Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(19-06-2015, 09:39 AM)Vlad Alekš Пише:  Evo mene ponovo, ali sada sa konkretnijim pitanjem. Smile
Samardžiću, da li si upoznao Vaneta Ivanovića? I kakvo je uopšte tvoje mišljenje o njemu? Isto pitanje važi i za druge "Pogledaše" ako imaju bilo kakvih saznanja o tom čoveku.
Јесам, у Лондону 1990, а после, када је долазио у БГ, први пут после рата, чини ми се и једини, 1991, звао ме је на вечеру у Хотел ''Москва'' у БГ, где је одсео.
Ване је био Југословен - отац Хрват, мајка Српкиња - у сваком смислу те речи, па и у идеолошком смислу.
Једна од богатијих породица пре рата, бродовласници, а бродове су дали Британцима кад је почео рат. Он је био атлетичар, учесник Олимпијских игара у Берлину 1936. Балкански шампион у неким дисциплинама.
У рату официр СОЕ, објавио је књигу ''Друго звоно'' о томе.
После рата финансијер ''Нашег дела'', које је издавало ''Нашу реч'', а и књиге, међу осталима и Авакумовићеву и мемоаре Звонка Вучковића. Најпознатији у Савезу ''Наше дело'' био је Десимир Тошић. Који ми се није допадао јер је био искључив и мрзео је четнике. Није хтео да се сретнемо кад сам му рекао да га зовем из Хотела ''Равна Гора'' у Лондону. (''Они су гори од комуниста'', рече.)
Док је Ване био прави господин, како у нашем, тако и у енглеском смислу речи. Био је, поред осталог, члан неких елитних енглеских клубова.
Одговори

Ето каква је судбина људи попут Тошића, управо су њега они са којима је пактирао оптуживали да је "четник у фраку".

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Да. Smile
Он је био у четничкој организацији, јер је Демокартска омладина била колективно у њој, али чини ми се да је после Ђилас утицао на њега, јер је Ване Ивановић објављивао и Ђиласове књиге.
Одговори

(15-06-2015, 04:26 PM)Vlad Alekš Пише:  
(15-06-2015, 03:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-06-2015, 02:45 PM)Vlad Alekš Пише:  Самарџићу, да ли је отац нашег славног џезера Душка Гојковића био у четницима? Ако јесте, имаш ли неке податке о том човеку?
Није ми познато.
Како се звао отац, где је био током рата?

Ево, успео сам ово да нађем на нету:
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/286401/...omunistima

Отац му се звао Вуксан, и колико сам схватио био је у црногорским четницима. Убили су га партизани, након што су им ту неку велику групу војника и цивила предали Енглези. То је вероватно било у Аустрији.

До рата био је окружни начелник, са службом у многим местима. У рату : командант среза Шавничког, од 31.маја 1942.год, шеф ауто-колоне на Пљевљима, 19.септ.1943.год, команд. Дечанског корпуса, јул-авг. 1943.год/ нема података да је овај корпус заживео/ и наредбом мај. Лашића, од 12.септ.1943.год.-команд. Ђаковичке бригаде/нема података да је бригада заживела/. Стрељан је у Словенији, маја 1945.год. Са Вуксаном, у четницима била су и његова два сина: Миша, преживео рат и био новинар и Влада, емигрирао у Аустралију. Син, Душан побегао је из Југославије, сред. 50 их година и направио блиставу џез каријеру, објавивши 60 так албума.
Одговори

Јел истина да је одред Блажа Јовановића одбио да се бори против четника па их је он слагао да су пред њима окупатори, и тако је дошло до борбе, али су се партизани повукли чим су видјели с ким се боре? Не знам које године.
Одговори

(22-06-2015, 12:57 AM)Романија Пише:  Јел истина да је одред Блажа Јовановића одбио да се бори против четника па их је он слагао да су пред њима окупатори, и тако је дошло до борбе, али су се партизани повукли чим су видјели с ким се боре? Не знам које године.
Нисам чуо за то. А не верујем...
Одговори

Наводно у тој бици је и мајор Лашић рањен.
То је била кучка партизанска чета, а битка је била на планини Љубан.
Одговори

(15-06-2015, 01:15 AM)Милослав Самарџић Пише:  Колико се сећам, то није књига, већ чланак?
Чланак имам, то је као прилог књиге ''О Милану Недићу''.

Серија чланака, придодатих после књизи о Милану Недићу.Ту се помиње једна наредба (стр. 111-115) А. Јовановића,начелника партизанског штаба. Колико је веродостојно ово што пише, јер ми делује помало чак и наивно саставаљено?
Одговори

Ако је то тзв. Паклено наређење, а чини ми се да јесте, не верујем да је аутентично.
Одговори

(19-06-2015, 05:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-06-2015, 09:39 AM)Vlad Alekš Пише:  Evo mene ponovo, ali sada sa konkretnijim pitanjem. Smile
Samardžiću, da li si upoznao Vaneta Ivanovića? I kakvo je uopšte tvoje mišljenje o njemu? Isto pitanje važi i za druge "Pogledaše" ako imaju bilo kakvih saznanja o tom čoveku.

После рата финансијер ''Нашег дела'', које је издавало ''Нашу реч'', а и књиге, међу осталима и Авакумовићеву и мемоаре Звонка Вучковића.

Meni je najinteresantnije to što je Vane Ivanović osnovao neko dobrotvorno društvo za pomoć jugoslovenskim izbeglicama. Kod Koste Pavlovića sam pročitao, na primer, kako je Vane izdašno pomagao Milošu Crnjanskom. Osim klasične finansijske pomoći (bez koje bi Miloš umro od gladi) Vane mu je pomogao da prenese celokupan nameštaj iz Rima u London nakon II svetskog rata. Interesuje me kome je Vane sve pomagao. Čini mi se da se mnogi naši ljudi ne bi snašli u inostranstvu da im Vane nije pritekao u pomoć. Verovatno veliki deo srpske kulturne baštine nakon 1945. dugujemo upravo Vanetu. Zaslužio je barem jednu ulicu u Beogradu. I da se njegovo "Drugo zvono nađe u školskoj lektiri, ako ništa drugo. Smile Tamo, na primer, piše kako Draža nije bio kvisling i kolaboracionista.

(19-06-2015, 07:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да. Smile
Он је био у четничкој организацији, јер је Демокартска омладина била колективно у њој, али чини ми се да је после Ђилас утицао на њега, јер је Ване Ивановић објављивао и Ђиласове књиге.

Što se tiče Desimira Tošića, poštujem neke njegove stavove, a ponajviše to što nije hteo da se vrati u Jugoslaviju pre nego li Zid padne. Ali avaj, čovek se toliko puta izblamirao bez potrebe. Možda su takvi kao on gori od komunista?
Koliko se sećam, u filmu "Draža Mihailović, heroj i kazna" spominje se i ime Desimira Tošića kao člana ilegalne studentske DM organizacije. A i neki njegovi saborci, poput Petra Gošića, svedoče da su svi DS omladinci bili kod Draže. Zašto je Tošić taj podatak o sebi krio, to je više pitanje za medicinske stručnjake. Smile

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Да, Ване је помагао многима, и Тошићу свакако.
Одговори

(23-06-2015, 12:15 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ако је то тзв. Паклено наређење, а чини ми се да јесте, не верујем да је аутентично.

То сам и претпоставио.
Одговори

''На западу ништа ново'':
http://scradar.com/vesti-srbija/prvi-put...-fon-lera/

Још смо далеко од уважавања основних информација:
http://www.pogledi.rs/tzv-sremski-front/
Одговори

Занима ме оквирно колико је жртава пало у Србији, у грађанском рату ,али грађанском рату српског националног корпуса, тј у сукобима ЈВуО, недићеваца, љотићеваца,пећанчевих итд???
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним