Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(15-08-2018, 11:08 PM)posmatrač Пише:  Овдје је он у стандардној униформи КоВ. Лијепо се види прописана униформа са свим ознакама. На шапци се лијепо виде све ознаке и испуске.

На фотографији из Тополе он је у непрописној униформи, коју су (и ако непрописна) носили у неким свечаним приликама. На шапци се не види једно крило орла, а ни испуске.
О томе колико је лице на обије фотографије слично, не бих, јер нисам ни сам начисто.

Слажем се. Постоји разлика у униформама. Али та разлика би била значајна само ако су обе фотке направљене исти дан. Овако, фотка са осмртнице није сигурно направљена на дан смрти, већ ко зна кад. Ово је званична фотка официра Вредеа и наравно да ће имати прописану униформу. Ово му је из војног досијеа!! У августу 1944. негде у Србији, важан обавештајни официр носи шта хоће.

(15-08-2018, 11:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  Можемо ли се сложити да су те двд сенке исте само у један час? У смислу, само једном током дана.

Не можемо. Зато што је камера изнад тог нивоа. Неколико сати током дана, видеће се сенка испуста сваког појединачног степеника ако га сликаш и мало одозго...
Одговори

(15-08-2018, 10:57 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 10:55 PM)posmatrač Пише:  Како да им то није ракао сам Калабић?
Он је тад сарађивао са УДБ-ом.
И ако није учестовао у судском процесу, његове изјаве су могле много помоћи тужиоцу.

Видите, ово је погрешан начин закључивања. Да ли је Калабић сарађивао са комунистима? Ако јесте, да ли би покушао да минимизира своје заслуге за састанак и било какав контакт са Немцима. И ако јесте, какве уопште то има везе са немачким фалсификатом?

Да ли је Калабић сарађивао са комунистима?
Па зар сами комунисти не тврде да их је он довео до Драже?
Ако није, онда комунисти лажу?
Слажем се да би он минимизирао своју улогу, али не би негирао саме састанке.
Састанци четничких вођа са нијемцима су сватако интересовали комунисте и они би га то питали.

Са самом фотографијом нема везе, али има са Дражиним испитивањем.

(15-08-2018, 10:57 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 07:59 PM)Николај Пише:  Како неповезана, када је фотографија пронађена у Вредеовој архиви?

Није тачно, фотка долази из архива генерала Гајтнера. Крајем шездесетих, када је писана књига, Вреде је био упокојен већ 15 година.

Откуда капетанова фотографија у генераловој архиви?
Питам те као војника.
Одговори

(15-08-2018, 11:20 PM)posmatrač Пише:  Састанци четничких вођа са нијемцима су сватако интересовали комунисте и они би га то питали.
Чек, чек...како мислите да су комунисти могли да питају Калабића о састанку о којем појма нису имали до саслушања Јовановића? Физички немогуће.

(15-08-2018, 11:20 PM)posmatrač Пише:  Откуда капетанова фотографија у генераловој архиви?
Питам те као војника.
Вреде није био сам на том састанку...била су још најмање 2 Немца..
Одговори

(15-08-2018, 11:13 PM)goks Пише:  Не можемо. Зато што је камера изнад тог нивоа. Неколико сати током дана, видеће се сенка испуста сваког појединачног степеника ако га сликаш и мало одозго...
Зашто не можемо?
Камера је иначе испод тог нивоа. Али то није битно за утврђивање пропорција леве и десне сенке. Ако су оне исте, исте су и кад камера иде горе или доле.
Али оне су исте само ако их сунце исто, једнако, гађа, зар не?
Одговори

(15-08-2018, 11:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-08-2018, 11:13 PM)goks Пише:  Не можемо. Зато што је камера изнад тог нивоа. Неколико сати током дана, видеће се сенка испуста сваког појединачног степеника ако га сликаш и мало одозго...
Зашто не можемо?
Камера је иначе испод тог нивоа. Али то није битно за утврђивање пропорција леве и десне сенке. Ако су оне исте, исте су и кад камера иде горе или доле.

Постоји уочљива разлика сенки између бочне и предње стране степеника. Разлика није као на вашим фотографијама због лошег квалитета фотографије из 1944, као и због дуже експозиције фотографије из 1944. где све површине које одбјају светлост су светлије него на вашим фотографијама.

Не слажем се да је камера била ипод тог нивоа али ће то већ показати 3Д модел који се прави..
Одговори

(15-08-2018, 11:13 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:08 PM)posmatrač Пише:  Овдје је он у стандардној униформи КоВ. Лијепо се види прописана униформа са свим ознакама. На шапци се лијепо виде све ознаке и испуске.

На фотографији из Тополе он је у непрописној униформи, коју су (и ако непрописна) носили у неким свечаним приликама. На шапци се не види једно крило орла, а ни испуске.
О томе колико је лице на обије фотографије слично, не бих, јер нисам ни сам начисто.

Слажем се. Постоји разлика у униформама. Али та разлика би била значајна само ако су обе фотке направљене исти дан. Овако, фотка са осмртнице није сигурно направљена на дан смрти, већ ко зна кад. Ово је званична фотка официра Вредеа и наравно да ће имати прописану униформу. Ово му је из војног досијеа!! У августу 1944. негде у Србији, важан обавештајни официр носи шта хоће.

Судећи по нараменицама, фотографија са осмртнице је направљена у вријеме кад је био капетан.
Наравно да је могао промијенити униформу, али није могао носити шапку без испуски. Таква није постојала у њемачкој војсци!
Одговори

(15-08-2018, 11:34 PM)posmatrač Пише:  Судећи по нараменицама, фотографија са осмртнице је направљена у вријеме кад је био капетан.
Наравно да је могао промијенити униформу, али није могао носити шапку без испуски. Таква није постојала у њемачкој војсци!

Ако таква шапка не постоји у немачкој војсци онда то значи да на фотки уопште није немачки официр него официр неке треће војске. Ок. Могуће... Које?
Одговори

(15-08-2018, 11:25 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:20 PM)posmatrač Пише:  Састанци четничких вођа са нијемцима су сватако интересовали комунисте и они би га то питали.
Чек, чек...како мислите да су комунисти могли да питају Калабића о састанку о којем појма нису имали до саслушања Јовановића? Физички немогуће.

Не би га питали за тај састанак конкретно, већ за све састанке са нијемцима.
Нпр. овако:"Калабићу ко од команданата бригада и више, кад и гдје се састајао са нијемцима?".
Ни Калабић није могао знати за које састанке комунисти знају, а за које не. Тако на није могао циљано прећутати овај у Тополи.

(15-08-2018, 11:25 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:20 PM)posmatrač Пише:  Откуда капетанова фотографија у генераловој архиви?
Питам те као војника.
Вреде није био сам на том састанку...била су још најмање 2 Немца..
Ма није ствар у томе.
Зашто би генерал чувао капетанову фотографију?

(15-08-2018, 11:40 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:34 PM)posmatrač Пише:  Судећи по нараменицама, фотографија са осмртнице је направљена у вријеме кад је био капетан.

Ако таква шапка не постоји у немачкој војсци онда то значи да на фотки уопште није немачки официр него официр неке треће војске. Ок. Могуће... Које?
Све шапке њемачке КоВ од 1934. до 1945., а и оне до 1918. су имале испуске.
За период од 1918. до 1934. нисам сигуран, па не бих улазио у то.

На ово питање не знам како да ти одговорим.5+5
Одговори

(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Не би га питали за тај састанак конкретно, већ за све састанке са нијемцима.
Нпр. овако:"Калабићу ко од команданата бригада и више, кад и гдје се састајао са нијемцима?".
Ни Калабић није могао знати за које састанке комунисти знају, а за које не. Тако на није могао циљано прећутати овај у Тополи.

Ово је сад у домену спекулација и играња маште. Ако је сарађивао... Тукли га па је заборавио...желео да минимизира своју улогу...итд, итд... мoжемо себи пустити машту на вољу да би као доказали шта би Калабић испричао комунистима у случају да је сарађивао са њима..

(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Зашто би генерал чувао капетанову фотографију?

Одговор је не знам. Не знам да ли је ок одговор да ја имам стотине фотографија из ВРС и да на нити једној нисам ја већ стотине других људи...

(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Све шапке њемачке КоВ од 1934. до 1945., а и оне до 1918. су имале испуске.
А униформа и ознаке су немачке или неке треће војске?
Одговори

Што се тиче фотографија, да ствари поставимо овако.
-Самарџићеве фотографије су несумљиво оргиналне.
-фотографија из 1944. можда јест, а можда и није оргинална.
-Спорна фотографија би требала бити фотографисана 11.08. 1944. године.
-Објект није споран и није се помијерао.
-Тригонометријске функције нису спорне, као и то да је збир углова у троуглу увијек 180 степени.
-Кретање сијенке сваког 11.08. је исто.

То би онда значило да је сијенка 11.08.1944. морала падати у истом правцу као 11.08.2018. године.
Ако се због различитог угла фотографисања добија други угао сијенке, добија се и други угао свих осталих линија.
На основу тога се може закључити да је сијенка на свим Самарџићевим дневним фотографијама ишла улијево у односу на осу управну на врата.
Даље да је фотографија настала у вријеме кад је заласка сунца, кад је доњи дио објекта у сијенци, а горњи освијетљен и то би се видјело на фотографији.
Значи ништа од простора приказаног на фотографији из 1944. није било у сијенци.
Одговори

(16-08-2018, 12:09 AM)posmatrač Пише:  Што се тиче фотографија, да ствари поставимо овако.
-Самарџићеве фотографије су несумљиво оргиналне.
-фотографија из 1944. можда јест, а можда и није оргинална.
-Спорна фотографија би требала бити фотографисана 11.08. 1944. године.
-Објект није споран и није се помијерао.
-Тригонометријске функције нису спорне, као и то да је збир углова у троуглу увијек 180 степени.
-Кретање сијенке сваког 11.08. је исто.

То би онда значило да је сијенка 11.08.1944. морала падати у истом правцу као 11.08.2018. године.
Ако се због различитог угла фотографисања добија други угао сијенке, добија се и други угао свих осталих линија.
На основу тога се може закључити да је сијенка на свим Самарџићевим дневним фотографијама ишла улијево у односу на осу управну на врата.
Даље да је фотографија настала у вријеме кад је заласка сунца, кад је доњи дио објекта у сијенци, а горњи освијетљен и то би се видјело на фотографији.
Значи ништа од простора приказаног на фотографији из 1944. није било у сијенци.

Нисам баш сигуран да сам најбоље разумео. Опростите, дуг дан на послу.

Нити једна фотографија није настала у време заласка сунца јер сунце 11.08. залази око 19.45 .... фотке су настале око 17 часова тј, око 2.45 часова раније.
Одговори

(15-08-2018, 11:34 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Зашто не можемо?

Постоји уочљива разлика сенки између бочне и предње стране степеника. Разлика није као на вашим фотографијама због лошег квалитета фотографије из 1944, као и због дуже експозиције фотографије из 1944. где све површине које одбјају светлост су светлије него на вашим фотографијама.

Не слажем се да је камера била ипод тог нивоа али ће то већ показати 3Д модел који се прави..
Висина камере је једна од ставки коју 100% знамо, али добро, како хоћете.

Нисам мислио на ту врсту сенки, већ на сенке које праве плоче које су за 4-5 цм изнад тела сваког степеника. Те плоче су дуже пд тела степеника за по неколико цм, на сваку страну.
На слици из 1944. види се да оне праве једнаку сенку лево и десно од десне ивице степеника.

Ево, на овој слици се добро виде целе степенице из тог угла, виде се плоче о којима говорим, и види се сенка о којој говорим.

[Слика: 20180813_173618.jpg]

У овом случају, сунце је далеко на западу, тако да ове плоче праве сенку десно, а не и право. Ове сенке се крећу целог дана. Само у једном моменту, као на слици из 1944, лева и десна сенка су исте. Да ли се слажемо око тога?
Одговори

(15-08-2018, 11:58 PM)goks Пише:  
(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Не би га питали за тај састанак конкретно, већ за све састанке са нијемцима.

Ово је сад у домену спекулација и играња маште. Ако је сарађивао... Тукли га па је заборавио...желео да минимизира своју улогу...итд, итд... мoжемо себи пустити машту на вољу да би као доказали шта би Калабић испричао комунистима у случају да је сарађивао са њима..

Па је ли он довео комунисте до Драже?

(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Зашто би генерал чувао капетанову фотографију?

Одговор је не знам. Не знам да ли је ок одговор да ја имам стотине фотографија из ВРС и да на нити једној нисам ја већ стотине других људи...

Можда зато што си ти историчар?
Колико знаш генерала да чувају фотографије својих потчињених, осим ако се не ради о њима блиским особама или их накнадно скупљају за неку књигу?

(15-08-2018, 11:43 PM)posmatrač Пише:  Све шапке њемачке КоВ од 1934. до 1945., а и оне до 1918. су имале испуске.
А униформа и ознаке су немачке или неке треће војске?

Униформа подразумијева тачно прописани крој, боју, ознаке и начин ношења.
Одговори

(16-08-2018, 12:09 AM)posmatrač Пише:  То би онда значило да је сијенка 11.08.1944. морала падати у истом правцу као 11.08.2018. године.
Да, зато мислим да је важно ово пуитање око углова који праве оне плоче изнад степеника. Ево сада сам поставио још једну фотографију степника, да се јасно види на шта сма мислио. Дакле, ти углови су на слици из 1944. исти и тако се може утврдити време сликања степеница 1944.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним