отприлике тад. Нема доказа који говоре да је то био он.

---

Што не спомињете Аугуста Хелера, из Љубићког партизанског одреда?
Писао је и Самарџић о њему, додуше понешто је и омашио.
Уопште нисам поделио на партизане и четнике, или било које друге формације. Јасно пише да су погинули у сукобу са окупатором и онима који су им служили.
Дакле, без шале, имате ли списак страних држављана који су погинули у партизанима?
Одговори

Немам.
Него за Хелера би требало да знате, и Самарџић га је ставио на насловну страну своје књиге.
Одговори

(24-01-2017, 06:58 PM)Бенито Пише:  Дакле, без шале, имате ли списак страних држављана који су погинули у партизанима?

Рецимо једно 15-ак Британаца који су погинули код комуниста.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Тако је, али има доста Италијана, па касније Бугара, можда и неки Американац...
Мени је ово занимљива тема.
Погледај само код Оцокољића и Пилетића колико има странаца. Па, Варварински , Делиградски, Великоморавски, Косовски корпус, да не говорим о Црној Гори или Ђујићу... Има она Цветићева депеша Чичи где му се жали да су му Штабна и Пратећа чета права легија странаца.
Одговори

Хелер није погинуо на страни Срба. Био је немачки војник, стрељан од својих због сарадње са комунистима.
Одговори

(25-01-2017, 01:29 AM)Милослав Самарџић Пише:  Хелер није погинуо на страни Срба. Био је немачки војник, стрељан од својих због сарадње са комунистима.
Ово вам је нека нова верзија?
Зар вам то до скоро није био доказ сарадње партизана са окупаторима?

И на крају, наравно да је погинуо на страни Срба.
Одговори

А шта је овде другачије речено?
На страни Срба пошто је за Вас и Јозо Томашевић на страни Срба.
Одговори

Арнаути из бригаде " Хоџа Зејнел " Јабланичког корпуса :
Ариф Е. Феизовић, 1888-1944
Шабан И. Салијевић, 1912-1944
Реџо Х. Реџовић, 1910-1944
Реџа А. Муртезовић, 1915-1944
Јашар Б. Зејнуловић, 1909-1944
Одговори

Зар нису ово муслимани словенског (српског) порекла?

Иначе, бригада је имала око 400 бораца, према извештају мајора Радослава Ђурића, од 29. марта 1944. године. Командант је био поручник Јован Лабус, родом из Босне, а помоћник команданта граничарски наредник Ариф Демировић.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(27-05-2017, 12:07 PM)Николај Пише:  Зар нису ово муслимани словенског (српског) порекла?

Иначе, бригада је имала око 400 бораца, према извештају мајора Радослава Ђурића, од 29. марта 1944. године. Командант је био поручник Јован Лабус, родом из Босне, а помоћник команданта граничарски наредник Ариф Демировић.
Сви су из с. Свирце, срез Јабланички, а за националност пише - Албанци. Ја сам употребио турцизам, а ово за бригаду си у праву.
Одговори

п.поричник МАРЈАН РАТЈАЧИК, Пољак, Раваничка бригада, погинуо у лето 1944.
ЈАН ФРАНЧИШЕК - ВОНВОЖНИ, Пољак, Раваничка бригада, погинуо у лето 1944.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним