VUČIĆEVA PORUKA IZ NJUJORKA: Spremni smo na kompromis, ali Srbiju NIKO NEĆE DA PONIŽAVA!
?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Njujorku gde se danas sastao sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom, a u uključenju u "Dnevnik" poručio je da Srbiju niko neće ponižavati
Vučić se, direktno iz Njujorka, uključio u RTS-ov "Dnevnik" i istakao da je zadovoljan trudom i radom, ali da nije zadovoljan rezultatima.
Zadovoljan sam našim trudom i radom, a rezultatima nisam. Pokušavamo da pronađemo kompromisno rešenje. Trudio sam se da našu Srbiju dovedemo do površine, iz ambisa. Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju.
Sa gospodinom Guterešom sam imao razgovor u kome sam mu rekao da je Srbija spremna na kompromise. Za mene je zaključak takav da moram da dobijem podršku Evropkse zajednice. Naše je da nastavimo da radimo i da se odgovorno ponašamo - rekao je Vučić.
- Kada je reč o sekretaru Ujedinjenih nacija, bio je zaista korektan. Naš je posao da razgovaramo. Ja vidm da neki govore kako Vučić petlja i da hoće neku podelu, a ja vas pitam da li to neko nudi. Ja moram da izađem pred naš narod. Ja se sada borim da se izborimo za nešto za šta treba da se izborim. Ja kažem da ćemo da se borimo. U Srbiji sve što uradimo naići će na neke komentare.
Predsednik Vučić je istakao da ljudi u Srbiji moraju da znaju da je borba teška, da bi se osvrnuo na spekulacije povodom njegovog odlaska u Njujork.
- Šta je trebalo da uradim? Da stavim ljudima flaster. Na konferenciji za novinare sam rekao da idem na dalek put. Ušao samu avion sa ljudima. Onda je jedan koji me vređa poslao i rekao evo ga psihopata tu i tu. Nije mi jasno kako je neko mogao da pomeša starog Soroša sa mojom ćerkom Milicom.
Ja nemam problem sa tim što će neko na različite načine da vređa mene, ali ne moju porodicu. Došao sam ovde i izveo dete na večeru. Milici je majka već više nedelja u bolnici, i sam sam joj platio kartu, a sa tatom je i u sobi. Nikada nisam bio na privatnim večerama sa bilo kim, kao što su to neki napominjali - objasnio je predsednik Srbije, a onda dodao da ni jedan jedini državni dinar nije potrošio.
- Video sam da me napadaju tajkuni, a niko od njih neće da se bori i pomogne zemlji. Mi smo radili na unapređenju zemlje. Želimo da rešimo spor između Srba i Albanaca, ali ne može da bude rešenje da Srbija ne dobije ništa, a Albanci sve. Ili će biti kompromisnog rešenja, ili ga biti neće
Predsenik Srbije bi uskoro trebalo da se vidi sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini.
- Voleo bih kada bi imali mogućnosti da Srbi i Albanci sami pričaju, lakše bi bilo. Ovako imamo interese drugih sila. Slušam gluposti gubitnika svaki dan, a mi moramo da ispravljamo njihove brljotine. Uskoro ću imati i razgovor sa nevladinim sektorom, da vidim šta oni msile. Prihvatiću tu vrstu odgvornosti, bez straha od toga šta će mi gubitnici reći.
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija spremna za kompromis.
- Vreme je da budemo još jači i da nastavimo da se borimo za našu zemlju i ovde i u Londonu, ali i u Moskvi i Pekingu. Srbija hoće kompromis. Dok sam predsednik Srbije niko Srbiju poniziti neće - zaključio je predsednik Vučić.
Ти ниси никад имао плебицит да говориш у има сви Срба, зашто има випе од 4 милион Срба ко су вам гласачких процес.
Тбој прави задатак је да се преговори око КиМ врати се у оквир УН, где стојих ресолуције 1244 међународни уговор, што свака влада БЕОГРАДИЈЕ ЖЕЛИ ДА ПОНИШТИ!
Столица Шиптарима у УН за Заједницу српских општина
у Политика 21. марта 2018. 0
Београд – Решење косовског проблема се убрзава, сложни су саговорници нашег листа и из Београда и из Приштине, као и у дипломатским изворима, али нејасно је шта би то ново могло да буде предложено и на столу пред српским и косовским највишим званичницима у наредним данима.
Наиме, како тврде Данасови дипломатски извори, Заједница српских општина за Србе на Косову за столицу у Уједињеним нацијама Косову јесте извесност, али без могућности да ЗСО буде оквир за аутономију, односно извршну власт. Таквом решењу се не противи само Приштина, тврде наши извори, већ и Европска унија и Сједињене Америчке Државе, с обзиром на то да нико, како тврде, не жели нову Републику Српску на Косову.
С обзиром на то да је маневарски простор у том смислу за Београд сужен, према речима наших саговорника, нејасан је и сам циљ изненадног пута председника Србије, Александра Вучића, у Сједињене Америчке Државе. Поставља се питање да ли он уопште верује да је могуће променити увелико утврђен оквир за даљи развој и нормализацију односа Србије и Косова. С друге стране, неки од наших саговорника сматрају да без Америке није могуће постићи коначан договор, иако су ствари, бар пред Београдом, јасне у смислу онога шта Америка жели.
Полемика око разлога боравка председника Србије Александра Вучића у Њујорку не престаје данима уназад. Лист Блиц је објавио незванично сазнање да Вучић, упркос тврдњама појединих медија, ипак, није у приватној посети, најављујући његов данашњи могући сусрет са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом. Ову вест је јуче потврдила из својих извора и агенције Бета. Такође, лист пише о сусретима Вучића са представницима америчке администрације, од којих је, тврде поједини медији, тражио помоћ у решавању косовског питања. Неименовани извор наводи да је Вучић одласком у Њујорк наставио дипломатску офанзиву која, како се истиче, већ увелико траје.
Подсетимо, прво је бивши шеф дипломатије и председавајући ГС УН, сада у опозицији Вук Јеремић, за сарајевску телевизију „Фејс“ рекао да Вучић „води тајне преговоре о Косову“ и да је зато „приватно отпутовао у Њујорк“, а о чему јавност у Србији није обавештена. „Вучић је у уторак био у Паризу на тајној вечери са Хашимом Тачијем, а у недељу је приватно отпутовао у Њујорк, о чему јавност у Србији није обавештена. Са Харадинајем такође преговара преко блиског посредника из свог окружења“, рекао је Јеремић. На то је Вучић узвратио ироничним твитом у коме каже и да вечера са милијардером Џорџом Сорошем.
Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио да ће Вучић, када се врати из Њујорка, одговорити свима који га нападају и „просипају приче“. Упитан да ли посета Александра Вучића Њујорку има везе с решавањем косовског питања, Селаковић је јуче за РТС рекао да је то прича оних „који су до јуче говорили да нема шансе да се Вучић види са Ангелом Меркел“, алудирајући на Јеремићеве раније тврдње.
„Онда се Александар Вучић видео са Ангелом Меркел. После исти ти људи причају да се Вучић видео с члановима породице Сорош на тајној вечери. Председник Вучић се никад није видео ни на каквој вечери ни са једним чланом породице Сорош. Онда су рекли да је виђен у Мексику с неким девојкама. Он никад није био у Мексику“, рекао је Селаковић. Он је још нагласио и да се Вучић, такође, никада није срео с косовским премијером Рамушем Харадинајем на неком састанку, као и да ниједан његов сусрет са Хашимом Тачијем није био тајан.
Ранији изненадни одласци
Изненадни одласци у центре светских сила за Вучића нису реткост. Он је у марту 2014. отпутовао у Москву. Тада су се у страначким кулоарима у Београду појавиле спекулације да је вођа напредњака, наводно, под великим притиском Кремља да опет у владу позове СПС и да је управо то разлог пута у Москву.
Међутим, медији су тада сазнали да је његов пут у главни град Русије био због здравствених контрола због ранијих сметњи које је имао због високог крвног притиска. Такође, у марту 2014. први пут је, током те посете Москви, објављена и фотографија Вучићеве друге супруге Тамаре, и то у таблоиду Информер.
Л. Валтнер – С. Чонградин / Данас
Мислим да је време да ту држава ХАПСИ!
„Независно Косово припада Западу и ту нема разговора“
у Вести, Политика 21. марта 2018. 5 Коментара
Београд – Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је у последња три дана у САД имао низ „тешких и напорних сусрета“ по питању Космета.
„Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово“, рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.
Како каже, имао је низ сусрета који су били маратонски, а на крају се видео и са генсеком УН Антониом Гутерешом.
„Задовољан сам нашим радом и трудом, али резултатима нисам. Надао сам се већем разумевању, нисам задовољан оним што сам постигао. Већ дуже време разговарамо о будућности Србије, о Косову… Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовању очувања независности Косова“, навео је Вучић.
Вучић је навео и да је Гутересу рекао да је Србија “спремна на компромис, али не и да жртвује све своје интересе“.
„Да бих припремио платформу за наше грађане морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово“, рекао је Вучић.
Нема ништа џабе
Како је рекао, Србија данас плаћа цену погрешних одлука из прошлости, те да ће на Србији бити великих притисака.
„Ништа нема џабе и нигде, плаћаћемо још дуго. Биће великих притисака, са различитих страна“, рекао је он.
Како је додао, није нарочито срећан јер се надао већем разумевању не само за Србију и Србе на Косову и Метохији.
„Даћу све од себе као председник да штитимо наше интересе. Морам да изађем пред народ, да понудим нешто нашем народу“, рекао је он.
У Њујорку са ћерком
Вучић је рекао да је у Њујорку био са ћерком Милицом.
„Немам много времена да будем својом децом. Миличина мајка је више недеља у болници, да не кажем месеци. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету, све сам јој сам платио, карту и све, са татом је била у соби“, рекао је Вучић.
Вести
RUSKI EKSPERT ZA BALKAN OTKRIVA: Ulazimo u poslednju fazu rešenja srpskog pitanja sa najkatastrofalnijim posledicama za srpski narod…
4 sata ago TEMA DANA Nema komentara
Balkan je pre neki dan prvi put posetio novi predstavnik američke administracije, pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel. U skladu sa informacijom koja se u srpskim medijima pojavila uoči njegove posete, američki diplomata je nameravao da predstavi nekakav novi plan Vašingtona za Kosovo i Metohiju. Smisao i sadržaj Mičelove posete za Evroazija dejli (EADaily) prokomentarisala je Anja Filimonova, ruski specijalista za Balkan.
Želim da skrene pažnju na to da javna diplomatija SAD, a uz nju i diplomatije zemalja koje slede proamerički kurs (posebno moramo da skrenemo pažnju na to da i rukovodstvo Srbije, počev od 2009. godine, sprovodi proamerički kurs), ima uglavnom tajni karakter.
Zato se jedino i čuju izjave o neophodnosti mira, stabilnosti i prosperiteta naroda. Ove stavove ne može da ospori ni jedan razuman čovek. Međutim, ove izjave su u duhu devize „dobro jutro čaršijo na sve četiri strane”. Mada je po ustavu rukovodstvo svake zemlje, pa i Srbije, pre svega dužno da obavesti svoje građane o preduzetim koracima i o suštini pregovora koje vode, u Srbiji se tako ne radi.
Sve se drži u tajnosti, javnost sazna za neku činjenicu tek onda kada je sve gotovo, a službena saopštenja su prepuna praznih fluskola bez ikakvog značenja.
Tako je, primera radi, uoči same posete Sergeja Lavrova, Aleksandar Vučić u Srbiji vodio jedan vrlo zanimljiv razgovor sa rukovodiocem britanske obaveštajne službe MI-6. Sadržaj ovog razgovora je ostao nepoznat. Posle Lavrovljevog odlaska su usledili Vučićevi pregovori sa Angelom Merkel, sa čijom suštinom, ako se ne računaju besmislene fraze, javnost takođe nije bila upoznata.
Sada smo svedoci da američka diplomatija započinje sa naglim zaoštravanjem svog delovanja. Posle smene zloglasnog Brajana Hojta Jia dolaze drugi.
Poznato je da je Ves Mičel prvo doputovao u Prištinu, gde je dao jasnu izjavu o tome da će Snage bezbednosti Kosova biti transformisane u „vojsku Republike Kosovo” i da u toj stvari niko nema pravo veta. To je gledano iz ugla načela novi momenat u američkoj politici, zato što je američka diplomatija sve do sada insistirala na tome da u skladu sa „ustavom” sve nacionalne manjine moraju dati saglasnost na formiranje vojske „Republike Kosovo”.
Ovom promenom su Amerikanci dali zeleno svetlo za formiranje „vojske Kosova”.Posle svega, predstavnik SAD (zemlje koja je priznala „Kosovo”, koja ga podržava i učvršćuje) odlazi u Srbiju, a Aleksandar Vučić tada izjavljuje da je Srbija spremna na kompromis.
Međutim, Srbija se nije odlučila za kompromis, već je rešila da u potpunosti kapitulira. Svi sporazumi u okviru tzv. Briselskog procesa imaju karakter potpune državne kapitulacije sa jasnim obeležjima izdaje države, zato što se radi o narušavanju teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Srbije.
Aleksandar Vučić nije imao nikakva ovlašćenja za zaključenje Briselskog sporazuma. Preciznije, Briselski sporazum je suprotan Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu. Srbija je sa Kosova ne samo povukla policiju, sudstvo, civilnu zaštitu, odnosno sve organe držane vlasti, čak je predala i „Park mira” na mostu koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, dala je telefonski kod „Republici Kosovo”, već je stvoren utisak da nema takvog ustupka koji Srbija ne bi učinila.
Štaviše, Vučić će ići i dalje od svega toga. Njegova „Srpska lista” (stranka kosovskih Srba koja učestvuje u radu „parlamenta Republike Kosovo” i koja je formirana uz podršku Beograda – EADHYPERLINK „https://eadaily.com/ru/“aily) u suštini stvari je instrument za gašenje celokupnog društveno-političkog života Srba na severu Kosova.
Odatle ne može da dopre ni jedan drugi stav, osim onog koji je odobren od strane „Srpske liste”. S druge strane, „Srpska lista” je upotpunosti inkorporirana u rad parlamenta „Republike Kosovo” i sa njenom prećutnom saglasnošću je za premijera bio izabran Ramuš Haradinaj (optužen za mnogobrojne ratne zločine – EADaily).
Reč je o neverovatnoj manipulaciji svetskih razmera koju je rukovodstvo Srbije sprovelo ne samo prema svojim građanima, već i prema Ruskoj Federaciji i svima onima koji istupaju protiv nezavisnosti Kosova. Republika Srbija preduzima potpuno nerazumne, nelogične i antiustavne radnje prema separatistima iz Prištine. Iako je čak i Međunarodni sud 2010. godine ustanovio da je neovlašćena grupa separatista proglasila nezavisnost, i to u suštini ništa ne znači.
Pogledajte šta sada rade srpske vlasti. Oni svim silama pokušavaju da predstave da se suština spora sastoji u formiranju nekakve Zajednice srpskih opština. Otišla sam na dokument srpske Vlade, reč je o izveštaju o primeni Briselskog sporazuma, koji je 2015. godine pripremila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Taj dokument, koji se nalazi na sajtu srpske Vlade, jasno pokazuje da srpska strana u momentu potpisivanja Briselskog sporazuma nije imala nikakvu predstavu o tome šta ugovorne strane podrazumevaju pod famoznom Zajednicom srpskih opština.
Izveštaj sadrži čitav niz žalbi i nezadovoljstava zbog toga što Priština Zajednicu shvata kao dupliranje već postojećeg nivoa vlasti kosovskih opština, tj. opština „Republike Kosovo”. Ukoliko se Zajednica tako tumači, onda je ovakvo dupliranje, ukazuje se u srpskom dokumentu, zaista besmisleno.
Međutim, rukovodstvo Srbije je upravo to i potpisalo, zato što se u Briselskom sporazumu isključivo govori o ustavno-pravnom poretku „Republike Kosovo”.Sasvim je prirodno što Priština sve ugovara u okviru svojih zakona i što Albanci ne žele nikakvo dupliranje već postojećeg sistema udruživanja kosovskih opština, jednostavno to im nije potrebno. Međutim, ukoliko međunarodna javnost i SAD budu insistirale, Albanci će samo na papiru nesumnjivo formirati ono što se od njih traži.
Insistiranje na formiranju Zajednice srpskih opština je potpuno besmisleno, čak i iz ugla kosovskog zakonodavstva, a može da bude i još opasnije, jer ako se sve težnje budu svele na Zajednicu srpskih opština onda će Vašington i Priština na kraju upravo tu kost da bace Srbima.
Albanci mogu da izađu sa predlogom o formalnom objedinjavanju srpskih opština, koji ne bi imao nikakav smisao, jer je reč samo o funkcionisanju lokalnog nivoa vlasti.Mišljenja sam da Priština neće dozvoliti toj Zajednici da odlučuje čak ni o pitanju asfaltiranja dečjeg igrališta. Jednom rečju, sa Zajednicom srpskih opština se u potpnosti odvlači pažnja, to je običan blef i mistifikacija.
Potpuno je nejasno po kom osnovu režim Aleksandra Vučića narušava odredbu Helsinškog završnog akta o nepovredivosti granica ustanovljenih u Evropi posle Drugog svetskog rata. Zašto daje drugu državu Albancima, iako oni nisu mogli da je dobiju ni na osnovu čuvenog prava naroda na samoopredeljenje, koje je bilo predviđeno Ustavom SFRJ, jer su Albanci u SFRJ imali status narodnosti, a ne naroda.
Narodnost (nacionalna manjina) ne može da dobije državu. Sva tragedija sadašnje situacije se sastoji u onome što preduzima Beograd. Pri čemu Beograd u taj proces uvlači i druge učesnike.
U čemu je ovde zamka, primera radi, za Rusku Federaciju? Ruska Federacija u svojoj spoljnoj politici ni u kom slučaju ne sme da se rukovodi principom ad hominem – podrška nekoj konkretnoj ličnosti. Ruska spoljna politika je bila uspešna samo onda kada je čvrsto stajala na principima morala i pravednosti.
Kada se ovi principi narušavaju i kada se slepo sledi nečija volja, tada smo svedoci urušavanja ostataka međunarodnog poretka. Proces predaje Kosova može nepovratno da utiče na rusko-srpske odnose.
Sledstveno, jedino što sada treba da se uradi je raskidanje svih Briselskih sporazuma, povratak na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i pronalaženje načina na koji će se regulisati odnosi sa Albancima, a koji će u potpunosti da bude u skladu sa zakonskim i ustavnim poretkom Republike Srbije.
Neka Bog da Albancima sreće, zdravlja i napretka. Međutim, Kosovo je teritorija Republike Srbije. Pitanje odvajanja dela teritorije Republike Srbije u principu ne može ni biti postavljeno.
Što se Amerikanaca tiče oni imaju jasne interese, imaju svoju strategiju i na njenoj realizaciji uistinu rade dvadesetčetiri časa dnevno. Potrebno je da se razume logika američke politike, a u ovom slučaju neće biti nikakve milosti, jer ulazimo u poslednju fazu rešenja srpskog pitanja sa najkatastrofalnijim posledicama za srpski narod. Zato se u ovoj stvari ne treba zavaravati.
Vučić u SAD: Za Zapad je Kosovo završena stvar
Autor: mondo.rs
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Njujorku izjavio je danas da mu se čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova zato što oni to smatraju završenim.
21.03.2018. | 19:50 > 19:53 69 A- A A+
aleksandar vučić, vučić, vucic,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović
"Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić za RTS u studiju u Njujorku.
Vučić kaže da nije naročito zadovoljan razgovorima u Njujorku, kao i da je očekivao veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju.
"Dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko KiM, i da pokušamo da nađemo kompromis. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, ja sam se trudio da iz ambisa dovedemo Srbiju do površine, makar tu bili udareni olujnim vetrovima. Nisam zadovoljan", istakao je Vučić.
Vučić je kazao da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.
O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako je, kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.
"Nemačka nam neće doneti papir"
Vučić je rekao da delegacija Nemačka koja treba da dođe u Srbiju neće doneti papir koji sadrži pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, kako su ranije preneli beogradski mediji. On je rekao da je suština da znamo šta Nemačka hoće a šta neće. "Ja to znam ali o tome ne mogu da govorim", kazao je predsednik Srbije.
"Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo", porucio je Vučić.
Vučić je rekao je najveći problem to i što Srbije ne pregovara samo s Albancima, već i s onima koji su stvorili "nezavisno Kosovo".
On je kazao da je u Njujorku ponovljena priča da teritoriju Kosova smatraju završenom, kao i da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem "Pandorine kutije".
"Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244", kaže Vučić.
Predsednik je rekao da Srbija plaća sada veliku cenu i zbog sopstvenih grešaka, a kao jednu takvu naveo je traženje mišljenja pred Međunarodnim sudom pravde.
Vučić je rekao da možda najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je, kaže, produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo "stavili pečat na kosovsku nezavisnost" i da on sad "pokušava da taj kovert otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo".
Desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas je naskuplje košta - pitanje pred MSP.
"Sada nam se smeju i Albanci", rekao je Vučić i poručio da ipak nema mesta za očajavanje.
"NEMA VELA TAJNE"
Vučić je prokomentariso i da nema nikakvog "vela tajne" kada je reč o njegovoj poseti SAD.
Na pitanje RTS zašto nije rekao otvoreno da ide u SAD i da li je time doprineo da se šire spekulacije i da poseta bude pod velom tajne, Vučić podseća da je na konferenciji za novinare pred odlazak rekao da ide u "beli svet", i da je potom otišao u Njujork redovnom linijom Er Srbije s još 270 ljudi.
Naglasivši da nema problem sa tim što će neko da ga vređa, Vučić je rekao da je u Njujork došao sa ćerkom Milicom.
"Ja nemam vremena da provofim sa decom, Milicom, Danilom, malim Vukanom. Miličina majka u bolnici, sam sam joj platio kartu, sa tatom je u sobi. Izveo sam je na večeru, a čuo sam da sam iz Srbije da sam sa Džordžom Sorošom", rekao je Vučić.
Naveo je da nikada nije krio sastanke, te da nikada nije bio ni na privatnim večerama sa Hašimom Tačijem.
ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА: Претходне власти „ставиле печат на косовску независност"; Покушавамо да извучемо највише што можемо
Танјуг | 21. март 2018. 19:43 > 20:35 | Коментара: 17
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике претходних власти
Фото: Printscreen
Фото: Printscreen
СРОДНЕ ВЕСТИ
Вучић са Гутерешом о Косову
Вучић са Гутерешом о Косову
Бивши радници МУП-а Србије на КиМ захвални држави на подршци
Бивши радници МУП-а Србије на КиМ захвални држави на подршци
Вучић потврдио да се налази у САД
Вучићева честитка Путину: Драги пријатељу...видимо се у Србији
Бeз беба неће бити ни Србије
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике претходних власти, а чиме смо "ставили печат на косовску независност" и да он сад "покушава да тај коверт отвори, да извади то што у њему пише и да извучемо највише што можемо".
Како је рекао, десиле су се 1999. година, погром 2004. године, 2008. година и једнострано проглашење независности, али је катастрофална одлука, она која нас је наскупље кошта - питање пред МСП.
Вучић је додао да ће се борити, да ће радити да се избори за све што може.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић за “Новости”: Немамо луксуз за сукоб са великима
Он је рекао да је у разговору са Гутерешо нагласио да нигде у Резолуцији 12.44 нити у било којем папиру постоји клаузула за формирањем војске Косова, што је, поновио је, рекао уживо и представнику Стејт департмента Весу Мичелу недавно, а рећи ће му и поново јер би требало да се са њим сусретне ових дана.
Председник Србије је рекао и да се свашта прича, те "да Вучић хоће поделу Косова и сличне ствари"....и упитао ко то уопште нуди и да ли неко мисли да ће Албанци са КиМ то да дају.
"Као да је то нека пијаца", приметио је председник Србије и рекао да ствари стоје тако да има 500 могућности, да гледа да из сваке од тих "500 сламки" извуче једну за Србе на КиМ и за Србију.
Поновио је да разговара са свима, да мора грађанима да понуди нешто и да сагледа стање ствари и тражи подршку за наше ставове, истакавши да је Србија спремна на компромис.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ О КОСМЕТУ: Играмо шах без даме и топа
На констатацију да се у штампи помињу спекулације да би Немачка могла да изађе са новим планом, који би се могао објаснити као формирање ЗСО за статус посматрача у УН за Косово, слично некада Палестини, Вучић је рекао да немачка неће изаћи са таквим планом и да се то неће догодити.
Суштина је у томе да знамо шта Немачка хоће, а шта неће "и то знам али не могу да говорим" додао је и нагласио да морамо да видимо, да направимо план шта можемо за себе да изгурамо.
Нагласио је да Албанци са КиМ играју све време "али не сами", да ништа од договореног не испуњавају, а онда поручују да ће формирати ЗСО када добију то и то...а да је његов одговор на тако нешто "јел сте то сами измислили".
ВУЧИЋ: НЕКА РАЗМИСЛЕ ХОЋЕ ЛИ КОМПРОМИС ИЛИ ПОНИЖАВАЊЕ СРБИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија увек спремна за разговор и компромис како би косовски проблем био решен, али да није спремна на понижење.
То је, каже, поручио и генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, с којим се сусрет у Њујорку, али и у многим сусретима са званичницима чије су земље признале независност Косова.
"Док сам председник Србије неће понизити Србију, а за компромис и за разговор увек смо спремни", поручио је.
Вучић је за јавни сервис рекао и да ће се за Србију борити и у Њујорку, Бриселу, Лондону, Берлину, Паризу, али и на оним местима где се противе једнострано проглашеној независности Косова - у Москви, Пекингу...
"Сваки пут кажем, нисте ви цео свет, има друга половина света која то не признаје. Хоћете да кажете да Србија баш нема ништа у својим рукама, има, али Србија хоће компромис, а ви размислите хоћете ли компромис или понижавање Србије", указао је Вучић.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић ученицима и студентима: Останите у урадите за Србију све што можете
Каже и да би волео када би се разговори о Косову и Метохији водили само између Срба и Албанаца, а "без интереса других сила", јер би тиме, сматра, проблеми били лакше решени.
Свакодневно се, међутим, каже, суочава с коментарима из Србије о "подели Косова" и то од "губитника који су разорили Србију својом неодговорношћу и неозбиљношћу".
"Нека не брину, биће времена и у Србији да им одговорим на све и биће времена увек у Србији да их, докле будем желео овим послом да се бавим, побеђујем без проблема", изјавио је Вучић.
Председник је најавио да ће ускоро имати разговоре са невладиним сектором 31. марта, али и са другим националним организацијама да саслуша који су њихови ставови о решењу косовског питања, а након тога ће, како каже, после свих добијених сазнања из целог света да изађе са принципима које Србија може, а које не може да прихвати.
"Прихватићу ту врсту одговорности, без страха да ће ми најнеодговорнији, они који су најкривљи за овакво стање данас, држати придике о томе како би то они направили много боље", закључио је Вучић.
НЕМА НИКАКВЕ ТАЈНЕ У ВЕЗИ ПОСЕТЕ, МРЗИМ СТАТУСНЕ СИМБОЛЕ
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема никаквог "вела тајне" када је реч о његовој посети САД.
На питање РТС зашто није рекао отворено да иде у САД и да ли је тиме допринео да се шире спкулације и да посета буде под велом тајне, Вучић подсећа да је на конференцији за новинаре пред одлазак рекао да иде у "бели свет", и да је потом отишао у Њујорк редовном линијом Ер Србије са још 270 људи.
"Шта је требало? Да људима забраним да причају глупости?", пита он.
Навео је да је "по ко зна који пут" ишао у САД без обезбеђења, да је био са кћерком, са којом иначе не проводи довољно времена, и да са њом био на вечери а не са Џорџом Сорошем, како су неки говорили.
"Никада нисам био на приватним вечерама са Тачијем овде или онде, ту су увек представници међународне заједнице, мада не бих имао ништа против, лакше бих се договорио", рекао је он.
Одговарајући на коментаре из Београда, рекао је и да сваки пут када је
у САД потпише папир да тамо буде без подршке тајне полиције.
"Мрзим статусне симболе, ја сам обичан човек, никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу, ниједан динар нисам потрошио противзаконито", рекао је он.
Како каже, многи тајкуни у Србији су кренули у напад, "један хоће да буде у стрељачком воду".
"А неће да виде колико се неко бори. Рачунам да људи виде колико се неко бори и колико воли своју земљу и шта ради - извукли смо земљу из дугова, поправили имиџ..", додао је.
ВУЧИЋ: ИМАО САМ ПУНО ВАЖНИХ РАЗГОВОРА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, АЛИ РЕЗУЛТАТИМА НИСАМ ЗАДОВОЉАН
Надао сам се већем разумевању, не само за Србе на Косову већ и за Србију, искрено, нисам задовољан оним што сам постигао у разговорима ових дана у Њујорку, рекао је Александар Вучић, председник Србије.
Он је за јавни сервис, а обраћајући се грађанимс Србије, рекао да му се чини да су његови саговорници у Њујорку чврсто и даље на поштовању принципа очувања независности Косова, а то је, поручио је, за нас веома тешко.
"Разочаран сам, разумели смо поруку, наше је да се даље боримо", поруцио је Вучић.
С друге стране, каже, задовољан је нашим трудом, али не и резултатима.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са Гутерешом о Косову
"Да будем отворен, дуго разговарамо око будућности Србије, око КиМ, да покушамо да нађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да с руба амбиса доведемо Србију бар на површину", навео је и поновио да резуилтатом није задовољан.
"Нисам задовољан, јер код великих западних сила, а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују, чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувању независности Косова што је за нас веома тешко".
То је, додао је, пренео и генералном секретару Ун Антониу Гутерешу, с којим се данас састао у Њујорку, обавестио га је о свему томе, па и о томе да смо ми спремни на компромисно решењw, али не тако да жртвујемо своје дрзавне и националне интересе.
"То је било после три дана напорних и не лаких сусрета, о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто, јер не можемо све сами у савременом свету.
Међутим, приметио је, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово.
Наше је, додао је, да наставимо да се боримо, јер, како је навео, кад се одговорно понашате, доћи ће до разултата.
Поновио је да се након тешких разговора о Косову које је имао надао већем разумевању, али и додао да нема кукања и очајавања и да ће наставити да штити интересе земље.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са Ангелом о Косову и Европи
"Наш највећи проблем је што ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима који су створили независно Косово", рекао је Вучић.
Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Косова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије.
"На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244", казао је Вучић.
Дода је да Србија данас плаћа велику цену и то између осталог и сопстевених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред Међународним судом правде.
"И наставиће да је плаћа. Ништа нема џабе, ситуација је тешка и биће велики притисак на Србију са различитих страна", додао је Вучић.
Нагласио је, међутим, да ће као председник Републике наставити да штити интересе земље и да у земљи "немогућих услова", доведених спољним силама али и нашим одлукама, поправимо све што можемо.
"Нема кукања, нема очајавања", закључио је Вучић.
Али ви сте потписали БРУСЕЛСКИ СПОРАЗУМ!
ХАПШЕЊЕ ЗА ВЕЛЕИЗДАЈА!
„Независно Косово припада Западу и ту нема разговора“
у Вести, Политика 21. марта 2018. 5 Коментара
Београд – Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је у последња три дана у САД имао низ „тешких и напорних сусрета“ по питању Космета.
„Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово“, рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.
Како каже, имао је низ сусрета који су били маратонски, а на крају се видео и са генсеком УН Антониом Гутерешом.
„Задовољан сам нашим радом и трудом, али резултатима нисам. Надао сам се већем разумевању, нисам задовољан оним што сам постигао. Већ дуже време разговарамо о будућности Србије, о Косову… Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовању очувања независности Косова“, навео је Вучић.
Вучић је навео и да је Гутересу рекао да је Србија “спремна на компромис, али не и да жртвује све своје интересе“.
„Да бих припремио платформу за наше грађане морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово“, рекао је Вучић.
Нема ништа џабе
Како је рекао, Србија данас плаћа цену погрешних одлука из прошлости, те да ће на Србији бити великих притисака.
„Ништа нема џабе и нигде, плаћаћемо још дуго. Биће великих притисака, са различитих страна“, рекао је он.
Како је додао, није нарочито срећан јер се надао већем разумевању не само за Србију и Србе на Косову и Метохији.
„Даћу све од себе као председник да штитимо наше интересе. Морам да изађем пред народ, да понудим нешто нашем народу“, рекао је он.
У Њујорку са ћерком
Вучић је рекао да је у Њујорку био са ћерком Милицом.
„Немам много времена да будем својом децом. Миличина мајка је више недеља у болници, да не кажем месеци. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету, све сам јој сам платио, карту и све, са татом је била у соби“, рекао је Вучић.
Вести
АЛБАНЦИ СЕ БОРЕ ЗА ТЕРИТОРИЈУ – Срби за власт
Александар Живковић 20:30 21.03.2018
Несумњиво историјско искуство каже – што је Србија мања у њој је мање демократије, више корупције и мање деце
Како преноси митровачко „Јединство“ у броју од 12. марта о. г., на дијалогу представника Српског националног форума из Грачанице и државних функционера Србије, одржаног у Лапљем Селу, Момчило Трајковић је рекао: „Суштинска разлика између албанске и наше политике јесте у томе што се они боре за територију а ми за власт.“ Претходно је навео да је Гора просто остављена, на Шарпланини се гради највећи дивљи град, у Националном парку. У Новом Брду је већ 50 одсто територије отуђено, а нико не иде да то спречи. Нестраначки чланови његове организације упозоравали су да је и сама Грачаница у опасности, у њој је већ 25 албанских локала. Зато је Трајковић захтевао доношење стратегије о очувању српске земље, наша политика треба да буде политика задржавања територије.
Др Никола Селаковић, генсек Председника Републике, имао је спремљен одговор: ми се боримо за народ, а не за територије. Територијално-политичка питања тек могу да буду у другом плану.
Тако је Селаковић заправо дао одговор зашто је Бриселски споразум, чије је велико остварење – ЗСО, својевремено толико хваљено у режимским медијима, остао, како рече сам председник Вучић, „мртво слово на папиру“.
Вучић је на време, чак и од Томислава Николића, био упозораван да сваки споразум са Албанцима мора да се спроводи у пакету „све или ништа“. Није вредело, предавао је тачку по тачку суверенитета Србије на Косову, зарад пуког чувања власти.
Сада се то питање опстанка на власти или „борбе за народ“, претвара у демографску „забринутост“. При томе се прибегава маркетиншким триковима, јер, како је добро уочио професор Љубомир Ерић, питање наталитета је ствар добре државне организације и стабилног друштвеног система вредности, а не финансијске помоћи.
Хоће ли одурне „народне забаве“ које бесомучно емитују председникове телевизије, допринети укидању, онога што је Вилхелм Рајх називао емотивном кугом, а што лежи у основи наше беле куге? Наравно да неће. Та ријалити Србија направљена је за слављење свега осим љубави, материнства, очинства…То је сурогат породица, опаснија од свих биомедицинских експеримената, масовни социјални инжињеринг, чије су, мала је утеха, жртве и сами његови творци, а о „народу о коме се брине“ да и не говорим.
Један део народа, на изборима већински, прихватиће ту „бригу о себи“, јер му је психосоцијално ближа од грађанске опозиције, чију препотенцију јасно препознаје, и од квазинационалних, прорачунато јуродивих, „заштитника Србства“. Сам председник биће врло срећан у улози спаситеља, (препо)родитеља нације.
Оставимо сада по страни што демографске пројекције ни за саме Албанце нису тако светле, што ће њихово исељавање на Запад тек да се распламса, што Срби који су сачували територију на Космету, први пут имају већи прираштај од Албанаца. То су занимљиви подаци и аргументи које у „бризи за народ“ не желимо да чујемо.
Зауставимо се само на идејној матрици из које је Вучић преузео „бригу за народ“. То је удружена школа Латинке Перовић која упорно тврди да је Србија због територија губила демократске слободе, са једне, и школа Добрице Ћосића, са друге стране, која поучава да смо због територија „губили националну супстанцу“.
Насупрот, тих двеју, наизглед завађених, „школа“, имамо несумњиво историјско искуство: што је Србија мања у њој је мање демократије, више корупције и мање деце.
И имамо „стабилнију“ власт.
ВУЧИЋ КОД ГУТЕРЕША: Шта се дешава са повратком расељених на Косово и Метохију?
18:00 21.03.2018. 4 коментара
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у седишту УН у Њујорку са генералним секретаром светске организације Антониом Гутерешом, а како наводи РТС, председник Републике се заложио за поштовање Резолуције 1244 о Косову, већу улогу Унмика у покрајини и проналажење компромисног решења за Косово.
Како наводи РТС, Вучић је у разговору са Гутерешом рекао и да је Србија спремна на сарадњу како са међународним организацијама тако и са косовским Албанцима, и истакао значај проналажења компромиса.
Нагласио је, међутим, да компромис не значи да једна страна добије све, а друга изгуби све, већ да обе стране нешто дају и уложе.
Гутереш је подржао наставак дијалога Београда и Приштине.
Истовремено је оценио да је повратак расељених недовољан и да то треба да се реши.
Нагласио је да сва питања треба решавати на миран начин.
Извор: tanjug
Albanian Ethnographic Origins and Kosovo-Metochia
By Dr. Vladislav B. Sotirović
Global Research, March 21, 2018
Region: Europe
Theme: History
In-depth Report: THE BALKANS
The topic to be addressed in this text is the basic misconception on the question of the Balkan Albanian ethnogenesis [formation of an ethnic group] and national identity that was framed by extremely geo-politically coloured German-based “Illyrian” theory of the Albanian ethnic and cultural origin.
This (quasi) theory, unfortunately, has very deep and negative regional political-security consequences. The implementation of the “Illyrian” theory of the Albanian ethnogenesis was accepted firstly by the Rilindja, (the Renaissance)–the Albanian nationalistic and chauvinistic political movement in 1878–1913 for the sake of creating the ethnically pure Greater Albania as a national state of all Balkan Albanians composed by self-interpreted all ethnographic and (quasi) historical “Albanian” territories at the expense of historical truth, justice as well as the Slavic and the Greek national interest.
The so-called “Illyrian” theory of the ethnic origin of the Albanians (created by the German and the Austrian scholars) became purposely the most popular theory of the Albanian nation’s derivation among the majority of Albanian scholars, politicians, and intellectuals. The crucial and concluding point of this theory (in fact, it is actually a non-provable hypothesis) is that the Albanians are an authentic nation (ethnolinguistic group) of the Balkans, the oldest, aboriginal and autochthonous one in this part of Europe. As a result, the Albanians’ South Slavic neighbours (the Serbs-Montenegrins, and Macedonian Slavs) in contrast to the “indigenous” Albanians are just “newcomers” to the Balkans (who arrived at this peninsula “only” at the turn of the 7th century AD). Therefore, their ethnicity and nationality are much more recent than that of the Albanians.
Subsequently, “historical rights” of the Balkan (quasi) autochthonous Albanian population on certain disputed Balkan territories (primarily between the Albanians and the South Slavs but also and between the Albanians and the Greeks) are stronger, more justifiable and historically more deeply rooted than the “historical rights” of the Serbs-Montenegrins or Macedonian Slavs. For that reason, it is expected that a “democratic” West will support the “justifiable” Albanian imperialistic territorial claims framed by the nationalistic idea of a united Greater Albania.
Nevertheless, shortly, according to the theory of the Illyrian-Albanian (quasi) ethnolinguistic continuity, the Albanians are descendants of the ancient Balkan population – the Illyrians. The national name of the Albanians has to come from the name of one Illyrian tribe – the Albanoi. Furthermore, the tribal name, Albanoi, was the designation applied to the entire number of the Illyrian tribes around the Ionian Sea.
However, the proponents of the Illyrian theory of the Albanian ethnographic origin built their scientifically unproved hypothesis mostly on the pure speculation that the modern Albanian language is directly descended from the ancient Illyrian one as well as that both of them belong to the same Indo-European language-group.
Nevertheless, this claim is extremely disputed by the contemporary linguistic science. The fact is that the Albanian language as a spoken language of the inhabitants of present-day Albania was not mentioned in any historical source until 1285 when it is for the first time recorded under this name in the manuscripts from Dubrovnik in which the language was referred to as lingua albanesesca. The name for the land – Albanon (the territory on which the Albanian language speakers live) is derived from the name of the language. This term for Albania, according to the supporters of this theory, appears in several 13th-century Latin dictionaries, as well as in some of the Byzantine historical sources. The medieval sources referred to the region between Mache river on the north and Schumbe river on the south (both in present-day Albania) as Arbanon (or Arber) but without any connection with the Albanian ethnic name. The Serbs who were living there before the Albanians occupied this territory coming from Sicily in the year of 1043 called this region as Raban. According to the 2nd century Greek geographer Ptolemy, this territory was settled by the Albanoi tribe which was of the Illyrian origin. However, the name of the Balkan Albania and subsequently of the ethnic Albanians is not derived from Albanoi or Arbanon but rather from the town-name of Albanopolis or Albanum (White Town or Belgrade).
The partisans of the Illyrian (quasi) theory of the Albanian origin speak in support of the school of thought on the origin and evolution of the Illyrians, which claims that the ancient Illyrians did not migrate to the Balkans. Instead, they were an autochthonous people in this part of Europe and even one of the oldest settlers in Europe. It has been suggested that the Albanians, as the direct ethnic, political and cultural offspring of the ancient Illyrians, are the original and indigenous inhabitants of the Balkans, even more, aboriginal than the ancient Greeks since the ancient Greeks migrated to the Balkans in two great migration waves: first, around 2000 BC, and secondly (Dorians), around 1200 BC. Clearly, Albanian “historical” rights had to be much stronger, justifiable and historically deeper based in comparison to the Serbian-Montenegrin, Greek or Macedonian Slavs’ and Bulgarian rights with respect to several Balkan territories of doubtful authenticity. In other words, the Albanians are seen as the “hosts” while their all neighbors are the “guests” in the Balkan Peninsula. American medievalist John V. A. Fine simplified the crucial point of the (quasi) theory of the Illyrian-Albanian ethnical-cultural-political continuity, writing that:
“…if the Illyrians were the ancestors of the Albanians, then the Albanians, as original inhabitants, have some historical right to that region and possibly rights to other regions which had been settled by Illyrians. And their Illyrian ancestry has been very important in Albanian nation-building myths”[Fine J., The Early Medieval Balkans, Ann Arbor, 1994, 10].
The pivotal aspect (from a historical-political point of view) of the Illyrian (quasi) theory is the claim that the Illyrian-Albanian tribes withdrew from the vast areas of the Balkans settling in the Balkan coastal towns and in the mountains of present-day Albania, Epirus, Macedonia and Montenegro during the alleged Slavic invasion and occupation of the Balkans in the 6th and 7th centuries. However, according to this (quasi) theory, Kosovo-Metochia was the only fertile lowlands in the entire Balkan Peninsula, which were somehow not abandoned by the Romanized Illyrians-Albanians. As a result, the Albanians of the (quasi) Illyrian ethnic origin were and are considered as an autochthonous population of Kosovo-Metochia (in fact, Ancient Serbia) while the Slavonic Serbs-Montenegrins were looked upon as newcomers and occupiers in the region of Kosovo-Metochia. Shortly, the Illyrian-Albanian (quasi) historical and ethnic rights to Kosovo-Metochia – the land claimed by both the Albanians and their Serb-Montenegrin neighbors – had to be some 15 centuries older than the Slavonic Serbian-Montenegrin historical and ethnic claims to the same territories, according to the (quasi) theory of the Illyrian-Albanian ethnogenesis.
This (quasi) theory emphasizes that in present-day North Albania an extensive settlement of old