Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Андрић никада и ни у каквом облику није подржавао национал-социјалистички режим у Немачкој. Влада Краљевине Југославије послала га је у Берлин као посланика, у рангу заменика министра иностраних дела, што је највише што је могао да постигне као каријерни дипломата. Од туда је, ваљда, неко негде лупио или повезао, ван сваке памети, да је Андрић подржавао нацисте.
Што се тиче Црњанског, пронађите књигу професора Мила Ломпара о Црњанског, јер је он његов најбољи и најпоузданији биограф.
Поруке: 5,916
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Што се тиче припреме за рат, Краљевина Југославија се спремала за рат од септембра 1939. године.
Миле Бјелајац је објавио један текст, па сам га ишчитавао. Кнез Павле је сарађивао са савезницима око набавке оружја и слао помоћ Грчкој.
Наравно, све се променило почетком 1941. године. Значи, Краљевина Југославија је прогласила неутралност 02. септембра 1939. године, али се у позадини спремала за рат.
Тако пише Бјелајац. То се може пронаћи и из других историјских извора. Такође, после напада на Пољску септембра 1939, наша предратна штампа преноси како се треба понашати цивилно становништво током бомбардовања. Чини ми се да су била и нека упутства у штампи.
Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Господине Самарџићу, државни историчари Вас у последње време нападају због чињенице да Ваш рад прате неки аутохтонисти. Да ли сте можда објавили неки текст на тему псеудоисторије?
Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Нема још, али појединци чак и Вас називају псеудоисторичарем, попут Дејана Ристића или Милана Радановића. Има једна Фејсбук група "Наука узвраћа ударац деретићевцима". Њени чланови су разних убеђења, али једна група међу њима не признаје Ваш рад зато што нисте студирали историју. Плашим се да ће ускоро и Вас стављати на стуб срама поред Милоша С. Милојевића, Деретића, Шаргића, Шарића и других аутохтониста. Зато не би било лоше да објавите неки текст о псеудоисторији како више не би имали "аргумената" против Вас, јер аутохтонисти постају невероватно популарни на друштвеним мрежама, а део ових који се боре против њих сматра аутохтонистима све који нису студирали историју, а баве се историјом.
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(22-08-2021, 11:33 PM)Mitic Пише: Што се тиче припреме за рат, Краљевина Југославија се спремала за рат од септембра 1939. године.
Миле Бјелајац је објавио један текст, па сам га ишчитавао. Кнез Павле је сарађивао са савезницима око набавке оружја и слао помоћ Грчкој.
Наравно, све се променило почетком 1941. године. Значи, Краљевина Југославија је прогласила неутралност 02. септембра 1939. године, али се у позадини спремала за рат.
Тако пише Бјелајац. То се може пронаћи и из других историјских извора. Такође, после напада на Пољску септембра 1939, наша предратна штампа преноси како се треба понашати цивилно становништво током бомбардовања. Чини ми се да су била и нека упутства у штампи.
Краљевина Југославија је била у процесу реорганизације војске још од средине тридесетих,који се због страних фактора страшно закомпликовао нарочито после окупације Чехословачке(која јој је у принципу и била главни партнер за набавку наоружања),тако да је тражено оружије са свих страна и од свих . . . чак је и планирана нека производња и у Србији (Младеновац,С.Паланка) План завршетка реорганизације и модернизације је био у 1942. години,а колико су у врху војске уопште планирали рат са силама осовине најбоље сведочи да је споразум са Италијом о моторизацији коњице потписан крајем 1940. а једна од највећих набавки из тог споразума требала је да се реализује почетком априла 1941.(тенкете,камиони итд.) . . .
Иначе,сва штампа је од почетка рата издавала обавештења о поступању у случају бомбардовања,чак су чини ми се и извођене пробе . . . Имале су и војне рубрике о употреби пешадије,тенкова,авијације у модерном рату . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 23-08-2021, 03:58 PM од
Бранке.)