03-08-2014, 02:11 AM
Код њих је способан био само Сретен Жујовић ''Црни''.
(03-08-2014, 12:06 PM)Chicot Пише: Милославе,Па ти си већ добио резултат а да ниси ни почео да истражујеш
ево предлога за нови пројекат:
Да се направи детаљна мапа кретања Тита и његовог штаба и значајнијих јединица од децембра 1941 до септембра 1944, по периодима - а у односу на позиције Немаца и позиције четника. Тада би ваљда било довољно јасно да се Броз увек кретао линијом најдаљом од немачких формација, и према томе одређивао локацију главног штаба. Супротно, његове најкрупније и најјаче јединице су увек тежиле четничким позицијама.
(01-08-2014, 02:30 AM)Милослав Самарџић Пише: Ватра, не може се свака ситница проглашавати фалсификатом. То је крупна реч. Зна се шта је фалсификат.Суштина је да сте ви кренули од већ готове тезе, нашли два списка који нису то што тврдите да јесте, и тиме "доказали" своју тезу. Исправан поступак би био да се поброје сви активни предратни официри на обе стране, и онда донесе закључак.
Овде чак није у питању ни давање погрешног контекста, јер се суштина не мење додавањем ни 14 ни 114 официра.
Просто, не можете оспорити факат да су комунисти/партизани били аматерска, а четнички професионална војска. У ствари, Ви то и не чините и у ствари Ваша теза уопште није јасна?
Иначе, та петиција није само петиција, јер је очигледно да су њу потписали сви битни официри. Занимљиво би било знати зашто нема тих 14 и још неких?
Очигледно је да су ових 29 језгро, али не у командом смислу, јер су официри тамо гурани у страну, али ово све је друга тема.
Прва је како можете рећи да је нешто фалсификат, кад сви знају шта значи реч фалсификат? Уосталом, објавио сам и књигу о комнуистичким фалсификатима, дао сам примере како секу слике, прекрајају, фалсификују потписе и документа, итд. То су фалсификати. Ово у мом случају може бити само грешка, и то небитна.
(03-08-2014, 12:36 PM)ватхра Пише:Нетачно, истражујем годинама(03-08-2014, 12:06 PM)Chicot Пише: Милославе,Па ти си већ добио резултат а да ниси ни почео да истражујеш
ево предлога за нови пројекат:
Да се направи детаљна мапа кретања Тита и његовог штаба и значајнијих јединица од децембра 1941 до септембра 1944, по периодима - а у односу на позиције Немаца и позиције четника. Тада би ваљда било довољно јасно да се Броз увек кретао линијом најдаљом од немачких формација, и према томе одређивао локацију главног штаба. Супротно, његове најкрупније и најјаче јединице су увек тежиле четничким позицијама.
Прављење овакве мапе је врло обиман и озбиљан посао. Ако би се узеле у обзир јединице ранга батаљона, на терену су биле стотине таквих јединица, и то ако узмемо у обзир само немачке, италијанске, бугарске, домобранско/усташке и Недићеве.
Бојим се да је тако нешто и немогуће пописати, због мањка докумената. Да не спомињем да је огроман посао.
(03-08-2014, 07:27 PM)Николај Пише: Много једноставнији, а не мање битан, био би подухват сабирања свих Титових наређења за напад на Немце и на четнике, и њихово упоређивање.
(03-08-2014, 07:27 PM)Николај Пише: Много једноставнији, а не мање битан, био би подухват сабирања свих Титових наређења за напад на Немце и на четнике, и њихово упоређивање.То је и мени одавно пало напамет, па сам почео са пописом из зборника на ту тему (четници - усташе - италијани - немци). Замислио сам разврставање у више категорија. Наређено/спроведено/са позитивним-негативним исходом/економика подухвата (рецимо, плен 7 пушака уз губитке од 5 људи). За ово последње још разматрам адекватан пондер.
(03-08-2014, 01:29 AM)Милослав Самарџић Пише: Наравно, Мунгос претерује.Ево на пример шта о томе каже професор "војне историје" на Војној академији потпуковник Слободан Ђукић
Ово око преласка у Босну - и евентуалног Дражиног - више ме мрзи да понављам, сто пута смо овде писали. Толико је очигледна ствар, и опет се понавља та недићевско/љотићевска пропаганда. Коју додуше ту и тамо преузимају и комунисти.
Цитат:Југословенска верзија партизанског начина ратовања, који је виђен током Народноослободилачке борбе, потврдила је да герилски покрети отпора могу бити успешни само уколико се виде на пријатељском терену и уз наклоност локалног становништва. Ова особина заслужна је што је и Други светски рат у Југославији добио своје место у страним војним уџбеницима.http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...ode-Misica
- Кључна стратегијска одлука донета је крајем 1941. године када је решено да се партизанске снаге из Србије изместе у источну Босну - објашњава Ђукић. - Тито је имао добру процену када је креирао паролу да пут ка Црвеној армији на истоку води - преко Запада. О томе најбоље говори чињеница да је до Бихаћа дошао са свега 600 бораца, а да је тамо врло формирао дивизије.
(03-08-2014, 09:01 PM)Вукашин Петковић Пише: Милославе, не знам да ли си ово прочитао, помињу тебе и Погледе, па рекох да поставимОво за герилу је наравно све контра, а ово Шашкијевићево писаније прочитао сам до пола, и то је много.
http://vesnik.net/ко-је-дописник-погледа-др-петар-пав/
(03-08-2014, 01:29 AM)Милослав Самарџић Пише: Наравно, Мунгос претерује.Ево на пример шта о томе каже професор "војне историје" на Војној академији потпуковник Слободан Ђукић
Ово око преласка у Босну - и евентуалног Дражиног - више ме мрзи да понављам, сто пута смо овде писали. Толико је очигледна ствар, и опет се понавља та недићевско/љотићевска пропаганда. Коју додуше ту и тамо преузимају и комунисти.
Цитат:Југословенска верзија партизанског начина ратовања, који је виђен током Народноослободилачке борбе, потврдила је да герилски покрети отпора могу бити успешни само уколико се виде на пријатељском терену и уз наклоност локалног становништва. Ова особина заслужна је што је и Други светски рат у Југославији добио своје место у страним војним уџбеницима.http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...ode-Misica
- Кључна стратегијска одлука донета је крајем 1941. године када је решено да се партизанске снаге из Србије изместе у источну Босну - објашњава Ђукић. - Тито је имао добру процену када је креирао паролу да пут ка Црвеној армији на истоку води - преко Запада. О томе најбоље говори чињеница да је до Бихаћа дошао са свега 600 бораца, а да је тамо врло формирао дивизије.