03-07-2017, 10:25 PM
(03-07-2017, 10:02 PM)Романија Пише: Зар не можемо то признавање Светих Тајни и немање епископа Рима гледати као католички дио наше православне цркве кад већ форсирате ту причу са сличностима и признавањима, а не на екуменизам?
Није то пуко форсирање већ дајем прилог и побуђујем на Ваше размишљање: ако они немају Духа или су не знам шта - како им онда признајемо Тајне?
Друга ствар је тек очигледна - не постављамо епископа Рима јер он већ постоји, зар не?
На жалост, тренутно није могуће. Заправо, ја видим да смо дефектни једни без других али за сада не можемо нешто тако децидирано да тврдимо.
Знате, у православљу oдувек постоје помесне цркве. И Римска Црква је помесна црква. Тако нешто је од давнина успостављено.
Давне 1054. године су се тако заиграле две помесне цркве: Цариград и Рим. И само они, нико други. Занимљиво, и тадашњи римски и цариградски епископ су свеци. :-)
Касније су се неки приклонили једнима, други, опет другима. У прво време није постојала толика разлика јер се то касније конституише о чему сведочи обраћање Св. Саве писмом Папи, у коме га ословљава са ,,најсветији оче". Јасно је да постoји далеко више сведочанстaва за ову тврдњу; мени је ова најмилија да бисмо видели какав је био Св. Сава који је водио дијалог са Папом а какви су ови Маркови који се на Св. Саву позивају.

У наше време, 1965. год. поглавари тих цркава су потписали узајамно скидање анатема, значи, решили су људи да се мире. Мире се посвађане стране. Е сад, ми, који се нисмо ни свађали 1054. не дамо њима да се помире, има ли памети?

Цитат, сад ми послаше да видимо кад и како је све кренуло, нисам знао да постоји и на Википедији, обрадовах се веома:
,,Pravom odvajanju prethode i slede brojna dela i rasprave u momentima napetosti, od kojih pominjemo: Četvrti Vaseljenski Sabor (451.), na Petnaestoj sednici (kanon 28.), priznaje patrijarhu Carigrada, "drugoga Rima", iste povlastice kao i prestolu Rima. Na poslednjoj sednici papski izaslanici protestuju protiv Istočnih episkopa. Papa nije potpisao taj kanon, te tako rivalstvo između "dva Rima" postaje javno i službeno."