Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 2.57 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Екуменизам

(03-07-2017, 10:02 PM)Романија Пише:  Зар не можемо то признавање Светих Тајни и немање епископа Рима гледати као католички дио наше православне цркве кад већ форсирате ту причу са сличностима и признавањима, а не на екуменизам?

Није то пуко форсирање већ дајем прилог и побуђујем на Ваше размишљање: ако они немају Духа или су не знам шта - како им онда признајемо Тајне?
Друга ствар је тек очигледна - не постављамо епископа Рима јер он већ постоји, зар не?

На жалост, тренутно није могуће. Заправо, ја видим да смо дефектни једни без других али за сада не можемо нешто тако децидирано да тврдимо.

Знате, у православљу oдувек постоје помесне цркве. И Римска Црква је помесна црква. Тако нешто је од давнина успостављено.
Давне 1054. године су се тако заиграле две помесне цркве: Цариград и Рим. И само они, нико други. Занимљиво, и тадашњи римски и цариградски епископ су свеци. :-)
Касније су се неки приклонили једнима, други, опет другима. У прво време није постојала толика разлика јер се то касније конституише о чему сведочи обраћање Св. Саве писмом Папи, у коме га ословљава са ,,најсветији оче". Јасно је да постoји далеко више сведочанстaва за ову тврдњу; мени је ова најмилија да бисмо видели какав је био Св. Сава који је водио дијалог са Папом а какви су ови Маркови који се на Св. Саву позивају. Ракија
У наше време, 1965. год. поглавари тих цркава су потписали узајамно скидање анатема, значи, решили су људи да се мире. Мире се посвађане стране. Е сад, ми, који се нисмо ни свађали 1054. не дамо њима да се помире, има ли памети? Хармоника

Цитат, сад ми послаше да видимо кад и како је све кренуло, нисам знао да постоји и на Википедији, обрадовах се веома:

,,Pravom odvajanju prethode i slede brojna dela i rasprave u momentima napetosti, od kojih pominjemo: Četvrti Vaseljenski Sabor (451.), na Petnaestoj sednici (kanon 28.), priznaje patrijarhu Carigrada, "drugoga Rima", iste povlastice kao i prestolu Rima. Na poslednjoj sednici papski izaslanici protestuju protiv Istočnih episkopa. Papa nije potpisao taj kanon, te tako rivalstvo između "dva Rima" postaje javno i službeno."
Одговори

Гледајте, Енглеска црква, англиканци, је настала само због приватних, да не кажем сексуалних, разлога Хенрија Осмог. И то је класично отпадање од католичке цркве (које и нема много везе с реформистима иако се десило у исто вријеме). Зар то значи да сад англиканце треба савјетовати да се врате под окриље папе, само зато што су се они историјски отцјепили од Рима, или да кажем као Ви, уболи прстом у око Рим?
А о реформистима и да не говорим.
Одговори

(03-07-2017, 10:37 PM)Романија Пише:  Гледајте, Енглеска црква, англиканци, је настала само због приватних, да не кажем сексуалних, разлога Хенрија Осмог. И то је класично отпадање од католичке цркве (које и нема много везе с реформистима иако се десило у исто вријеме). Зар то значи да сад англиканце треба савјетовати да се врате под окриље папе, само зато што су се они историјски отцјепили од Рима, или да кажем као Ви, уболи прстом у око Рим?

Треба да се врате да сви буду једно.
Зар мислите да смо ми католицима потребни да би они вратили Aнгликанску Цркву у своје окриље?
Превисоко ми мишљење имамо и себи а то је гордост.
Не схватате кључну ствар а то је да се ми не миримо због ових оних или не знам чега већ због самих нас. Ми у Цркви једни другима пре сваког причешћа праштамо због нас самих и због Бога који је баш то заповедио. Да бисте то схватили морате да живите светотајински. Прво да учите основе вере, 10 заповести, Оченаш, Символ вере , па Православни мисионар и Светосавско звонце па да растете у побожности и смирењу неких 15-20 год. па ћемо да Вас консултујемо.
Знате ли да монах на Светој гори нема право никаквог гласа десет година? Ни зашта се не пита. Није то безвезе. Читај
Код нас је деведесетих у Цркву ушло свашта и сад ти ненаучени паметују онима који служе и образују се по 40 или 50 година. Одрођени од Евхаристије причају како нама не треба заједница. Ненормално! Да знају о чему причају не би се чули већ би умукли заувек!
Срви чувају Цркву? Смешно. А никад нису отишли да виде како се служи на извору, у Јерусалиму. Али знају они како треба. Незналице и лицемери!

Ми ни једну тему не завршисмо.

Ене! Св. Николај Жички је баш друговао са Енглезима, видех фотографије како су заједно у одеждама. Да нису у одеждама ишли да играју поло? Blush
Одговори

(03-07-2017, 10:50 PM)Леон Професионалац Пише:  
(03-07-2017, 10:37 PM)Романија Пише:  Гледајте, Енглеска црква, англиканци, је настала само због приватних, да не кажем сексуалних, разлога Хенрија Осмог. И то је класично отпадање од католичке цркве (које и нема много везе с реформистима иако се десило у исто вријеме). Зар то значи да сад англиканце треба савјетовати да се врате под окриље папе, само зато што су се они историјски отцјепили од Рима, или да кажем као Ви, уболи прстом у око Рим?

Зар мислите да смо ми католицима потребни да би они вратили Aнгликанску Цркву у своје окриље?

Хм, нисам помињао православце, не знам откуд повезасте сад те ствари. Али није ни важно.
Некако стално форсирате како сви треба да се "врате под окриље" и "помире" са католицима и папом, што ће рећи да њих сматрате изворном хришћанском црквом, док су друге отпале од ње. Буквално сами себе сматрате јеретиком, и своју цркву јеретичком.
Латинска црква није изворна хришћанска црква нити хришћанство има везе са Римом нити му то може бити центар. Рим је ближи Ђаволу него Богу.
Зашто се не залажете за разговор са протестантима, анабаптистима итд. већ само са папом?
Одговори

(06-07-2017, 12:08 PM)Романија Пише:  

Хм, нисам помињао православце, не знам откуд повезасте сад те ствари. Али није ни важно.
Некако стално форсирате како сви треба да се "врате под окриље" и "помире" са католицима и папом, што ће рећи да њих сматрате изворном хришћанском црквом, док су друге отпале од ње. Буквално сами себе сматрате јеретиком, и своју цркву јеретичком.
Латинска црква није изворна хришћанска црква нити хришћанство има везе са Римом нити му то може бити центар. Рим је ближи Ђаволу него Богу.
Зашто се не залажете за разговор са протестантима, анабаптистима итд. већ само са папом?

Могу ја да одговорим. Чини ми се да и Леон...мора по "директиву" као и Смедерево Јок
Зашто разговор са мо са Ватиканом ? Зато што са њима имамо језива искуства. Статус кво је изгледа неодржив.
О чему би се разговарало са протестантима ? Чак су Англиканска црква и СПЦ у пријатељским односима од Великог рата. Шта разговарати са Јеврејима када их практично и нема у Србији ?
Потурице Церић и Зукорлић су престали да буду муфтије да би постали политичари а да су остали муфтије они не желе разговор са СПЦ него капитулацију ( геноцид у Сребреници, Босанска православна црква,
Санџак република, признавање отцепљења Косова...).
Одговори

https://i.ytimg.com/vi/8fdLDIEyHvE/0.jpg
Збила колико је новац Ватикан дала Крунислав Драгановић?
Одговори

(06-07-2017, 01:23 PM)Ултрадесничар Пише:  Могу ја да одговорим. Чини ми се да и Леон...мора по "директиву" као и Смедерево Јок
Зашто разговор са мо са Ватиканом ? Зато што са њима имамо језива искуства. Статус кво је изгледа неодржив.
О чему би се разговарало са протестантима ? Чак су Англиканска црква и СПЦ у пријатељским односима од Великог рата. Шта разговарати са Јеврејима када их практично и нема у Србији ?
Потурице Церић и Зукорлић су престали да буду муфтије да би постали политичари а да су остали муфтије они не желе разговор са СПЦ него капитулацију ( геноцид у Сребреници, Босанска православна црква,
Санџак република, признавање отцепљења Косова...).

Ко је помињао Србе и Србију? Ја говорим о православној цркви, а не о Србима и СПЦ
Одговори

(06-07-2017, 01:23 PM)Ултрадесничар Пише:  

Могу ја да одговорим. Чини ми се да и Леон...мора по "директиву" као и Смедерево Јок

Немам "директиву" ни ти ми ко наређује... Здрав разум и вера у Бога, то је моја директива.
Директиву и наређење су имали они који су истерали владику Артемија са КиМ, а и дан данас роваре по СПЦ! Хвала Богу нису сви, али како је кренуло ,биће све горе стање...

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

То Ви можете да сањате. Православци су увек признавали католичке тајне као нпр. Крштење, Брак и Свештенство. Ако нису близу Бога, како се ово дешава? То што би ви тако волели то говори о Вама.

Не могу да замислим хришћанина који се не радује мирењу већ жели раскол. То није хришћанин.
Одговори

Па Врх Римо Католичка Цркве нема веза са Бога још од 11тог века.

Али што је успела да увуће своје преХришћанске Славе у Црквене Календаре то је за дивљење.

Пример Митфраца
https://www.youtube.com/watch?v=8U1Grl4HSRU
Church Of Rome, Mithras and Isis
https://www.youtube.com/watch?v=NaEY2Wf_5WI

Ја незнам јели пракса Жртовање је жива и данас, број нестали људи у свету, ко нестају у вришком ваздуха........може се лако спекулирати......жртовање је још на делу.......али и број твз терористичке инцидент и несеће где људи умиру......за време Зимске и Летне Кракодвенице!
Одговори

(12-07-2017, 11:28 AM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Па Врх Римо Католичка Цркве нема веза са Бога још од 11тог века.

Али што је успела да увуће своје преХришћанске Славе у Црквене Календаре то је за дивљење.

Пример Митфраца
https://www.youtube.com/watch?v=8U1Grl4HSRU
Church Of Rome, Mithras and Isis
https://www.youtube.com/watch?v=NaEY2Wf_5WI

Ја незнам јели пракса Жртовање је жива и данас, број нестали људи у свету, ко нестају у вришком ваздуха........може се лако спекулирати......жртовање је још на делу.......али и број твз терористичке инцидент и несеће где људи умиру......за време Зимске и Летне Кракодвенице!

Једва да разумем шта пишете. Два пaдежа не можете да ,,убодете".

Св. Сава се обраћа Папи у 13. веку са ,,најсветији оче" и касније имамo сличне примере из 15. века код Св. Марка Ефешког. Дакле, разлике са католоцима нису биле толико изражене све до новијег доба. Тако, то што пишете просто није истина а да би то схватили Ви морате да читате и да учите а не да муљате те љуљачке форе без смисла. Следовање за Марком Радосављевићем Вас води у смрт и за то нема других речи.
Oно што пишете о календару верујем да ни Ви не разумете.
Свака прича о календару која се уздиже на догматски ниво је ненормална. Просто, онај који помиње тако нешто нема благе везе како су празници настајали. Зато мора да се изучава хеартологија. Сам се некад зачудим кад прочитам како су неки празници настајали.
Када знамо да је код Бога време као категорија небитна ствар тек онда не разумем што је битно који календар ко користи.
Kaкво жртвовање? Дајте, аман, не лупетајте. О чему Ви мантрате ја појма немам.

Koд Вас је највећи проблем што ви више мрзите католике него што волите православне.
Одговори

Видим Леон да не разумеш енглески......и шта је Доктор буквално рекао у видео клип.....

И то јасно објаањава где си залутао у одговор.....

Кад стекнес мало знање од Митразицам....обрати ми се.....

Али смањи ЕГО и Дожиљај, по писање ниси ти толико паметан колико се правис!

Дај нешто од Mithra......да буквално видим колико се ти овсте разумеш у огњишства Римо Католичке Цркве и његовог вековног настававак......
Одговори

(13-07-2017, 01:06 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Видим Леон да не разумеш енглески......и шта је Доктор буквално рекао у видео клип.....

И то јасно објаањава где си залутао у одговор.....

Кад стекнес мало знање од Митразицам....обрати ми се.....

Али смањи ЕГО и Дожиљај, по писање ниси ти толико паметан колико се правис!

Дај нешто од Mithra......да буквално видим колико се ти овсте разумеш у огњишства Римо Католичке Цркве и његовог вековног настававак......

Нема шта да разумем или не разумем. Не знам шта желите да кажете јер слабо баратате српским језиком.
Уствари сам глуп, тотално глуп, ипак се не сећам откуда смо ми ,,на ти"? Maло културе није на одмет. Хајде, понашајте се.

Као и марковити (неко их назива артемитима мад Аремије не постоји!) и Ви имате маније гоњења.
Католици кољу малу децу, жртвују девојке... Објасните ми на српском шта сте хтели да кажете. Хармоника
Kакав вековни настанак? Знате, кад помињете то ,,вековни" - да ли знате да је Св. Максим Исповедник бежао са Истока у Рим код Папе да га овај заштити јер је једино Папа био православан?
Не мантрајте такве глупости о католицима. Вековима добро чувају Св. Николу, да су такви каквим их представљате, дo ca би их Св. Никола спржио. Бесан
Одговори

Значи ништа од Мифразицам......

Очигледно си ушао у природној спонтаној, ауторефлексној програмираној мантри!

Што је обично компензације за незнање!

Мислим да је наша прич завршена!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним