03-06-2016, 10:24 PM
Јесте, а то важи за све мемоаре.
(03-06-2016, 10:04 PM)Бенито Пише: Поодавно ништа о овој књизи. Нико нема утисака. Има неколико примера у овој књизи који доказују колико мемоари могу бити варљиви за читаоца који се жели упутити у неки период само из ове врсте извора. Вредни су из другог разлога. Зато што добром познаваоци ствари откривају неке друге детаље. У овом случају, драгоцена су сећања аутора на догађаје које је сам доживео и видео, а за неке досад нисмо ни знали. Што се тиче ове друге вредности, говорим о томе колико се права истина о неким догађајима који се самог аутора нису тицали, заправо крила. Односно Дража је селективно дозвољавао појединцима увид у догађаје. Практично су једино он и евентуално Трифуновић знали и видели општу слику. С тим да је Дража знао и готово сваки детаљ.
(07-09-2016, 04:10 PM)Бенито Пише: На једном месту у књизи Кораћ наводи четири примера како су четници помагали породице оних бораца који су у том тренутку у заробљеништву. Ту се , заправо, жали што нико не помаже његовој жени и деци, него се сналазе како знају и умеју. Да ли ово имплицира да га ВК није сматрала својим?Не знам. Постојао је систем помоћи породицама погинулих, заробљених... Свакако није све било савршено, можда је прескочен случајно, а можда га је неко, рецимо павловић, намерно избацио са списка.
(07-09-2016, 04:10 PM)Бенито Пише: На једном месту у књизи Кораћ наводи четири примера како су четници помагали породице оних бораца који су у том тренутку у заробљеништву. Ту се , заправо, жали што нико не помаже његовој жени и деци, него се сналазе како знају и умеју. Да ли ово имплицира да га ВК није сматрала својим?
(28-07-2017, 10:02 PM)Романија Пише: Донесен је у Ужице, и 16. октобра 1941. године уз војне почасти, какве доликују јунаку, сахрањен је на градском гробљу. Сахрани је присуствовало цело Ужице. Крај његовог одра са једне стране је у почасној стражи његов четнички одред а са друге одред партизана (тада раскол још није постојао).
(12-03-2018, 12:21 AM)Stamenic Пише: Pozdrav svima , nov sam na forumu pa ne znam da li sam postavio pitanje na pravom mestu , ali s' obzirom da se radi o vojniku Manojla Koraca vodniku jedne njegove cete mislim da sam na pravom mestu . Rec je o Kosti Stamenicu od oca Milana rodjenom 1917. kome se gubi svaki trag u jeseni 1942. i do dan danas mojoj porodici nije poznata njegova sudbina . Pregledali smo popise u logoru u Banjici i tamo se ne nalazi njegovo ime . Da li mozda neko moze da me uputi gde bih mogao nesto vise da saznam o njemu ? Hvala svima unapred .