Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(01-11-2014, 06:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  И генерал Ђукић такође.
Али питање је било да ли је Дража ''успео'' да успостави контакт са њима, а не да ли је било ма ког контакта.
И да је ђенерал Михаиловић остварио контакт у Загребу који би задаци били ђен. Ђукићу и Брашићу?
Одговори

Није Дража тражио контакте у Загребу са њима. Он је послао Владимира Предавеца- сина оснивача ХСС-а, који је био са њим, Дражом - код Мачека. Са Предавецом је пошао Ђукић, али усташе су их ухватиле и одвеле код Павелића. Тамо су срели Брашића, нису знали откуд ту.
Предавец је све то описао још 1945, чим је чуо како се тумачи у корист усташа. Пренео сам у Дражи 5
Одговори

Господине Самарџићу, ја сам Вас у "Погледима" читао о сукобу на брду Трешњици код Ужица када су партизни одбили напад четника. Имате ли неке нове информације о том несрећном догађају ?
Одговори

Немам ништа ново о томе после Драже 1.
Одговори

Hедеља, 02. новембар 2014.

"СУБОТИЦА – Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је у Суботици комеморативном скупу у знак сећања на страдања недужних жртава на крају Другог светског рата и указао на заједничку одговорност и потребу међусобног упознавања и уважавања ради боље будућности свих у Србији.
Вучић је, заједно са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором, представницима покрајинске скупштине, владе, града Суботице, многобројних организација, институција и грађанима, положио цвеће крај споменика „Птица сломљених крила”, који се налази на парцели суботичког гробља на Сенћанском путу, где је у одмазди крајем 1944. године убијено неколико стотина особа, углавном мађарске националности.
Обраћајући се учесницима комеморативног скупа, Вучић је изразио најдубље саучешће и поштовање жртвама, односно, како је рекао, онима који ни на који начин нису окрвавили руке.
Изразивши и саучешће потомцима тих жртава, он је позвао да, како је нагласио, „са овог страшног места одемо заједно на једно које ће бити много боље - у нашу, моју и вашу мирну Србију”.
Премијер је рекао да су то место страдања неки назвали место оних који су окрвавили руке, али је истовремено нагласио и да се убијање седмогодишње девојчице, која је једна од страдалих на том месту, не може сврстати у херојске и храбре чинове."

Зашто су партизани стрељали наводно недужне Мађаре у Војводини крајем 1944.г. ?
Одговори

(29-10-2014, 05:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-10-2014, 05:03 PM)Мргуд Пише:  Да ли сте прочитали књигу Александера Бајта "Берманов досије" и ако јесте Ваше мишљење о истој?
Јесам. Мемоарски део је одличан. У историјском делу има добрих ствари, али у суштини аутор није имао довољно докумената, па се понављају неке предрасуде.

Нисам још прочитао све. Негде сам на пола. Али видим да је Бајт користио доста литературе, углавном стране. А занимљив ми је тај приступ истраживања, да је користећи тј. суочавајући комунистичке изворе са комунистичким изворима показао њихову политичку индоктрираност и пристрасност. Приде, мислим да је ово књига у којој је до сада можда до најситнијих детаља објашњено ко је почео грађански рат у Србији.
Одговори

Милославе, какво мишљење имате о књизи "За историју наших дана" од Бошка Костића ?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

(29-10-2014, 05:03 PM)Мргуд Пише:  А занимљив ми је тај приступ истраживања, да је користећи тј. суочавајући комунистичке изворе са комунистичким изворима показао њихову политичку индоктрираност и пристрасност.
Да, то је одлично урадио!
Одговори

(02-11-2014, 11:23 PM)Мањача Пише:  Милославе, какво мишљење имате о књизи "За историју наших дана" од Бошка Костића ?
Чиста пропаганда.
Одговори

Господине Самарџићу, да ли је постојало наређење мајора Остојића "заробљенике после кратког саслушања побити" ? Ту наредбу преноси Владимир Дедијер у "Дневнику" и другде.
Одговори

Нисам наишао на то. Може ли тачан извор на који се позива?
Одговори

(03-11-2014, 01:25 PM)Борко Радовић Пише:  Господине Самарџићу, да ли је постојало наређење мајора Остојића "заробљенике после кратког саслушања побити" ? Ту наредбу преноси Владимир Дедијер у "Дневнику" и другде.

Остојича, ако се не варам, оптужује и З. Вучковић за изручење Вучковићевог предратног друга (касније партизана) Немцима?
Одговори

(03-11-2014, 06:29 PM)Мргуд Пише:  
(03-11-2014, 01:25 PM)Борко Радовић Пише:  Господине Самарџићу, да ли је постојало наређење мајора Остојића "заробљенике после кратког саслушања побити" ? Ту наредбу преноси Владимир Дедијер у "Дневнику" и другде.

Остојича, ако се не варам, оптужује и З. Вучковић за изручење Вучковићевог предратног друга (касније партизана) Немцима?
Мислим да је то тачно, тј. да је Остојић послао курира Милану Калабићу, да му каже где је Момчило Смиљанић. Његово образложење било је да је присуство фанатичног комунисте у штабу опасно по Дражу. Такође да је он убијао присталице четника у Прељини.
Одговори

Господине Самарџићу, ко је "убијао присталице четника у Прељини" ?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним