Поруке: 4,402
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
За официра се определило 1500-2000?
Да није Сергије Михаиловић?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 17,009
Теме: 632
Углед:
1,872
Можда Милорад Момчиловић, јер је он ту и остао.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(10-07-2018, 09:12 PM)luka.luke Пише: Јануар 41, око Светог Саве, Село Павловац на Требевићу, прецизније на платоу између Требевића и Јахорине десила се дефинитивна подјела четника и партизана на овој територији. Говоре су држали испред комуниста Феликс Горанин(под псеудонимом Срећко), а испред ЈВуО официр који је дошао из Србије.
Да ли неко зна који је то официр био? Од присутних наравно нема никога живог да питам, а млађи знају за догађај, али се нико не сјећа имена.
Иначе резултат након подјеле је био отприлике 1500-2000 : 3 за официра
Вероватно си мислио на 42.
Имам и ја једно питање. Да ли неко зна нешто више о учешћу партизана у првом ослобађању Рогатице? Мештани су ми причали да Славиша Вајнер, одма након ослобођења, међу првима утекао са запљењееним новцем.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 4,402
Теме: 55
Углед:
648
(10-07-2018, 10:17 PM)luka.luke Пише: (10-07-2018, 09:17 PM)Николај Пише: За официра се определило 1500-2000?
Да није Сергије Михаиловић?
Можда, има ли какав траг.
Гдје је Дангић тада био?
У другој половини јануара и почетком фебруара, Дангић је често ишао за Београд, да преговара са Немцима и Недићем о уступању Источне Босне Недићевој Србији, тако да не верујем да је то он. А и Дангић је свакако био познатији и од Момчиловића.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 11-07-2018, 04:15 PM од
Николај.)
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Треба додати и :
акт.жанд.капетан I кл. Милан Н. Рашета
Углед:
459
(14-07-2016, 03:23 PM)Зоран Недељковић Пише: Скоро је било речи на теми Самарџић одговара... о дошлим официрима "са стране" у поједине делове Босне. Пописао сам, наравно онолико колико знам, официре - активне до 1941.год, који су били на фронту према усташама и осталима 1941-42.год, тј. на тзв. Дангићевој територији, као и касније на територији Дринског, Романијског и Зеничког корпуса, као и одакле су. Овде нисам унео оне официре који су са својим борбеним јединицама учествовали у борбама тамо, као Златиборски, Церски четн. одред и др.
жанд. мајор ЈЕЗДИМИР С. ДАНГИЋ, из Братунца
арт. мајор БОШКО П. ТОДОРОВИЋ, из Београда
пеш. капетан II кл. СЕРГИЈЕ Д. МИХАИЛОВИЋ, из Шапца
пеш. мајор СЛАВОЉУБ Д. ВРАЊЕШЕВИЋ, из Кравица
пеш. капетан II кл. БОРИСЛАВ Ј. МИТРАНОВИЋ, из Скопља
вазд. капетан I кл. МАНОЈЛО С. ПЕЈИЋ, из Срба
пеш. поручник ДОБРИЦА Т. ЂУКИЋ, из Г.Љубовиђе, код Љубовије
инт. поручник ЧЕДОМИР И. ЈОВАНОВИЋ, из Крагујевца
арт. п.поручник СЛОБОДАН Н. ВРАНИЋ, из Вардишта
пеш.п.поручник СТЕВО Ј. ВОИНОВИЋ, из USA, пореклом са Косова
н.в.т.ч.IV кл. АНТОН Ј. ЧЕРНЕ. из Словеније
поручник КАМЕНКО О. ЈЕВТИЋ, из Љ.Паланке, код Санског Моста
жанд.капетан БРАНИСЛАВ ШОШКИЋ, из Црне Горе
пеш.поручник НАУМ М. ЗАФИРОВИЋ, из Струмице
пеш.капетан II кл.МИЛОРАД Ј. МОМЧИЛОВИЋ, из Шапца
геод.капетан II кл.РИСТО Р. МАРИНКОВИЋ, из Теочака, код Зворника
пеш.капетан II кл.НЕНАД Љ. ЂОРЂЕВИЋ, из Шапца
капетан II кл.СЛОБОДАН С. НЕШИЋ, из Крагијевца
пеш.капетан I кл.БОГДАН МАРЈАНОВИЋ, из Сарајева, бивши Аустро-угарски официр
пеш.п.поручник ВОЈИН М. МИЉКОВИЋ, из Београда
аутом.капетан I кл. БАЈО В. НИКИЋ, из Никшића
капетан ДУШАН ИЛИЋ, из Тузле, ?
пеш.капетан I кл. АЛЕКСА Б. ДРАШКОВИЋ, из Залућа, код Цетиња
пеш.капетан II кл. ДРАГИША Д. ВАСИЉЕВИЋ, из Сушице, код Ваљева
пеш.п.поручник ТОДОР Н. МОМИРОВИЋ, из Бос.крајине
пеш.капетан I кл. ЈОВАН П. МАНДИЋ, из Лике
нар. питом. ВА ВЛАДО Р. БУЛАТОВИЋ, из Врујаца, Дрежница
коњ.п.поручник РАДОМИР П. ТУШЕВЉАКОВИЋ, из ?
арт.п.пручник ЂОРЂЕ НИКОЛИЋ, из Лике ?
пеш.поручник ПЕТАР Р. ЈОСИЋ, из Крушевца
пеш.капетан I кл. СПАСОЈЕ С. МАЗИЋ, из Црне Горе
арт.п.пуковник ГОЈКО А. БОРОТА, из Трстенице, код Вргиног Моста
пор. фрегате СЛАВОМИР Ј. ЂУРКОВИЋ, из Бијеле, Херцег Нови
п.поручник ЈОВАНОВИЋ, из Србије
капетан I кл. НЕДЕЉКО М. ЂРИЧИЋ, из Фоче
пеш. поручник ДРАГОЉУБ М. ДИМИТРИЈЕВИЋ ШАНЕ, из Велеса
арт. капетан II кл. КРСТО Ђ. КОВАЧЕВИЋ, из ?
пеш.капетан I кл. БОЖИДАР Ј. ХАМОВИЋ, из Мостара
Акт!? официри за које не знам одакле су:
жандп.поручник СУЛЕЈМАН ГИЦО
жанд.капетан II кл.ПАВЛЕ К. ГРУБАЧ
поручник РАТКО ПОПОВИЋ ГЛАВОЊА
арт.п.поручник МИЛОШ С. ВУЧКОВИЋ
поручник РАТКО А. ВУКОВИЋ
арт.капетан II кл. РИСТО Д. ЋУКОВИЋ
инт. поручник ЖИВКО Д. ЂОРЂЕВИЋ
поручник ДУШКО МИРИЋ
пеш. капетан II кл. СТЕВАН М. ГЛУМАЦ
арт..поручник ВЛАДО Р. ЂЕРИЋ
арт.капетан I кл. ПРЕДРАГ ЈОВАНОВИЋ
поручник НОВО МИТРОВИЋ
п.поручник ЖАРКО КОРАЋ
поручник МАРИНКО Л. МИЛИЧЕВИЋ
инт. поручник МАТИЈА Ђ. ВАЛКА
поручник СТЕВАН ЈУГОВИЋ
жанд.поручник МИЛОШ . ЖУТИЋ
поручник ИЛИЈА ЖУГИЋ
капетан СРЕТЕН ЕРИЋ
Ако неко зна више нека допуни или измени, нарочито они из тих крајева, ако их има овде. Исто би било интеренсантно да се нађе одговор где су официри из тих крајева били за време рата. Можда у заробљеништву...уопште да ли су ти крајеви имали акт. официре ?
Зоране, да ли постоји могућност да је, овде поменути, ппор. Ђорђе Николић заправо поручник Ђорђе Николић на служби у Рачанским бригадама?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Наведи шта тачно имаш за тог Ђорђа Николића из Рачанске бригаде.
До сада је само било - поруч. Николић, нач.Штаба Рачанске гр.бригада, апр.1944.
Углед:
459
(16-07-2018, 11:47 AM)Мића Адмирал Пише: Наведи шта тачно имаш за тог Ђорђа Николића из Рачанске бригаде.
До сада је само било - поруч. Николић, нач.Штаба Рачанске гр.бригада, апр.1944.
Да, поред тога једно време и заступник команданта Групе рачанских бригада.
Углед:
459
(16-07-2018, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише: Николић беше из Срема?
Управо ме то и буни. У архиви ЗК помиње се поручник Ђорђе Николић. На другим местима, користећи мање веродостојније изворе, наишао сам на име Миланко Николић, село Шашинци у Срему. У поменутом селу постоји више домаћинстава са презименом Николић тако да се то може испитати.
Међутим, много је реалнија ова верзија везана за име Ђорђе Николић које се и помиње у Зорановој поруци:
Цитат:Ђор. Николић био је пом. команд. Четн. пука Краљ Александар ДЧД, па ађутант Прве бригаде 502. корпуса ДЧД. Са Динаре је пошао када се отуд враћао тзв. Експедициони корпус и постао команд. Вишеградске бригаде, од 6.јуна 1943.год.
Прелистаћу још једном архиву ЗК али по сећању његово име се први пут помиње крајем 43. што се и уклапа у причу.
Поруке: 17,009
Теме: 632
Углед:
1,872
У Рачанскимк бригадама сигурно је био поручник Николић из Срема. Звала ме његова фамилија, мислим ћерка, некада, да ме пита да ли знам детаље о његовом нетснаку 1945. Послала ми је слику, коју сам објавио у једном од албума четника.