Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Чак су и млинове носили.
Одговори

Која прича о последњим Рачићевим тренуцима је аутентична, пошто по једној верзији их је издала једна жена из породице Обрадовић, па је приликом опкољавања он имао дијалог са четником Вујицом о једном метку у пиштољу, након ког је извршио самоубиство, а по другој их је издао један старији човек у замену за живот свог сина, а у последњим тренуцима је потрчао из земунице са Велизаром Тешићем, па га је покосио рафал?
Одговори

Зарија Васић из Љубовије је највише истраживао то питање, тако да сам прихватио његову верзију (другу). Старији човек у замену за живот сина, тада у затвору.
Одговори

Нешто о сарадњи Динарске Дивизије са усташама и италијанима..као и личност Уроша Дреновића..лијеп поздрав.
Одговори

Све је ту ок, лијеп поздрав и теби.
Одговори

(15-06-2019, 09:55 PM)Топић Пише:  Нешто о сарадњи Динарске Дивизије са усташама и италијанима..као и личност Уроша Дреновића..лијеп поздрав.

Ladies and gentlemen, we have another one!!! Cheers, камеради, cheers!
Одговори

(15-06-2019, 01:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зарија Васић из Љубовије је највише истраживао то питање, тако да сам прихватио његову верзију (другу). Старији човек у замену за живот сина, тада у затвору.
Што се тиче убиства Рачића,постоји три четири везије које су можда негде најближе истини.Наравно има још верзија и код свакога се нешто разликује.Мислим да је праву истину тешко открити.Господине Самарџићу стекао сам неки утисак да сте у књигу ставили верзију која би се само разликовала од верзије из Трбојевићеве књиге.Иако већина људи као и ја мислим да је најближа истини.Што се тиче Ваше Књиге о Рачићу,ја поштујем ваш досадашњи рад и нисам хтео одмах да пишем о неким стварима из књиге.Навели смо ону верзију погибије капетана Милана Павловића.А када сте избрисали и променили Ћућу Живановића то није имало сврхе.Само још један пример,слику на коњима сте потписали као,мајор Рачић вероватно Пецка.То је Пецка и преко пута одакле је сликано се налазила зграда главног штаба Церско-Мајевичке групе корпуса одакле су кретали на терен.
Одговори

Искрено, заборавио сам Трбојевићеву верзију. Био сам у дилеми између верзије Ивана Милетића и Зарије Васића, али пошто је Васић тамо и имао је много контаката, док је Иван био само једном у том крају, и то пола века пре него што ми је причао, определио сам се за ову другу. Шта је погрешно за Павловића и Живановића?
Одговори

Погибија Павловића,била је дискусија ти рече да ћеш исправити.Живановића си променио у Ракића.У књизи пише цитирам,,док су га као ,,Шеф,,како изгледа,интерно ословљавали његови најближи сарадници,током већег дела рата.Ако можеш да ми одговориш одакле ти ова информација?
Одговори

Хвала на одговору.

Такође, занима ме судбина још неких команданата корпуса. Пошто у "Дражи" нема података за све како су завршили, а по интернету за сваког од њих има свакаквих, више или мање "црвених", верзија итд.

Конкретно: Жика Марковић, Видачић, Калаитовић, Цветић, Музикравић, "Пазарац", Нешко Недић...

Чија судбина од наведених је позната?
Одговори

Калаит- планина Златар, 1948. године.
Музикравић, Нешко и Цветић- Босна...
Одговори

(16-06-2019, 02:23 PM)Петар Пише:  Погибија Павловића,била је дискусија ти рече да ћеш исправити.Живановића си променио у Ракића.У књизи пише цитирам,,док су га као ,,Шеф,,како изгледа,интерно ословљавали његови најближи сарадници,током већег дела рата.Ако можеш да ми одговориш одакле ти ова информација?
Мислим да је дискусија о Павловићу била после изласка књиге,
Зар није Живановић погинуо у Босни, а Ракић са Рачићем? И Живановићеви рођаци из Брњца тако су ми рекли.
Ово за ''Шефе'' рекао ми је или Иван Милетић (а њему Обрадовићи) или Трбојевић, или обојица.
Одговори

Дискусија о Павловићу је била после изласка књиге и то је у реду.Мислим на слику Живановића у књизи где си га потписао као Ракића.
Одговори

Зарија Васић каже да је тако? Ставили су и на споменик ту слику.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним