Поруке: 14,694
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,187
Сагус, извини што морам само мало да Те исправим, Тенкина завера није била уперена против кнеза Милоша Обреновића, него против кнеза Александра Карађорђевића. Чак су Дамњановић, Јанковић и Рајовић добили новац управо од кнеза Милоша Обреновића да организују не само побуну, него и убиство кнеза Александра Карађорђевића.
Све остало је тачно.
Углед:
3,187
Ако се изузме режим Овај, а чему смо сведоци већ више од једне деценије, када је неки режим финансирао и правио оволики број државних застава Србије?
Поруке: 384
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
231
Зависи који историјски период се узима у обзир...Ако погледамо средњевековну Србију мислим да је за време краља Владислава било највише застава ( али обзиром да је свака област имала застава које су се често мењале а чиниле су средњевековну српску државу)...Што се новије тј модерне историје Србије можда за време Кнежевине Србије од 1835 - 1882...
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Углед:
3,187
Мислим на историју модерне Србије. Средњевековна Србија је потпуно другачији систем у сваком смислу.
Сагус, не може тако дуго периоди по 50 година.
Питам конкретно за владе. Ако је то превише уско, напишите за време ког владара Србије.
Поруке: 6,045
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,590
Може још једно питање у вези са 6. априлом. А можда смо и спомињали.
Где је био и шта је радио ђенерал Симовић 6. априла 1941. ујутру?
Углед:
3,187
Како то нисмо помињали? Још на почетку Квиза, а после годинама, неколико пута.
Поруке: 6,045
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,590
Ово ћу да парафразирам:
"У недељу 6. априла пробудио сам се раније него што је уобичајено и чуо сам звук формација авиона. Живео сам у стану на шестом спрату нове зграде, па сам могао да видим целу панораму Београда и да пратим правац авиона. Штуке су почеле да пониру и да испуштају тешке бомбе кад је дим почео да се диже. Нагађао сам да ли је погођен Краљев двор или Симовићева резиденција. Пошто је премијеров ауто био паркиран испред моје зграде, одлучио сам да кренем према Симовићевој резиденцији. Шофер је оклевао, али је прихватио мој захтев.
Стигао сам испред Симовићеве резиденције и нашао сам бившег заповедника ваздухопловства како из своје мале баште (упркос молби породице да остане у склоништу) посматра како су се његови пилоти ловаца борили против Луфтвафеа. Онда смо Симовић и ја отишли до двора кнеза Павла (Симовић је дао инструкције краљевом ађутанту да води Краља Петра сваке ноћи на починак - и да нико не зна за то - у двор кнеза Павла где је ново склониште). На капији двора, премијера је примио официр Краљеве гарде. Кроз дугачке подземне тунеле који су скоро завршени (али и даље без електричних инсталација), официр нас је, носећи батеријску лампу, одвео до склоништа.
Краљ, окружен са неколико особа, устао је кад је Симовић ушао. Премијер је охрабрио Краља уз речи да би покојни Краљ Александар узео оружје да се бори против непријатеља. Онда је Симовић рекао да ће двор бити евакуисан у Зворник где је у планинама изграђен тајни тунел као склониште против ваздушних напада".
Углед:
3,187
Добро ме подсети. Читао сам објаснио давних времена.
Ко је аутор?