Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Повезујте мало и сами, чак иако не знате све елементе да би стигли до тачног одговора.
Крушевљани илити Чарапани су познати шерети. Можда по томе и предњаче међу свим Србима.
Краљ Александар Карађорђевић је, као што вам је познато, увео "лични режим", 06. јануара 1929. године. Именовао је Петра Живковића за председника владе, све министре у том кабинету и све начелнике срезова у Краљевини. Увео је цензуру штампе, забранио рад странака и политичких организација. То је био, ипак, велики шок за Србијанце који су имали дугу традицију парламентаризма и странчарења, за које су се дуго борили и једва изборили. 
Током те исте године, кренуло се са одређеним реформама и попуштањем, како је и кренула лагана припрема новог Устава који је требао бити улазница, односно мост преко кога се требало поново вратити ка парламентаризму као важном елементу уставно монархијског државног уређења.
И тако је, негде почетком септембра 1929. године, Петар Живковић, председник владе, дао један интервју који је требало да објасни народу који су главни изазови за тадашњу државу и које су смернице за народ како треба да се понаша. Између осталог, новинар га је питао и да ли је могуће у систему "личног режима" да сами грађани покажу неку друштвену иницијативу, односно ако су политичке странке забрањене, да ли имају право да раде друштва која су постојала и раније, и да ли се нова могу основати. Живковић је одговорио да не само да није забрањено оснивати друштва или удружења грађана, како ми данас имамо законски назив, него је и пожељно. Али, не друштва која промовишу сепаратизам, ненародне жеље и стране утицаје. Треба оснивати друштва која промовишу радиност, народну традицију, умешност, која теже напретку целе заједнице и слично. Суштина је била, што је и сама срж "личног режима", да се сузбију утицаји великих сила, а пре свих, СССР на оснивање и развитак комунистичке партије и сецесионистичких странака и организација, и тако сачува територијална целовитост младе државе која је многима у Европи била трн у оку.
Тај интервју су стални гости кафане "Таково" у Крушевцу читали јавно. И онда су, као специфичан вид протеста, решили да оснују друштво по оним препорукама које је дао Живковић. Наравно, све су окренули ка карикатури и гротески, као показатељ да нису сагласни са тим државним смерницама. 
Зато је друштво "Баксуза, угурсуза и намћора" основано баш на Светог Тому, као симбола невере, и основно правило друштва је било демонстративно ћутање.
Све остало написао је Сагус.
Ваљда зато што је "лични режим" трајао свега 2 и по године, а силни историјски догађаји га наследили, а друштво је наставило да постоји, данас се ретко ко и сећа разлога оснивања друштва. Можда то више и није важно. Остаје једно лепо сведочење за историју, док год једно такво друштво буде постојало, да су Срби народ који је некада имао велику и дугу политичку културу и ван установа које се данас везују за тај појам. Једна од тих установа била је и кафана.
Сагус може даље.
Одговори

По којим српским владарима из модерног доба српске историје није названа ниједна школа у Србији, ни основног ни средњешколског нивоа образовања?
Одговори

(09-03-2023, 12:22 PM)Бенито Пише:  По којим српским владарима из модерног доба српске историје није названа ниједна школа у Србији, ни основног ни средњешколског нивоа образовања?

Вероватно, по последњим Обреновићима. Краљ Милан и краљ Александар.
Одговори

Кнез Милош, кнез Александар Карађорђевић, кнез Михаило, краљ Милан, краљ Александар Обреновић, кнез Павле Карађорђевић, Јосип Броз и Слободан Милошевић.
Одговори

За кнеза Милоша нисам сигуран. Мислим да сам име те основне школе видео некада давно, на једном републичком такмичењу из историје у којем сам учествовао. Не знам које место.
Одговори

Ђорђе се сетио. Постоји једна школа која се зове по кнезу Милошу и налази се у Аранђеловцу

http://www.osmilosobrenovic.edu.rs/
Одговори

Јесте, горе код старе цркве на брду. Монтажна зграда, из 90-их година прошлог века. У лошем је стању.
Невероватно да сам то превидео. Извињавам се...
Одговори

Друго питање, можда мало теже, али размислимо:
Изузећемо горе поменуте владаре Србије у протеклих два века и још две деценије приде из одговора на следеће питање.Постојао је један изузетно важан и моћан обласни владар који је значајно утицао на реафирмацију школства у подручју над којим је управљао, али по њему се не назива ниједна школа у том крају, нити у Србији уопште. Двојица његове браће били су боље среће у том смислу.
О којој историјској личности је реч?
Одговори

Методом елиминације долазим до господар Јована Обреновића.  Кез
Одговори

(10-03-2023, 12:09 AM)Ђорђе Пише:  Методом елиминације долазим до господар Јована Обреновића.  Кез

Браво, Ђорђе. Надам се да није било тешко питање.
Моје скромно мишљење је да макар једна школа са територије града Чачка заслужује да носи име Јована Обреновића. Уосталом, као што су то мудро схватили Шапчани, па су једној школи дали име Јеврем Обреновић.
Може даље...
Одговори

Ајде онда и треће из овог круга:
По којем српском владару највећи број школа носи име и где се те школе налазе?
Одговори

(10-03-2023, 11:25 AM)Бенито Пише:  Ајде онда и треће из овог круга:
По којем српском владару највећи број школа носи име и где се те школе налазе?
По Карађорђу, највише у Шумадији.
Одговори

Тако је. Мислим да их има око 15: Београд - Вождовац, Топола, Рача Крагујевачка, Ниш - Пантелеј, Ниш - Матејевац, Велика Плана, Остружница, Јаково, Лесковац, Алексинац...
Одговори

(09-03-2023, 01:07 PM)Бенито Пише:  Кнез Милош, кнез Александар Карађорђевић, кнез Михаило, краљ Милан, краљ Александар Обреновић, кнез Павле Карађорђевић, Јосип Броз и Слободан Милошевић.
Овде, дакле, исправка за кнеза Милоша по којем се зове школа у Аранђеловцу.
Али, и још једна исправка. Веровали или не, у Србији постоји, ипак, школа која носи и даље име по Јосипу Брозу.
То је основна школа "Маршал Тито" у селу Падина, општина Ковачица.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним