Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(12-08-2018, 10:39 PM)posmatrač Пише:  За ово кретање сунца сам реаговао само зато да ми касније неко не би приписивао да сам то ја написао.

Далеко битније је да се сјенка (односно оса сјенке) на свим твојим фотографијама пружа лијево од лијеве вертикалне летве наслона столице.
Како год фотографисали ако је сијенка у правцу нпр. истока, она је увијек у правци истока. И да је неко фотографисао Самарџића из објекта (с леђа) правац простирања сијенке би био исти. Наравно у односу на стране свијета.

Сенка се увак пружа у истом правцу. Но због позиције посматрача њен перципирани положај у односу на објекат чија је она сенка је различит. Па тако када гледаш са десна сенка у односу на објекат(лице) иде од његове вертикалне осе ка десно (види фотографије горе). Када ту исту сенку посматрач(камера) осматра са леве стране онда у односу на вертикалну осу објекта(лица) чија је то сенка иде ка лево(види фотке горе).

Иста сенка, истог објекта, на истом месту, са истим положајем, а наша перцепција сенке у односу на лице(објекат) чија је то сенка зависи од тога где се налазимо у односу на објекат(лице) чију сенку посматрамо(фотографишемо). Да је сунце и јуче и 1944. било довољно ниско на хоризонту, а није јер је у августу сунце још високо па су сенке кратке, и довољно јако, а није, онда би се сенке можда оцртавале и на вратима и на зидовима виле па би видео да завршавају на апсолутно истом месту. Моја батеријска лампа је била довољно ниско да омогући дугачку сенку ..и то је то.
Одговори

Да ли би сви заинтересовани у овој дилеми пристали да изађу на лице места заједно са својим фотографима и статистима и дошли до заједничког закључка?
Одговори

Свакако, то би се десило и ове године, но има нас који смо по разним иностранствима па није тако лако било. Но, ајде да прихватимо чињеницу да овај објекат ипак постоји у Тополи што је опет напредак у односу на почетну хипотезу. Мој став је да је недвосмислено и да је и ова тројка фотографисана овде.
Одговори

Гокс, све то са перцепцијом је у реду.
Али ако имамо један непомични орјентир, у односу на њега је правац пружања сијенке увијек исти.
Орјентир на твојим фотографијама је столица, на "предметној" је улаз у зграду (са степеништем и улазним вратима).

(16-02-2018, 01:00 AM)goks Пише:  
(16-02-2018, 12:54 AM)posmatrač Пише:  Гдје је он био, то не знам, али сумљам да је овако обучен ишао на службени састанак.
Замислите да су официри ВЈ и НАТО 1999. иишли у Куманово у бијелим кошуљама.

Није адекватно поређење са последним ратовима. Ја сам на састанке са генералом Џексоном, или амиралом Смитом сваки пут ишао са другим ознакама и униформама на пример, тако да могу да замислим.
Због овог горе вјерујем да знаш зашто се у војсци у одређеним случајевима избјегавају појмови лијево-десно, горе-доље, напријед-назад и користе појмови источно-западно, сјеверно-јужно.
Знам и да знаш да се принцип рада стереоскопског даљиномјера заснива на различитим угловима посматрања. Знаш и како се одређује даљина на основу познате основице (добра удовица вриједи 1000 динара) и шта је паралакс циља.
На крају, окрени-обрни, све се своди на троугао.

Ни ја нисам у могућности да дођем у Тополу. Мада то није ни сад ни битно. Мисосав (или било ко други) може да фотографише из било ког угла, али не може да закреће или помијера зграду.
Одговори

(13-08-2018, 06:20 PM)posmatrač Пише:  Гокс, све то са перцепцијом је у реду.
Али ако имамо један непомични орјентир, у односу на њега је правац пружања сијенке увијек исти.
Орјентир на твојим фотографијама је столица, на "предметној" је улаз у зграду (са степеништем и улазним вратима).

У потпуности се слажемо. Г. Самарџић је чак и по односу сенке и орјентира доказао да су Калабић, Рачић и Недић фотографисани на Опленцу 11.08.1944. год. негде измећу 16:45 и 17:15 по летњем времену, односно 15:45 и 16:15 по зимском (тадашњем) времену.

А. Сенка особа са спорне фотографије иде тачно правцем пружања држача за тепих и сенка прве особе (која стоји на месту где је касније стајао г. Самарџић) удара негде на средину десног крила врата.

[Слика: 1b%202_zpsykkawmnq.jpg]

Б. Сенка г. Самарџића приближно у исто доба дана, удара скоро на исту тачку врата баш као и сенка прве особе на фотографији из 1944. И она тачно прати правац кретања држача за тепих баш као и фотографија из 1944!

[Слика: 1a_zpspvj5ygsl.jpg]
Одговори

Ево сад смо дошли из Тополе, направили смо још једно 100 снимака, од 17 до 19,15.
У 19,15 вила је у сенци. Само на леви угао је падало слабо сунце, ту сам подигао руку са телефоном да се види сенка - тада иде потпуно равно према вили. Падаее сенке с лева није могуће.
Сада је иза мене особа висине 190 цм, плус 1 цм обућа. Немац би морао бити висок једно 230 цм, да се види онолико.
Стајао сам тачно где и Нешко, а сниматељ око 30 степени десно и низак клечећи став. Тако да сам на слици укосо, док је Нешко право.
Поставићу касније, сад се само на брзину јављам из монтаже.
Што се мене тиче, сликања је довољно, а ко мисли да није реално, може да иде да слика. Сада барем знамо који објекат је у питању.
Одговори

(13-08-2018, 09:12 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ево сад смо дошли из Тополе, направили смо још једно 100 снимака, од 17 до 19,15.
У 19,15 вила је у сенци. Само на леви угао је падало слабо сунце, ту сам подигао руку са телефоном да се види сенка - тада иде потпуно равно према вили. Падаее сенке с лева није могуће.
Сада је иза мене особа висине 190 цм, плус 1 цм обућа. Немац би морао бити висок једно 230 цм, да се види онолико.
Стајао сам тачно где и Нешко, а сниматељ око 30 степени десно и низак клечећи став. Тако да сам на слици укосо, док је Нешко право.
Поставићу касније, сад се само на брзину јављам из монтаже.
Што се мене тиче, сликања је довољно, а ко мисли да није реално, може да иде да слика. Сада барем знамо који објекат је у питању.

Одлично, хвала вам још једном. Поставите фотографије између 17:00 и 17:30.....остале су ирелевантне. За сваку фотку ставите време фотографисања...
Одговори

Samardžiću,
Koliko je dubok gornji stepenik, a koliko su vrata široka?
Onako odoka, oba bi trebala da su oko 75 cm?
Одговори

Док г. Самарџић не постави нове фотографије да се позабавимо и висином Вредеа, као последњим делом ове сада већ не тако велике загонетке.

Хипотеза је да је Вреде морао бити виши од 2.30 м, иначе не би могао да се види на фотографији из 1944. године. Лако је доказати да хипотеза није тачна поредивши лик Вредеа са познатим оријентирима, као и висину женске особе фотографисане са г. Самарџићем са тим истим оријентирима. Важно је што сада знамо да је женска особа на фотографијама г. Самарџића висока око 160 цм (по изјави г. Самарџића)

А. ПОЛОЖАЈ ВРЕДЕА НА ФОТОГРАФИЈИ ИЗ 1944 ПРЕМА ЛИНИЈИ КОЈА СПАЈА ДВА ПРОЗОРА (оријентир)

[Слика: 1visina_zps1nmjnc8x.jpg]

Б. ПОЛОЖАЈ ЖЕНСКЕ ОСОБЕ ИЗ ФОТОГРАФИЈЕ Г. САМАРЏИЋА ПРЕМА ИСТОЈ ЛИНИЈИ КОЈА СПАЈА ДВА ПРОЗОРА (оријентир)

[Слика: 2visina_zpsxbjqosyw.jpg]

ЗАКЉУЧЦИ:

1. У оба случаја замишљена линија сече особе у подручју између кољена и струка.

2. Вреде није био превише висок.
Одговори

(13-08-2018, 09:36 PM)ватхра Пише:  Samardžiću,
Koliko je dubok gornji stepenik, a koliko su vrata široka?
Onako odoka, oba bi trebala da su oko 75 cm?
Нисам мерио, хајде и Ви нешто урадите...
Ипак не могу вечерас да поставим, сутра ћу.
Одговори

(13-08-2018, 09:45 PM)goks Пише:  2. Вреде није био превише висок.
Јел то значи да сам ја метар и жилет? Smile
Одговори

Ovo postaje smešno.
Одговори

(13-08-2018, 11:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-08-2018, 09:45 PM)goks Пише:  2. Вреде није био превише висок.
Јел то значи да сам ја метар и жилет? Smile

Г. Самарџићу, добро сте ме подсетили и на то.

Вас линија која спаја прозоре сече нешто изнад лаката. Све три особе на фотографији из 1944. та линија сече нешто испод рамена.

То значи да сте ви од те три особе виши за ту разлику (изнад лаката до испод рамена) тј неких 15 цм (наравно плус минус 5 цм).

Како сте ви високи око 190, а Калабић био висок 180 цм моја рачунице је прецизна у 5 цм.
Одговори

Kako Vrede onda viri 35-40 cm? Iznad Neškove glave?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним