Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(01-12-2018, 02:46 PM)Николај Пише:  
(29-11-2018, 11:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-11-2018, 09:07 PM)Николај Пише:  Значи онај комунистички извор је безвредан.
Не могу сад да тражим, али прилично сам сигуран да има још један извор да је један официр погинуо у Сијерцима.

У "Срби против Вермахта" то је једини извор где се наводи да је погинуо капетан Павловић и 97 четника. Нешто "Путеви Романије", заборавио сам тачан назив. Нека локална монографија.
Није ми остало ништа друго него да исправим то у књизи, за неко друго издање. Ставио сам овако, у фусноти:

148 Ј. И. Крсмановић, Соколац (путеви Романије и историје), 190-191. Према истраживањима историчара Милутина Велисављевића, капетан Павловић је заробљен и убијен после рата, у Рашкој. Вероватно је претерана и цифра погинулих четника, коју наводи овај комуниста.
Одговори

(01-12-2018, 04:03 PM)Ултрадесничар Пише:  Управо се купио Вашу књигу " Спашавање савезничких пилота".
Међутим, осим на насловној страни нема фотографија у боји.
Како то и зашто то ?
Зашто би и било? И нема их више.
Одговори

(29-11-2018, 08:18 PM)Петар Пише:  Погинуо у повратку са Јелове горе према Пецкој у сукобу са комунистима.Пренет у Пецку и сахрањен.
Исправио сам и то.
Одговори

(01-12-2018, 07:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-11-2018, 08:18 PM)Петар Пише:  Погинуо у повратку са Јелове горе према Пецкој у сукобу са комунистима.Пренет у Пецку и сахрањен.
Исправио сам и то.

Иначе Степановић је потписан на многим сликама у зиму 1943.и 1944.године
Одговори

инт.капетан I кл. Радован С. Стјепановић Раде, погинуо је кр.септ.1944. у с.Г.Каменица у борби против комуниста. Пренет и сахрањен у Пецкој.

(29-11-2018, 09:47 PM)Бенито Пише:  
(29-11-2018, 09:05 PM)Петар Пише:  Капетан Милан Павловић је заробљен и стрељан 1945 или 1946 године.
Командант Студеничке бригаде. Није стрељан, убијен је као џукела у подруму ОЗНЕ у Рашки.
Иначе, за њега се причало да се представљао са чином више него што је имао. Односно да му је Рачић доделио чин, али да то није потврдио министар војни.
Павловић је рођен у Бакионици код Пожеге.

Павловић је заробљен по повратку из Босне, авг.1945 у срезу Студеничком. На монтираном судс.процесу пред Војним судом КВ подручја у Рашкој, 2.септ.1945. осуђен на смрт.
Бенито, код мене је Милан П. Павловић рођ.1910 у Љубовији. Колико си сигуран да је из Бакионице ?
Одговори

100%.
Одговори

(01-12-2018, 11:03 PM)Бенито Пише:  100%.

ОК, али... На сајту Порекло у с.Бакионица уопште нема Павловића пре рата...
Павловић је имао место пребивалишта у Чачку
Одговори

Не знам да ле је он већ раније поменут на том форуму, свакако, да ли амерички чувени песник српског порекла Чарлс Симић, припада политичкој емиграцији?
Он је рођен у Београду као Душан и неколико година после рата напустио је земљу са својом породицом.

Невезано,
да ли има овде тема о комунистичким фалсификатима?
Нисам ништа нашао, а хтео бих нешто да постирам.
Одговори

(03-12-2018, 07:14 PM)ЛукаЛоко Пише:  Невезано,

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-kako-...6%E2%80%9C

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(03-12-2018, 07:14 PM)ЛукаЛоко Пише:  Не знам да ле је он већ раније поменут на том форуму, свакако, да ли амерички чувени песник српског порекла Чарлс Симић, припада политичкој емиграцији?
Он је рођен у Београду као Душан и неколико година после рата напустио је земљу са својом породицом.

Невезано,

Баш сам хтео да отворим тему, кад ево Николај је ипак нашао.
Мислим да Чарлс Симић није припадао политичкој емиграцији. Нисам чуо да је био у контакту са неким емигрантским удружењем.
Одговори

Милославе, сад погледам, после 10 година, Костину Историју Равногорског покрета. И гледам за једно лице, није битно ко, узео фрајер податак из Архива Југославије, кутија ДК- то ти је Државна комисија за злочине окупатора и њихових слугу, из 46/7 године. Тамо, наравно, написали да су тог убили четници. У десет упоредних докумената, јасно је да су га убили комунисти. Узео његову књигу само да потврдим, рек'о узео је он податак из ВА, да не би сад због тога ишао код оних лудака доле.
Замисли, доктор наука, који би требало да нама буде парадигма за одређену тему, коју архивску грађу треба да користимо. Он користи најспорнију грађу, која се избегава и кад нема са чим да се упореди, а камоли кад има пандана.Значи, не могу да верујем.
Одговори

Ниси ваљда до сада веровао. Smile
Одговори

Да ли се измештала школа из Брајића? Мислим, да ли се дислоцирала, па враћала у Брајиће?
Одговори

(09-12-2018, 02:10 PM)Бенито Пише:  Да ли се измештала школа из Брајића? Мислим, да ли се дислоцирала, па враћала у Брајиће?
Да, али није се враћала. Каленић итд.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним