Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(08-08-2020, 10:57 PM)Sima Пише:  Jel moze neko da mi odgovori na 2 puta postavljeno pitanje o crnoj kokardi?
Не знам одговор.
Одговори

(10-08-2020, 11:17 PM)ватхра Пише:  Једно питање, двано сам чуо причу, питање колико је истинита или тачно пренесена. Испричана ми је као илустрација једног медицинског феномена.
Током зиме, крајем или после рата, кад је КНОЈ гонио остатке четника, на једном месту су поставили заседу поред реке. Неколико четника је наишло близу воде. Један је погођен у груди са неколико метака, и пао у воду, под лед. Остали су заробљени и рекли идентитет настрадалог, који је био познат четник. Због околности је проглашен убијеним.

Заплет почиње кад неколико месеци касније иста екипа заробљава живог баш тог четника. Прво су се нашли у чуду, па му рекли да скине кошуљу, и онда се нашли у још већем чуду - имао је трагове рана од неколико метака. Како је могао да преживи?

Који минут по паду у воду се појавио на делу где није било леда, и четници/симпатизери су га извукли, реанимирали и превили ране. Захваљујући леденој води није дошло до оштећења мозга иако је био више минута без кисеоника.

Питање је, да ли је забележено да се овако неки случај случај и десио?
Прича је давно испричана, ко зна где је извор и колико је уопште тачна.
Нисам чуо.
Могуће је да се десило нешто слично, али много мање драматично, са много мањим ранама нпр, па је у причама преувеличавано.
Одговори

Може да се деси и овако. Наравно ако ране нису смртоносне.
Поента овог медицинског феномена је да хладна вода може да сачува мозак.

Нпр, кад се неко лети удави на језеру, дављеник се извуче после пар минута, реанимира, али је већ наступила мождана смрт.
Парадоксално, зими може да се успешно поврати дављеник и после десетак минута.
Одговори

(11-08-2020, 12:07 AM)ватхра Пише:  Може да се деси и овако. Наравно ако ране нису смртоносне.
Поента овог медицинског феномена је да хладна вода може да сачува мозак.

Нпр, кад се неко лети удави на језеру, дављеник се извуче после пар минута, реанимира, али је већ наступила мождана смрт.
Парадоксално, зими може да се успешно поврати дављеник и после десетак минута.
Moj pradeda je bio upucan u slepoocnicu, pa je preziveo, i ne samo preziveo nego ziveo jos 50ak dobrih godina (do 70 i neke), tako da mislim da prica i nije nerealna. Mislim da jedan faktor koji se cesto zanemaruje je to da tadasnja municija nije bila ni priblizno smrtonosna kao ova danasnja, vecina pistolja danas moze iz jednog metka u torzo ubiti nekoga.
Одговори

Дешавали су се разни случајеви гдје су људи преживљавали тешка рањавања. Исто тако подлијегали су релативно готово безазленим ранама. (искуства из рата 92-95). Све зависности који су витални органи оштећени. Познајем човека коме је метак ушао на једну сљепочницу, а изашао на другу. Остао је жив, али слијеп.
Шта би са њим послије, је ли га дограбила ОЗНА?
Одговори

Британски аутомат марке "Стен". Најгори аутомат који је икада направљен. Нема преживелих учесника рата који ми се није пожалило на овај аутомат. Прво, у више наврата закаже у борби (дође до закочења). Друга ствар јесте серија која је била произведена са лошим жлебовима унутар цеви аутомата. Зато куршуми нису имали пробојну моћ и зато се дешавало да су многи преживели ране у пределу главе. На њихову срећу.
Одговори

У налету беса после једне борбе Рачић извади пиштољ и из непосредне близине пуца у једног војника у строју право у главу.Овај падне у локви крви.Рачић оде даље својим путем.Овог што га је упуцао војска пошла да закопа.На његову срећу метак га само скалпирао,скинуо део чела.Остао ожиљак по сред главе.После неколико месеци сретне га Рачић негде у Босни,позна га и стане.У неверици пита га како је жив.Преживео голготу,вратио се кући.
Одговори

(11-08-2020, 09:47 PM)Александар Динчић Пише:  Британски аутомат марке "Стен". Најгори аутомат који је икада направљен. Нема преживелих учесника рата који ми се није пожалило на овај аутомат. Прво, у више наврата закаже у борби (дође до закочења). Друга ствар јесте серија која је била произведена са лошим жлебовима унутар цеви аутомата. Зато куршуми нису имали пробојну моћ и зато се дешавало да су многи преживели ране у пределу главе. На њихову срећу.

Поузданост јесте највећи проблем Стена. Мала пробојност је била проблем већине аутомата.
Дешавало се да пресавијено натопљено ћебе заустави метак.
Међутим то аутоматима углавном није био проблем. Велика брзина ватре је лако надоместила ако један метак закаже.
Одговори

(11-08-2020, 09:56 PM)Петар Пише:  У налету беса после једне борбе Рачић извади пиштољ и из непосредне близине пуца у једног војника у строју право у главу.Овај падне у локви крви.Рачић оде даље својим путем.Овог што га је упуцао војска пошла да закопа.На његову срећу метак га само скалпирао,скинуо део чела.Остао ожиљак по сред главе.После неколико месеци сретне га Рачић негде у Босни,позна га и стане.У неверици пита га како је жив.Преживео голготу,вратио се кући.

Гледао сам својим очима нешто слично.
Одговори

(11-08-2020, 11:52 AM)luka.luke Пише:  Дешавали су се разни случајеви гдје су људи преживљавали тешка рањавања. Исто тако подлијегали су релативно готово безазленим ранама. (искуства из рата 92-95). Све зависности који су витални органи оштећени. Познајем човека коме је метак ушао на једну сљепочницу, а изашао на другу. Остао је жив, али слијеп.
Шта би са њим послије, је ли га дограбила ОЗНА?
Kad vec spominjete ratove 90ih, i tu je mnostvo prica kako se desavalo da neko u nekoga isprazni ceo sarzer iz tetejca, a ono metci sve prolete kroz njega. Sad naravno sve to ima svoje objasnjenje iz fizickog i medicinskog ugla, ali opet se ja mislim - nekoga Bog hoce a nekoga ne.
Одговори

Баш тако
Одговори

Био је случај из Републике Српске Крајине, усташе су после "Олује" ухватиле једног Србина, мислим да се звао Ђуро Рњак, и пуцале му у чело. Остао је жив и испричао шта му се десило.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Како коментаришете ово?
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2...__=-UK-R&c[0]=AT3KV7ugwOKJoGckn0QeigKyM82oeFW1eCErrkNkTTiv8M_YaOlrmBYewBMAsQpjcgZYQMXZLy0cUkILkBOfKyNAviNiBnc3iNhrK3_Zln3v0MC4CZ3qMMmVK7fuHiaf4pDJguxNm6pNEK8qgvtI7Q1msQ2gHpa-sNKfzZZCW1J9apOqDoXzjmhytT_vHg

Нешто неће. У питању је случај Рудолфа Петовара. Његова ћерка демантује да је био усташа.
Одговори

Чуо сам за то, не знам шта бих рекао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним