Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Книнска операција

(13-04-2017, 06:15 PM)Николај Пише:  Цела 264. дивизија је имала 745 губитака (мртви, рањени, нестали), и то за цео месец новембар, дао сам ти табелу раније.
Табеле са немачким губицима у том периоду нису комплетне. То се дешавало и раније, нпр. губици у Априлском рату.

(13-04-2017, 06:15 PM)Николај Пише:  И даље не знамо одакле ти бројка од 6.800.
Већ сам ти написао - бројно стање 264.пд пре напада НОВЈ на Книн. У њега можда улази и један морнарички батаљон који је био подређен.

(13-04-2017, 06:15 PM)Николај Пише:  Друго, од те групе из Книна је 5. децембра остало око 1.500 људи, а не 800, имаш немачки извештај и за то.
Не, већ ти је написано. 1.500 је било укупно стање дивизије, у њега је урачунат и позадински батаљон код Бихаћа.
Одговори

(13-04-2017, 07:27 PM)ватхра Пише:  Табеле са немачким губицима у том периоду нису комплетне. То се дешавало и раније, нпр. губици у Априлском рату.

А да, заборавио сам на тај изговор. Rolleyes

Цитат:Већ сам ти написао - бројно стање 264.пд пре напада НОВЈ на Книн. У њега можда улази и један морнарички батаљон који је био подређен.

Питам те одакле ти цифра од 6.800? Не, на шта се она односи, него откуд ти та бројка?

Цитат: Не, већ ти је написано. 1.500 је било укупно стање дивизије, у њега је урачунат и позадински батаљон код Бихаћа

Шта мислиш да значе речи "на лицу места" у овој реченици из дневника: "Од целе 264. пешадијске дивизије, 5. децембра налазило се на лицу места само 1.526 људи"?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Пошто се Ватхра не јавља, да претпоставимо да је и бројку од 6.800 измислио, као и ону претходну од 17.200.

Што се тиче тврдње да се бројка од 1526 преживелих на дан 5. децембра односи на целу 264. дивизију - не односи се, него само на њен део у Книну, без ојачаног 893. гренадирског пука.

У ово време тај пук није ни рачунат у формацију 264-е. Према формацији команданта Југоистока од 4. децембра (значи документ од дан раније), ојачани 893. гренадирски пук (по један батаљон из сва три пешадијска пука ове дивизије) био је у саставу борбене групе "Киблер" у зони 34. корпуса, док се 264. дивизија води као посебна ставка, без овог ојачаног пука, под командом 15. корпуса. Исто, док. бр. 178.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Број од 6800 војника је из извештаја команданта дивизије 1. децембра. По том извештају, он је под својом командом имао 5 батаљона и 5 дивизиона. У том броју је вероватно урачунат и један морнарички батаљон.

Током 1943. дивизије са 3 пука по три батаљона су имале преко 17 хиљада људи. Касније је смањен број батаљона на 2 по пуку, и по том саставу су дивизије имале око 12 хиљада. Ако је 264. имала пукове са по 3 батаљона а мање бројно стање, то би значило да је формација била мало чудна.

Што се тиче бројног стања остатка дивизије после Книнске операције, већ сам написао - у тих 1.500 људи је урачунат и један позадински батаљон који се налазио у Бихаћу, односно није ни учествовао у бици.
Одговори

Ајд постави тај документ од 1. децембра, цео.

Одговори

(15-04-2017, 02:58 PM)Николај Пише:  Ајд постави тај документ од 1. децембра, цео.

Објасни ми због чега сумњаш у те податке?

Имаш у документима које си ти поставио да је главнина дивизије уништена код Книна.
У прегледу јединица које су покушале пробој код Шибеника, и оних које су стигле код Сремског фронта се види колики је био остатак дивизије, а он је био врло близу наведеног.
Одговори

Зашто мора да значи да сумњам ако ти тражим да нешто поставиш, можда хоћу да имам документ у својој архиви.

Друго, ти увек сам поставиш документ кад о нечему причаш, постави га и сад, у чему је проблем. Ја увек тако урадим.

Цитат:Имаш у документима које си ти поставио да је главнина дивизије уништена код Книна.
С тим, да се под "дивизијом" у ствари подразумева 2/3 дивизије, без 893. пука који се води као посебна ставка.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним