Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(12-12-2017, 10:54 PM)Бенито Пише:  Ајде следеће.

Иде једно из новије политичке историје.

Шта је био повод за ону изјаву Драшковића у Новом Пазару "...ко дигне турски барјак..." и још низа тзв. "националистичких вербалних пројектила" српских интелектуалаца у то време?То је суштински био и почетак сукоба Срба и муслимана иако је рат дошао мало касније. Иритантно је колико се то данас нигде не помиње а вероватно би указало на прави контекст тог сукоба који траје и даље.
Одговори

Резолуција врха СДА,усвојена на тајном састанку,која је процурела у јавност.У тој резолуцији је писало да ће се 31.12.1991. у Сарајеву прогласити Исламска Република Босна и Херцеговина која би у свом саставу имала три целине Босну,Херцеговину и Санџак.Председник би се бирао по шеријатском закону,на седам година,док би парламент био дводомни.Веће народа би заседало у Мостару а Веће бегова у Травнику.

Наставите.
Одговори

"Сматра се као нека спољашња политика, чак и врло мудра, бити у добрим односима са целим светом. Заборавља се само ово. Добри односи са целим светом, то је отсуство сваких односа, то су рђави односи са онима са којима је најпотребније бити у добрим односима...
Бити за мир не претставља још никакву спољашњу политику. Бити за мир и на томе остати, другим речима начинити од мира не само сврху већ и средство спољашње политике, то је сигуран начин да се има рат", записао је један наш заборављени међуратни политички мислилац..... ?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Помоћ??
Одговори

Милош Црњански ?
Одговори

Нисмо, ваљда, дотле дошли да је Црњански " заборављени политички мислилац"?
Одговори

Момир Николић?
Одговори

(13-12-2017, 01:10 PM)Бенито Пише:  Нисмо, ваљда, дотле дошли да је Црњански " заборављени политички мислилац"?

Можда на форуму нисмо дотле дошли али за просечног Србина он је само писац.
Одговори

Скерлић, Бора Станковић, Мокрањац, Бранислав Нушић, Јаша Продановић, Јован Дучић и многи други великани су апеловали на помоћ због тешке материјалне и здравствене ситуације једног српског великана, па је одржан и концерт како би се прикупила помоћ. О коме је ријеч?
извињајем се што се убацујем, није ме било неко вријеме па сам испао из тока Smile
Одговори

Петар Кочић?
Романија, погледај часком, кад си већ овде, да ли ти је остало неко питање неодговорено.
Одговори

Није Кочић, али јесте писац. Нажалост, мислим да није ни дочекао ову помоћ, јер је недуго затим умро, врло млад и несрећан.
Не знам, има ли? Чини ми се да сам све одговорио, само сам остао дужан да поставим још понеко питање о српско-хрватским односима у 19.в.
Одговори

Милутин Ускоковић ?
Одговори

Не, много је познатији, неприкосновен је у свом "жанру".
Одговори

Домановић?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 14 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним