Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Evo, da se umešam i ja kao laik za istoriju. Smile
Meni ova fotografija više liči na drugu opciju, koja ne odgovara Samardžićevom opisu. To jest da frankisti svojim pozdravom prkose borcima antifrankistima, koji treba da odu negde, nakon što im frankisti podignu rampu. Smile E sad, treba pažljivo analizirati ovih par uniformi, garderobu, i način pozdrava od strane frankista. I, naravno, da li su frankisti uopšte puštali antifrankiste da slobodno odu u Francusku.
Niti je Franko bio fašista, niti su antifrankisti bili samo komunisti. Nacionalni front na čelu sa Frankom podržavali su konzervativci karlisti i falangisti (koji su verovatno bili bliski fašizmu). Narodni front su podržavali komunisti, anarhisti, sindikalci... U jednom trentku, izbio je mali građanski rat u samom narodnom frontu (unutar velikog građanskog rata) između komunista i anarhista. Džordž Orvel je učestvovao u tom ratu na strani anarhista i ostavio svedočanstvo u knjizi "Omaž Kataloniji". Ne mogu da se setim, davno sam čitao, ne znam da li se on našao u Francuskoj nakon rata tako što je legalno prešao granicu. Možda je na ovoj fotografiji i sam Orvel. Ili neko od anarhista. Inače, Orvela su komunisti optužili da je trockista i pokušali da ga ubiju. To je verovatno bilo žešće ludilo kao i u Jugoslaviji.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(23-01-2015, 02:38 PM)Vlad Alekš Пише:  Evo, da se umešam i ja kao laik za istoriju. Smile
Meni ova fotografija više liči na drugu opciju, koja ne odgovara Samardžićevom opisu. To jest da frankisti svojim pozdravom prkose borcima antifrankistima, koji treba da odu negde, nakon što im frankisti podignu rampu. Smile

То сам помислио и ја, можда не поздрављају, можда их провоцирају. Али све је могуће.
Одговори

(23-01-2015, 04:12 PM)Николај Пише:  
(23-01-2015, 02:38 PM)Vlad Alekš Пише:  Evo, da se umešam i ja kao laik za istoriju. Smile
Meni ova fotografija više liči na drugu opciju, koja ne odgovara Samardžićevom opisu. To jest da frankisti svojim pozdravom prkose borcima antifrankistima, koji treba da odu negde, nakon što im frankisti podignu rampu. Smile

То сам помислио и ја, можда не поздрављају, можда их провоцирају. Али све је могуће.

Da, bolji je izraz - provociraju. Ili možda - ponižavaju.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(23-01-2015, 02:13 PM)ватхра Пише:  
(23-01-2015, 01:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сем тога, Гестапо је сигурно довео Кочу Поповића, Пеку Дапчевића, итд, има и других извора.
Да ли ти комунисти имају оригиналне слике?
И шта кажу, зашто сви поздрављају непријатеље као да су им то пријатељи?
Зар није логично да се то десило пошто су постали пријатељи, дакле после пакта Хитлер-Стаљин?
Тако да треба да им јавите да ставе датум после августа 1939. Smile

Кочу Поповића? Баш ме занима који су то извори. Може и за Дапчевића.

Што се тиче ”пријатељске” слике, баш се лепо види са којим одушевљењем интербригадисти узвраћају поздраве.
Ево преписујем тачно нека од имена комуниста оје је Гестапо довео у Југославију, дакле није Коча Поповић - Владимир Поповић, као и:
- Пеко Дапчевић,
- Коста Нађ,
- Вељко Ковачевић,
- Владо Ћетковић,
- Иван Гошњак,
- Иво Рукавина,
- Роберт Домани,
- Срећко Манола,
- Стјепан Милашинчић,
- Адолф Штајнрбергер,
- Иван Хариш,
- Изидор Штрок,
- Јаков Кршчевић...

А шта би комуниста Александар Станојевић из Ниша тражио међу Британцима 1936? Не верујем да је он уопште био тамо 1936.
Да ли Ви у ствари негирате везе Гестапоа и комуниста до 22. јуна? Негирате обуку комуниста у логору''Грас'' од стране Гестапоа? Шта негирате тачно?
Одговори

Поруке у вези Јевреја су пребачене на пдф Историја, као посебна тема.
Одговори

(22-01-2015, 10:34 PM)ватхра Пише:  Слика је са шпанско француске границе, на којој су градови Ирун и Хендај. Постоји и на сајту Гети имаџес, у великој резолуцији са све потписом који такође наводи да се ради о ослобођеним интербригадистима на шпанској граници. На словеначко аустријској граници не постоји ниједно насеље, а осим тога је и одећа и униформе карактеристична за Шпанију.
Опис слике као и наставак који је дао Самарџић је измишљотина, или у најмању руку нетачан.

Да на словеначко-аустријској граници не постоји ни једно насеље је ноторна глупост.

Такође, јасно је да ова слика сигурно није сликана на југословенској граници или на улазу у Словенију и сл. Сигуран сам да се ради о шпанско-француској граници, а ко је на њој то већ нисам сигуран.
Одговори

А француско-италијанска?
Зашто не верујеш да је на овој и остале три слике Александар Стојановић (једини са брковима)?
Одговори

Стари филм са Хисторија:
Serbia During The WW2/ Hitler's Most Catastrophic Mistake
Одговори

Мргуде,
овде видимо рампу између зграда, што значи да граница пролази кроз град. Погледај на ГуглЕрт и видећеш неколико таквих градова на Француско Шпанској граници. Један од њих је Ирун-Хендај где је сликано.

Изволи покажи ми који се то град налази на самој граници Словеније и Аустрије.
Одговори

Грешка је за Кочу, ту је Ватра у праву.
Милославе, додај списку Јакова Блажевића, Обрена Стишовића... Било је знатно више Хрвата. И,генерално, треба више испитати везе усташа са тим логором за обуку.
Одговори

Милославе добро си се убацио у ону преписку у Новостима.И слика је на правом месту.Вероватно ће сад бити да је фалсификат.
Одговори

Овом приликом не претендујем да осмислим филм „Ужичка република“, јер се не може осмислити са уметничког аспекта, то није уметничко дело. Овом приликом се питам, јер сам згранут, јер сам повређен, јер су повређени многи људи у Србији, наша деца, који је то болесни мозак у Јавном сервису (РТС) одлучио да прикаже тај сурови, чисто политички филм, баш 17.01. 2014. године

Комнен Коља Сератлић

http://www.pogledi.rs/zasto-rts-i-danas-...republika/
Одговори

(25-01-2015, 03:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Овом приликом не претендујем да осмислим филм „Ужичка република“, јер се не може осмислити са уметничког аспекта, то није уметничко дело. Овом приликом се питам, јер сам згранут, јер сам повређен, јер су повређени многи људи у Србији, наша деца, који је то болесни мозак у Јавном сервису (РТС) одлучио да прикаже тај сурови, чисто политички филм, баш 17.01. 2014. године

Комнен Коља Сератлић

http://www.pogledi.rs/zasto-rts-i-danas-...republika/

Господине Самарџићу, никако да се сетим да Вас питам, па ме добро сада подсетисте. Да ли се зна ко је смислио стихове: „Дрма ми се, дрма ми се на шубари цвеће, убићемо заклаћемо ко са нама неће“? Комуњаре?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Смислио је што се каже народни певач. Има их и у песмарици Сврљишке бригаде из 1944, чуо их је и Мића Петровић од сведока. Има разни варијација и сличних стихова, Мића каже да су то углавном тзв. пошалице, а има и неких других назива, најбоље да питаш њега.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним