Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници против Немаца, галерија, 88 слика

У Поречу (15-30. август 1944)
Одговори

Тада су Бугари прешли на страну комуниста?
Одговори

(10-10-2022, 03:57 PM)Александар Динчић Пише:  У Поречу (15-30. август 1944)

Колики су били губици Бугара?
Је ли тачан онај извештај са Козјака, чини ми се 160 погинулих Бугара?
Има депеша мајоре Бране Петровића, борба негде код Бовна чини ми се, 9 погинулих Бугара, почетком 1943.
Одговори

(10-10-2022, 05:39 PM)Београђанин Пише:  Тада су Бугари прешли на страну комуниста?

Мало касније, и Бугари а и четници из Пореча.
Одговори

(10-10-2022, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Колики су били губици Бугара?
Је ли тачан онај извештај са Козјака, чини ми се 160 погинулих Бугара?
Има депеша мајоре Бране Петровића, борба негде код Бовна чини ми се, 9 погинулих Бугара, почетком 1943.

67 војника је било заробљено, док је 117 погинуло.
Не знам која је бугарска јединица тада била на Козјаку.
Одговори

(10-10-2022, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Не знам за губитке код Бовна и Мозгова 17. 2. 1944.

По ономе што сам истраживао, пре ће бити да се ради о Весићевој пропаганди (њему су јединице објективно биле врло лабаве). Није Брана Петровић о томе јављао у депешама. Четници, који су се буквално разбашкарили по овим селима, били су разбијени, командант бригаде (Јеремија Марјановић) рањен. Заробљена су двојица команданата батаљона, један је ухваћен у гаћама (изругиван пред сељацима), као и још 30 активних бораца. Тешко да су у таквој ситуацији и општем хаосу могли да убију 9 Бугара. Биле би сигурно репресалије које су изостале. Чисто сумњам да су успели и да ране неког војника. Имали су двојицу погинулих. Један је био из Јошанице, други из Алексинца и стрељан је на Бованском гробљу (опет као заробљеник). Већина се добровољно предала и после интернације остала да живи на западу.
Одговори

Бранина депеша, прочитао сам је, али нисам копирао. Има његова цела свеска депеша у архиву. Можда није то тај случај.
Одговори

16. септ. 1944

У источној и средњој Босни четници су кренули у борбу против наших трупа; затворили су неколико железничких пруга и извршили неколико препада.

21. септ. 1944

Титове снаге у западној Србији успеле су да освоје територију на северу и североистоку; ангажовани су у борби са четничким формацијама; ове друге формације се боре и против немачких трупа.

24. септ. 1944

После преговора, четници су ослободили немачке припаднике оружаних снага и организације Тот из заточеништва.

24. септ. 1944

Према извештају лучког команданта, дубровачке јаке четничке формације заузеле су последњу железничку станицу пре Дубровника.

26. септ. 1944

У далматинском подручју хрватске посаде су без борбе предале четницима наша упоришта, главне путеве као и оклопни воз. Почеле су мере одмазде.

http://uboatdata.ussleahy.com/SKL/61-2/T...44germ.pdf

Извор: РАТНИ ДНЕВНИК НЕМАЧКОГ МОРНАРИЧКОГ ШТАБА (Оперативни одсек), Део Б, Том 61, Септембар 1944 (16-30 септ. 1944); стр. 320, 434, 514, 528, 559
Одговори

9-15.9.44???
Очигледно баш нема среће са ситуацијом на Дунаву Љутко
Одговори

(14-01-2023, 11:44 PM)Mitic Пише:  16. септ. 1944

У источној и средњој Босни четници су кренули у борбу против наших трупа; затворили су неколико железничких пруга и извршили неколико препада.

21. септ. 1944

Титове снаге у западној Србији успеле су да освоје територију на северу и североистоку; ангажовани су у борби са четничким формацијама; ове друге формације се боре и против немачких трупа.

24. септ. 1944

После преговора, четници су ослободили немачке припаднике оружаних снага и организације Тот из заточеништва.

24. септ. 1944

Према извештају лучког команданта, дубровачке јаке четничке формације заузеле су последњу железничку станицу пре Дубровника.

26. септ. 1944

У далматинском подручју хрватске посаде су без борбе предале четницима наша упоришта, главне путеве као и оклопни воз. Почеле су мере одмазде.

Извор: РАТНИ ДНЕВНИК НЕМАЧКОГ МОРНАРИЧКОГ ШТАБА (Оперативни одсек), Део Б, Том 61, Септембар 1944 (16-30 септ. 1944); стр. 320, 434, 514, 528, 559

Свака част што си ово извукао!

Ово је суштина догађаја од комунистичког упада у Србију у пролеће 1944. па до инвазије Црвене армије:

Цитат:21. септ. 1944

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(15-01-2023, 11:38 AM)Николај Пише:  
(14-01-2023, 11:44 PM)Mitic Пише:  16. септ. 1944

21. септ. 1944

24. септ. 1944

24. септ. 1944

26. септ. 1944

Свака част што си ово извукао!

Ово је суштина догађаја од комунистичког упада у Србију у пролеће 1944. па до инвазије Црвене армије:
Ма где суштина, сад ће Ватра да ти објасни да ово није битно.  Баја
Одговори

Свака част за ово и на издвојеном времену да нађеш све то Smile

[Слика: image.jpg]
Одговори

(15-01-2023, 12:01 AM)Александар Динчић Пише:  9-15.9.44???
Очигледно баш нема среће са ситуацијом на Дунаву Љутко

Митићу,
извуци податке око Дунава, очигледно је да си њих тражио.
Одговори

Разне податке сам тражио, али ево, могу нешто да издвојим из периода који је Динчић навео

9. септембар 1944.

Операција „Донауелфе“ се наставља. Чело пешадијске колоне је 9. септембра било близу Орсове, а Молдавију су већ окупирали Руси; Титове снаге улазе са запада.

10 септембар 1944.

Код Гвоздене капије борбени "Рехе" је сада јужно од Кладова након уништења руских падобранаца.

13. септембар 1944.

Борбена група "Прахово" треба да брани дунавску обалу. Борбена група „Рехе“ јавила је поподне 12. септ. напад јаких руских снага из правца Турну Северина уз подршку партизана.
Група „Штелтер“ је 13. септембра известила о поновљеној руској изненадној ватри код Милутиновца; остаје муниција само за један топ. Оба четвороцевна митраљеза на носачима топова "915" су ван погона.
Снабдевање упоришта „Прахово” могуће је само испуштањем контејнера, пошто слетање на ванредни аеродром више није могуће због гранатирања од артиљерије и противтенковских топова.

14. септембар 1944.

Група „Гвоздена капија“ је одложила поновно напредовање ка Милановцу -'део операције "Донауелфе" - докле год ситуација у војсци не буде разјашњена. Нова Молдавија је поново пала у наше руке. Тегљачи у Текији су поново спремни после замена особља које је дезертирало.

У току операције "Васерникс", Група "Штелтер" је, како је раније објављено, два пута жестоко нападнута од руске и румунске изненадне ватре и претрпела је многе губитке. Наша муниција је потрошена. Група "Штелтер" заједно са Групом "Рехе" планира да се избори за излаз. Ова група је под јаким гранатирањем из Турну Северина и њој се супротстављају јаке руске снаге и партизани. Група "Рехе" има на располагању само три топа и шест минобацача. Противтенковско оружје није доступно. Близу Турну Северина непријатељ се спрема вероватно за прелазак Дунава.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним