Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(22-08-2021, 11:33 PM)Mitic Пише: Што се тиче припреме за рат, Краљевина Југославија се спремала за рат од септембра 1939. године.
Миле Бјелајац је објавио један текст, па сам га ишчитавао. Кнез Павле је сарађивао са савезницима око набавке оружја и слао помоћ Грчкој.
Наравно, све се променило почетком 1941. године. Значи, Краљевина Југославија је прогласила неутралност 02. септембра 1939. године, али се у позадини спремала за рат.
Тако пише Бјелајац. То се може пронаћи и из других историјских извора. Такође, после напада на Пољску септембра 1939, наша предратна штампа преноси како се треба понашати цивилно становништво током бомбардовања. Чини ми се да су била и нека упутства у штампи.
Краљевина Југославија је била у процесу реорганизације војске још од средине тридесетих,који се због страних фактора страшно закомпликовао нарочито после окупације Чехословачке(која јој је у принципу и била главни партнер за набавку наоружања),тако да је тражено оружије са свих страна и од свих . . . чак је и планирана нека производња и у Србији (Младеновац,С.Паланка) План завршетка реорганизације и модернизације је био у 1942. години,а колико су у врху војске уопште планирали рат са силама осовине најбоље сведочи да је споразум са Италијом о моторизацији коњице потписан крајем 1940. а једна од највећих набавки из тог споразума требала је да се реализује почетком априла 1941.(тенкете,камиони итд.) . . .
Иначе,сва штампа је од почетка рата издавала обавештења о поступању у случају бомбардовања,чак су чини ми се и извођене пробе . . . Имале су и војне рубрике о употреби пешадије,тенкова,авијације у модерном рату . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 23-08-2021, 03:58 PM од
Бранке.)
Поруке: 1,117
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
259
"...Данас, Михаиловићеве армије се боре из њихових опкољених упоришта у западној Босни, Херцеговини и Црној Гори. И генерал Дража Михаиловић их води као министар војни, именован од поносне Југословенске владе у избеглиштву у Лондону, у борби која ће у историји несумњиво бити записана као једно од највеличанственијих поглавља Другог светског рата."
Реј Брок за Њу Јорк Тајмс, Истанбул, 27. септембар 1942.
Поруке: 8
Теме: 0
Придружен: Jul 2021
Углед:
0
Да ли сте прочитали којим случајем књиге Макса Хејстингса Катастрофа и Пакао и да ли би сте их препоручили ако јесте. И шта би сте препоручили за историју Другог светског рата ван Краљевине Југославије.
Поруке: 1,117
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
259
ЛОНДОН, 4. септембар-"Стотине хрватских војника , укључујући читав артиљеријски пук, дезертирали су осовински марионетски режим и придружили се снагама Генерала Драже Михаиловића, информација је коју је примила Југословенска влада вечерас."
Када се ово могло десити?
(Последња измена: 25-08-2021, 03:54 PM од
Monarhist.)
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Само мала примедба - Черчила никако као прву књигу о Другом светском рату!!!