Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Сагус, извини што морам само мало да Те исправим, Тенкина завера није била уперена против кнеза Милоша Обреновића, него против кнеза Александра Карађорђевића. Чак су Дамњановић, Јанковић и Рајовић добили новац управо од кнеза Милоша Обреновића да организују не само побуну, него и убиство кнеза Александра Карађорђевића. 
Све остало је тачно.
Одговори

Хвала Бенито

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Ако се изузме режим Овај, а чему смо сведоци већ више од једне деценије, када је неки режим финансирао и правио оволики број државних застава Србије?
Одговори

Можда Недић
Одговори

Зависи који историјски период се узима у обзир...Ако погледамо средњевековну Србију мислим да је за време краља Владислава било највише застава ( али обзиром да је свака област имала застава које су се често мењале а чиниле су средњевековну српску државу)...Што се новије тј модерне историје Србије можда за време Кнежевине Србије од 1835 - 1882...

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Мислим на историју модерне Србије. Средњевековна Србија је потпуно другачији систем у сваком смислу.
Сагус, не може тако дуго периоди по 50 година.
Питам конкретно за владе. Ако је то превише уско, напишите за време ког владара Србије.
Одговори

(05-04-2025, 08:47 PM)Бенито Пише:  Ако се изузме режим Овај, а чему смо сведоци већ више од једне деценије, када је неки режим финансирао и правио оволики број државних застава Србије?

За време краља Милана Обреновића?
Одговори

(06-04-2025, 10:01 PM)Aleksandar S Пише:  
(05-04-2025, 08:47 PM)Бенито Пише:  Ако се изузме режим Овај, а чему смо сведоци већ више од једне деценије, када је неки режим финансирао и правио оволики број државних застава Србије?

За време краља Милана Обреновића?
Када се вратио, 1897. године, и постао командант Активне војске, односно ко-краљ Србије.
Никада више јавних митинга, у којима се славе државна обележја и народни сабори са великим бројем нових тек сашивених великих државних застава, није било до тада у историји Србије, а ни дуго после тог времена.
Одговори

Може још једно питање у вези са 6. априлом. А можда смо и спомињали.

Где је био и шта је радио ђенерал Симовић 6. априла 1941. ујутру?
Одговори

Како то нисмо помињали? Још на почетку Квиза, а после годинама, неколико пута.
Одговори

(06-04-2025, 11:12 PM)Бенито Пише:  Како то нисмо помињали? Још на почетку Квиза, а после годинама, неколико пута.

Био је у Центру за везу целе ноћи 5/6. априла чекајући депешу из Москве.

То знам, баш си Ти то образложио. 

Али не могу да нађем да ли смо причали о томе шта је радио 6. априла ујутру кад је почело бомбардовање Београда. И не знам да ли смо помињали извор.
Одговори

Ајде.
Одговори

Ово ћу да парафразирам:

"У недељу 6. априла пробудио сам се раније него што је уобичајено и чуо сам звук формација авиона. Живео сам у стану на шестом спрату нове зграде, па сам могао да видим целу панораму Београда и да пратим правац авиона. Штуке су почеле да пониру и да испуштају тешке бомбе кад је дим почео да се диже. Нагађао сам да ли је погођен Краљев двор или Симовићева резиденција. Пошто је премијеров ауто био паркиран испред моје зграде, одлучио сам да кренем према Симовићевој резиденцији. Шофер је оклевао, али је прихватио мој захтев.

Стигао сам испред Симовићеве резиденције и нашао сам бившег заповедника ваздухопловства како из своје мале баште (упркос молби породице да остане у склоништу) посматра како су се његови пилоти ловаца борили против Луфтвафеа. Онда смо Симовић и ја отишли до двора кнеза Павла (Симовић је дао инструкције краљевом ађутанту да води Краља Петра сваке ноћи на починак - и да нико не зна за то - у двор кнеза Павла где је ново склониште). На капији двора, премијера је примио официр Краљеве гарде. Кроз дугачке подземне тунеле који су скоро завршени (али и даље без електричних инсталација), официр нас је, носећи батеријску лампу, одвео до склоништа.

Краљ, окружен са неколико особа, устао је кад је Симовић ушао. Премијер је охрабрио Краља уз речи да би покојни Краљ Александар узео оружје да се бори против непријатеља. Онда је Симовић рекао да ће двор бити евакуисан у Зворник где је у планинама изграђен тајни тунел као склониште против ваздушних напада".
Одговори

Добро ме подсети. Читао сам објаснио давних времена.
Ко је аутор?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 18 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним