Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Да, Матић је из околине Пирота.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(14-10-2019, 09:46 PM)Chicot Пише: Bio nedavno u Dobroselici kod Čajetine.
Naleteh na ovaj spomenik:
![[Слика: IMG-20191012-114829.jpg]](https://i.postimg.cc/k43pYXZV/IMG-20191012-114829.jpg)
Nije mi samo jasno otkud ovde slika D.Matića? Zar nije on negde iz Niša?
A ovo:
![[Слика: IMG-e18b9d9571365e8bdf82746805315086-V.jpg]](https://i.postimg.cc/BnjH8563/IMG-e18b9d9571365e8bdf82746805315086-V.jpg)
Mićo, da li znaš nešto više o ovoj braći?
Isto su iz Dobroselice. Spomenik je kod groblja i crkve brvnare.
Што се не јави?
Рађен је био у партизанима, Алекса, претпостављам, и он. Из тог села најпознатији припадник војске био је потпоручник Драгомир Јечменица који, наравно, нема ни гроб ни споменик у родном селу.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 14-10-2019, 10:49 PM од
Перун.)
Поруке: 3
Теме: 0
Придружен: Oct 2019
Углед:
0
Помаже Бог! Дуго пратим овај форум, као и сајт "Погледа" али тек сада сам одлучио и да се региструјем.Поставио бих неколико питања и унапред се извињавам уколико су већ била постављана.Наиме, Велимир Илић тврди да су два његова стрица била у пратњи ђенерала Драже приликом хапшења, он наводи и њихова имена Страхиња и Миодраг Илић, мени ова имена нису позната међу Дражиним пратиоцима, знам за поручника Благоја Ковача, Николу Мајсторовића и друге.Разлог више за сумњу јесте што он наводи комунистичку верзију хапшења, моје питање јесте да ли су заиста људи под тим именима били у Чичиној пратњи? Хвала.
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Одговорићу Вам уместо Милослава:
Не постоји други извор, осим резервног потпуковника ЈНА Велимира Веље Илића, да је ово истина. Други равногорски корпус, у коме су требали бити браћа Илићи, није отишао у Босанску Голготу, него је остао на терену. Могућност да су се неки његови припадници срели са Дражом Михаиловићем после Зеленгоре, односно маја 1945. године, је врло мала.
Треба напоменути да су Илићи родом из Трудова, тако да је могуће да је Велимир мислио на даље стричеве Илиће, који су били у Другом милешевском корпусу под командом Вука Калаитовића.
Са друге стране, неки од Чачана су били сведоци хватања Драже Михаиловића, из прве или друге руке. Али ниједан од њих не помиње "комунистичку верзију", него управо ову коју износи Самарџић.
И још један детаљ, Горан Давидовић историчар из Чачка који се интензивно бави Равногорцима из чачанског краја, не помиње Илиће као значајне четнике у било ком периоду рата.
(Последња измена: 20-10-2019, 12:20 PM од
Бенито.)
Поруке: 3
Теме: 0
Придружен: Oct 2019
Углед:
0
Хвала на овом изузетном одговору. Иначе, сам Илићев опис хапшења је "урнебесан",он наглашава да су му то рођени стричеви. Чим сам чуо знао сам да није истина, али ипак сам хтео да са стручним људима проверим, ништа ново за наше политичаре да "дебело" лажу чак и око лако проверивих чињеница.
Поруке: 4,414
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Невероватно колико се ова дезинформација проширила интернетом, људи ће буквално да поверују у било шта, само ако им се свиђа. Не помажу никакви аргументовани деманти. Пола њих ни не зна да је на слици генерал Беме, а друга половина не верује да га овај није убио, јер "што би он то измислио":
''Веселин Шијачковић, четник који је 1943. убио немачког официра који је стрељао у Крагујевцу...''
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године