Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Gospodine Samardžiću, sasvim slučajno pronađoh jedan Vaš intervju sa Antonijem Isakovićem iz 1990. godine. Inače, sada preslišavam samoga sebe, Antonije Isaković je bio ugledni član našega društva, dobitnik NIN-ove nagrade, njegova priča "Kašika" i dan danji se nalazi u školskim čitankama, po njegovoj priči Saša Petrović je snimio film "Tri" koji je bio u izboru za oskara. Ali avaj, njegovi odgovori na Vaša pitanja su, najblaže rečeno, budalaštine. Šta ja hoću da Vas pitam? Da li je Isaković bio baš tolika budala kao što se predstavio u intervjuu? Ili sam ja nekim čudom stekao pogrešan utisak o njemu?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Не бих никад рекао - будала. У неколико наврата виђали смо се релативно често. Остао ми је у лепој успомени, јер је имао елементе ''човека из народа'', велико искуство, и онако, био је симпатичан. Волео сам да га питам како су изгледали сукоби против четника. Пошто је он био у 1. пролетерској бригади. Свакако никад нећу заборавити опис битке са Горском краљевом гардом. Smile
Дакле, био је комуниста од 1941. НИН-ова награда је створена ради ширења комунизма:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-koren...ve-nagrade
Прича ''Кашика'' је наравно комунистичка, као и филм ''Три''.
У том следу је и оно што је причао, па и у том интервјуу, јер је увек био и остао комуниста.
Е, сад, ми смо то мало другачије доживљавали после Меморандума САНУ из 1986. године. Ни Добрицу Ћосића, ни Антонија Исаковића, ни остале, тада нисмо доживљавали као комунисте, већ као српске родољубе, који ће нас спасити комунизма! А они су у ствари само мало одступили од комунистичке линије, можда и тактички, ко зна. Углавном, није им падало на памет да је се одричу, што нисмо видели.
Све се то боље види са дистанце и зато тај интервју сада другачије изгледа.
Други пример: прочитај сада ''Књигу о Милутину''... Онда смо мислили да је српска...
Одговори

Може ли тај опис битке који сте поменули у претходном посту да се подели са осталим смртницима?:-)

Мртва глава, кости двије,
то је значка из Србије!
Одговори

Звао их је ''Калабићеви''. Питао сам који су били најопаснији или који су му били најгори. Рече, Калабићеви. Изгледали су страшно, сви космати, високи, само иду напред, не заустављају се. Рекао је и да сви имају огромне каме. Ову реченицу сам упамтио дословно: ''Са њима није било питање како да се бориш, него како да побегнеш''.
Одговори

Miloslav Samardzić, The Siege of Sarajevo 1943:
https://www.scribd.com/doc/253322778/The...ajevo-1943
Одговори

Је ли енглеско издање "Срби против Вермахта" већ објављено?
Одговори

Није, него сам објавио овај део на Скрибду.
Одговори

Г-дине Самарџићу, налетео сам на ову објаву http://www.international-brigades.org.uk...soners-war на којој се види слика за коју ви тврдите да је сликана на југословенској граници и да се ради о ''нашим'' шпанским борцима док овде пише да се ради о британским шпанским борцима и другој граници.Кроз маглу ми се чини да сте већ одгвороили на ово питање али нисам сигуран.
И друго питање које имам је да ли је било сарадње, односно икаквих оружаних акција партизана у садејству са љотићевцима или недићевцим, против четника или неких других формација.
Одговори

(22-01-2015, 07:12 PM)Чеда Пише:  Г-дине Самарџићу, налетео сам на ову објаву http://www.international-brigades.org.uk...soners-war на којој се види слика за коју ви тврдите да је сликана на југословенској граници и да се ради о ''нашим'' шпанским борцима док овде пише да се ради о британским шпанским борцима и другој граници.Кроз маглу ми се чини да сте већ одгвороили на ово питање али нисам сигуран.
И друго питање које имам је да ли је било сарадње, односно икаквих оружаних акција партизана у садејству са љотићевцима или недићевцим, против четника или неких других формација.

Онај са брковима, на челу, је Александар Стојановић ''Шпанац'', из села Островица код Ниша. Био је у тој групи, коју је Гестапо ослободио из француских затвора, обучавао у логору''Грас'' у Француској и после Априлског рата вратио у Југославију, да служи Немцима.
Стојановић је ту и још три слике дао свом другу комунисти. Тај други комуниста је преживео и све 4 оригиналне слике дао је Динчићу, рекавши ко је на њима, кад и где су снимљене. Динчић их је дао мени. Ево те и још једне, из логора ''Грас'', на којој је Стојановић означен са ''х'':

[Слика: 015-prelazak-preko-grani.jpg]

[Слика: 012-u-logoru-gars-2.jpg]

Ми смо то објавили на сајту пре једно 5 година. Претпостављам да су комунисти одавде извели ту операцију са неким комунистима отуда, тј. да су преузели слику са нашег сајта и послали им да је објаве, у покушају да демантују речени факат.
Поред осталог, мало су се прешли у потпису, јер испада да су Французи на својој граници тада масовно поздрављали наци поздравом.
Одговори

Слика је са шпанско француске границе, на којој су градови Ирун и Хендај. Постоји и на сајту Гети имаџес, у великој резолуцији са све потписом који такође наводи да се ради о ослобођеним интербригадистима на шпанској граници. На словеначко аустријској граници не постоји ниједно насеље, а осим тога је и одећа и униформе карактеристична за Шпанију.
Опис слике као и наставак који је дао Самарџић је измишљотина, или у најмању руку нетачан.
Одговори

(22-01-2015, 10:34 PM)ватхра Пише:  Слика је са шпанско француске границе, на којој су градови Ирун и Хендај. Постоји и на сајту Гети имаџес, у великој резолуцији са све потписом који такође наводи да се ради о ослобођеним интербригадистима на шпанској граници. На словеначко аустријској граници не постоји ниједно насеље, а осим тога је и одећа и униформе карактеристична за Шпанију.
Опис слике као и наставак који је дао Самарџић је измишљотина, или у најмању руку нетачан.
Што би то измишљао комуниста од 85-90 година?
Рекао је да та група прелази преко границе, није рекао које. Словеначко-аустријска није ни постојала тада.
Одговори

(21-01-2015, 11:49 PM)мунгос Пише:  Волио би да дадеш иједан доказ да су Њемци икад од Срба (Недића) уопште и тражили помоћ у ликвидирању Јевреја. Као и да им је та помоћ требала.

Иначе по уласку у Београд у руке Гестапоу је пала Картотека града Београда, Пописи становништва, Пописи вјерника у синагогама итд.
На сајту starosajmiste.info су дали два документа.
Један је немачка објава да се сви Јевреји пријаве Градској полицији:
http://www.starosajmiste.info/sr/logor-n...prila-1941

Други је допуна наредбе у којој се види да је немачки Војни заповедник Србије издавао наредбе српској полицији о Јеврејима и Ромима.
http://www.starosajmiste.info/sr/logor-n...be-30-5-41

Овде имаш и слику пописивања Јевреја на Калемегдану које спроводи српска полиција.
[Слика: 11502018884f214254a3b77156302853_orig.jpg]

Итд...

Укратко - Немачки органи су дал наређења Недићевој полицији за привођење Јевреја, после чега су их преузимали Немци. Има и слика из истог лота Бундесархива где немачки војник спроводи Јевреје на чишћење рушевина по Београду. Јевреји су у први мах искоришћавани за принудни рад, касније су стрељани као таоци, да би на крају били убијани у душегупкама или стрељани.
У почетку није било јасно да ће пострељати Јевреје, али после тога је то морало бити очигледно, поготово особама у врху полиције.

----

Да не буде забуне, одговорност за холокауст у Србији је на Немцима, али је нетачно да Недићева влада није имала никакве везе са логором. У коликој мери је питање за посебну дискусију.

(23-01-2015, 01:02 AM)Милослав Самарџић Пише:  Што би то измишљао комуниста од 85-90 година?
Веће је питање зашто неко ко претендује да буде историчар без поговора верује људима од 85-90 година - која притом није ни учествовала у наведеном догађају? Све и да је особа доброг здравља, слуха, памћења... ти догађаји су се десили пре више од пола века и такво сведочење свакако треба проверити - поготово кад се на први поглед види да није тако као што се представља.

(23-01-2015, 01:02 AM)Милослав Самарџић Пише:  Рекао је да та група прелази преко границе, није рекао које.

Ако није рекао које границе, како сте ви написали:
”15. ''Шпански борци'' прелазе југословенску границу, а нацисти их поздрављају испруженом руком: ”
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=264230
Још једна измишљотина, Самарџићу?

Потпис за слику са Гети Имаџес где је продају у великој резолуцији:
Цитат:The Spanish Civil War 1936-1939 : International Brigade Prisoners Freed By Franco
Caption:FRANCE - CIRCA 1936: 45 Prisoners From The International Brigades Released On Orders Of Franco And Crossing The Border At The Port De Hendaye Around 1936-1939. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)
Превод:
Шпански грађански рат 1936-1939: Заробљеници из Интернационалних бригада ослобођени од Франка
Француска, око 1936: 45 заробљеника из Интернационалних бригада су ослобођени по наређењу Франка и прелазе границу код Порт де Хендај, око 1936-1939.

(23-01-2015, 01:02 AM)Милослав Самарџић Пише:  Словеначко-аустријска није ни постојала тада.
Ни Југословенско-Немачка граница тад није постојала. Нити знам да је на југословенској граници постојало било какво насељено место.
Одговори

У први мах смо писали да прелазе ''југословенску границу'', по инерцији.
Онда неко рече да ЈУ граница није постојала тада, па сам причао са Динчићем тим поводом. Дакле човек је рекао просто ''прелазе границу''.
Сигурно да је сећање варљиво, али то су 4 оригиналне слике. Сем тога, Гестапо је сигурно довео Кочу Поповића, Пеку Дапчевића, итд, има и других извора.
Да ли ти комунисти имају оригиналне слике?
И шта кажу, зашто сви поздрављају непријатеље као да су им то пријатељи?
Зар није логично да се то десило пошто су постали пријатељи, дакле после пакта Хитлер-Стаљин?
Тако да треба да им јавите да ставе датум после августа 1939. Smile
Одговори

(23-01-2015, 01:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сем тога, Гестапо је сигурно довео Кочу Поповића, Пеку Дапчевића, итд, има и других извора.
Да ли ти комунисти имају оригиналне слике?
И шта кажу, зашто сви поздрављају непријатеље као да су им то пријатељи?
Зар није логично да се то десило пошто су постали пријатељи, дакле после пакта Хитлер-Стаљин?
Тако да треба да им јавите да ставе датум после августа 1939. Smile

Кочу Поповића? Баш ме занима који су то извори. Може и за Дапчевића.

Што се тиче ”пријатељске” слике, баш се лепо види са којим одушевљењем интербригадисти узвраћају поздраве.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: ДУКАРИЈЕ, 15 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним