Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

Ok, hvala.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(16-02-2018, 06:06 PM)Felix Пише:  Ok, hvala.
Ако нађеш оригигал, мислим књиге, скенирај добро ако ти није тешко, па пошаљи на мејл.
Одговори

(16-02-2018, 05:34 PM)posmatrač Пише:  Све ми ово мирише да су сви ликови узети са оргиналних фотографија, па залијепљени на то степениште.
Рачићев опанак ми је некако превисок. Чини ми се да задњи дио опанка има висину 12-14цм или су степенице ниске мимо свих стандарда.
Мислим да је трострука експозиција, три ретуширана негатива један преко другог: Четници, кућа, Немац. Отуда низ нелогичности.
Одговори

(16-02-2018, 08:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-02-2018, 06:06 PM)Felix Пише:  Ok, hvala.
Ако нађеш оригигал, мислим књиге, скенирај добро ако ти није тешко, па пошаљи на мејл.

Нема проблема.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(16-02-2018, 08:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-02-2018, 05:34 PM)posmatrač Пише:  Све ми ово мирише да су сви ликови узети са оргиналних фотографија, па залијепљени на то степениште.
Рачићев опанак ми је некако превисок. Чини ми се да задњи дио опанка има висину 12-14цм или су степенице ниске мимо свих стандарда.
Мислим да је трострука експозиција, три ретуширана негатива један преко другог: Четници, кућа, Немац. Отуда низ нелогичности.

Срећом постоје димензије које су могу измјерити или бар упоредити.
Висина степеника је мјерљива, као и ширина газишта.
Ни висине опанака за одрастле се не разликују драстчно.
Са других, неспорних фотографија, се могу упоредити висине Калабића, Рачића и Недића. За Калабића чини ми се да си пронашао податак да је био висок 180цм, што је за то вријеме било високо. По фотографији испада да су Рачић и Недић виши од њега.

Ако будете у августу фотографисали, гледајте да један буде Калабићеве висине, а један у опанцима. Наравно ако сте у могућности та то организујете.
Одговори

(17-02-2018, 10:11 AM)posmatrač Пише:  

Са других, неспорних фотографија, се могу упоредити висине Калабића, Рачића и Недића. За Калабића чини ми се да си пронашао податак да је био висок 180цм, што је за то вријеме било високо. По фотографији испада да су Рачић и Недић виши од њега.

Ако будете у августу фотографисали, гледајте да један буде Калабићеве висине, а један у опанцима. Наравно ако сте у могућности та то организујете.
Из Калабићеве предратне Војне исправе :
обим - 80
висина - 180
бр. обуће - 7
бр. одела - 2
Одговори

У забелешци (ако за тренутак узмемо да је све то тачно), Вреде захтева да евентуални споразум са Дражом буде само усмено постигнут, а никако и писано потврђен, док ће се са немачке стране "водити рачуна о жељи да разговори остану тајни."
Дакле, према овом документу, и једни и други инсистирају на што већој тајности, и на томе да за разговоре и споразум, ако до њега дође, зна што мањи број лица.

А онда наводно имамо заједничко фотографисање - после или пре састанка - са кревељењем, и четника и Немца, и то на отвореном простору.

Па сад процените, колико једно са другим има везе.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(17-02-2018, 10:11 AM)posmatrač Пише:  

[Слика: 347055-26.jpg]
Одговори

(07-03-2014, 10:01 PM)Felix Пише:  [Слика: 20758.jpg]

Овај Швабо сигурно није ни пингвин, ни патуљак, али брате има дуге ноге ко Лепа Брена.
Обратите пажњу. Уколико стоји (а вјероватно стоји) на задњем степенику ноге су му једно три пута дуже од трупа, што је превише превише је. Ако постоји неки праг, па да стоји на њему опет је превише.

Можда су га попели на какву столицу, али не видим разлог зашто би га пели, ако је заједничка фотографија могао је стати било гдје уз њих, лијево , десно испред.
Одговори

Наравно. Сем тога, они стоје на другом степенику, а апарат је у линији петог-шестог, што значи да њихове главе покривају горњи праг, а тела цела врата. Онако теоријски. А практично, видећемо.
Одговори

(17-02-2018, 06:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  А практично, видећемо.

Надам се да ћете и измјерити димензије степеника.

Што се швабе тиче, код њих је била прописана минимална висина кандидата за официре. Они су и те како држали до угледа официрског кора. Тамо није свако могао постати официр.
Одговори

Знате ли када и где је настала ова фотографија? На основу одела и расположења рекло би се да је и она настала у слично време као и ова монтирана.

[Слика: IMG_4923.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Зна ли се можда одакле је фотографија о којој причамо? Да ли је из њем.архива или су комунисти нашли у четничким архивама?
Одговори

(17-02-2018, 08:43 PM)Перун Пише:  Знате ли када и где је настала ова фотографија? На основу одела и расположења рекло би се да је и она настала у слично време као и ова монтирана.

[Слика: IMG_4923.jpg]
То је из Пецке, има неколико из Пецке и кад крећу на југ, то је два месеца пре овога. Све су сличне, и ова ''из Тополе'' је сигурно из тог периода, не само по униформама, већ пре свега по расположењу. То је било после победе на Златибору, а ово је било после исцрпљујућа два месеца и свега 2-3 дана после пораза на Копаонику и великих губитака. Расположење тих дана види се по оним сликама из Трстеника.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним