23-06-2015, 12:15 AM
Ако је то тзв. Паклено наређење, а чини ми се да јесте, не верујем да је аутентично.
(19-06-2015, 05:58 PM)Милослав Самарџић Пише:(19-06-2015, 09:39 AM)Vlad Alekš Пише: Evo mene ponovo, ali sada sa konkretnijim pitanjem.
Samardžiću, da li si upoznao Vaneta Ivanovića? I kakvo je uopšte tvoje mišljenje o njemu? Isto pitanje važi i za druge "Pogledaše" ako imaju bilo kakvih saznanja o tom čoveku.
После рата финансијер ''Нашег дела'', које је издавало ''Нашу реч'', а и књиге, међу осталима и Авакумовићеву и мемоаре Звонка Вучковића.
Tamo, na primer, piše kako Draža nije bio kvisling i kolaboracionista.(19-06-2015, 07:35 PM)Милослав Самарџић Пише: Да.
Он је био у четничкој организацији, јер је Демокартска омладина била колективно у њој, али чини ми се да је после Ђилас утицао на њега, јер је Ване Ивановић објављивао и Ђиласове књиге.
(26-06-2015, 03:31 PM)Чеда Пише: Занима ме оквирно колико је жртава пало у Србији, у грађанском рату ,али грађанском рату српског националног корпуса, тј у сукобима ЈВуО, недићеваца, љотићеваца,пећанчевих итд???Највише у једној бици 168 љотићеваца и 12 четника - Битка код Стопање 1943, с тим што сам цифре написао по сећању.
(27-06-2015, 12:52 AM)Романија Пише: На онај позив да комунисти кажу бар један град који су заузели од Нијемаца до доласка ЦА 1944, они кажу да има један (ето на шта су спали), Ивањица у јануару 1944, а и то на кратко, само један дан су га држали.Нису тад успели да заузму Ивањицу, а и нису је држали Немци, него недићевци и Бугари, чија већина се одмах повукла. Ивањицу дели река Моравица, комунисти су накратко упали до реке. Повукли су се кад су наишли Немци. Они кажу да су имали три погинула, а друга страна много више. Према Калабићевом извештају, погинуо је 55 партизана, а према недићевском преко 100.
Од кога су узели град?
https://sh.wikipedia.org/wiki/Bitka_za_I...nuara_1944.
(29-06-2015, 09:19 AM)Брада Пише: Читајући http://www.pogledi.rs/forum/Thread-desim...0%B8%D1%9BЧитао сам резолуцију, има је и на интернету. Један сасвим небитан текст током рата, који су комунисти после прогласили битним, јер им користи у пропаганди. За то се током рата није ни знало, нити иначе један омладински скуп може да утиче на државу и војску.
дошао сам до Резолуције Четничке Омладине у Шаховићима 1.XII 1942. и Кордунашког Процеса 1944.
Имате ли текст резолуције и шта знате о том међу партизанском суђењу 1944?