Поруке: 14,543
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,077
Кирило Савић ( Свештица 1870-Београд 1957)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(19-05-2018, 08:30 PM)Бенито Пише: Кирило Савић ( Свештица 1870-Београд 1957)
Јесте, нисмо га помињали.
Знаш ли који познати научник, светских размера, се сликавао са Кочом током рата?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,077
Претпостављам, Павле Савић.
Углед:
459
(19-05-2018, 09:52 PM)Бенито Пише: Претпостављам, Павле Савић.
И то си погодио, свака част.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,077
Надам се да сам стекао право да поставим питање. Мада, доста њих дугује питање, задњи је Вукашин Петковић.
Седи неко друштво ономад и набројах доста спортиста који су рођени у Драгачеву, а остварили су репрезентативне наступе. А онда је уследило питање, које ћу поновити и овде:
Који је Драгачевац био репрезентативац наше земље, ма како да се она звала, у фудбалу?
Углед:
3,077
Љубиша Броћић ( Гуча 1911- Мелбурн 1995) , предратни фудбалер и голман СК Југославија. После рата тренер ФК Црвена Звезда и ФК Војводина, затим селектор репрезентације Југославије, а тада је смењен из неразумљивих разлога и заборављен по наређењу.
Одлази у иностранство и тренира клубове по Африци и Азији, а онда се тријумфално враћа у Европу и тренира ФК Барселону, ФК ПСВ, ФК Јувентус... После вођења клубова, тренирао је чак шест националних репрезентација, дакле, укупно 7 , по чему је и данас апсолутни рекордер у нашем фудбалу.
Зашто је смењен и заборављен? Па, приликом сусрета са репрезентацијом Бразила у Јужној Америци је имао састанак са четничком емиграцијом, односно својим ратним друговима, које је тада први пут видео после рата. Удба је сазнала за тај састанак и експресно сменила вероватно најбољег српског фудбалског тренера свих времена. Да не би избио скандал у јавности, договорили су се да га пусте да оде из земље, а да он никад не каже да је био четник.
Први је у светском фудбалу измислио и конструисао тренинг за тзв " универзалног фудбалера". Због тога је био јако цењен, а превасходно у Холандији која је прва увела ту школу и петнаестак година касније избацила прву генерацију тих фудбалера, који ће касније играти два финала светских првенстава.
По удбиној наредби, Љубиша Броћић је и данас заборављена величина српског и светског фудбала,а тако је и у његовом родном Драгачеву, па и у самим Броћићима који га и не помињу.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
На ком градилишту је, између два светска рата, на територији данашње Србије, ангажовано највише радника? Дакле на мањем простору, у једном моменту.
Углед:
3,077
Милослав вероватно мисли на неку капиталну грађевину, неку фабрику или београдски сајам или Мост краља Александра. Кад је већ написао " на једном месту".
Углед:
459
Ко су тројица најпознатијих ученика ЧА гимназије који су матурирали 1932.?
Углед:
459
(23-05-2018, 01:40 AM)Бенито Пише: Петар Стамболић, Милинко Кушић и не знам ко би трећи. 
Барем по овом што си ти очекивао као одговор.
Они су годину-две раније завршили.
- Милош Минић,
- Ратко Митровић и
- нажалост, данашњој историографији најмање познат, капетан Коларевић.
Углед:
3,077
"... нама није могућно да расправљамо са садашњим србијанским странкама. Није било могуће прво зато што је из редова тих странака изашао убојица. Друго, није било могуће зато што су те странке прешле преко крвавог злочина у Народној скупштини на дневни ред као да се ништа није догодило. Треће није било могуће зато, што су посланици тих странака већим дијелом изабрани полицијом и не представљају праву вољу народа."
Ко и када је ово изговорио?