Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ево једно за сада.
Отац му је био официр, мајка из познате српске породице. Учествовао је у свим ратовима 1912-1918 где је био на разним дужностима. У чину пуковника, једно време, био је командант Ужичке бригаде. Након рата наставио је службу и догурао до чина див. генерала. Ко је он?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Ком аутору је забрањено највише књига у социјалистичкој Југославији?
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(11-07-2017, 05:18 PM)Милослав Самарџић Пише: Ком аутору је забрањено највише књига у социјалистичкој Југославији?
Драгославу Михаиловићу ?
Углед:
459
(11-07-2017, 05:18 PM)Милослав Самарџић Пише: Ком аутору је забрањено највише књига у социјалистичкој Југославији?
Јесу ли дотични аутор књиге издавао пре рата па су касније биле забрањене или су забрањиване непосредно након објављивања?
Покушаћу према првом критеријуму: Слободан Јовановић?
(11-07-2017, 05:03 PM)Перун Пише: Ево једно за сада.
Отац му је био официр, мајка из познате српске породице. Учествовао је у свим ратовима 1912-1918 где је био на разним дужностима. У чину пуковника, једно време, био је командант Ужичке бригаде. Након рата наставио је службу и догурао до чина див. генерала. Ко је он?
Мала помоћ: Био је близак род познатој српској краљици.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 11-07-2017, 07:17 PM од
Перун.)
Поруке: 459
Теме: 13
Углед:
83
(11-07-2017, 06:38 PM)Перун Пише: Отац му је био официр, мајка из познате српске породице. Учествовао је у свим ратовима 1912-1918 где је био на разним дужностима. У чину пуковника, једно време, био је командант Ужичке бригаде. Након рата наставио је службу и догурао до чина див. генерала. Ко је он?
Мала помоћ: Био је близак род познатој српској краљици.
Да није Дивизијски Генерал Александар Станковић ?
Иначе занимљива прича у вези њега и Краљице Марије.
У ПСР као командант 4. батаљона добровољачког пука је у борбама у Добруџи у Румунији спасио принцезу Марију која је радила као болничарка.После погибије Краља Александра у Марсељу он је на њен лични захтев постављен за команданта Краљеве Гарде.
У међуратном периоду се лично познавао са будућим генералом и председником Француске,Шарлом Де Голом кога је знао са школовања у иностранству (као Дража Михаиловић).
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Само што Дража није познавао Де Гола са школовања.
Можда је Слободан Јовановић по том критеријуму, али питање се односи на послератне ауторе: напишу књигу, комунисти је забране, заплене и спале, а њега приапсе.
Углед:
459
Није Андрејевићу. Био је под командом Милоша Божановића док је био командант Ужичке бригаде и одреда. Поменута краљица била је удата за Обреновића.
Самарџићу, Михиз или Антоније Ђурић?
Поруке: 459
Теме: 13
Углед:
83
Јаоооооо !

Нисам лепо прочитао !
Ја мислио да је био само близак пријатељ,а ти написоа род,јооој ја и моје брзање
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Углед:
459
(11-07-2017, 09:40 PM)Перун Пише: Није Андрејевићу. Био је под командом Милоша Божановића док је био командант Ужичке бригаде и одреда. Поменута краљица била је удата за Обреновића.
Помогао сам колико сам могао. Преминуо је у петој деценији прошлог века. Сачекаћемо Вукашина и Бенита да пробају.
Углед:
459
(11-07-2017, 05:03 PM)Перун Пише: Ево једно за сада.
Тачан одговор је див. ген. Иван Павловић.