Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Самарџићу, не бих да претерам са хваљењем пуковника,али човече каква је ово фаца. Smile Како објашњава, како зна најситније проблеме војске...Први пут сам чуо неког официра да јавно каже зашто људи нису волели ЈНА,ВЈ и све после, не због пушке,обуке,опреме или шта ти ја знам већ због метлања круга, премештања акумулатора,џогирања клозета и сличних глупости.

Војска звана ЈНА,после 1960. године то није војска то је, извини на изразу,зајебанција без конкуренције. Ову 1960. годину наводим јер су тада пензионисани сви професионални официри и подофицири који су након пуштања из заробљеништва 1945. приступили истој. Нисам сигуран да је један једини од тих бивших заробљеника био члан партије. Рекао бих да није нико,што чини својеврсни куриозитет везан за ЈНА.Е онда су дошле у врх војске класичне комуњаре, бољшевици и нису мировали док нису растурили Југославију.
Одговори

У праву си.
Иначе и мене су у ЈНА највише "рибали" због тог скупљања лишћа, пикаваца и сл. по касарнском кругу.
Одговори

Поводом 20-те годишњице НАТО агресије: Записи једног резервисте
Војска Југославије, како се тада звала, мобилисала је 1999. стотине хиљада резервиста, а међу њима и дописника “Слободе“
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d0%bf%d0%be%d0%b2...b5-%d0%b7/
Одговори

Очекивано пуно глупости.

М72 је одељенски ПМ (има ногаре и тежу цев). М70 је ознака за АП.
Заштитник уста цеви може бити раван и на новијој пушци, то је део који се лако мења.

Маскирање заклона се врши бусенима који се скину ашовчетом пре копања, или накнадно.

Касетне бомбе падају на мањем подручју (зависи од параметара лета), али у принципу процена је добра - и обични пешадијски заклони штите добро од касетних.
За аеросолне бомбе вам је потпуна глупост. Њихово главно дејство је великим притиском који се формира из распршеног облака, па је тако дејство раширеније него код обичне бомбе. Нема никаквог усисавања кисеоника и осталих глупости, поготово не боца за кисеоник за маску.
Одговори

За пушку сам исправио, ваљда сам пермутовао због оног АБ2, те сам добијао.
Ово друго... шта Вам треба тако да пишете? Војска прича то што прича, откуд би ми знали шта су тачно те бомбе?
Одговори

(11-07-2019, 12:21 AM)Милослав Самарџић Пише:  За пушку сам исправио, ваљда сам пермутовао због оног АБ2, те сам добијао.
Ово друго... шта Вам треба тако да пишете? Војска прича то што прича, откуд би ми знали шта су тачно те бомбе?

Друг Ватрослав не дозвољава да било ко пише о јенеа, и њеним несрећним наставцима. То је дозвољено само провереним друговима, као што је онај биполарац Ђокић. Професионална деформација. Кумровчани...

Хтедох рећи, зато тако нервозан и неумерен одговор
Одговори

(11-07-2019, 12:21 AM)Милослав Самарџић Пише:  За пушку сам исправио, ваљда сам пермутовао због оног АБ2, те сам добијао.
Ово друго... шта Вам треба тако да пишете? Војска прича то што прича, откуд би ми знали шта су тачно те бомбе?

Добро, једна ствар је приказати атмосферу (што ви и јесте урадили), али други проблем је да ли је ваше виђење било тачно и да ли сте тиме читаоцу дали погрешан приказ ситуације. Ви сте свакако били учесници догађаја, историјски сведоци, сутра неко може да каже на основу вашег писања да је то тако било и да су Американци могли да почисте ВЈ са неколико бомби. Па нису. Ено колико су бомбардовали око Кошара, највише је погинуло 9 рањено 40 у једном нападу, и то на логор који није био укопан.

Ево примера из моје праксе, који месец пре тога. Седим на стражи са ликовима, и један лик ми наводи да имамо С-300. Ја му кажем да немамо, одакле ти та информација. Он ми одговори да је читао и видео слику, имамо гарант. - Где си видео слику? - Насловна Војске пре неки број. - Аха, да није гусеничар, са три ракете горе, а ракете имају бели врх? - Јесте. - Добро...

У то време је ВИНЦ имао врло квалитетна издања. У Војсци је било мало тога, али у разним Гласницима је било доста техничких информација о разном оружју, могло је да се нађе доста информација. Било је и добрих књига, ми смо имали "Електронско извиђање и ометање", где је одлично објашњено све о томе. Јесте мало старије издање (тад се још није знало да ли ће се користити ИЦ или УВ извиђање), али принципи су и данас исти.
Одговори

Мислим да је важнији утисак што смо ми радили своје упркос сазнању - нисмо знали да је нетачно - да имају те бомбе.
Уосталом имају и атомске бомбе.
Дакле морал је био висок, а иначе нико ту није био за СПС и ЈУЛ и комунисте у принципу. Двојица резервних официра били су познати опозициони прваци.
Опет, на страну политика, тај рат је био феномен, због те несразмере снага. Један поп из Шведске је долазио тад и рече да њему Швеђани говоре да би се они одмах предали пред толиком силом и да се чуде нама.
А обична војска ваљда никоме неће бити извор за те техничке податке.
Одговори

Да ли су четници учествовали у "Операцији Цитен" децембра 1943. на страни Немаца?
Одговори

Где то беше, да не тражим?
Одговори

https://sh.wikipedia.org/wiki/Operacija_Ziethen

По размерама, очито већа акција од већине од 7 офанзива, завршена потпуним разбијањем партизана у Далмацији и Залеђу.
Одговори

Молим Вас да ли вам је познато да ли је војвода Милутин Јанковић сахрањен на сеоском гробљу у Дљину? Намеравамо да одемо приликом предстојећег сабора.хвала у напред на одговору.
Одговори

Јесте, у породичној гробници. У истој је сахрањен и његов брат Драгутин.
Одговори

Где и како можемо пратити ел.верзију Српских новина?

Где и како можемо пратити ел.верзију Српских Новина,поздрав.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним