Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Ниси лупио.
Када је свештеник на Цетињу крстио Ђорђа, сина Петра Карађорђевића, рекао је:" Дабогда, ослободио српство из ланаца, јуначе. Нек ти Господ да снаге Карађорђеве да им свима владаш." Ово је , отприлике, рекао, није тачан цитат, али нисам одмакао много од оригинала.
На то је књаз Никола узвикнуо:" Прећера га , попе, прећера."
Пошто није био присутан нико од иностраних посланика, овај узвик књаза Николе може се тумачити само као повређена сујета , јер је он тада најозбиљније рачунао да ће се српство ујединити само под његовом круном, а евентуално под круном његовог сина.
То што му је Ђорђе био први унук , ништа није значило књазу Николи. Петру је ово био само још један доказ да употпуни своје уверење са ким има посла.
Поруке: 6,050
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,594
Бенито је поставио питање о броју свештеника у тренутку Мајског преврата. И заиста, било је много мање свештеника него што сам очекивао. Мада, не знам тачно, али неки кажу да је краљ Александар Обреновић спасао Хиландар да не би постао бугарски.
Једно питање: Колико је, на различите начине, страдало свештеника током Првог светског рата?
Углед:
3,196
Страдало их је на стотине, као и у ДСР. Додуше, није било комуниста, али су зато злочини Аустроугарске према српској цркви били већи на територији Србије, него немачке војске у Другом светском рату. На теренима које су окупирали Бугари или дивљали Арнаути резултати су слични у оба случаја.
Поруке: 6,050
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,594
Да, страдала су 863 свештеника (навешћу касније извор).
Пошто је СПЦ имала много страдалих свештеника, Краљевина СХС је решавала социјални статус наше цркве и осталих конфесија. Краљевина је прописала право на лични додатак за свештеничке удовице и сирочиће. Такође, црквеним великодостојницима је прописан износ новца на име обављања дужности.
1. Колико је износио лични додатак за свештеничке удовице и сирочоће?
2. Колики месечни износ су, рецимо, примали: врховни муфтија у Београду, врховни рабин у Београду и надбискуп загребачки?
Углед:
3,196
Одмах одговори, јер ово је питање за изразите професионалце, специјалисте за ту област, а ми их немамо на овом квизу. Питање је да ли их уопште имамо, евентуално у црквеним круговима.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Ко је од Срба, не рачунајући чланове владарске породице, био носилац ордена Милоша Великог првог степена?
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Јесте ђенерал Белимарковић, доктор Владан и Чедомиљ Мијатовић су добили орден МВ другог реда, за епископа скопског не знам да ли је добио, али једна црквена личност јесте и то поводом једног познатог догађаја.
Углед:
3,196
Добио је митрополит зато што је пристао да венча краља Александра и краљицу Драгу.
Углед:
3,196
А политичар је Јован Ристић, пред смрт.