Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Мислим да је био и неки капетан Дојчило Ћосић, или тако нешто, кога је после рата посетио Добрица Ћосић у затвору. Има у првом Албуму његова слика.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(25-05-2015, 05:08 PM)Николај Пише:  Мислим да је био и неки капетан Дојчило Ћосић, или тако нешто, кога је после рата посетио Добрица Ћосић у затвору. Има у првом Албуму његова слика.
Јесте, био је официр и он, из Груже мислим.
Одговори

(24-05-2015, 11:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Хм, ипак треба ауторизовати интервјуе, јер увек испадне нешто непрецизно, нпр. ова прва реченица, нема говора о сарадњи Радета Радића са усташама, наравно да то нисам рекао:

- Saradnja između četnika Rade Radića i ustaša nastala je nakon nemogućnosti dogovora sa partizanima i napada komunista na četnike. Da bi imali jednog neprijatelja manje Radić je stupio u pregovore sa Nemcima i NDH, tražeći da se spreči ubijanje nedužnih civila u delovima na kojima su pretežno bili partizani koje bi on uništio. Ipak to nije ispoštovano, ali je bilo primirje između bosanskih četnika i NDH. Najvažnija stavka njihove saradnje je bila da se sa bh. teritorija Srbi ne smeju voditi u Jasenovac. Još je bitno da ti bosanski četnički odredi nisu bili tada pod komandom Draže, jer je on bio na Goliji i nije bio u komunikaciji sa njima. Kada su i te jedinice došle pod njegovu komandu ti sporazumi su prestali da važe. Drugim rečima Draža se ne može osuditi za te sporazume, a srpski narod u zapadnoj Bosni je najbolje pokazao da se za to ne može osuditi ni Rade Radić, zato što mu je dao ulicu u Banjaluci.

Раде Радић је врло упитан лик, а лично сматрам да су ови споразум изузетно штетни били за четнички покрет како у Босни, тако и у целини.
Одговори

Da i ja se slažem za Radića a posebno za Drenovića.
Одговори

Колико знам, у тренутку кад су потписали споразум четници и усташе, у шумама око Бања Луке је било 20 000 цивила који нису могли да се врате у своја села јер су их тамо чекале усташе. Наравно четници нису могли да смјесте нити хране толико људи па су тражили од усташа да не дирају народ а за узврат четници их неће нападати.
Одговори

Споразум није потписиван са усташама, боље прочитајте.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Да, није са усташама и није важио за усташе, тј. настављен је рат са њима.
Одговори

i još jedno pitanje:Jednu od najmonstuoznijih tvrdnji od komunista da su Radić i Drenović učestvovali na Kozari?Ja sam čak i na sajtu znacima čitao sudjenje Radiću od a do š i tamo se nigde ne pominje da je on učestvovao na napadu na Kozari.Istina spominje se njegova uloga u likvidaciji Mladena Stojanovića i 70 parizana i za potpisivanje sporazuma sa Nemcima i ustašama o priznavanju Ndh i kontoli četnika svojih teritorija,ali nigde nisam naišao ni na jednu rečenicu od strane tužioca da je iko od četnika bio na Kozari i da je zatvarao obruč ili da je davao logističku podršku ili bilo koju drugu vrstu podrške.Čak se nigde ni ne pominje da su uopšte tokom operacije na Kozaru četnici bili čak negde u blizini.A sigurno da je bilo i samo i trunke dokaza o ovome da bi tužilac to itekako iskoristio.Da li bi mi neko na ovom sajtu nešto više o tome mogao objasniti?
Одговори

Сигурно нису били четници у нападу на Козару.
Радић је таржио од Немаца да у такве операције иду четници, а не Немци и иза њих усташе које све поубијају, али Немци (генерал Штал) нису пристали, тј. нису дали муницију.
Одговори

Mogli biste mi malo opširnije o tome?Na primer gde su se za vreme operacije na Kozari nalazili Drenović,Radić,Marčetić i Tešanović?

Da li biste mogli malo opširnije o napadu na Kozaru?I gde su se u toku operacije na Kozari nalazili Radić,Drenović,Marčetić i Tešanović?Da li su bili na Manjači ili gde?
Одговори

(26-05-2015, 01:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да, није са усташама и није важио за усташе, тј. настављен је рат са њима.

А шта пише, да неће нападати домобране?
Уколико кажу да четници неће њих нападати и да признају власт НДХ, ја мислим да се то ипак односи и на усташе, иако не пише у споразуму. (ви немојте цивиле ми нећемо вас)
Тако исто је урадио и Рајо Бањичић, гдје су усташе чак пристале и да не долазе на неке територије, тако да је створена слободна четничка територија (отприлике троугао Тузла-Бијељина-Зворник)
Одговори

Hvala na odgovorima,srdacan pozdrav.
Одговори

(26-05-2015, 12:13 PM)Романија Пише:  
(26-05-2015, 01:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да, није са усташама и није важио за усташе, тј. настављен је рат са њима.

А шта пише, да неће нападати домобране?
Уколико кажу да четници неће њих нападати и да признају власт НДХ, ја мислим да се то ипак односи и на усташе, иако не пише у споразуму. (ви немојте цивиле ми нећемо вас)
Тако исто је урадио и Рајо Бањичић, гдје су усташе чак пристале и да не долазе на неке територије, тако да је створена слободна четничка територија (отприлике троугао Тузла-Бијељина-Зворник)

Усташе нису смеле да долазе ни на ове територије које су се налазиле под контролом средњебосанских четника. Ми сад можемо дискутовати да ли је Раде Радић и остатак тај уговор потписао са домобранима или неким другим, али је чињеница да је тим уговором:
1) призната власт НДХ
2) признате и усташе као војне јединице НДХ

Наравно, јасно је да заједничких борби није било, али је итекако било испада, посебно од стране Дреновића, који се у БЛ појављивао у четничкој униформи окружен усташама, домобранима и понекад и Немцима.

У тренутку када народ зна ко су усташе, то и није била наш нека лепа слика.

С друге стране, треба бити реалан па рећи да су кроз ове споразуме сачувани многи животи и многа српска села,с тим што ће пре бити да је то последица тога што су четници у Средњој Босни више деловали као сеоске милиције а мање као герилске јединице, па се усташама практично није ни указивала могућност да упадну на четничку територију јер је увек била војно заштићена. Позната ми је прича да су усташе покушале првобитно да направе покољ на Мањачи, недуго након покоља у Дракулићу али су тај покушај прилично скупо платили и целокупна усташка јединица која је кренула ка Мањачи је побијена и измасакрирана. То је било још пре потписивања уговора.

Треба додати да једини уговор са НДХ није потписао Форкапа и да је због тога трпео велике притиске Раде Радића и његових истомишљеника.
Одговори

Занимљиво је да нигде нема оригиналних споразума са НДХ, тј. све ово што се објављује деценијама - има наравано и на нету - нема ни један потпис четника и све је на хрватском дијалекту. На томе што видимо пише да се признаје НДХ, али суштина уговора је да се у ствари не признаје НДХ, јер чим на том терену стоје четници а не формације НДХ, јасно је да је то тако. Нпр. ја бих се радо мењао да у Кумановском споразуму из 1999. пише супротно, а да само наша војска буде на Космету.
Што се тиче Дреновићевог одласка у Бањалуку, мени он делује као знак снаге, а не слабости. За народ Бањалуке то је итекако била лепа слика јер је јасно да нико није смео да их дира док су четници ту, или макар у непосредној близини. Погледајте пажљивије ту слику, сви се смеју а само онај усташа у врх стола кисело се смеје.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним